-0.8 C
Bistrița
miercuri, noiembrie 29, 2023

FOTO/VIDEO: Singurul patrimoniu care ne aparţine cu adevărat…

Avem de admirat, în aceste zile, la Galeria Arcade 24 câteva impresionane picturi și instalații ceramice aparținând unor artiști și profesori din Alba Iulia – Sorina și Leontin Țibacov, reunite sub titlul AlterEGO, despre care criticul de artă Oliv Mircea spunea că reușesc să ne ofere o tulburătoare dimensiune asupra eului: Dacă ar fi să medităm pentru câteva clipe asupra întrebării „Ce este ego-ul?” am putea să mărturisim, ca și Simone Weil, că singurul patrimoniu care i s-a dat omului și pe care el îl poate afirma sau lăsa în somnolență sau îngropa – este eul…

Sorina Țibacov și-a descoperit deja un drum propriu, altul decât cel al tatălui ei, Corneliu Vasilescu, considerat șeful școlii expresionismului abstract în arta contemporană românească, expunând la Bistrița câteva cicluri la care artista a muncit în ultimii 12 ani – de la Ciclul eroticii victoriene, până la ciclul divelor sau cel expres indicat drept un ciclu post-modern, post-art, la excepționalul discurs al scrisorilor care evocă o poveste de familie care amintește jertfa unui bunic al autoarei – victimă a opresiunii comuniste…

Există și un joc subtil al carnavalului și iarmaroacelor. Avem aici trei lucrări în care publicul este invitat să se oglindească și să se contopească în compoziția lucrării: publicul este invitat să-și facă o fotografie în fața lucrării, pe care s-o trimită apoi artistei pe adresa de e-mail”, a mai spus Oliv Mircea.

Criticul și curatorul expoziției s-a referit și la fragmentele, oglindirile, ochii, pulberea nisipului în care ne pustiim, aluziile tragice și sacrificiale, pe care instalațiile ceramice semnate de Leontin Țibacov le expune publicului în galeria Arcade 24.

„El face figura unui artist care ridică arta de la nivelul decorativului, la un nivel sculptural care pune problema unor idei, a unor conversiuni tragice care aduc în discuție tema jertfei…”, a mai remarcat Oliv Mircea.

Sorina Țibacov – născută în februarie 1961 la Bârlad, este pictor si profesor de artă (pictură, grafică, sticlă) la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia, a absolvit Academia de Arte din Iași, are studii postuniversitare de marketing, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Femeilor Creatoare în Arta Plastică din România. Din 1984 a realizat 11 expoziții personale în România și Belgia, participând la numeroase expoziții de grup, locale, republicane și internaționale. Lucrările sale au ajuns în colecții particulare și de stat din România, Germania, Belgia, Elveția, Suedia și Muntenegru.

Leontin Țibacov – născut în februarie 1959 la Simeria, este absolvent al Academiei de Arte „Nicolae Grigorescu” București, secția Arte decorative și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, realizând până acum 8 expoziții personale în România și Belgia, participând la numeroase expoziții de grup, locale, republicane și internaționale și fiind, în prezent, profesor la Liceul de Arte din Alba Iulia. Lucrările sale au ajuns în colecții particulare din România, Germania, Italia, Austria, Franța, Olanda, SUA, Anglia, Australia, Polonia, Belgia.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.