FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

110 elevi de toate vârstele – între care și 32 de elevi din Bistrița – au trecut prin mari emoții ieri, la Liceul de Muzică „Turdor Jarda” și la Sinagogă, acolo unde s-a desfășurat ediția cu numărul 36 a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”.

110 elevi de toate vârstele din Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, București, Timișoara, Arad și Bistrița (32 de elevi) s-au înscris în această competiție unică în România, datorită repertoriului impus care trebuie să se focalizeze exclusiv pe muzica unor compozitori români.

Ieri seară, la Sinagogă s-a desfășurat Gala Laureaților, juriul selectându-i pe cei mai străluciți 10 elevi care au evoluat în competiție: Antonia Maria Pera (clasa a XI-a, canto popular, profesor coordonator Teodora Craiu-Zărnescu de la Liceul de arte Regina Maria din Alba-Iulia), Andreea Chisăliță (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Roxana Obeșterescu de la Liceul de Arte Ion Vidu din Timișoara), Silviu Ionuț Avram (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Cristina Bălan-Pahone de la Liceul de muzică Tudor Jarda Bistrița), Horațiu Adrian Marian (clasa a II-a, vioară, profesor coordonator Ștefan Dejica-Cosovici de la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca), Cerisha Herman Med (clasa a VII-a, pian, profesor coordonator Doriana Ormanji de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Rebeca Denisa Badea (clasa a VIII-a flaut, profesor coordonator Irina Maria Naneș de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca), Na Na Zhang (clasa a VIII-a vioară, profesor coordonator Elena Baltagă de la Colegiul Național de muzică George Enescu din București), Clarisa Gheorghe (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București), Maria Rădeanu (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București) și Iulian Băluțel – clasa a XII-a, vioară, profesor coordonator Elena Baltagă, Colegiul George Enescu din București.

Corepetitori ai celor 10 elevi care au evoluat în Gala Laureaților au fost profesorii Adriana Copaciu, Meda Nemeti, Anta Agavriloae și Gheorghe Burz.

A fost primul an în care concursul a cuprins și o secțiune de canto popular și, spre mândria organizatorilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și un elev din Bistrița.

Abia întors de la Olimpiada Națională de Muzică, unde a obținut un meritoriu loc III, Ionuț Silviu Avram a cucerit preimul I și la Concursul Național „Sigismund Toduță”: „A fost foarte greu, pentru că au fost 33 de concurenți foarte buni, din întreaga țară… Este prima oară când particip, am avut emoții foarte mari, mai ales că am cântat și în fața unor profesori care mă cunoșteau… Sper că m-am descurcat bine…”, ne-a mărturisit Silviu Avram.

Silviu Avram a participat și în trecut la concursuri de prestigiu precum „Pană de Păun” sau „Valeria Peter Predescu”, iar pentru concursul național Sigismund Toduță a ales să poarte un costum specific de pe Valea Someșului, din Maieru: „Este un costum puțin diferit, dintr-o zonă de munte. Pe Valea Someșului pieptarul are ciucuri, dar la mine în sat, la Maieru, el este simplu, cu cusături negre. Și clopul este diferit, nu are pană de păun obișnuită, ci are o păuniță…”, ne-a mai explicat Ionuț Silviu Avram.

Așa cum prevede regulamentul concursului național desfășurat sub egida Ministerului Educației – 25% dintre elevi au fost premiați:  Marele premiu în valoare de 1000 de euro a fost oferit de Asociația de Prietenie Româno-Germană Bistrița-Neubrandenburgun – fiind cucerit, în acest an, de Iulian Băluțel, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „George Enescu” din București.

Un alt premiu special de 150 de euro a fost oferit de Asociația culturală Hara – pentru Maria Rădeanu. Și Ionuț Silviu Avram din Bistrița a obținut premiul special al juriului, în timp ce alți 12 elevi ai Liceului „Tudor Jarda” din Bistrița au urcat pe podium, cucerind diferite distincții.

29 de premii I, II și III au fost oferite de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Local, acestea fiind în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei.

Anul viitor, organizatorii au promis că încearcă să ofere noi șanse de afirmare, introducând o secțiune specială și pentru muzica de cameră, dar și pentru instrumente folclorice.

Sunt foarte mulțumită, am discutat și cu cei din juriu, care sunt adevărații specialiști, premiile au fost acordate pe cinstite, și, din câte se pare, și în acest an, ca și anul trecut, Marele Premiu a ajuns la un violonist… Suntem cu toții încântați de faptul că în fiecare an crește și calitatea acestui concurs: participă elevi din ce în ce mai talentați… Câștigătorul de anul trecut, de pildă, a luat premiul II la Olimpiada națională instrumental, iar Iulian Băluțel, câștigătorul acestei ediții a obținut premiul I la Olimpiadă…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Raluca Mărgineanu, directoarea liceului „Tudor Jarda”.

 

Locuiești în Beclean sau în apropiere? Ai ocazia să fii EROU! acum 1 minut - Încă nu au o ambulanță care să-i ajute să ajungă la donari, oriunde și oricând. Așa că își aleg periodic câte o locație. Iar de mâine, vor fi la Beclean. Așa că ai ocazia să fii erou dacă locuiești în zona orășelului de pe Someș.
Medicii de familie NU vor să facă de gardă la UPU! CARE le e expliația: acum 16 ore - Managerul Spitalului a explicat că a propus medicilor de familie să facă de gardă la UPU. Cum aceștia au refuzat, Lazany vrea să-i oblige…prin lege. Nu banii ar fi problema lipsei de interes pentru gardă. CARE e explicația medicilor de familie: Codurile de gravitate a problemelor cu care pacienții se prezintă la UPU sunt alb,...
AQUABIS: Lucrări pe Zefirului, până la noapte acum 18 ore - Astăzi, 14.09.2019, între orele 15.30 – 22.00 se va SISTA PARTIAL furnizarea apei potabile în municipiul Bistrita pe strada Zefirului. În acest interval orar se vor executa lucrări de remediere a unei avarii .
FOTO/VIDEO INCREDIBIL! Cu școală renovată, copiii dintr-o localitate bistrițeană sunt nevoiți să facă naveta 10 km acum 18 ore - Situație incredibilă în comuna Negrilești. 16 copii sunt nevoiți să facă naveta 10 kilometri, din Breaza în Negrilești, în ciuda faptului că au o școală proaspăt renovată. Motivul?! Directoarea școlii vrea „rotunjirea” claselor.
Să fie clar! Să parchezi ca un bou nu e fraudă! Avem dovada: acum 20 de ore - Șoferii care parchează pe locuri rezervate persoanelor cu handicap, pe spaţiul verde sau pur şi simplu unde apucă, par să fie tot mai prezenți în peisaj. Funcția pe care o ai într-o instituție ne demonstrează că poți face tot ce-ți poftește suflețelul... oricum nu pățești nimic. Așa și cu parcatul mașinii...
Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca acum 22 de ore - Doi bistrițeni au pus pe picioare cel mai cool local dedicat burgerilor din Cluj-Napoca. Totul a pornit de la o idee, o perioadă de muncă în Anglia și o investiție de 100.000 de euro.
Ford dezvăluie o gamă de vehicule electrificate care va depăși gama de modele cu motorizări convenționale benzină și diesel până în 2022 acum 23 de ore - Ford lansează în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt cea mai puternică gamă de vehicule electrificate din istoria sa. Aceasta include noul Puma EcoBoost Hybrid, noile modele plug-in hybrid Explorer și Tourneo Custom și noua generație a SUV-ului Kuga – primul model Ford care este oferit în versiuni de propulsie mild-hybrid, full-hybrid și plug-in...
VIDEO: Primul liceu ortodox privat prinde contur la Bistriţa…! acum 24 de ore - Existenţa unui liceu ortodox privat la Bistriţa prinde contur: Va funcţiona în conformitate cu programa Ministerului Educaţiei Naţionale. Nu va fi un seminar teologic, va fi o şcoală privată cu profil teologic, patronată de Biserica Ortodoxă.
Vrei un weekend prelungit?? FII EROU și-l poți avea! acum 2 zile - Prezentă în emisiunea Bistrițeanul.ro, Adina Beudean, directorul Centrului de Transfuzii a explicat avantajele donării de sânge. Nu doar că salvează viața celui pentru care donezi, ci și a donatorului. Mai mult, dacă ești erou, poți avea un weekend prelungit. AFLĂ cum:
Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană îți aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla! acum 2 zile - Ştiţi acel moment al zilei, la birou, în care cineva întreabă „Ce mâncăm şi noi astăzi?” şi fiecare începe să îşi dea cu părerea într-un dezacord total? Pentru cei care ar mânca ceva tradițional, dar și pentru cei care vor să fie mai sofisticați, avem soluția! Restaurantele L’Aroma și Casa Someșană aduc delicatesele direct la birou sau oriunde te-ai afla!
ZVONOTECĂ: S-a furat ditai pădurea între Sângeorz-Băi și Maieru! Au rămas doar cioatele, vreo 8000… acum 2 zile - Teoretic, avem o grămadă de instituții plus un ministru al Pădurilor de pe la noi - Ioan Deneș - care ar trebui să vegheze asupra aurului verde din pădurile județului, să fie expoatat cu responsabilitate, legal, etc. Asta a fost teoria. Practic avem o grămadă de slujbași plătiți regește de la bugetul de stat care s-au făcut că nu văd că a dispărut o pădure întreagă, dintre Sângeorz-Băi și Maieru.
Aquabis: Trei străzi fără apă azi, în Bistriţa acum 2 zile - Astăzi, 13 septembrie 2019, se va sista furnizarea apei potabile în  municipiul Bistriţa. Trei străzi vor fi afectate:
Vreți curent gratuit cu fotovoltaice? Trebuie să vă aduceți instalatori de la sute de kilometri distanță acum 2 zile - Începând de ieri, românii care vor electricitate gratuită o bună parte din an vor primi de la stat 20.000 de lei pentru a-și instala acasă panouri fotovoltaice. Aceștia pot deveni producători de energie electrică, surplusul fiind practic vândut din nou în rețea.
FOTO/VIDEO: Cap de TIR în flăcări, după un impact cu un autoturism acum 2 zile - Un incendiu violent a izbucnit în Mijlocenii Bârgăului! Un cap de TIR a fost cuprins de flăcări, după impactul cu un autoturism! Echipajele de salvatori se luptă să stingă flăcările!
Firmele nu se înghesuie la licitațiile organizate de Primăria Bistrița. Lipsa ofertanților a blocat inclusiv „Linia verde” acum 2 zile - Mai multe proiecte ale Primăriei Bistrița sunt în stand by, după ce firmele nu s-au prea înghesuit să participe la licitațiile organizate de municipalitate. Printre ele se numără achiziționarea unui ski lift pentru pârtia de schi, dar și a autobuzelor electrice pentru „Linia verde”.