16 C
Bistrița
luni, mai 20, 2024

FOTO/VIDEO: Grigore Leșe, la Bistrița, istorisind răscolitoarea poveste a Maicii Domnului

Grigore Leșe a fost duminnică seara invitatul de onoare al unui spectacol extraordinar de datini și obiceiuri. A istorisit – în maniera sa unică, folosindu-se de instrumente arhaice – răscolitoarea poveste a Maicii Domnului și a nașterii pruncului Isus Hristos.

A fost o zi specială astăzi, la Centrul Cultural Municipal. De la ora 16.00, profesoara Maria Buzilă – inspector de muzică la ISJ BN timp de ani de zile – a prezentat publicului o carte despre obiceiuri și cântece folclorice din Sebiș.

Au vorbit admirativ despre carte Smaranda Mureșan de la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Alexandru Uiuiu, Menuș Maximinian și coregraful Teodor Pușcaș.

Grigore Leșe a povestit cu prilejul lansării de arte despre colinde, sensul și ritmul lor. Artistul s-a referit cu regret și la degradarea colindelor în România: 

De la ora 17.30, Grigore Leșe a participat la spectacolul de datini și obiceiuri „La Maria-n Șezătoare”.

Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someș”, a adus în fața publicului bistrițean un obicei important în viaţa socială a satului și anume, Șezătoarea.

Șezătorile încep toamna târziu, după ce se termină toate muncile câmpului, țin toată perioada Postului Crăciunului. Ele continuă în Câșlegi, până în preajma începerii muncilor de primăvară. În general, ele sunt mixte: sunt formate din fete, neveste, femei bătrâne și feciori. Întâlnirea dă prilej fetelor să învețe multe lucruri de la cele mai în vârstă. Șezătoarea are, așadar, o valoare de inițiere și e organizată pe grupuri de case mai apropiate.

În șezătoare munca este îmbinată cu petrecerea, deoarece aici se spun noutățile satului, snoave, povești, ghicitori, se cântă, se practică diferite jocuri tradiționale, iar de cele mai multe ori se termină cu joc.

Din distribuție au făcut parte Maria Buzilă, Maria Creța, Marian Predescu, Florina Bălan, Larisa Bozbici, Lenuța Filipoi, Marius Palage, Angelica Pinti, Mădălina Oltean, Paul Ban, Cristina Livia Scurtu, Teodora Florea și Dorin Rus. 

Conducerea muzicală a aparținut lui Anghel Urs iar  coregrafia a fost semnată de Teodor Pușcaș. Consultant artistic a fost Alexandru Uiuiu iar regia artistică a aparținut Biancăi Simionca.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!

NOI locuri de muncă la SmartyKids Bistrița, RCB Electro și Aquabis! Sanovil caută infirmieră și fiziokinetoterapeut

Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională și lucrul cu copiii! RCB Electro are nevoie de inginer electrotehnic și electrician întreținere / reparații. Aquabis recrutează șofer profesionist și cititor contoare pentru Bistrița și Beclean. Noi locuri de muncă sunt disponibile și la Clinica Sanovil:

SENZAȚIE: Epilare definitivă cu Soprano ICE- Alexandrite 755 prin răcire cu gheață, acum, la Paula Murg Beauty – Cult by Nella

Epilarea definitivă e acum mai simplă și mai la îndemână ca oricând. Diferența o face însă...