FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila”

FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila”

Ziua Mondială a Alimentației, declarată pe 16 octombrie de Adunarea Generală a ONU, a fost marcată şi la Bistriţa. Elevii de la Liceul Teoretic Sanitar şi Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” Bistrița au organizat cu un eveniment la Casa de cultură a Sindicatelor. Au încercat astfel să atragă atenția asupra importanței alimentației sănătoase, dar și a cauzelor risipei alimentare.

Conform unui studiu Eurostat, România este în topul primelor 10 țări la nivel european atunci când vine vorba de risipa alimentară. Cu toate că îndeplinesc condițiile de consum, peste 6.000 de tone de alimente ajung în fiecare zi la gunoi, conform aceluiași studiu.

Reducerea risipei alimentare și promovarea unei alimentații sănătoase se realizează prin acțiuni zilnice, concrete și prin educație alimentară.

Aşa se face că peste 100 de elevi din cadrul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, alături de cadrele didactice, au luat parte la un atelier interactiv. Invitaţii au explicat cum o serie de rețete sănătoase pot fi realizate chiar cu fructele și legumele ocolite adesea de către membrii familiei.

Ceea ce de multe ori ajunge să fie aruncat chiar înainte de vreme, poate deveni de fapt ingredientul-vedetă al unei rețete de succes.

Aniversarea este, an de an, un prilej pentru a discuta despre eforturile ce trebuie depuse în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei.

A devenit deja o tradiție ca Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” să sărbătorească Ziua Mondială a Alimentației. În acest an școlar au participat atât cadre didactice, cât și elevi de la „Liceul Teoretic Sanitar Bistrița”, specializarea  Asistent Medical Generalist.

Au pregătit și prezentat lucrări despre alimentație atât elevii de la specializarea Asistent Medical Generalist, cât și cei de la Asistent Medical de Farmacie – atent pregătiți și îndrumați de prof. Anghelina Lucreția, șef de catedră.

Acțiunea s-a desfășurat în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor, care a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de elevi prezenți. Cu ajutorul lor, sala a fost decorată cu obiecte tradiționale, aduse de elevi de pe toate văile județului. Elevii, la rândul lor, au venit îmbrăcați în straie populare specifice zonei de proveniență.

Pentru decor s-au folosit cergi, cuverturi țesute manual, ștergare tradiționale cusute sau țesute manual, merindare pe coșurile cu legume și fructe de toamnă, covată mare și mică, blide de lut pictate tradițional, păretare, preșuri și tot ceea ce se găsește într-o casă în stil țărănesc. Gospodinele au scos din cămară borcanele cu dulceață, zacuscă și murături pentru a întregi decorul de toamnă.

Temele prezentate în cadrul acestei activități au fost:

  • „ALIMENTAȚIA ȘI EXCESUL GRĂSIMILOR ÎN ORGANISM” – Prezentatori: Ceuca (Marinescu) Florina, Reizner Adrian
  • „IMPORTANȚA FIBRELOR ÎN ALIMENTAȚIE” – Prezentatori: Turcu Tudor,  Gîță Antonia, Ordace Iulia
  • „ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ” – Prezentatori:Macra (Lup) Viorelia, Șulumete Casandra, Iujan Nicoleta Diana
  • „BOLILE CAUZATE DE ALIMENTAȚIA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Sima Daniela Benedict, Marica Anastasia Andrada
  • „ISTORIC DESPRE ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII” – Prezentatori: Mehelean – Pop (Tiniș) Alina Persida, Rus (Sângeorzan) Marinela, Andrei (Simionca) Dana, Rus Loredana Anița, Pintea Iulia
  • „DIABETUL ȘI ALIMENTAȚIA” – Prezentatori: Mânecan (Cincia) Daniela – Ramona, Baci (Trifan) Adina, Rusan Ionuța, Deacu (Luca) Octavia, Macai (Molodvan) Carmen
  • „VITAMINE PENTRU O VIAȚĂ ACTIVĂ” – Prezentatori: Uifelean Andreea, Nicoară Daniela
  • „MÂNCAREA SĂNĂTOASĂ VERSUS MÂNCAREA NESĂNĂTOASĂ” – Prezentatori: Soficinianu (Popa) Laura, Pop Abigail
  • „FITOTERAPIA ȘI DIABETUL” – Prezentatori: Prof. Ladăr Claudia, Prof. Moraru Dana
  • „PROMOVĂM UN STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS!” – Prezentatori: Oprea Luciana, Leuca Lorena Adelina, Molodvan Alex Cristian, Prof. coordonator Șot Sabina.

Amfitrionii evenimentului au fost directorul Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila” Alexandru Câțcăuan, care a ținut un cuvânt de deschidere. A urmat de prof. dr. Carmen Maria Muscan și profesor Darius Emilian Ilieșiu. Evenimentul a fost coordonat, la fel ca pe parcursul celor 8 ediții de prof. Maria Runcan – Pop.

Această manifestare nu este prima colaborare între școlile noastre. În anii trecuți a existat chiar un schimb de „obiecte” și energii între elevii și coordonatorii de proiecte ai celor două școli, în cadrul proiectului Mediu plus/minus sănătate”, a transmis prof. as. med. Sabina Şot de la Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa.

„În anul școlar 2018 – 2019 profesorii şi colaboratorii școlilor postliceale sanitare din județ au participat la sesiunea de comunicări:  Metode activ participative de predare”, eveniment organizat în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bistrița Năsăud. O altă punte de legătură între școlile sanitare din județ urmează să se consolideze, în interesul elevilor/cadrelor didactice, prin derularea în viitor a unor activități metodico-științifice: sesiunea de comunicări „Educație pentru viață, societate, școală și familie”, a mai precizat prof. as. med. Sabina Şot.

Medicii bistrițeni n-au cerut vaccinuri pentru difterie! Niciun caz de acest gen, de zeci de ani noiembrie 21, 2019 - La granița de nord a României există riscul de îmbolnăvire cu difterie. În țara noastră nu au mai existat astfel de cazuri de 30 de ani încoace. Totuși, județul nostru nu ar fi amenințat, așa că medicii nu au cerut suplimentarea vaccinurilor. Li s-au dat numai insctrucțiuni, venite de sus: 
Poliția Română NU e Poliția Locală! CUM vrea ministrul de interne să facă diferențierea noiembrie 21, 2019 - Li se spune simplu, polițiști, dar nu sunt toți la fel. Nu au aceleași atribuții. Tocmai de aceea, ministrul de interne vrea să facă o diferențiere între Poliția Română și Poliția Locală. CARE ar fi soluția:
Coordonatorul de joc și fizioterapeutul echipei de handbal Gloria 2018, la Campionatul mondial din Japonia noiembrie 21, 2019 - Doi reprezentanți ai echipei de handbal Gloria 2018 au pornit spre Japonia. Cei doi fac parte din delegația României care va participa la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia.
O mare companie bistrițeană va produce armament, muniție și vehicule militare noiembrie 21, 2019 - Compania Comelf își încearcă norocul în industria militară și se pregătește să producă armament, muniție și vehicule militare. Se pare că bistrițenii se pregătesc să se numere printre cei mai mari furnizori ai Armatei Române.
Astăzi este Happy Day, la Casa EMA! noiembrie 21, 2019 - Doar azi poți lua abonamente la preț redus, așa că nu mai sta pe gânduri și mergi în vizită la Casa EMA!
FOTO: TOP 10 profesori ALTFEL în Bistriţa-Năsăud noiembrie 21, 2019 - Gala Educaţiei 2019: Cinste lor – profesorilor entuziaşti, care nu se tem să fie diferiţi în clasă şi cărora le place să se joace. Şi profesorilor care folosesc noile tehnologii şi stârnesc în elevi motivația de a învăța. Sunt profesorii care caută permanent soluții și nu scuze mai ales în situațiile limită…
V-a fost dor să urcați în Turn? Se redeschide! noiembrie 21, 2019 - Turnul Bisericii Evanghelice a fost închis, la început de septembrie. Deși se anunțau doar două săptămâni, a durat,de fapt, două luni. Municipalitatea a anunțat că turnul va putea fi vizitat din nou. AFLĂ de când:
ALEGERI 2019: Viorica Dăncilă: Democrația înseamnă dezbatere. Klaus Iohannis sfidează românii noiembrie 21, 2019 - Candidatul PSD la funcția de președinte al României, Viorica Dăncilă, a invitat presa marți seară, la Palatul Parlamentului, la o întâlnire deschisă, oferind un model prezidențial de comunicare bazat pe transparență și dialog liber.
Aquabis: Defecţiune pe reţeaua de apă, în Josenii Bârgăului noiembrie 21, 2019 - A apărut o defecţiune pe reţeaua de apă din Josenii Bârgăului, anunţă cei de la Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Profesorul de sport bătăuș se întoarce la catedră! Zeci de copii și elevi din Șanț protestează noiembrie 21, 2019 - Vasile Maternik, profesorul de sport bătăuș care a și fost condamnat după ce a agresat mai mulți copii în timpul orelor, se întoarce la catedră. Zeci de copii și elevi de la școala din Șanț au protestat în această dimineață!
Cartea unui tânăr bistrițean a ajuns și în mâna Principelui Nicolae al României noiembrie 21, 2019 - Momente emoționante, solemne și încântătoare, aseară, la Biblioteca Județeană. La conferința despre prinții și regii României a participat inclusiv Principele Nicolae. Acesta a primit cadou cartea lui Vlad Pop, volumul - omagiu adus de licean străbunicului său.
ASTĂZI, la Dacia, începe NOSA Film Festival! Program complet noiembrie 21, 2019 - Peste 20 de filme, patru premiere de excepţie și invitați de marcă din lumea cinematografiei româneşti – de azi, în Bistriţa! Începe NOSA Film Festival. Ce surprize v-au pregătit organizatorii:
Administratorii Hotelului Diana trebuie să pună pe masă 50.000 de lei! Ce obligații mai are firma pe care funcționează hotelul noiembrie 21, 2019 - Firma pe care funcționează Hotel Diana trebuie să vireze într-un cont 50.000 de lei, sub formă de cauțiune. Dacă nu respectă toate măsurile stabilite de instanță, poate rămâne fără sumă. Ce au mai stabilit judecătorii:
Surpriză nesperată de la o bancă pentru viitoarele mămici care nasc în 24 noiembrie noiembrie 21, 2019 - O bancă le oferă viitoarelor mămici care nasc în data de 24 noiembrie un premiu în bani. Practic, în data în care banca împlinește 155 de ani, mămicile care nasc săptămâna aceaasta primesc 155 de euro.
Patronul Hotelului Diana rămâne după gratii pentru 30 de zile noiembrie 21, 2019 - Judecătorii au hotărât ca patronul Hotelului Diana să își petreacă următoarele 30 de zile după gratii. Managerul, în schimb, va fi cercetat sub control judiciar.