FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

FOTO/VIDEO: Concursul „Sigismund Toduță”, unic în țară, s-a încheiat la Bistrița cu aplauze și urale!

110 elevi de toate vârstele – între care și 32 de elevi din Bistrița – au trecut prin mari emoții ieri, la Liceul de Muzică „Turdor Jarda” și la Sinagogă, acolo unde s-a desfășurat ediția cu numărul 36 a Concursului Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță”.

110 elevi de toate vârstele din Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, București, Timișoara, Arad și Bistrița (32 de elevi) s-au înscris în această competiție unică în România, datorită repertoriului impus care trebuie să se focalizeze exclusiv pe muzica unor compozitori români.

Ieri seară, la Sinagogă s-a desfășurat Gala Laureaților, juriul selectându-i pe cei mai străluciți 10 elevi care au evoluat în competiție: Antonia Maria Pera (clasa a XI-a, canto popular, profesor coordonator Teodora Craiu-Zărnescu de la Liceul de arte Regina Maria din Alba-Iulia), Andreea Chisăliță (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Roxana Obeșterescu de la Liceul de Arte Ion Vidu din Timișoara), Silviu Ionuț Avram (clasa a XII-a, canto popular, profesor coordonator Cristina Bălan-Pahone de la Liceul de muzică Tudor Jarda Bistrița), Horațiu Adrian Marian (clasa a II-a, vioară, profesor coordonator Ștefan Dejica-Cosovici de la Școala Gimnazială de Muzică Augustin Bena Cluj-Napoca), Cerisha Herman Med (clasa a VII-a, pian, profesor coordonator Doriana Ormanji de la Colegiul de Arte Sabin Drăgoi din Arad), Rebeca Denisa Badea (clasa a VIII-a flaut, profesor coordonator Irina Maria Naneș de la Colegiul de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca), Na Na Zhang (clasa a VIII-a vioară, profesor coordonator Elena Baltagă de la Colegiul Național de muzică George Enescu din București), Clarisa Gheorghe (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București), Maria Rădeanu (clasa a XII-a, canto clasic, profesor coordonator Daniela Chihaia-Popa, Colegiul George Enescu București) și Iulian Băluțel – clasa a XII-a, vioară, profesor coordonator Elena Baltagă, Colegiul George Enescu din București.

Corepetitori ai celor 10 elevi care au evoluat în Gala Laureaților au fost profesorii Adriana Copaciu, Meda Nemeti, Anta Agavriloae și Gheorghe Burz.

A fost primul an în care concursul a cuprins și o secțiune de canto popular și, spre mândria organizatorilor, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului a urcat și un elev din Bistrița.

Abia întors de la Olimpiada Națională de Muzică, unde a obținut un meritoriu loc III, Ionuț Silviu Avram a cucerit preimul I și la Concursul Național „Sigismund Toduță”: „A fost foarte greu, pentru că au fost 33 de concurenți foarte buni, din întreaga țară… Este prima oară când particip, am avut emoții foarte mari, mai ales că am cântat și în fața unor profesori care mă cunoșteau… Sper că m-am descurcat bine…”, ne-a mărturisit Silviu Avram.

Silviu Avram a participat și în trecut la concursuri de prestigiu precum „Pană de Păun” sau „Valeria Peter Predescu”, iar pentru concursul național Sigismund Toduță a ales să poarte un costum specific de pe Valea Someșului, din Maieru: „Este un costum puțin diferit, dintr-o zonă de munte. Pe Valea Someșului pieptarul are ciucuri, dar la mine în sat, la Maieru, el este simplu, cu cusături negre. Și clopul este diferit, nu are pană de păun obișnuită, ci are o păuniță…”, ne-a mai explicat Ionuț Silviu Avram.

Așa cum prevede regulamentul concursului național desfășurat sub egida Ministerului Educației – 25% dintre elevi au fost premiați:  Marele premiu în valoare de 1000 de euro a fost oferit de Asociația de Prietenie Româno-Germană Bistrița-Neubrandenburgun – fiind cucerit, în acest an, de Iulian Băluțel, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Național „George Enescu” din București.

Un alt premiu special de 150 de euro a fost oferit de Asociația culturală Hara – pentru Maria Rădeanu. Și Ionuț Silviu Avram din Bistrița a obținut premiul special al juriului, în timp ce alți 12 elevi ai Liceului „Tudor Jarda” din Bistrița au urcat pe podium, cucerind diferite distincții.

29 de premii I, II și III au fost oferite de Primăria Municipiului Bistrița și Consiliul Local, acestea fiind în valoare de 150, 100 și respectiv 50 de lei.

Anul viitor, organizatorii au promis că încearcă să ofere noi șanse de afirmare, introducând o secțiune specială și pentru muzica de cameră, dar și pentru instrumente folclorice.

Sunt foarte mulțumită, am discutat și cu cei din juriu, care sunt adevărații specialiști, premiile au fost acordate pe cinstite, și, din câte se pare, și în acest an, ca și anul trecut, Marele Premiu a ajuns la un violonist… Suntem cu toții încântați de faptul că în fiecare an crește și calitatea acestui concurs: participă elevi din ce în ce mai talentați… Câștigătorul de anul trecut, de pildă, a luat premiul II la Olimpiada națională instrumental, iar Iulian Băluțel, câștigătorul acestei ediții a obținut premiul I la Olimpiadă…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Raluca Mărgineanu, directoarea liceului „Tudor Jarda”.

 

Aquabis: Fără apă rece, până mâine, în Ilva Mică acum 3 ore- Locuitorii din Ilva Mică rămân fără apă rece, din cauza unei avarii accidentale pe rețeaua de distribuție a apei potabile făcută de firma care reabilitează drumul din Ilva Mică spre Strâmba.
Expoziție istorică la Bistrița: lucrările celor mai renumiți pictori ai lumii vor putea fi admirate în micul burg săsesc acum 5 ore- Bistrița se află pe lista scurtă a orașelor din România unde vor poposi lucrări semnate de cei mai renumiți pictori ai lumii. Este vorba despre Picasso, Matisse, Dali și Klimt.
Detoxifiere în paradis! Un concediu pentru sănătate, echilibru şi armonie între trup şi suflet! acum 7 ore- Zeci de persoane de toate vârstele din toate colțurile țării sunt așteptate la Colibița. Nu doar pentru a respira aerul de munte, despre care se spune că e la fel de ozonat ca-n Alpi, ci pentru a slăbi. Un bistrițean organizează tabere de detoxifiere care te trimit acasă cu câteva kilograme în minus.
Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019! acum 7 ore- A mai rămas exact o lună de zile până la debutul Festivalului Celtic Transilvania 6! Vor fi din nou 3 zile şi 3 nopți de neuitat pe platoul de lângă Băile Figa, cu multe concerte rock, heavy metal sau folk, cu o mulţime de activităţi în satul celtic şi multe alte surprize…!
SĂRBĂTOARE: Se anunţă câteva delicii muzicale, în weekend, la Bistriţa! acum 8 ore- O adevărată sărbătoare a muzicii se întâmplă, în acest weekend, la Bistriţa: vom avea ocazia să-i ascultăm pe copiii şi tinerii care ştiu să cânte dumnezeieşte - în două concerte extraordinare, la Sinagogă şi la "Dacia".
Alege piesele din in și bumbac de la Sense, pentru a rezista fierbințelii din atmosferă acum 9 ore- E vară și termometrele indică multe grade cu plus. Iar în concedii, și de fapt, de fiecare dată când ieșim din casă, vrem să arătăm bine dar să și facem față fierbințelii din atmosferă. Tocmai de aceea , cei de la Sense au pregătit cea mai inedită colecție din haine de in și bumbac. Nu doar că arată foarte bine, dar te și ajută să te simți confortabil.
FOTO/VIDEO: Persoane încarcerate, rănite și salvatori ce luptă contra cronometru pentru a salva vieți acum 10 ore- Zeci de pompieri și paramedici și-au dat ”întâlnire” azi în parcarea de la Selgros. Aici, pe baza unor scenarii secrete pentru ei, au de acordat primul ajutor și să descarcereze victimele unor accidente. Totul se întâmplă contra cronometru, în cadrul concursului regional al salvatorilor.
FII REPORTER: Bistrița, orașul pasajelor… degradate! acum 12 ore- Bistrița este numit și ”orașul pasajelor”. Doar că atunci când localnicii se gândesc la această sintagmă…și ”simt” mirosurile specifice și ”văd” starea de degradare a unora. Chiar și cele reabilitate prezintă aceleași semne..plus că se degradează.
Trecerea de pietoni de la Prefectură, vizibilă până la prima ploaie. Municipalitatea a ieșit cu pensula la două luni de la inaugurare acum 13 ore- Două luni, cam atât țin marcajele din oraș, plătite cu bani frumoși. Trecerea de pietoni de la Prefectură, „inaugurată” acum două luni deja nu mai este vizibilă, Primăria Bistrița fiind nevoită să o revopsească în miez de noapte ca să vadă pietonii pe unde să treacă… În luna aprilie una dintre trecerile de pietoni a...
Cristina Iurișniți (USR): Peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud! acum 14 ore- Ieri a început examenul național de Evaluare Națională, cu proba la Limba și Literatura Română. Deputatul USR Cristina Iurișniți a atras atenția că peste 350 de elevi de clasa a VIII-a lipsesc de la Evaluarea Naţională, în Bistrița-Năsăud
Aquabis Bistriţa: Străzi fără apă, azi, în Năsăud! acum 14 ore- Astăzi, 19 iunie 2019, se va sista PARŢIAL furnizarea apei potabile, în localitatea Năsăud, pe câteva străzi.
Contele Dracula, așteptat în Wonderland. Ce planuri are viceprimarul Bistriței pentru complexul din Unirea acum O zi- Într-o emisiune televizată, Cristian Niculae, viceprimarul Bistriței și candidatul PSD la fotoliul de primar la alegerile următoare a precizat că ia în calcul amenajarea unui parc de distracții dedicat contelui Dracula, în complexul Wonderland din Unirea.
FOTO: Tractor în loc de elicopter, pentru a salva viața unui bunic! acum O zi- O intervenție mai neobișnuită ieri, în Poiana Ilvei. Un bărbat a suferit un atac cerebral. Deși s-a solicitat intervenția elicopterului, zona fiind una dificilă...pacientul a fost transportat cu tractorul.
EXTRA: Autorul protestului „Şi eu vreau autostrăzi!” vine la Bistriţa! Prima ediţie TEDx, în oraşul nostru! acum O zi- În premieră, la Bistriţa, graţie voluntarilor Pov 21, va avea loc o ediție inaugurală a celebrelor conferinţe TEDx. Printre invitaţi – afaceristul care a iniţiat protestul „Şi eu vreau autostrăzi!”
ȘOCANT! După ploaie, din pământ au ieșit oase! Se ia în considerare o crimă! acum O zi- Ploile fac să răsară plante, buruieni... și alte cele. Doar că ieri, la Nușeni, după ploile abundente, au ieșit din pământ... fragmente de oase. Polițiștii iau în considerare posibilitatea unei crime.