FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila”

FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila”

Ziua Mondială a Alimentației, declarată pe 16 octombrie de Adunarea Generală a ONU, a fost marcată şi la Bistriţa. Elevii de la Liceul Teoretic Sanitar şi Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Bistrița au organizat cu un eveniment la Casa de cultură a Sindicatelor. Au încercat astfel să atragă atenția asupra importanței alimentației sănătoase, dar și a cauzelor risipei alimentare.

Conform unui studiu Eurostat, România este în topul primelor 10 țări la nivel european atunci când vine vorba de risipa alimentară. Cu toate că îndeplinesc condițiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi la gunoi, conform aceluiași studiu.

Reducerea risipei alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase se realizează prin acțiuni zilnice, concrete și prin educație alimentară.

Aşa se face că peste 100 de elevi din cadrul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, alături de cadrele didactice, au luat parte la un atelier interactiv. Invitaţii au explicat cum o serie de rețete sănătoase pot fi realizate chiar cu fructele și legumele ocolite adesea de către membrii familiei.

Ceea ce de multe ori ajunge să fie aruncat chiar înainte de vreme, poate deveni de fapt ingredientul-vedetă al unei rețete de succes.

Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.

A devenit deja o tradiție ca Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” să sărbătorească Ziua Mondială a Alimentației. În acest an școlar au participat atât cadre didactice, cât și elevi de la „Liceul Teoretic Sanitar Bistrița”, specializarea  Asistent Medical Generalist.

Au pregătit și prezentat lucrări despre alimentație atât elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist, cât și cei de la Asistent Medical de Farmacie – atent pregătiți și îndrumați de prof. Anghelina Lucreția, șef de catedră.

Acțiunea s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, care a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi prezenți. Cu ajutorul lor, sala a fost decorată cu obiecte tradiționale, aduse de elevi de pe toate văile județului. Elevii, la rândul lor, au venit îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență.

Pentru decor s-au folosit cergi, cuverturi țesute manual, ștergare tradiționale cusute sau țesute manual, merindare pe coșurile cu legume și fructe de toamnă, covată mare și mică, blide de lut pictate tradițional, păretare, preșuri și tot ceea ce se găsește într-o casă în stil țărănesc. Gospodinele au scos din cămară borcanele cu dulceață, zacuscă și murături pentru a întregi decorul de toamnă.

Temele prezentate în cadrul acestei activități au fost:

  • „ALIMENTAȚIA ȘI EXCESUL GRĂSIMILOR ÎN ORGANISM” – Prezentatori: Ceuca (Marinescu) Florina, Reizner Adrian
  • „IMPORTANȚA FIBRELOR ÎN ALIMENTAȚIE” – Prezentatori: Turcu Tudor,  Gîță Antonia, Ordace Iulia
  • „ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ” – Prezentatori:Macra (Lup) Viorelia, Șulumete Casandra, Iujan Nicoleta Diana
  • „BOLILE CAUZATE DE ALIMENTAȚIA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Sima Daniela Benedict, Marica Anastasia Andrada
  • „ISTORIC DESPRE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII” – Prezentatori: Mehelean – Pop (Tiniș) Alina Persida, Rus (Sângeorzan) Marinela, Andrei (Simionca) Dana, Rus Loredana Anița, Pintea Iulia
  • „DIABETUL ȘI ALIMENTAȚIA” – Prezentatori: Mânecan (Cincia) Daniela – Ramona, Baci (Trifan) Adina, Rusan Ionuța, Deacu (Luca) Octavia, Macai (Molodvan) Carmen
  • „VITAMINE PENTRU O VIAȚĂ ACTIVĂ” – Prezentatori: Uifelean Andreea, Nicoară Daniela
  • „MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ VERSUS MÂNCAREA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Soficinianu (Popa) Laura, Pop Abigail
  • „FITOTERAPIA ȘI DIABETUL” – Prezentatori: Prof. Ladăr Claudia, Prof. Moraru Dana
  • „PROMOVĂM UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS!” – Prezentatori: Oprea Luciana, Leuca Lorena Adelina, Molodvan Alex Cristian, Prof. coordonator Șot Sabina.

Amfitrionii evenimentului au fost directorul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” Alexandru Câțcăuan, care a ținut un cuvânt de deschidere. A urmat de prof. dr. Carmen Maria Muscan și profesor Darius Emilian Ilieșiu. Evenimentul a fost coordonat, la fel ca pe parcursul celor 8 ediții de prof. Maria Runcan – Pop.

Această manifestare nu este prima colaborare între școlile noastre. În anii trecuți a existat chiar un schimb de „obiecte” și energii între elevii și coordonatorii de proiecte ai celor două școli, în cadrul proiectului Mediu plus/minus sănătate”, a transmis prof. as. med. Sabina Şot de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa.

„În anul școlar 2018 – 2019 profesorii şi colaboratorii școlilor postliceale sanitare din județ au participat la sesiunea de comunicări:  Metode activ participative de predare”, eveniment organizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bistrița Năsăud. O altă punte de legătură între școlile sanitare din județ urmează să se consolideze, în interesul elevilor/cadrelor didactice, prin derularea în viitor a unor activități metodico-științifice: sesiunea de comunicări „Educație pentru viață, societate, școală și familie”, a mai precizat prof. as. med. Sabina Şot.

Localități și gospodării, afectate de ploaia torențială din această seară iulie 4, 2020 - Ploaia torențială care a acaparat întreg județul a inundat zeci de gospodării și drumuri județ. Probleme s-au înregistrat în Viile Tecii, Mărișelu, Valea Poienii și Domnești.
ȘOCANT: Un bărbat a fost găsit spânzurat în Ilva Mică de un culegător de ciuperci iulie 4, 2020 - Un culegător de ciuperci din Ilva Mică a făcut o descoperire șocantă. Acesta a găsit în apropierea Primăriei un bărbat spânzurat. Victima și-a pus capăt zilelor în urmă cu câteva zile și nu a putut fi identificată.
FOTO: O invitație / provocare pentru orășeni, cosași pricepuți, energici sau firavi… iulie 4, 2020 - „Indiferent dacă esți țăran sau orășean, cosaș obișnuit sau începător absolut, o bestie de putere sau mai degrabă firav, plin de energie sau ușor de obosit – hai să facem fân…! La o clacă de vară...!” Cam așa sună provocarea lansată de belgienii de la ferma Ermitaj Malin.
S-au ținut de cuvânt! A ajuns TIR-ul cu alimente de la Supercom, pentru sinistrații din Rodna iulie 4, 2020 - Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, primarul comunei Rodna a anunțat că se așteaptă un TIR cu alimente. Cei de la Supercom s-au ținut de promisiune și sinistrații din comună au primit pachete generoase.
Bistrița-Năsăud: Șapte cazuri pozitive și cinci vindecați. Nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată iulie 4, 2020 - Avem 561 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șapte bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar cinci persoane au fost declarate vindecate și externate. Începând de astăzi nici o persoană nu se mai află în carantină instituționalizată. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 416 de cazuri noi de infecție.
Sorin Pop, din nou pe circuit! Ca să-l motiveze să ajungă pe podium, îl are alături pe cel mai înfocat fan iulie 4, 2020 - Că nu e concurs la care să nu participe și că nu se teme de competiție, nu e lucru nou! Sorin Pop e din nou pe circuit, la Adâncata! Și țintește din nou spre podium. Iar pentru a fi și mai motivat, și-a luat cu el pe cel mai înflăcărat fan: fetița lui.
Aquabis: Asigurați-vă stocurile necesare de apă. Se sistează apa în tot Becleanul, de duminică seară iulie 4, 2020 - Asigurați-vă stocurile necesare de apă: Se sistează apa în tot Becleanul, începând de duminică, 5 iulie 2020, orele 23.55 - anunță Aquabis.
Rostul de dimineață. Câteva impresii. Despre o minune care iese din tomberon… iulie 4, 2020 - O minune, ieșind din tomberon: Departe de lumea noastră, undeva prin Ilva Mare… Dar nu poate fi vorba decât despre câteva impresii, câteva senzații. Câteva atingeri de blană mătăsoasă: 
VIDEO: DN17C, blocat în Coșbuc și Romuli de aluviuni iulie 4, 2020 - Drumul Național 17 C este blocat pe raza a două localități: Coșbuc și Romuli, din cauza unei alunecări de teren și respectiv a aluviunilor care au ajuns pe carosabil. Intervin pompierii voluntari pende degajarea șoselei.
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi iulie 4, 2020 - Două localități fără apă potabilă, astăzi, 4 iulie 2020 - anunță Aquabis.
BACALAUREAT 2020: Topuri și statistici. Ne mândrim cu elevii de 10, dar să nu-i ignorăm totuși pe ceilalți… iulie 3, 2020 - Ne mândrim cu elevii de 10, dar nu avem voie să-i ignorăm totuși pe ceilalți, care au depus și ei eforturi, au muncit și au obținut rezultate excelente la Bacalaureat. Este cazul unor licee cu performanțe remarcabile din Bistrița-Năsăud: „Este o generație de elevi extrem de buni. Sunt copii care muncesc mult peste program...”
VIDEO: Top 3 provocări cu care se confruntă Betak. Cum a supraviețuit compania din Bistrița în pandemie iulie 3, 2020 - Caius Bulea, directorul general Betak Bistrița, a participat la dezbaterea găzduită de Ziarul Financiar, despre evoluția investițiilor în infrastructură, în România, dar și despre exportul de componente de siguranță rutieră. „Suntem singurii producători din România care avem atestate aceste produse și încercate cu institute de specialitate”, a subliniat Caius Bulea.
TOP 4 cele mai inovatoare produse cosmetice L’Oreal Paris iulie 3, 2020 - Machiajul este cel care pune în valoare frumusețea și feminitatea, cel care desăvârșește întreaga ținută, accentuează atuurile și ascunde imperfecțiunile. Astfel, renumitul brand francez L'Oreal Paris a conceput diverse mijloace cosmetice decorative, datorită cărora a reușit să ajungă unul dintre cele mai îndrăgite branduri și care te vor ajuta să obții cel mai superb și rezistent machiaj.
Polițiștii vor să-i dea ”cadou„ de majorat, o lună de ”concediu” după gratii iulie 3, 2020 - Un tânăr de 18 ani riscă să ajungă o lună de zile după gratii. Acesta e cadoul de majorat pe care polițiștii vor să i-l facă în urma ilegalităților constatate. Decizia finală aparține însă instanței de judecată.
Planificați o escapadă de weekend, în munți? S-a reparat drumul de la Valea Mare spre Lacul Lala! iulie 3, 2020 - Ploile din ultima perioadă și viiturile au distrus și drumul ce duce spre Lacul Lala, pe la Valea Mare. Din fericire, acesta a fost reparat. Așa că cei ce doresc să facă o escapadă de weekend, spre Vârful Ineu, pot folosi și DN 17 D.
BN: 10 cazuri noi de Covid 19, în ultimele 24 de ore! Și patru vindecări iulie 3, 2020 - Județul nostru are încă 10 persoane infectate cu COVID 19. Acestea au fost depistate în ultimele 24 de ore. La nivel național, într-o zi, s-au infectat 420.
Controale la balastiere! Amenzi de aproape o jumătate de milion de lei! iulie 3, 2020 - ABA Someș Tisa a făcut controale la balastiere, în mai multe județe, printre care și Bistrița Năsăud. S-a lăsat cu amenzi de aproape un jumătate de milion de lei. Și s-au întocmit și dosare penale.
BIASICOM: Friteuză cu aer cald XXL la doar 269,99 lei iulie 3, 2020 - Pofta de cartofi prăjiți ți-o poți satisface oricând, într-un mod sănătos. Cu Friteuza cu aer cald, nu ai nevoie de ulei, așa că mâncarea e mult mai sănătoasă. Iar acum, la BIASICOM, găsești friteuză XXL, ca să poți face cartofii prăjiți dintr-o dată, pentru TOATĂ familia, la un super preț. Oferta e de 269,99 lei, economisind 100 de lei din prețul inițial!
Un SRL de apartament „născut” anul trecut bagă în buzunar peste un milion de euro pentru celula 2 de la Tărpiu iulie 3, 2020 - S-a produs minunea: începe construcția celei de-a doua celule de la Tărpiu. Problema e că pe potul de 1,3 milioane de euro a pus mâna  o firmă de apartament din București, care și-a început activitatea abia anul trecut.
Secția de Neurologie funcționează cu 2 medici, ceilalți fiind puși pe dreapta de Covid iulie 3, 2020 - Gabriel Lazany, managerul SJU Bistrița a dezvăluit faptul că Secția de Neurologie funcționează doar cu doi medici, după ce trei au fost depistați pozitiv cu Covid-19. În total, la Neurologie își desfășoară activitatea 5 medici.
Aquabis: Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud. Câteva străzi, fără apă iulie 3, 2020 - Se cuplează rețeaua nouă de distribuție a apei, în Năsăud - anunță Aquabis. Câteva străzi din oraș vor rămâne astăzi, 3 iulie 2020, fără apă:
FOTO: Dorel, mai cu grijă! I-au făcut mașina praf, după ce au tuns iarba! iulie 2, 2020 - S-a întâmplat azi, pe o străduță din municipiu. Mai mulți angajați ai unei firme au tuns iarba. Doar că nu le-a păsat că au făcut praf și o mașină. Nu doar că a fost acoperită de firele tăiate, dar a fost și zgâriată. Acum proprietarul umblă de la o instituție la alta să-și facă dreptate.
Accesul interzis! Ce se-ntâmplă la stadion: iulie 2, 2020 - Stadionul Gloria a fost scos la licitație. La doar trei zile de la data când ar fi trebuit să aibă loc licitația, s-a pus lacătul! Pe poarta închisă a apărut mesajul ”Accesul interzis în tribune”. CE se întâmplă:
VIDEO: Aproape 19 milioane de euro, investiți în ultimii patru ani, la Lunca Ilvei. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan iulie 2, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan, din Lunca Ilvei, a vorbit despre proiectele care s-au derulat în localitate, în ultimii ani. Ce regretă primarul Flaviu Lupșan:
Doar 12 bistrițeni vindecați de COVID 19 au donat plasmă. Iar numărul donatorilor va mai scădea! AFLĂ motivul: iulie 2, 2020 - Județul nostru se laudă cu aparat de plasmafereză pentru recoltarea de la pacienții vindecați de COVID 19. Totuși, până acum, doar 12 persoane au donat. Iar numărul donatorilor va mai scădea. AFLĂ motivul:
BN: NOUĂ cazuri noi de COVID 19 și CINCI vindecări în ultimele 24 de ore iulie 2, 2020 - Numărul cazurilor noi de COVID 19 la nivelul județului, e oscilant, de la o raportare la alta. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 9 cazuri noi. Totodată, 5 bistrițeni s-au vindecat. La nivel național, 450 de cazuri noi depistate de la ultima raportare.
VIDEO: Femeie lovită din plin, pe trecerea de pietoni, în Tiha Bârgăului iulie 2, 2020 - O femeie care traversa strada pe trecerea de pietoni a fost lovită, din plin, de un autoturism. Și o fetiță care se afla în mașină a ajuns la spital. Evenimentul rutier a avut loc în Tiha Bârgăului.
EXCELENT! Confort sporit pentru pacienții de la spital: Toate paturile din unitatea medicală au fost înlocuite iulie 2, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița a reușit înlocuirea paturilor din întreaga unitatea medicală. Ultimele paturi au sosit la spital în urma sponsorizării din partea Nuclearelectrica și a unei alocări din partea Ministerului Sănătății.
VIDEO: Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute iulie 2, 2020 - Ce se întâmplă cu drumurile recent modernizate în Rodna, distruse de inundațiile săptămânii trecute. Cine plătește pagubele? Este vorba de bani pierduți? Primarul Valentin Grapini a explicat situația: „Este foarte greu, în asemenea situații. Lucrăm contra cronometru…”
EXPLOZIE de creativitate și culoare, de mâine, la Târgul Breslelor Moderne iulie 2, 2020 - Inima cetății Bistrița va fi plină în acest weekend de creativitate, frumusețe și culoare. Meșteșugari din Bistrița-Năsăud vă vor aștepta cu drag la Târgul Breslelor Moderne. Iar rodul talentelor lor vă va merge, cu siguranță, direct în inimă.