17.1 C
Bistrița
duminică, iulie 3, 2022

FOTO/VIDEO: Sute de credincioși, la marșul de Florii, pe străzile Bistriței. „E singurul lucru care ne-a mai rămas”

Câteva sute de bistrițeni, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, zeci de preoți bistrițeni, politicieni și credincioși au străbătut în această după-masă străzile orașului, într-un tradițional deja marș de Florii. „E singurul lucru care ne-a mai rămas în lume – să credem în Dumnezeu…”, ne-a mărturisit o bunică însoțită de trei nepoți.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/57C5aZhWBcU” /]

Câteva măicuțe care au bătut toaca pe străzile orașului, deschizând calea celorlalți credincioși care au intonat cântece bisericești și pricesne specifice acestei sărbători.

Procesiunea a pornit în jurul orei 17:00, de la biserica cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi” de pe strada Alexandru Odobescu, acolo unde ÎPS Andrei a binecuvântat ramurile de salcie – dăruite apoi credincioșilor.

„A devenit deja o tradiție ca, înainte de Florii să venim la Bistrița, să încercăm să ne întoarcem în timp, spre anul 33, să refacem și noi anamnetic, drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, acolo unde noroadele au aruncat în calea lui ramuri de măslin, cu o  săptămână înainte de Pătimirile și Învierea Sa din morți, în timp ce mulți se întrebau cu uimire cine este Cel pentru care se face atâta hărmălaie…”, a explicat ÎPS Andrei Andreicuț, între altele, într-un scurt cuvânt de înțelepciune.

Procesiunea religioasă a traversat strada Alexandru Odobescu, Bulevardul Republicii, Piața Petru Rares, Piața Unirii – oamenii oprindu-se la  Protopopiatul Ortodox, la biserica de la „Coroana” unde a fost oficiată slujba Vecerniei.

„Sunt creștin ortodoxă, am fost și anul trecut la Procesiunea de Florii, merg și la biserică în fiecare duminică, dacă nu se ivește ceva deosebit, dacă n-am de mers undeva… Ne pregătim pentru Paști, mâine e mare sărbătoare, e Intrarea Domnului Hristos în Ierusalim, săptămâna viitoare e Săptămâna mare, Prohodul, Învierea – duminică… Am 77 de ani, Susana Ilieș mă cheamă, am fost asistentă medicală aproape 40 de ani și tot cu Dumnezeu am lucrat, și la Pediatrie, la Nou-născuți, și în Policlinică…”, ne-a mărturisit una dintre doamnele care a participat în această după-amiază la Procesiunea de Florii.

„Noi venim de patru ani, de când a început, nu e chiar atât de greu, ce altceva să facem? Să stăm acasă să ne plângem bătrânețile?”,  ne-au spus alte două prietene în timp ce traversau, încet, pe măsura anilor, bulevardul Republicii.

O altă bunică însoțită de cei trei nepoței, între care Vanesa și Robert, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că participă cu ei la Procesiunea de Florii „ca să știe și ei despre ce este vorba… Să învețe și să țină minte că trebuie să fim buni, să fim milostivi, să ne ferim cât putem de păcate… E singurul lucru care ne-a mai rămas în lume – să credem în Dumnezeu…”

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să aveți mai puține jucării pentru copii

Jucării. Uneori, parcă sunt peste tot... ca o armată nesfârșită într-un război fără sfârșit. În ultimii...

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...