18.8 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO/VIDEO: Risc maxim și intrigă polițistă, la Casa cu Lei

Sunt aproape 60 de lucrări cu iz de intrigă polițistă, cu personaje care te privesc dintr-o epocă clar-obscură amintind de filmele noir sau romanele rusești impregnate de realism, a remarcat poetul Alexandru Cristian Miloș în legătură cu acuarelele semnate de artistul clujean Leonard Vartic care a vernisat ieri, la Casa cu Lei, expoziția intitulată „Povestea unui necunoscut… în alb”.

Profesoara și scriitoarea Elena M. Cîmpan a subliniat, la rândul său, că poveștile necunoscutului în alb sunt, în fapt, poveștile fiecăruia dintre noi, recunoscând că lucrările degajă o impresionantă seninătate și că acest gen de expoziție este prezentată în premieră la Casa cu Lei.

Artistul Leonard Vartic, care a copilărit în Prundu Bârgăului unde tatăl său a fost directorul Casei de Copii Școlari, în anii 60, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, fiind acum artist vizual și cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

El a mărturisit celor prezenți ieri la vernisaj că sursa de inspirație a fost openculture.com, unde a găsit o serie de filme noir pe care le-a urmărit, o vreme. Apoi s-a simțit captivat de ideea de a picta în acuarele diverse scene din filme, în lucrări strecurându-se și personaje celebre precum Kirk Douglas sau Johnny Cash, însă nu s-a concentrat prea mult asupra acestora:

Scriitorul Zorin Diaconescu a punctat diferența dintre cei care pictează cu ulei pe pânză și cei care preferă acuarela. „Dacă în pictura cu ulei pe pânză se pot face retușuri, se poate reveni asupra unui tablou și se pot face corecturi, la acuarele nu poate fi vorba de așa ceva. Este ca în artele marțiale japoneze, tragi o linie cu penelul și nu mai poți reveni, nu mai poți corecta nimic… Se povestește că un milionar american s-a prezentat la un grafician japonez și i-a cerut o pictură cu un cocoș, japonezul l-a rugat să revină peste un an, i-a cerut o sumă de bani considerabilă, iar după ce a trecut anul, când americanul a revenit, graficianul a scos o coală albă de hârtie și, din cinci trăsături a desenat un cocoș foarte expresiv. Cam ușor vă câștigați existența, dacă reușiți să faceți un asemea desen în câteva secunde! s-a plâns americanul, iar graficianul l-a dus într-o încăpere alăturată unde se aflau 365 de variante de cocoș, realizate în fiecare zi a anului care trecuse… Este riscul maxim pe care și-l poate asuma un artist: să-și găsească propria cale, fără să facă legătura cu niciuna din școlile sau grupările obișnuite”, a mai spus Zorin Diaconescu.

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...