25.3 C
Bistrița
vineri, august 19, 2022

FOTO. Tată și fiu din Bistrița, campioni europeni în Italia! În ce măsură au fost afectați de coronavirus

O performanță istorică pentru România a fost înregistrată ieri, în Alpii Italieni: Damaschin Berende și fiul său, Bogdan, au câștigat medaliile de aur în două categorii diferite, la campionatul european de sănii trase de câini. România a urcat pentru prima oară pe podium în clasamentul națiunilor. Ce ne-au povestit sportivii din Bistrița despre amenințarea cu Coronavirus:

Campionatul European de sănii trase de câini s-a încheiat ieri după-amiază, la Pragelato (Italia). Doi sportivi din Bistrița – tată și fiu – au reușit o performanță istorică. Nu doar că au cucerit medaliile de aur, dar au pus și România pe harta acestui inedit sport! Este pentru prima oară când țara noastră contează cu adevărat și urcă pe podiumul națiunilor.

O performanță istorică

Pragelato este un fost oraș olimpic, în care practicanții sporturilor de iarnă sunt nelipsiți. Am avut parte, deci, de un public avizat. A fost o atmosferă foarte frumoasă, iar oamenii ne-au primit cu multă căldură. S-au bucurat auzind că venim de la o asemenea distanță… Știau despre noi, dar când au văzut și performanțele din finalul competiției, au rămas impresionați…”, a mărturisit Damaschin Berende pentru Bistrițeanul.ro.

Am fost doar patru sportivi din România, în condițiile în care Italia s-a prezentat cu aproape 50 de sportivi. Cu toate acestea, am reușit – pentru prima oară în istoria acestui sport – să includem România în clasamentul națiunilor participante. Ne-am clasat pe locul trei, după Franța și Italia…”, a mai explicat Damaschin Berende.

Președintele Clubului Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud a admis că a fost o competiție cu un anumit grad de dificultate. „Condițiile de desfășurare au fost bune. Nu foarte bune, pentru că nici măcar aici, în Alpii italieni, nu a fost suficientă zăpadă. Dar pistele pe care s-a alergat au fost pregătite cu zăpadă procesată, cu două luni îniante de competiție. Însă una este să ai zăpadă proaspătă, și altceva e să alergi pe zăpadă procesată și răsprocesată. Per ansamblu, condițiile au fost ok”, a precizat Damaschin Berende.

Cât de mult au câștigat sportivii bistrițeni în Campionatul european din Italia?

Beneficii financiare nu prea există în asemenea competiții decât rareori”, a admis amuzat Damaschin Berende. Sportivul a povestit că, pe lângă medaliile de aur și diplome, s-au ales și cu câte un sac de mâncare de 20 de kilograme, pentru câinii participanți.

E adevărat, din niciun punct de vedere nu este un sport ușor de practicat. Se investește financiar foarte mult în acest sport. Însă, de-a lungul timpului, noi am avut șansa de a fi sprijiniți de autoritățile locale și județene. Am primit de fiecare dată sume care ne-au ajutat mult și ne-au încurajat. Nu au fost indiferente și știm că nu peste tot se întâmplă acest lucru”, a mai spus Damaschin Berende.

Acesta a amintit, totodată, cât de important este aportul sponsorilor. Și ei ne-au ajutat enorm în toate competițiile. Fără ei, nu aveam nicio șansă. Este foarte important că mediul de afaceri bistrițean se implică în asemenea activități…”, a admis Damaschin Berende.
Sportivul a mulțumit tuturor susținătorilor, partenerului Tășuleasa Social și sponsorilor care fac posibile aceste performanțe: Dimex 2000, Megatitan, Carmolact, Rombat, SepiaPrint, Influent, Intex, Emi Center, Crama Jelna, Asociația Grigore Moisil, Dan Promovet, Fox Naturalis și Ocolul Silvic Josenii Bârgăului

Amenințarea plutește în aer: „Nu vom intra efectiv în zonele afectate”

În ceea ce privește pericolul referitor la coronavirus, Damaschin Berende a recunoscut că abia duminică seară, după ce s-a încheiat Campionatul european, au aflat despre problemele izbucnite în jur.

Zona în care ne aflăm noi, în apropiere de Torino, nu este afectată. Acum terminăm de adunat lucrurile, iar în jurul orei 10:00 urmează să pornim la drum. Sperăm să nu fie probleme nici la întoarcere. Vom traversa anumite zone aflate în carantină, foarte probabil. Însă autostrăzile nu cred să aibă vreo treabă cu această amenințare. Nu vom intra efectiv în zonele afectate. După cum se prezintă lucrurile în acest moment și din informațiile pe care le avem – ieșim dintr-o zonă liberă și vom merge spre alte zone libere”, a explicat Damaschin Berende.

Sportivii bistrițeni ar urma să ajungă acasă mâine seară. Vor traversa o parte din Italia, Slovenia și Ungaria și vor intra în țară prin Satu Mare. „Pe traseul pe care noi îl avem, nu există zone în carantină. Sperăm că totul va fi ok, deși acum lucrurile evoluează într-un ritm nebunesc...”, a recunoscut Damaschin Berende.

Panică, în Italia – a treia cea mai afectată țară din lume de coronavirus, după China și Coreea de Nord

Autoritățile din Italia au intrat în panică. Aici trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate, iar numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc.

Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină – scrie Digi 24.

S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine. Ieri seară a fost anunțat cel de-al treilea caz de deces. În nordul Italiei, două persoane au murit săptămâna trecută, din cauza pneumoniei virale, în două regiuni separate, Lombardia și Veneto. 157 de cazuri de infecții au fost confirmate. 26 de persoane sunt în stare gravă sau critică. Italia devine astfel a treia cea mai afectată țară din lume, după China și Coreea de Nord.

Deocamdată, nu au apărut cazuri de îmbolnăvire printre cetățenii români. Ministerul de Externe de la București a anunțat că a constituit un grup de lucru care este în legătură permanentă cu autoritățile italiene.

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că autoritățile italiene au luat măsuri fără precedent pentru a limita riscul de răspândire a coronavirusului.

Premierul a recunoscut că această epidemie ar putea avea efecte asupra economiei țării. Dar a dat asigurări populației că nu vor exista probleme cu stocurile de alimente în orașele afectate de coronavirus.

Un eveniment de referință – cum este Săptămâna modei de la Milano – a fost de asemenea afectat de coronavirus. Celebrele fotomodele au defilat într-o sală goală, fără ca nimeni să admire sau să aplaude ținutele Armani. Show-ul a fost însă transmis live pe rețelele de socializare. Giorgio Armani a explicat că a luat această decizie radicală pentru a nu-și pune invitații și modelele în pericol. Creatorul de modă a dorit totodată să sprijine eforturile autorităților italiene. Este pentru prima dată în 45 de ani când celebra casă de modă își prezintă colecția cu sala goală.

Foto @ Club Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

RED WEEKEND la Alpha Home OUTLET! Orice piesă de mobilier are 30 la sută reducere!

Acest sfârșit de săptămână vine cu o ofertă de nerefuzat la Alpha Home OUTLET. E lichidare...

Sfaturi de siguranță pentru Hoverboard

Hoverboard-urile sunt la modă în acest moment, dar merită cu adevărat să fie atât de populare? Iată câteva sfaturi de siguranță de care să țineți cont dacă trebuie neapărat să aveți această jucărie la modă.