FOTO/VIDEO: „Mi-au scăzut nota la purtare pentru obscenitate publică și distrugerea recoltei poporului…”

FOTO/VIDEO: „Mi-au scăzut nota la purtare pentru obscenitate publică și distrugerea recoltei poporului…”

Într-o noapte am văzut un satelic rusesc. Culegea din Calea Lactee vise interzise și scria pe cer într-o limbă necunoscută… Apoi m-au pus în genunchi pe grăunțe de porumb până au încolțit în mine și am început să arunc în ei cu știuleții lui Creangă… Mi-au scăzut nota la purtare pentru obscenitate publică și distrugerea recoltei poporului care trebuia să învețe parapsihologie, telepatie, socialism științific și cum se pune corect în propoziție secera și ciocanul…

Fragmentul poetic de mai sus îi aparține scriitorului și medicului Adrian Sângeorzan, prezent ieri seară la Bistrița, la Casa Cărții „Nicolae Steinhardt” unde a prezentat și a citit publicului din cel mai recent volum de versuri: Geografia lucrurilor – un impresionant tablou traversat de nostalgie și ironie, lipsit de patetism, o incursiune într-o geografie interioară a lucrurilor mărunte – care poate fi lecturat ca un singur amplu poem, dar care rezistă și în fiecare fragment poetic care îl compune, după cum a remarcat, în deschidere, Dan Coman care, alături de scriitoarea Carmen Firan, soția medicului Adrian Sângeorzan, a prezentat pe scurt volumul publicat de Editura Charmides.

Adrian Sângeorzan s-a născut la Bistrița, a absolvit Colegiul „Liviu Rebreanu” și Facultatea de Medicină din Cluj, iar din 1991 trăiește la New York, unde profesează ca medic specialist în obstetrică și ginecologie. Între vizite și gărzi medicale își face timp să scrie cărți care iscă certuri între critici sau sunt de-a dreptul iubite de prieteni și pacienți.

Am citit foarte mult, am scris chiar și atunci când eram în România, dar nu am simțit niciodată ambiția de a publica sau dorința de a face caz din chestia asta… am publicat mult mai târziu, după 40 de ani, după ce s-au așezat lucrurile în viața mea, după o anumită experiență de viață, nu neapărat toată plăcută și lipsită de traumatisme… Mulți s-au uitat la mine ca la un fel de anomalie, ce m-a apucat să scriu la 40 de ani, inclusiv familia mea, toți au sperat că îmi va trece…”, ne-a mărturisit scriitorul care a părăsit România la 36 de ani, în urma unui pariu cu sine însuși: și-a acordat trei ani, a decis că dacă nu va reuși în acest interval de timp – se va întoarce în țară, însă a câștigat pariul și nu s-a mai întors…

Inițial visa să ajungă în Germania, s-a antrenat o vreme ca să treacă Dunărea înot, dar a venit Revoluția din 1989, iar dupa ce i-au șuierat câteva gloanțe pe la ureche și a asistat la câteva discursuri post-revoluționare, și-a făcut pașaport, iar întâmplarea a făcut ca din greșeală bistrițeanul să primească viza din partea Consulatului american. Așa s-a trezit la New York, după ce vizitase Niagara de pe partea canadiană, fiind reținut la graniță și ulterior blocat la Montreal într-un lagar de emigranți. După nouă luni și-a luat inima în dinți și a trecut ilegal granița în SUA, unde a fost din nou prins și arestat. Povestea întortocheatei sale emigrații și a experienței ca doctor este savuros descrisă în prima carte de proză semnată de Adrian Sângeorzan – Între doua lumi – Povestirile unui doctor de femei (publicată la Scrisul Românesc, în două ediții).

Adrian Sângeorzan, pe nedrept prea puțin cunoscut în orașul natal, s-ar putea lăuda cu un destin de poveste, o uriașă experiență de viață și câteva cărți extraordinare care au lăsat semne adânci în conștiința celor care le-au citit. Adrian Sângeorzan este autorul volumelor de poezie în ediție bilingvă româno-engleză Pe viu, Tatuaje pe marmoră, Anatomia Lunii și Voci pe muchie de cuțit (exquisite corpse cu Carmen Firan). A publicat și volumele de povestiri Între două lumi – Povestirile unui doctor de femei, Bătaia pe umăr și Drumuri (publicate de Scrisul Românesc), Între femei (Curtea veche), dar a publicat totodată și romanele Vitali și Circul din fața casei – o carte despre copilăria și adolescența sa în Bistrița care a făcut multă vâlvă în spațiul bucureștean.

Volumul Geografia lucrurilor, scris febril, de-a lungul a trei luni de zile pline de inspirație, în New York, poate fi cumpărat de la Librăriile Aletheia din Bistrița.

Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.
FOTO: CUPA CÂRLIONȚ LA ȘAH 2019, Ediția a II-a decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost a doua ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
SPECTACOL CARITABIL CHEERS: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta și fă-le Crăciunul mai luminos persoanelor cu handicap fizic decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină.