FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bistrița despre amenințarea cu Coronavirus:

Campionatul European de sănii trase de câini s-a încheiat ieri după-amiază, la Pragelato (Italia). Doi sportivi din Bistrița – tată și fiu – au reușit o performanță istorică. Nu doar că au cucerit medaliile de aur, dar au pus și România pe harta acestui inedit sport! Este pentru prima oară când țara noastră contează cu adevărat și urcă pe podiumul națiunilor.

O performanță istorică

Pragelato este un fost oraș olimpic, în care practicanții sporturilor de iarnă sunt nelipsiți. Am avut parte, deci, de un public avizat. A fost o atmosferă foarte frumoasă, iar oamenii ne-au primit cu multă căldură. S-au bucurat auzind că venim de la o asemenea distanță… Știau despre noi, dar când au văzut și performanțele din finalul competiției, au rămas impresionați…”, a mărturisit Damaschin Berende pentru Bistrițeanul.ro.

Am fost doar patru sportivi din România, în condițiile în care Italia s-a prezentat cu aproape 50 de sportivi. Cu toate acestea, am reușit – pentru prima oară în istoria acestui sport – să includem România în clasamentul națiunilor participante. Ne-am clasat pe locul trei, după Franța și Italia…”, a mai explicat Damaschin Berende.

Președintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a admis că a fost o competiție cu un anumit grad de dificultate. „Condițiile de desfășurare au fost bune. Nu foarte bune, pentru că nici măcar aici, în Alpii italieni, nu a fost suficientă zăpadă. Dar pistele pe care s-a alergat au fost pregătite cu zăpadă procesată, cu două luni îniante de competiție. Însă una este să ai zăpadă proaspătă, și altceva e să alergi pe zăpadă procesată și răsprocesată. Per ansamblu, condițiile au fost ok”, a precizat Damaschin Berende.

Cât de mult au câștigat sportivii bistrițeni în Campionatul european din Italia?

Beneficii financiare nu prea există în asemenea competiții decât rareori”, a admis amuzat Damaschin Berende. Sportivul a povestit că, pe lângă medaliile de aur și diplome, s-au ales și cu câte un sac de mâncare de 20 de kilograme, pentru câinii participanți.

E adevărat, din niciun punct de vedere nu este un sport ușor de practicat. Se investește financiar foarte mult în acest sport. Însă, de-a lungul timpului, noi am avut șansa de a fi sprijiniți de autoritățile locale și județene. Am primit de fiecare dată sume care ne-au ajutat mult și ne-au încurajat. Nu au fost indiferente și știm că nu peste tot se întâmplă acest lucru”, a mai spus Damaschin Berende.

Acesta a amintit, totodată, cât de important este aportul sponsorilor. Și ei ne-au ajutat enorm în toate competițiile. Fără ei, nu aveam nicio șansă. Este foarte important că mediul de afaceri bistrițean se implică în asemenea activități…”, a admis Damaschin Berende.
Sportivul a mulțumit tuturor susținătorilor, partenerului Tășuleasa Social și sponsorilor care fac posibile aceste performanțe: Dimex 2000, Megatitan, Carmolact, Rombat, SepiaPrint, Influent, Intex, Emi Center, Crama Jelna, Asociația Grigore Moisil, Dan Promovet, Fox Naturalis și Ocolul Silvic Josenii Bârgăului

Amenințarea plutește în aer: „Nu vom intra efectiv în zonele afectate”

În ceea ce privește pericolul referitor la coronavirus, Damaschin Berende a recunoscut că abia duminică seară, după ce s-a încheiat Campionatul european, au aflat despre problemele izbucnite în jur.

Zona în care ne aflăm noi, în apropiere de Torino, nu este afectată. Acum terminăm de adunat lucrurile, iar în jurul orei 10:00 urmează să pornim la drum. Sperăm să nu fie probleme nici la întoarcere. Vom traversa anumite zone aflate în carantină, foarte probabil. Însă autostrăzile nu cred să aibă vreo treabă cu această amenințare. Nu vom intra efectiv în zonele afectate. După cum se prezintă lucrurile în acest moment și din informațiile pe care le avem – ieșim dintr-o zonă liberă și vom merge spre alte zone libere”, a explicat Damaschin Berende.

Sportivii bistrițeni ar urma să ajungă acasă mâine seară. Vor traversa o parte din Italia, Slovenia și Ungaria și vor intra în țară prin Satu Mare. „Pe traseul pe care noi îl avem, nu există zone în carantină. Sperăm că totul va fi ok, deși acum lucrurile evoluează într-un ritm nebunesc...”, a recunoscut Damaschin Berende.

Panică, în Italia – a treia cea mai afectată țară din lume de coronavirus, după China și Coreea de Nord

Autoritățile din Italia au intrat în panică. Aici trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc.

Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină – scrie Digi 24.

S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Ieri seară a fost anunțat cel de-al treilea caz de deces. În nordul Italiei, două persoane au murit săptămâna trecută, din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto. 157 de cazuri de infecții au fost confirmate. 26 de persoane sunt în stare gravă sau critică. Italia devine astfel a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Nord.

Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului.

Premierul a recunoscut că această epidemie ar putea avea efecte asupra economiei țării. Dar a dat asigurări populației că nu vor exista probleme cu stocurile de alimente în orașele afectate de coronavirus.

Un eveniment de referință – cum este Săptămâna modei de la Milano – a fost de asemenea afectat de coronavirus. Celebrele fotomodele au defilat într-o sală goală, fără ca nimeni să admire sau să aplaude ținutele Armani. Show-ul a fost însă transmis live pe rețelele de socializare. Giorgio Armani a explicat că a luat această decizie radicală pentru a nu-și pune invitații și modelele în pericol. Creatorul de modă a dorit totodată să sprijine eforturile autorităților italiene. Este pentru prima dată în 45 de ani când celebra casă de modă își prezintă colecția cu sala goală.

Foto @ Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

Liceul de Arte rămâne fără clasa de Arhitectură! Fiecare liceu, obligat să renunțe la o clasă – ordin la de ISJ ianuarie 15, 2021 - Revoltă, indignare și disperare printre părinții din Bistrița, care au fost informați în această după-amiază de directorii școlilor că zeci de clase de liceu vor fi desființate în acest an. Între acestea, și clasa de Arhitectură a Liceului de Arte „Corneliu Baba” - unică în județ și chiar în regiune. Concurența aici este foarte mare, specializarea atrăgând anual elevi din Vatra Dornei sau Suceava. ISJ BN a transmis decizia azi, în jurul orei 16.00, fără a prezenta criteriile de selecție. Fără a da posibilitatea directorilor să reacționeze sau să-și susțină punctul de vedere...
GAFĂ de proporții a PNL BN: Numire politică a lui Adrian Crișan, pe lângă lege ianuarie 15, 2021 - Tenismenul Adrian Crișan este susținut la șefia Direcției Naționale Antidoping de... PNL BN. Ce nu pare să știe primarul Bistriței, Ioan Turc, jurist de meserie, este faptul că este vorba despre o funcție unde unde se cere independență politică, mai ales că Federația Mondială Antidoping sancționează dur orice imixtiune politică.
Prefectul Stelian Dolha l-a găsit pe „Elvis” de Bistrița și îl vrea model în campania de vaccinare ianuarie 15, 2021 - Prefectul Stelian Dolha intenționează să se folosească de imaginea unei personalități cunoscute a Bistriței pentru a promova vaccinarea, așa cum Elvis Presley, în 1956, a popularizat vaccinarea contra poliomilitei, vaccinându-se public. Acesta va apela la ultramaratonistul Tibi Ușeriu.
De luni începe a doua etapă de vaccinare și la Bistrița! CUM vă puteți programa: ianuarie 15, 2021 - Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi, dând astfel startul celei de-a doua etape a campaniei de vaccinare anti-COVID. LA Bistrioța, vaccinările vor începe de luni, la POliclinică - Clădirea Pediatriei. CUM vă puteți programa:
Primarul Doru Crișan, revoltat de dispariția unei clase, la liceul din Prundu Bârgăului. Replica profesorului Mihai Mureșan, șeful ISJ BN: ianuarie 15, 2021 - primarul Doru Crișan din Prundu Bârgăului a comentat, revoltat, dispariția unei clase în planul de școlarizare, la Liceul „Radu Petrescu”. „În loc să avem un trend ascendent în sistemul de învățământ la nivel local și nu numai, în loc să ne dezvoltăm prin crearea de oportunități, tindem spre regres...”. Mihai Mureșan, șeful ISJ BN, susține că lucrurile nu stau așa:
FOTO/VIDEO Accident spectaculos la benzinărie: două mașini s-au ciocnit, una s-a răsturnat printre pompe ianuarie 15, 2021 - Un accident spectaculos a avut loc în această după-masă în localitatea Susenii Bârgăului. Două autoturisme s-ar fi ciocnit într-o benzinărie, unul dintre ele răsturnându-se printre pompe în urma impactului. Un bărbat de 21 de ani a fost rănit.
Bârgăuanul ce și-a înjunghiat fratele, după gratii! CÂT va sta în închisoare: ianuarie 15, 2021 - Doi frați s-au luat la ceartă în luna septembrie a anului 2019. Fratele mai mare a scos cuțitul și l-a înjunghiat pe celălalt. Ieri, bârgăuanul a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița, având de ispășit pedeapsa pentru tentativă de omor.
VIDEO – Deputatul Daniel Suciu: E clar de ce la Bistrița mai e nevoie de un subprefect! Ca să știe CUM să comunice ianuarie 15, 2021 - Primarul Bistriței explica ieri că vom avea doi subprefecți. În cadrul unei conferințe de presă la sediul PSD BN, deputatul Daniel Suciu a găsit și motivul ”Ca să știe CUM să comunice”. Asta după ce social-democrații au primit un răspuns hilar la o petiție depusă la Instituția Prefectului.
LPS Bistrița s-a restras din Campionatul Național de Handbal! Costuri U-RI-A-ȘE impuse de Federație! ianuarie 15, 2021 - Campionatul Național de Handbal debutează astăzi, la șase luni distanță, din cauza pandemiei. Din nefericire, Bistrița nu va avea echipă, LPS Bistrița retrăgându-se. Federația a impus costuri U-RI-A-ȘE și a programat meciurile în așa fel înccât jucătorii sunt nevoiți să se suprasolicite, apărând astfel riscul de accidentare. 
BN: 26 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, două decese și trei bistrițeni declarați vindecați ianuarie 15, 2021 - DSP BN a raportat 26 de noi cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivelul județului. Totodată, s-au înregistrat două decese. iar trei bistrițeni au fost declarați vindecați. Altor patru bistrițeni le-au reieșit testele pozitive, iar 36 de pacienți au fost externați.
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: Când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, prefectul era plecat să-și păzească locul la București ianuarie 15, 2021 - În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Bogdan Ivan a criticat modul în care prefectul gestionează banii contribuabililor. Acesta l-a acuzat totodată pe Stelian Dolha că atunci când sindicaliștii din sănătate își cereau drepturile, în fața instituției Prefectului, acesta era plecat ”să-și păzească postul, la București„.
DE CITIT: Conştiinţa noastră mai bună… „Eminescu – începutul continuu” ianuarie 15, 2021 - Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie) a fost celebrată astăzi și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, acolo unde a fost prezentat volumul, „Eminescu – începutul continuu”, publicat recent de Irina Petraș, președintele Uniunii Scriitorilor Români, filiala Cluj. 
Bistrițenii pot propune proiecte pentru oraș, printr-o aplicație. Primăria Bistrița le finanțează pe cele mai bune ianuarie 15, 2021 - Începând de săptămâna viitoare, bistrițenii vor putea propune proiecte pentru oraș, prin intermediul aplicației City Health, folosită deja pentru semnalarea problemelor din municipiu. Cel mai bune proiecte vor fi finanțate de Primăria Bistrița și implementate.
Etapa a II-a de vaccinare începe la Bistrița cel mai devreme luni. Prefectul habar n-are câte centre funcționează în județ ianuarie 15, 2021 - Teoretic, etapa a doua de vaccinare începe astăzi, practic nu mai devreme de luni, cel puțin în Bistrița. Județul nostru va avea doar trei centre de vaccinare pentru această etapă, toate în Bistrița, ceea ce înseamnă că cei programați pentru această etapă trebuie să vină în reședința de județ.
TOP preferințe 2021: Ce colegii și licee preferă elevii de clasa a VIII-a din Bistrița-Năsăud ianuarie 15, 2021 - Un studiu realizat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud ne dezvăluie care sunt preferințele elevilor de clasa a VIII-a din județ, atunci cînd este vorba de alegerea colegiului pe care îl vor urma. Studiul a fost realizat pe baza unui chestionar online la care au răspuns 1146 elevi. TOP preferințe: Studiul publicat...
START etapa II de vaccinare! Președintele se vaccinează azi, public ianuarie 15, 2021 - Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID începe astăzi. Președintele Klaus Iohannis se va vaccina public, tocmai pentru a da un exemplu. Ministrul Sănătății solicită ca dovada vaccinării să fie trimisă electronic, pentru cei ce doresc să călătorească în țări care IMPUN vaccinarea ca și condiție de a lăsa străinii să-i viziteze.
AQUABIS: Sfaturi pentru a evita îngheţarea contorului şi a conductelor interioare ianuarie 15, 2021 - Aquabis transmite consumatorilor din Bistrița-Năsăud câteva sfaturi care să-i ajute să evite îngheţarea contorului şi a conductelor interioare: NU folosiţi flacără deschisă pentru dezgheţarea conductelor sau a contoarelor!
Primăria Bistrița va subvenționa în continuare taxa de salubritate. Ia în calcul ca în viitor „bogații” să plătească mai mult ianuarie 15, 2021 - Potrivit primarului Ioan Turc, taxa de salubritate nu va fi mai mare în acest an, municipalitatea luând hotărârea să o subvenționeze în continuare. Cu toate acestea, edilul ia în calcul pentru viitor ca cei mai avuți dintre bistrițeni să nu mai beneficieze de această „reducere”.
Iubitorii de schi vor putea aluneca pe Cocoș weekendul acesta, doar dacă zăpada e cum trebuie ianuarie 14, 2021 - Deocamdată nu se știe dacă pârtia Cocoș va fi deschisă în acest weekend, în ciuda ninsorilor abundente din ultimele zile. Potrivit primarului Ioan Turc, pârtia se redeschide doar dacă zăpada e cum trebuie și va fi disponibilă doar partea destinată copiilor și începătorilor.
ULTIMĂ ORĂ: Președintele anunță deschiderea școlilor în 8 februarie! Se revine la scenarii: ianuarie 14, 2021 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat că din 8 februarie, majoritatea școlilor se vor deschide. Unitățile de învățământ vor funcționa pe bază de scenarii determinate de incidența cazurilor COVID în fiecare localitate. AFLĂ ce se va întâmpla cu școala din localitatea ta:
VIDEO: Unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, propus pentru șefia Agenției Națională Antidoping ianuarie 14, 2021 - PNL BN a primit 3 poziții asimilate funcției de secretar de stat. Printre ele se numără și șefia Agenției Naționale Antidoping, unde formațiunea politică îl susține pe unul dintre cei mai valoroși jucători de tenis de masă, Adrian Crișan.
48% dintre profesorii județului sunt de acord să se vaccineze antiCovid19 ianuarie 14, 2021 - 48% dintre profesorii care predau în Bistrița-Năsăud au transmis Inspectoratului Școlar Județean că sunt de acord să se vaccineze antiCovid19.
FOTO/VIDEO: Groapa Sărății blocată din cauza carosabilului necurățat! Cozi kilometrice ianuarie 14, 2021 - Un TIR a rămas blocat pe DN 17, după ce nu a putut urca Groapa Sărății. Traficul e blocat din cauza carosabilului necurățat. Cozile de mașini se întind pe kilometrii.
VIDEO: Turc promite curățenie printre șefimea din Primăria Bistrița, însă abia după auditul unei firme specializate ianuarie 14, 2021 - Într-o conferință de presă, primarul Bistriței Ioan Turc a promis că va face curățenie în Primăria Bistrița, vizați fiind, în primul rând șefii. Asta se va întâmpla abia după ce va primi raportul auditului întocmit de o firma specializată, ce tocmai a pus mâna pe 67.000 de lei pentru acest serviciu.
VIDEO Noul city manager al Bistriței, numit… din pix, fără concurs pe post ianuarie 14, 2021 - Ioan Peteleu, noul city manager al Bistriței a fost numit de către primar, din pix, fără a susține vreun concurs pentru ocuparea funcției. Culmea, acest lucru este perfect legal, în ciuda faptului că fostul city manager George Avram a participat la un concurs...
Într-o singură zi: 23 cazuri noi COVID, trei decese și nicio persoană declarată vindecată ianuarie 14, 2021 - Aproape 200 de teste s-au efectuat în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 23 au fost pozitive. În contextul pandemiei, s-au înregistrat încă trei decese la nivelul județului nostru și nicio persoană nu a fost declarată vindecată.
Zăpadă de 15 cm pe Valea Someșului! În zona montană, zăpada ajunge și la 30 de cm ianuarie 14, 2021 - Ninge neîntrerupt în județ, iar în unele zone, utilajele de deszăpezire nu fac față. Pe Valea Someșului, stratul de zăpadă, în localități, ajunge la 15 centimetri. Iar în zona montană, jandarmii informează că stratul ed zăpadă e de aproape 30 de centimetri.
VIDEO – Emoționant mesaj social: Cum i-a afectat pandemia pe elevii din Bistrița ianuarie 14, 2021 - Cum văd copiii pandemia? Cum percep ei provocările acestor zile? Aflăm din câteva filme de animație extraordinare, realizate de elevii Colegiului național „Andrei Mureșanu”, grație unui proiect derulat de Asociația Tineri pentru Comunitate și CNAM.
Înconjurat de oameni buni, Seby Șandor s-a recuperat complet după un accident care l-a desfigurat ianuarie 14, 2021 - „Când l-am văzut printre rafturi și l-am auzit că mă strigă, efectiv mi-a căzut fața! Plâng de bucurie! Mari minuni ne-au fost date să vedem!”, exclamă Mihaela. Seby Șandor, un tânăr desfigurat după un accident cu motocicleta, căruia nimeni nu-i mai dădea nicio șansă. Astăzi merge pe picioarele sale, vorbește și se recuperează într-un mod neașteptat. Seby e astăzi dovada vie că prietenia, credința și ajutorul dat aproapelui CHIAR pot face o minune!
VIDEO: Polițiști, surprinși într-o situație inedită…! „Lucrurile stau altfel în România…!” ianuarie 14, 2021 - O publicație din Germania a publicat acum două zile un scurt film în care apar și doi polișțiști din România. Aceștia opresc mașina de serviciu cu girofarurile aprinse în apropierea unor copii. „Lucrurile stau altfel (în România)...”