FOTO/VIDEO. Lecția Clujului. Un pumn în plex și… deșteptarea!

FOTO/VIDEO. Lecția Clujului. Un pumn în plex și… deșteptarea!

Impresii – opinii – constatări, după epopeea „FedCup” de la Cluj-Napoca

Sala Polivalentă de pe malurile Someșului, din „capitala” Transilvaniei… Am revăzut-o, la o competiție sportivă, după doi ani. Am rămas „mască”! Cât de mult au putut lucra clujenii noștri la această super-locație! Wow! Nu dau nici cu bidineaua și nu laud pe nimeni de amorul artei.

Precizare: Vă spun sincer, Clujul mi-e drag. E orașul studenției mele. Asta nu înseamnă că nu iubesc Bistrița. Aici trăiesc din 1975 și sunt, mă consider, bistrițean. FedCup-ul 2018 clujean mi-a tras însă un pumn în plex și mi-a dat deșteptarea! Foarte mult aș dori să v-o dau și eu dumneavoastră, iubiții mei bistrițeni. Fără ostentație și fără răutate. De aceea, toate afirmațiile din text sunt susținute de fotografii și chiar de un videoclip.

Dincolo de partidele de tenis nu am putut să nu observ că orașul se înnoiește în mare viteză. Străzile, deși aglomerate sunt mai bine asfaltate decât la noi. Transportul în comun: tramvaie, troleibuze și autobuze, beneficiază de un parc modern, nou, în proporție de peste 75%! E curat. Lumea e civilizată!

Dar să mă întorc la Sala Polivalentă… Față de 2016, această incintă din Cluj-Napoca este azi de nivel internațional! Nu o spun eu, ci domnul Mike de la Eurosport: „E la nivelul sălii de la Londra unde se joacă Turneul campionilor la ATP sau Singapore unde am asistat la Turneul campioanelor WTA! Fără exagerare… Și ce public patriot, primitor și educat aveți! Nu am văzut așa ceva nici la englezi și nici la nemți! Bravo mister!

În urmă cu doi ani, vorbeam de 7.500 de locuri, iar acum, prin efortul tuturor factorilor de decizie din Cluj, s-a terminat și etajul doi. S-a mărit considerabil capacitatea: vorbim de peste 10.000 de locuri!

Pe bordajul de la primul etaj „se plimbă” un „covor magnetic” color unde, se prezintă imagini din joc, reclame, filme promoționale, ce mai!, ca la Londra, vă spun. În 10 februarie 2018, prima zi a confruntării cu Canada, la pauză, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, secondat de Ionuț Rusu, directorul general al Sălii Polivalente, a premiat pe domnul Budău Ieremia din Cluj (care și-a ales soția din județul nostru!).

El a fost spectatorul cu numărul 2.000.000! Iată câți oameni au fost prezenți din octombrie 2014 și până în 10 februarie 2018, data începerii partidelor cu echipa Canadei. Mă refer la toate manifestările, sportive și culturale, din Sala Polivalentă clujeană! Fericitul câștigător a primit 2 bilete gratis la Festivalul „Untold” 2018 + un weekend de vis, acum, în luna iubirii, pentru el și soția sa, la o locație turistică de prestigiu, de lângă Cluj…

Primarul Emil Boc (nu fac trimiteri la niciun partid!, ci discut pur și simplu despre omul „burgmaistru” și echipa sa!) a fost tot timpul în primul rând, făcând galerie fetelor din echipa României, încurajându-le (vezi foto). A venit printre primii. A stat de vorbă cu echipa tehnică, interesându-se, ca un adevărat gospodar, de problemele de iluminat, de ventilație, prevenirea incendiilor și, după încheierea partidelor, a plecat printre ultimii. A ieșit cu spectatorii, cu oamenii, printre oameni. A stat de vorbă cu toți cei ce l-au abordat. Firește că sunt și persoane cu reproșuri. Le-a suportat și a încercat să le răspundă. A plecat, pe jos. S-a dus și a luat tramvaiul, ca tot omul, mergând acasă. Din plasă îi ieșea capătul unei baghete și ceva frunze de leuștean…

Nu vreau să mă / să vă enervez și de aceea nu-mi dau voie să mă gândesc, mai serios, la Bistrița noastră! Noi avem struți, nu mai avem veverițe. Avem parcări scoase la mezat la 180 Lei, cu o majorare de 50%, fără nicio motivație sau îmbunătățire, străzi ca-n evul mediu, „podul spre niciunde” popularizat și la Tv5, dar avem pârtie de schi ce se vrea a rivaliza cu cele din Austria și Elveția! Haida-de!

La capitolul societate civilă, colegul meu de generație, Marius Bălan, a fost scos cu „poliția” locală din primărie pentru că are alte opinii decât cele ale vremelnicei majorități a edilului! Noi, ca la noi… E păcat domnule primar Ovidiu Teodor Crețu! De ce nu procedați ca domnii Nicu Moldovan sau Radu Emil Moldovan – asta ca să nu se spună că fac parti-pris cu Emil Boc – din partidul dumneavoastră ?! Aș vrea să vă văd și pe dumneavoastră în piață la cumpărături, cum nu o dată l-am întâlnit pe dl Radu Emil, discutând simplu și deschis cu oamenii. Rețineți, vă rog, orice situație se poate dezamorsa numai prin dialog. Nu cu forța. Nu cu „organul de represiune”! Să dați afară din primărie un om în vârstă, serios și cinstit care nu vorbește prostii, pentru simplul motiv că are un alt punct de vedere decât dumneavoastră, sub pretextul depășirii timpului alocat, de 3 minute…?! Jenant! La Militantism constat că nu am depășit situația de corigență, dacă mă raportez la maniera de acțiune a lui Emil Boc… Mai bine mă opresc aici și zic: No comment!

Civismul – l-am văzut cu ochiul liber la toți clujenii, de fapt transilvănenii, prezenți la FedCup. E adevărat, clujenii sunt foarte mândri de sala lor. Și sunt pe deplin îndreptățiți. La ora actuală este cea mai mare, mai bine dotată și pusă la punct Sală Polivalentă din România. Nu întâmplător Federația Română de Tenis a decis, la solicitarea sportivilor și stafului tehnic să mute la Cluj-Napoca și Cupa Davis și FedCup-ul. Mă gândesc la dificila întâlnire a fetelor cu Elveția. E curat peste tot, e civilizat. Lumea este conștientă de efortul făcut și-l respectă. Nimeni nu mănâncă sâmburi și nu aruncă pe jos, excepție fac poate, doar copiii scăpați din mâna mamelor, cu vreun ambalaj de ouă kinder (vezi foto). Nu se înjură! Nu se strigă prostii!

Patriotismul – „dragoste și devotament față de patrie și față de popor”, cf. Dex. Las la o parte această definiție din dicționar, consider că e, mai degrabă, o stare generalizată și generalizantă de unire „în cuget și simțire. E ca un șoc electric. Trece prin cel din dreapta ta, prin tine și curge mai departe prin cel din stânga și așa în continuare, în toată lumea. Când asta? E ca un pian, o vioară sau o chitară. După ce sunt perfect acordate, notele sună clar, iar melodia curge de la sine.

Da, patriotismul este o muzică ce te cuprinde și te poartă cu ea pentru că o simți că este și a ta…! Este melodia inimii, a sufletului ce exprimă atașamentul pe viață, la țărâna de sub picioare, la Patrie, la Neam și la Limbă. La FedCup am răgușit efectiv de atâta strigat și încurajat: „Hai România!”, „Hai Sorana!”, „Hai Irina!”. Imaginați-vă ce înseamnă să joace FETELE NOASTRE într-o sală arhiplină de suporteri. I-am văzut – „lei paralei!” – pe cei 10.000 de fani ai tenisului românesc, la lucru! E de vis!

Pentru cei care nu ați fost acolo, vă spun cinstit: puteți regreta! Ce Tv? Ce radio? Ce Presă? Palidă umbră a unei trăiri de vis! Unică, miraculoasă și înălțătoare! Te face să te simți cu adevărat ROMÂN și să te bucuri din tot sufletul că aparții acestei nații, acestei țări – ROMÂNIA! Priviți videoclipul din deschidere:

Vreau să vi-i prezint pe câțiva dintre „interpreții” de excepție ai partiturii patriotismului, întâlniți în Sala Polivalentă. Primul și cel mai cunoscut: Attila Verdeș – alias „Hiena”, liderul galeriei de la celebra echipă de fotbal „U” Cluj, cu o tobă uriașă. Fără discuție, un mare patriot și un bun cetățean al Clujului. În 18 octombrie 2017 a atenționat și prevenit o femeie pentru a nu deveni victima unei infracțiuni de furt. Pentru ceea ce a făcut a fost premiat de Poliția clujeană. „Când aud imnul, oriunde aș fi, sar drept în picioare și încep să cânt” – recunoaște Attila. (vezi foto cu el, alături de o parte din membri galeriei de la „U” Cluj, plus poza de la IPJ Cluj a premierii sale).

Următorul mi s-a părut a fi domnul Iosa Edmund, medic stomatolog din Lupeni, Valea Jiului. Drapelul său e prevăzut cu mâneci și se îmbracă pe dos. Se deschide ca aripile „Șoimului Carpatin”, după cum zice patriotul, doctorul Iosa. M-au mai impresionat domnii Ioan, cu peruca tricoloră, după modelul olandez, Alex, cel cu pălăria tot tricoloră de arlechin, frumoasele domnișoare din Beclean, Mia și Geta, înfășurate în steagul tricolor și domnul Vasile cu șal tricolor, din galeria „Hienei”. Să rețineți vă rog că au fost mii de fani cu însemne tricolore la ei. Au adus chiar și litere enorme, decupate, pentru a scrie „ROMÂNIA”!.

Patriotismul e înălțător pentru că este viu! Trebuie să-l trăiești ca să ai acea senzație unică de apartenență, trup și suflet la Națiunea ta și să simți că acolo, numai acolo îți este locul! Cred că trebuie să avem mai multă grijă de Tricolor. Să fim mândri că este al nostru! Să-l respectăm! Nu numai că nu e nicio rușine – cum vor să lase unii să se subînțeleagă! – este o datorie de onoare de care trebuie toți să ne achităm cu stima cuvenită.

În paranteză fie spus, mergeți să vedeți ce steaguri naționale jerpelite și degradate flutură la porțile unor primării, școli, cămine și grădinițe. Să nu-mi spuneți că nu se găsesc banii necesari ca periodic să-l reînnoim. În școli, nu din obligație ci din respect și mândrie națională, trebuie intonat zilnic Imnul. Așa cum pot americanii, cred că putem face și noi, mai ales că l-am avut, ca exemplu, pe Avram Iancu, chiar aici în seculara Transilvanie. Ce lecție frumoasă ne-a servit Clujul…! Ce așteptăm? Sper că nu pe Godot…!

Mircea Seleușan-Bătrânu

 

17

FOTO/VIDEO – Romeo Florian, primar Lechința: „Spre bucuria noastră, am rezolvat problema canalizării” august 14, 2020 - Romeo Florian, primar de 12 ani în Lechința, a fost invitat ieri la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre cele mai importante proiecte derulate aici, dar și despre investițiile pe care le-a realizat în comunitate.
Florin Călinescu, la Bistrița, pentru a-l susține pe Dan Ciobănică! Astă-seară renumitul actor vine și la Bistrițeanul Live august 14, 2020 - Faimosul actor și prezentator Pro Tv Florin Călinescu va fi prezent astăzi la Bistrița. De această dată, în calitate de președinte al Partidului Verde. El în va participa la o întâlnire cu simpatizanții acestui partid, în Parcul Municipal Bistrița, la foișor, la ora 17.30. Florin Călinescu va susține public, cu această ocazie, candidatura lui Dan Ciobănică.
Cele mai frumoase flori pentru cele mai iubite Mării le găsiți la Euforia Floral Boutique! Poți comanda și online august 14, 2020 - "Drag mi-i numele Mărie, mi l-o pus mama și mie" sună versurile unui cântec tare iubit, dedicat Măriilor, cel mai întâlnit și drag nume pe care-l poartă româncele. În fiecare familie există cel puțin o Marie și mâine, în marea sărbătoare dedicată Sfintei Mării, toate primesc cel puțin un buchet de flori din partea celor dragi. La Euforia Floral Boutique, florăria de la intrarea în magazinul Kaufland de pe B-dul Independenței, găsiți în fiecare zi din an zeci de buchete de flori și aranjamente din flori naturale, sofisticate, rustice, mai mici, mai mari, pe buzunarul oricui și gata de dăruit la aniversarea cuiva drag.
Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile august 14, 2020 - Guvernul se pregătește să prelungească starea de alertă cu încă 30 de zile. Practic aceasta este a patra lună de stare de alertă. Nu se va renunța la restricțiile valabile până acum.
Aquabis: Străzi din Reteag, Lușca și Feldru, fără apă, astăzi, pentru câteva ore august 14, 2020 - Câteva străzi din Reteag, Lușca și Feldru rămân fără apă, astăzi, 14 august 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
BISTRIȚA – O invitație, pentru bistrițenii cu suflet mare: „Nu ne ocoliți, ar fi păcat… Este mare nevoie de plasmă…!” august 14, 2020 - „Vă așteptăm pe la noi! Nu ne ocoliți, ar fi păcat... Este mare nevoie de plasmă pentru pacienții infectați cu Covid-19, în stare gravă! Sunt sigură ca aveți multe întrebări legate de această procedură și legislație. Le deslușim împreună, nu va faceți griji! Doar treceți pe la noi sau sunați-ne ! Ei cu legile, noi cu testările”
FOTO/VIDEO: Carambol în Unirea după ce unei autobasculante i-a explodat o roată și s-a răsturnat august 13, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în urmă cu câteva minute în Unirea. Unei autobasculante i-a explodat o roată, a intrat într-o coloană de nouă mașini oprite la culoarea roșie a semaforului și s-a răsturnat.  Nu sunt anunțate victime.
FOTO: Telcișor – A apăsat pedala de accelerație prea tare și a intrat într-un parapet august 13, 2020 - Un accident rutier a avut loc în această după masă în localitatea Telcișor. Un șofer a apăsat pedala de accelerație prea tare într-o curbă și a pierdut controlul volanului. Mașina a intrat într-un parapet, iar un bărbat a ajuns la spital.
Din 2021 ne va obliga legea să adunăm separat resturile de la fructe și legume sau deșeurile vegetale august 13, 2020 - Parlamentul a aprobat o lege a compostului, care va intra în vigoare de la data de 1 ianuarie 2021. Toate primăriile din țară sunt obligate să organizeze colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Cristian Niculae sare la gâtul lui Ioan Turc: „Este meschin să te bucuri în astfel de situații” august 13, 2020 - „Este meschin să te bucuri în astfel de situații”, a comentat Cristian Niculae, candidat la Primăria Bistrița. Acesta s-a referit la reacția contra-candidatului său, liberalul Ioan Turc.
VIDEO: Planuri de viitor. Care este prioritatea numărul 1, în Tiha Bârgăului august 13, 2020 - Vasile Șut, primarul din Tiha Bârgăului, a fost prezent zilele trecute la Bistrițeanul Live. Edilul a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat în primii 4 ani de mandat, dar și despre planurile sale de viitor. Care este prioritatea numărul 1:
Vâltoare în PNL! Notarul Groza s-a retras de pe lista consilierilor CJ. Diana Morar trage lista CL deși n-a rugat-o nimeni! august 13, 2020 - Precampania electorală este, de fapt, campanie în toată regula. Singurul lucru incert sunt... listele de consilieri locali și județeni. Atât la PSD cât și la PNL.
Liberalul Jenor Beudean a fost achitat! Bistrițeanca pe care a îmbrâncit-o în plină stradă are de-i plătit daune morale august 13, 2020 - Surpriză la Judecătoria Bistrița cu puțin timp înainte de alegerile locale. Liberalul Jenor Beudean, care și-a anunțat candidatura la Primăria Șieu-Odorhei, a fost achitat de magistrații de la Judecătoria Bistrița. Este vorba despre procesul în care era judecat pentru lovire sau alte violențe. Culmea, victima sa are de-i plătit daune morale.
Bistrița-Năsăud: 11 cazuri pozitive și 6 bistrițeni vindecați. 329 persoane, în carantină august 13, 2020 - Avem 994 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 11 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar șase persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.454 de cazuri noi de infecție.
VIDEO – ICPE Bistrița, o afacere de succes bazată pe cercetare, profesionalism și seriozitate august 13, 2020 - Ing. dr. Grigore Vlad – managerul ICPE Bistrița – a fost prezent ieri seară la Bistrițeanul Live. Acesta a făcut un scurt istoric al instituției, depănând o fascinantă poveste a drumului plin de peripeții pe care institutul de cercetare l-a parcurs până să ajungă societate comercială cu capital privat.
Conferințele de vară la Telciu, într-o variantă online. Program. Ce nu aveți voie să ratați august 13, 2020 - Conferințele de vară de la Telciu, ajunse la a 9-a ediţie, debutează mâine, 14 august, în spațiul virtual. Reputați profesori și conferențiari universitari vor vorbi despre mișcări sociale, spiritualități și devălmășire. Se anunță dezbateri și prezentări captivante. Ce nu aveți voie să ratați: 
Fosta locație a Teraplast se transformă în complex imobiliar. Câte apartamente vor fi amenajate pe Zefirului: august 13, 2020 - Vechea locație de pe strada Zefirului unde a funcționat până acum câțiva ani Teraplast va fi transformată într-un complex imobiliar. Acesta va fi dezvoltat tocmai de Teraplast, în colaborare cu un dezvoltator imobiliar local.
Monede romane găsite în Jelna. În zonă ar fi funcționat un punct de control roman august 13, 2020 - Trei monede romane au fost donate zilele trecute Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Acestea au fost găsite pe teritoriul localității Jelna, unde, cercetătorii cred că ar fi funcționat un punct de control roman.
Aquabis: Avarie în Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 13, 2020 - O avarie a fost semnalată în Sângeorz-Băi, azi, 13 august 2020, anunță Aquabis. Probleme au apărut și în Cristeștii Ciceului. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Primăria Rodna, amendată cu 35.000 de lei pentru nerespectarea Legii Apelor august 12, 2020 - Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa a fost sesizată că Primăria Rodna nu respectă Legea Apelor. Inspectorii s-au deplasat la fața locului, iar în urma constatărilor primăria a fost amendată cu 35.000 de lei. Valentin Grapini, primarul Rodnei, spune că deja a contestat sancțiunea primită, iar reclamația este un joc politic.
Tentativă de omor la Buduș! Un tânăr de 19 ani i-a tăiat gâtul unui alt tânăr august 12, 2020 - Altercație deosebit de violentă noaptea trecută în localitatea Buduș. Implicați au fost 6 tineri, iar unul de 19 ani a scos un cuțit și i-a tăiat gâtul altuia. Procurorii îl cercetează acum pentru tentativă de omor.
WONDERLAND: Când vrei să fii primar, dar sfidezi cu tupeu tot pietonalul și legile locale… august 12, 2020 - Prima regulă când ai ambiții să fii primar este să respecți legile orașului și pe locuitorii săi, să le arăți că legea e pentru toți și că nu ești deasupra ei. Patroana magazinelor Atlantis, care s-a și autointitulat "prima primăriță", ne arată încă din campania electorală că sfidează regulile orașului și că se comportă, când i-o dictează interesul personal, ca pe tarlaua proprie, sfidând pe cine și cum vrea. Pentru că poate și pentru că Poliția Locală doarme, le-a crescut "micuților" glicemia și i-a luat somnul ieri, pe la amiază, când era tot un cerșetor și o mașină pe Pietonal...
A vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân și s-a electrocutat august 12, 2020 - Un bărbat din Năsăud a ajuns astăzi la spital după ce s-a electrocutat. Bărbatul ar fi vrut să taie cu securea un par pentru o claie de fân, dar a atins firele electrice și s-a curentat. Polițiștii au deschis un dosar penal și continuă cercetările.
Centura orașului Beclean, la un pas de implementare! „Proiectul va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina” august 12, 2020 - „Azi este o zi importantă pentru orașul Beclean! Am primit vestea că „Centura de ocolire a orașului Beclean” se află în lista de proiecte aflate în implementare…! Iată că proiectul mult așteptat de întreaga noastră comunitate va fi realizat mai repede decât ne puteam imagina mulți dintre noi!”, a anunțat primarul Nicolae Moldovan din Beclean.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 12, 2020 - Avem 983 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore cinci bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.415 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Investiții de milioane de euro, la Tiha Bârgăului. Administrația locală, premiată de AFIR august 12, 2020 - Invitat la emisiunea „Direct în Problemă”, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live – primarul Vasile Șut din Tiha Bârgăului a vorbit despre investiții și șantiere aflate în derulare, în localitate. „În Tiha Bârgăului s-a asfaltat luna trecută Ulița de la Vale. Se mai lucrează la apă și canalizare pe străzile laterale ale DN17. Aici...
Industria vinului, zdruncinată de Covid. Proprietar de cramă: „Aveam contracte semnate, dar totul a căzut acum…” august 12, 2020 - Pandemia de Coronavirus a zdruncinat puternic nu doar sectorul turismului și al serviciilor, ci și industria vinului. Familia Muntean, care deține crama „Valea Ascunsă” din Teaca, spune că deși mare parte din vin era deja contractat înainte de pandemie, acum toate acordurile au căzut.
Peste două milioane de euro merg pe echipamente de protecție și medicamente august 12, 2020 - Până la 1 iunie, autoritățile județene au cheltuit peste două milioane de euro pe echipamente de protecție, medicamente și sporuri pentru cei din linia 1. Din cele 11 milioane de lei cheltuite, autoritățile au achitat efectiv doar aproape trei milioane de lei.
Rostul de dimineață: Virus? Fantomă? Ceață? Sau dimpotrivă…?!? august 12, 2020 - Să fie însuși virusul...? Să fie fantomele PSD care ne bântuie…? Să fie stafiile celor din PNL care ne zgârie conștiința…? Sau poate, dimpotrivă…? O simplă ceață de august torid? Un simplu efect de poveste…? Dar dacă... ?!?
Aquabis: Avarii în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 12, 2020 - S-au semnalat avarii, în această dimineață, în Lunca Ilvei și Sângeorz-Băi, anunță Aquabis. Locuitorii vor rămâne azi, 12 august 2020, fără apă potabilă.