14.4 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 21, 2025

FOTO: Tiroliană cu cântec, la Colibița! O comisie din mai multe instituții verifică legalitatea construcției

Un investitor privat pregătește o tiroliană peste lacul Colibița, aceasta fiind deja în probe. Se pare că proiectul a obținut câteva dintre avizele necesare, deși oamenii care au cabane în zonă au fost luați prin surprindere zilele trecute, la primele probe. La Instituția Prefectului a fost depusă o sesizare, care reclamă mai multe posibile nereguli la această investiție. Instituția Prefectului a constituit o comisie mixtă formată din mai multe instituții care verifică situația, în teren, în aceste zile.

Pe lacul Colibița ar urma să fie amenajate două tiroliene. Dacă una a rămas în stand-by, în cazul celeilalte se fac deja probe. Tocmai aceste probe i-au determinat pe oameni să își pună întrebări cu privire la legalitatea proiectului și mai ales siguranța celor care vor beneficia de aceasta investiție – turiștii dornici de o aventură deasupra lacului.

Punctul de lansare al tirolienei amenajate deja este aproape de DJ 173C, de lângă o stâncă. Tiroliana ar trece prin fața mai multor cabane și proprietăți și peste pontoanele unora dintre proprietarii din zonă. Oamenii sunt nemulțumiți că nu au fost informați cu privire la acest proiect și s-au trezit cu un cablu prin fața cabanelor, de care o sa vadă toată ziua suspendați turiști.

O altă problemă sesizată ar fi apropierea de DJ 173C, punctul de plecare al tirolienei fiind la mai puțin de un metru de acostament, dar și faptul că cei care vor folosi tiroliana ar ajunge la 4-5 metri deasupra apei, riscând să se ciocnească de ambarcațiunile care circulă în zonă. Cel care a făcut publice eventualele nereguli ale acestei tiroliene a fost Răzvan Cerceja, șeful ADI Turism.

Ulterior a fost făcută o plângere la Instituția Prefectului, în urma căreia a fost constituită o comisie mixtă formată din corpul de control al Instituției Prefectului, reprezentanți ai Consiliului Județean, Garda Forestieră, ITM, APM, IPJ, Electrica sau Arii Protejate. Primul control comun a avut loc vineri, urmând ca fiecare dintre aceste instituții să efectueze un control individual pe aria sa de competență.

„A fost depusă o sesizare și s-a constituit o comisie mixtă care va analiza cele sesizate. Am făcut un prim control vineri, iar în perioada 9-13 iunie, toate instituțiile care fac parte din această comisie vor face controale individuale. Când vom avea rapoartele tuturor instituțiilor implicate care desfășoară controale vom veni cu o comunicare oficială”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro subprefectul Decsei Attila. Potrivit acestuia prima constatare a fost că turiștii nu au acces facil pe stânca de pe care se face lansarea. În ceea ce privește apropierea celor care alunecă pe tiroliană de luciul apei, aceasta ar fi de 7 metri.

„O tiroliană nu este un lucru rău, dar nu oriunde și în orice condiții. Când a apărut cablul întins, lucrurile s-au inflamat. Nu s-a făcut nicio informare, nu e ok. Trece peste pontoanele oamenilor. Eu am o singură doleanță: siguranța oamenilor. Sunt în siguranță oamenii?”, a spus pentru Bistrițeanul.ro și Răzvan Cerceja – șeful ADI Turism.

Aparent, societatea comercială are câteva avize

Societatea comercială care materializează acest proiect, SC Miruna Amalia SRL, are un acord de mediu de la Agenția pentru Protecția Mediului emis în 18.03.2024 și completat în 27.09.2024. De asemenea, Primăria Bistrița Bârgăului a emis un certificat de urbanism anul trecut în martie, iar Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate Bistrița-Năsăud a emis un aviz în vara anului trecut, în care spune că proiectul nu influențează negativ habitatele și speciile de importanță comunitară.

Și Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud a emis un aviz favorabil anul trecut în aprilie, dar se pare că pe un alt amplasament, nu pe cel pe care s-a amenajat construcția tirolianei. Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a stabilit în toamna anului trecut că nu este necesar un studiu de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, dând astfel undă verde proiectului.

Potrivit memoriului tehnic depus la Agenția pentru Protecția Mediului, tiroliana ar urma să aibă 1.082 de metri, în amonte de barajul lacului Colibița, peste lac. Suprafața de teren închiriată este de 2.547 de metri pătrați, pe 2096 de metri pătrați urmând să se amenajeze stația pe plecare și pe 415 metri pătrați stația de sosire.

„Pe această suprafață se vor construi blocurile de ancoraj a stâlpilor, cu suprafață totală de 20 de mp și se va amenaja accesul din DJ173 A, respectiv din drumul sătesc pe suprafață de 4 mp, restul suprafeței rămâne neschimbată. Tiroliana este alcătuită dintr-un cablu purtător, sistemul de rulare și de legare (suspendare a persoanelor care se lansează), cele două stații, de plecare și de sosire, și instalația fr frânare dinamică”, se mai arată în proiectul depus la APM.

Cu toate că are câteva avize, proiectului tirolianei îi lipsește esențialul: autorizația de construcție din partea Primăriei Bistrița Bârgăului, certificatul de urbanism neținând loc de aceasta. De asemenea, conform legii, astfel de construcții trebuie să fie executate de firme autorizate, care răspund de securitatea instalațiilor.

Comisia formată la nivelul Instituției Prefectului urmează să lămurească zilele următoare legalitatea instalației și măsurile care se impun.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. sa speram ca instituția prefectului va stopa acest proiect dăunător și riscant pentru stațiunea colibita…avizele care au fost obținute pana in prezent ai fost obținute pe relatii și nu s a verificat nicidecum situația din teren …mai bine acum sa desființeze acest proiect care ar putea sa fie un instrument de producere de accidente ….nu este cazul de tiroliene în stațiunea Bistrița!

  2. Ce se intampla acum acolo, e similar cu situatia Gibraltarului:
    Spaniolii nu sunt de acord ca e al Englezilor dar nu il vreau al lor pentru ca cei din zona traiesc regeste dupa El!
    Asa si la Colibita, sa fie ceva facut pentru distractie dar sa nu treaca pe langa proprietatea lor. Sa beneficieze de oportunitate, sa nu platasca taxe pentru pensiune si daca se poate sa-l incurce pe cel ce o face!

  3. Vasile Coruțiu – între promisiuni, controverse și dezbinare în Colibița

    Comunitatea din Colibița a fost, până nu demult, un loc liniștit, în care oamenii trăiau în armonie cu natura și între ei. Din păcate, odată cu venirea lui Vasile Coruțiu, liniștea acestui colț de rai a fost serios tulburată. În loc de proiecte constructive, de colaborare și dezvoltare reală, ne-am trezit cu dispute, conflicte și o atmosferă tot mai încărcată de tensiuni și suspiciuni.

    Vasile Coruțiu este, din păcate, un personaj care a reușit să provoace mai multă dezbinare decât progres. Multe dintre acțiunile lui ridică serioase semne de întrebare – iar una dintre cele mai recente dovezi în acest sens o reprezintă montarea celor doi stâlpi, a căror legalitate și oportunitate nu sunt clare nici până azi. De ce nimeni nu îl verifică? Cum este posibil ca astfel de lucrări să se facă fără transparență, fără avize clare și fără implicarea comunității? Ce interese sunt în spatele acestor inițiative?

    Oamenii simpli din Colibița nu mai vor promisiuni deșarte și figuri publice care își urmăresc propriile scopuri sub masca interesului comun. Vor fapte, onestitate, legalitate și, mai presus de toate, respect. Iar atunci când cineva încalcă aceste principii, trebuie să răspundă, la fel ca oricare cetățean.

    Mai mult decât atât, comportamentul dublu, adesea contradictoriu, al acestui individ a devenit tot mai vizibil pentru cei care interacționează cu el. De la afirmații halucinante, la decizii schimbătoare și colaborări toxice, totul pare să indice o persoană preocupată mai mult de control și influență decât de binele comunității. A da vina mereu pe alții, a semăna îndoială și ură, a crea conflicte între vecini – acestea nu sunt calitățile unui om care vrea să ajute, ci semnele clare ale unei agende personale și ale unui caracter instabil.

    Colibița nu are nevoie de lideri falși, ci de oameni sinceri și bine intenționați. Nu are nevoie de spectacol, ci de fapte. Iar cei care au greșit – prin acțiuni ilegale, manipulări sau comportamente toxice – trebuie să fie trași la răspundere. Nu pentru că avem ceva personal cu cineva, ci pentru că ne pasă de comunitatea în care trăim și nu mai vrem să fim spectatori la degradare și dezbinare.

    Vasile Coruțiu este dator să dea explicații. Este dator să prezinte documente, aprobări, justificări. Este dator să răspundă public pentru fiecare decizie care afectează comunitatea. Iar dacă nu poate sau nu vrea, atunci poate e momentul ca autoritățile competente să-și facă datoria și să investigheze cu seriozitate tot ce se petrece aici.

    Colibița nu mai poate fi scena unor jocuri de putere personale. Este timpul pentru curățenie morală, legală și socială. Și e timpul ca fiecare cetățean să se implice, să vorbească și să nu mai accepte abuzul, frica sau manipularea ca normalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Pregătit de drum? Alege accesoriile originale Mercedes-Benz de transport!

Materom Automotive – Service Autorizat Mercedes-Benz din Bistrița îți oferă o selecție premium de accesorii originale Mercedes-Benz, perfecte pentru aventurile tale de vară sau escapadele de weekend. Aceste soluții inteligente de transport combină funcționalitatea, durabilitatea și stilul specific Mercedes-Benz.

Produsele Sergiana, tot mai aproape de bistrițeni: Care sunt magazinele partenere din Bistrița-Năsăud

Bunătățurile din Ardeal ajung tot mai aproape de mesele bistrițenilor. Produsele Sergiana – cunoscute pentru gustul lor autentic, rețetele păstrate din generaţie în generaţie și calitatea recunoscută la nivel internațional – pot fi găsite acum în mai multe magazine partenere din Bistrița-Năsăud.

Crama Veche caută personal, Arena by Casa EMA angajează ospătar! Noi locuri de muncă la Rombat, Fan Courier, RCB Electro

Crama Veche angajează personal, iar Restaurant Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar. NOI locuri de muncă sunt disponibile la TeraSteel, RCB Electro, Stewo Năsăud și ROMBAT, unde se angajează operatori Producție și Maistru Producție. Oferta completă, mai jos: