FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bistrița despre amenințarea cu Coronavirus:

Campionatul European de sănii trase de câini s-a încheiat ieri după-amiază, la Pragelato (Italia). Doi sportivi din Bistrița – tată și fiu – au reușit o performanță istorică. Nu doar că au cucerit medaliile de aur, dar au pus și România pe harta acestui inedit sport! Este pentru prima oară când țara noastră contează cu adevărat și urcă pe podiumul națiunilor.

O performanță istorică

Pragelato este un fost oraș olimpic, în care practicanții sporturilor de iarnă sunt nelipsiți. Am avut parte, deci, de un public avizat. A fost o atmosferă foarte frumoasă, iar oamenii ne-au primit cu multă căldură. S-au bucurat auzind că venim de la o asemenea distanță… Știau despre noi, dar când au văzut și performanțele din finalul competiției, au rămas impresionați…”, a mărturisit Damaschin Berende pentru Bistrițeanul.ro.

Am fost doar patru sportivi din România, în condițiile în care Italia s-a prezentat cu aproape 50 de sportivi. Cu toate acestea, am reușit – pentru prima oară în istoria acestui sport – să includem România în clasamentul națiunilor participante. Ne-am clasat pe locul trei, după Franța și Italia…”, a mai explicat Damaschin Berende.

Președintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a admis că a fost o competiție cu un anumit grad de dificultate. „Condițiile de desfășurare au fost bune. Nu foarte bune, pentru că nici măcar aici, în Alpii italieni, nu a fost suficientă zăpadă. Dar pistele pe care s-a alergat au fost pregătite cu zăpadă procesată, cu două luni îniante de competiție. Însă una este să ai zăpadă proaspătă, și altceva e să alergi pe zăpadă procesată și răsprocesată. Per ansamblu, condițiile au fost ok”, a precizat Damaschin Berende.

Cât de mult au câștigat sportivii bistrițeni în Campionatul european din Italia?

Beneficii financiare nu prea există în asemenea competiții decât rareori”, a admis amuzat Damaschin Berende. Sportivul a povestit că, pe lângă medaliile de aur și diplome, s-au ales și cu câte un sac de mâncare de 20 de kilograme, pentru câinii participanți.

E adevărat, din niciun punct de vedere nu este un sport ușor de practicat. Se investește financiar foarte mult în acest sport. Însă, de-a lungul timpului, noi am avut șansa de a fi sprijiniți de autoritățile locale și județene. Am primit de fiecare dată sume care ne-au ajutat mult și ne-au încurajat. Nu au fost indiferente și știm că nu peste tot se întâmplă acest lucru”, a mai spus Damaschin Berende.

Acesta a amintit, totodată, cât de important este aportul sponsorilor. Și ei ne-au ajutat enorm în toate competițiile. Fără ei, nu aveam nicio șansă. Este foarte important că mediul de afaceri bistrițean se implică în asemenea activități…”, a admis Damaschin Berende.
Sportivul a mulțumit tuturor susținătorilor, partenerului Tășuleasa Social și sponsorilor care fac posibile aceste performanțe: Dimex 2000, Megatitan, Carmolact, Rombat, SepiaPrint, Influent, Intex, Emi Center, Crama Jelna, Asociația Grigore Moisil, Dan Promovet, Fox Naturalis și Ocolul Silvic Josenii Bârgăului

Amenințarea plutește în aer: „Nu vom intra efectiv în zonele afectate”

În ceea ce privește pericolul referitor la coronavirus, Damaschin Berende a recunoscut că abia duminică seară, după ce s-a încheiat Campionatul european, au aflat despre problemele izbucnite în jur.

Zona în care ne aflăm noi, în apropiere de Torino, nu este afectată. Acum terminăm de adunat lucrurile, iar în jurul orei 10:00 urmează să pornim la drum. Sperăm să nu fie probleme nici la întoarcere. Vom traversa anumite zone aflate în carantină, foarte probabil. Însă autostrăzile nu cred să aibă vreo treabă cu această amenințare. Nu vom intra efectiv în zonele afectate. După cum se prezintă lucrurile în acest moment și din informațiile pe care le avem – ieșim dintr-o zonă liberă și vom merge spre alte zone libere”, a explicat Damaschin Berende.

Sportivii bistrițeni ar urma să ajungă acasă mâine seară. Vor traversa o parte din Italia, Slovenia și Ungaria și vor intra în țară prin Satu Mare. „Pe traseul pe care noi îl avem, nu există zone în carantină. Sperăm că totul va fi ok, deși acum lucrurile evoluează într-un ritm nebunesc...”, a recunoscut Damaschin Berende.

Panică, în Italia – a treia cea mai afectată țară din lume de coronavirus, după China și Coreea de Nord

Autoritățile din Italia au intrat în panică. Aici trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc.

Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină – scrie Digi 24.

S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Ieri seară a fost anunțat cel de-al treilea caz de deces. În nordul Italiei, două persoane au murit săptămâna trecută, din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto. 157 de cazuri de infecții au fost confirmate. 26 de persoane sunt în stare gravă sau critică. Italia devine astfel a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Nord.

Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului.

Premierul a recunoscut că această epidemie ar putea avea efecte asupra economiei țării. Dar a dat asigurări populației că nu vor exista probleme cu stocurile de alimente în orașele afectate de coronavirus.

Un eveniment de referință – cum este Săptămâna modei de la Milano – a fost de asemenea afectat de coronavirus. Celebrele fotomodele au defilat într-o sală goală, fără ca nimeni să admire sau să aplaude ținutele Armani. Show-ul a fost însă transmis live pe rețelele de socializare. Giorgio Armani a explicat că a luat această decizie radicală pentru a nu-și pune invitații și modelele în pericol. Creatorul de modă a dorit totodată să sprijine eforturile autorităților italiene. Este pentru prima dată în 45 de ani când celebra casă de modă își prezintă colecția cu sala goală.

Foto @ Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună:
Rostul de dimineață: A plâns cu lacrimi de sânge, la Tihuța… Oare pentru cine…?! august 6, 2020 - A fost surprinsă zilele trecute, în Pasul Tihuța… Singuratică, ascunsă de privirile indiscrete – plângea cu lacrimi de sânge… Poate chiar știind că este una dintre cele mai ciudate din lume…
Om de afaceri din Bistrița, acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române august 6, 2020 - Un om de afaceri din Bistrița este acuzat de DNA că a dat o mită de un milion de euro fostului director de la Apele Române, Sandu Victor, pentru alocarea de fonduri pentru lucrări în județul Bihor, lucrări care nu au fost executate.
Aquabis: Defecțiune în Negrilești. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 6, 2020 - O defecțiune a fost semnalată în Negrilești, azi, 6 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii: 
Noul an școlar începe în 14 septembrie. Elevii vor merge la școală! august 5, 2020 - Președintele României a făcut un anunț important pentru toți elevii. Noul an școlar va începe în 14 septembrie, iar elevii vor merge efectiv la școală. Se iau în calcul trei scenarii în funcție de numărul bolnavilor din fiecare localitate. Decizia de a închide școlile și mutarea cursurilor online aparține autorităților locale.
VIDEO: Maieru, în șantier. Când se va construi aici o grădiniță modernă august 5, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Vasile Borș din Maieru a vorbit despre șantierele aflate pe rol în localitate. Când se va construi aici o grădiniță modernă:
Adio margarină, supă la plic și chipsuri! De la anul vom mânca mai sănătos! august 5, 2020 - De anul viitor, legea ne va obliga să mâncăm mai sănătos. Un act normativ prevede interzicerea vânzării unor produse alimentare considerate periculoase pentru sănătate. Pe listă se află margarina, supele la plic, popcornul pentru microunde și chipsurile. Legea a mers la promulgare, iar interzicerea acestor alimente stă la pixul președintelui.
Se dublează intrarea la Figa în weekend! Câte persoane au voie concomitent să se bălăcească: august 5, 2020 - Pentru a preveni răspândirea epidemiei de Coronavirus, Primăria Beclean cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, au hotărât ca taxa de intrare în Weekend să fie dublată. De asemenea, a fost stabilit un număr maxim de persoane care pot fi prezente concomitent în complex.
Doris Rai: Vom face la Bistrița cercetare și inovare august 5, 2020 - Doris Rai, candidat independent la funcția de primar al Bistriței, a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Aceasta a vorbit pe scurt despre câteva proiecte pe care le are pentru oraș. Multe proiecte au făcut referire la tineri, printre ele numărându-se transformarea Parcului Industrial în parc pentru cercetare și inovare. Toți tinerii talentați din Bistrița ar urma să desfășoare activități în noul parc.
VIDEO: Cu sau fără mască, la Kaufland…?! august 5, 2020 - Cu sau fără mască, la Kaufland…?! Cum e corect ? Un cititor Bistrițeanul.ro a trimis pe adresa redacției un scurt film realizat cu telefonul, printre rafturile magazinului de pe Independenței. Ce a descoperit acolo:
Bistrița-Năsăud: 17 cazuri pozitive și 22 persoane vindecate. La nivel național, 56.550 persoane au fost infectate august 5, 2020 - Avem 921 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 17 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 22 de persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.309 de cazuri noi de infecție.
O minoră și o tânără de 20 de ani, seduse de un lover boy și duse pe centură „la produs” august 5, 2020 - Două tinere, de 13 și 20 de ani, au fost vrăjite de un „lover boy”. Acestea au fost obligate să se prostitueze pe centura din Bistrița. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și i se aduc mai multe acuzații.
OAMENI din BN. Alexandra Arman, educatoarea care a obținut singura notă de 10 la Titularizare: „Nu e o tragedie să fac naveta câțiva ani” august 5, 2020 - Alexandra Arman are 23 de ani, a absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. A fost singurul cadru didactic care a luat nota maximă, la Titularizare, în acest an, în Bistrița-Năsăud. A apucat să predea doar câteva luni, la Grădinița Nr 13 din Bistrița, când a început pandemia.
Leoni renunță la transportul angajaților pe 22 de trasee. Se anunță disponibilizări colective importante august 5, 2020 - Producătorul neamț Leoni, cel mai mare angajator din județ, renunță la transportul gratuit al angajaților de pe 22 de trasee. Se pare că nu este singura veste proastă venită de la Leoni. S-au anunțat și aici disponibilizări colective importante.
Aquabis: Avarii în Feldru și Negrilești. Probleme în alte cinci localități august 5, 2020 - O avarie s-a produs în Feldru și Negrilești, în această dimineață - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
FOTO Bistrițean, implicat într-un accident mortal în Mediaș. Celălalt șofer n-a avut nicio șansă! august 5, 2020 - Un bistrițean a fost implicat în această dimineață într-un accident mortal petrecut în Mediaș. Un autoturism a intrat sub TIR-ul pe care-l conducea, transformându-se într-un morman de fiare. Șoferul implicat n-a mai avut nicio șansă...
FOTO/VIDEO: S-a deschis GUN BROTHERS Paintball! Pentru băieții care iubesc adrenalina și distracția august 5, 2020 - De când aștepta Bistrița un parc de aventură unde distracția cu gașca pentru băieții de toate vârstele să fie una pe cinste! Suntem norocoși, începând chiar de astăzi aveți acces în parcul de aventură Gun Brothers Paintball! Terenul special amenajat pentru un joc dinamic de paintball, în echipă, îl găsiți în Bistrița, pe strada Tărpiului. Băieții de la Gun Brothers vă pun la dispoziție echipamentul, armele de paintball, un teren de luptă cum nu sunt multe, au răbdare să vă explice regulile și să facă o atmosferă memorabilă.
Turnul de la CPL, abandonat de decenii, ar putea fi transformat în două restaurante selecte! august 4, 2020 - Un important investitor din Bistrița anunță un proiect cel puțin ambițios. Acesta include și transformarea turnului de la CPL, abandonat de decenii, într-un punct turistic, cu două restaurante și business lounge.
Doris Rai: Sportul bistrițean poate fi „resuscitat” prin transformarea stadionului din parc în „Baza sportivă Jean Pădureanu” august 4, 2020 - Doris Rai nu face jocul partidelor și nu se aliază cu nimeni în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Aceasta spune că partidul ei sunt bistrițenii și va lupta până la capăt alături de ei. Prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE, Doris Rai a vorbit despre câteva dintre proiectele pe care le are pentru oraș. Pe principiul „Fă Rai din ce ai”, candidata independentă își dorește să resusciteze sportul bistrițean și să transforme stadionul din parcul municipal în „Baza sportivă Jean Pădureanu”.
S-au afișat REZULTATELE la examenul de Titularizare. O singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud august 4, 2020 - S-au dat publicității rezultatele la examenul de Titularizare, înainte de constestații. S-a obținut o singură notă de 10, în Bistrița-Năsăud. Jumătate din candidați au obținut note peste 7, transmite Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud.
O petrecere la un local din Telciu s-a lăsat cu dosar penal, după ce două persoane s-au infectat cu Covid-19 august 4, 2020 - Reprezentanții unui local din Telciu s-au ales cu dosar penal, după ce în luna iulie au organizat mai multe petreceri, iar în urma uneia dintre ele doi participanți s-au infectat cu Covid-19.