-2 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 22, 2022

FOTO/VIDEO: Unde a fost Dumnezeu când s-au întâmplat atrocitățile de la Auschwitz…? Dar unde au fost oamenii…?!

„Mamă, unde a fost Dumnezeu la Auschwitz? Iar mama mi-a răspuns: Întreabă oamenii…! Oamenii unde au fost, la Auschwitz?!? Cel mai mare păcat este să uiți, să taci și să rămâi indiferent la durerile lumii…”

Emoționantă și răscolitoare întâlnire ieri, la Sinagoga din Bistrița: aici au fost comemorate cele 6 milioane de victime care s-au stins în urma atrocităților din lagărele de concentrare nazistă. De altfel, ziua de 27 ianuarie a fost declarată Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcând eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau în 27 ianuarie 1945 de către trupele sovietice.

În momentul eliberării, în lagăr mai existau aproximativ 7500 de deținuți și aproape 800 de persoane decedate… După cum prea bine știți, din Bistrița, în iunie 1944, au fost deportați 4800 de evrei. Alți aproape 2700 de evrei au fost din Beclean, Șintereag și văile adiacente care în acel moment aparțineau de fostul județ Someș, cu capitala la Dej…”, a amintit Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor din Bistrița.

[arve url=”https://youtu.be/s2GQ6FK8XPI” /]

Fredi Deac a amintit celor prezenți că în amintirea celor 7500 de victime ale Holocaustului de pe aceste meleaguri a fost ridicat monumentul din fața Sinagogii, în 1947. „Un al doilea monument a fost edificat în urmă cu cinci ani de zile, la intrarea în stațiunea pomicolă, unde în 1944, în luna mai, a funcționat un ghetto… Cu ajutorul lui Dumnezeu, al sponsorilor și al nostru personal, sperăm ca în acest an să putem inaugura încă un monument, în curtea Sinagogii. Se va numi Memorialul Vieții, iar pe el se vor regăsi numele tuturor evreilor care erau în viață în mai 1944…”, a mai spus Fredi Deac.

[arve url=”https://youtu.be/1nHi7Qx8uD8  ” /]

Comemorându-i pe cei 6 milioane de evrei uciși în cel de-al Doilea Război Mondial, amintim totodată că un million dintre ei au fost copii, iar 1.000 dintre aceștia au fost copii din fostul județ Năsăud – a mai adăugat Fredi Deac care a aprins șase candele în amintirea tuturor victimelor care au pierit la Auschwitz…

Concertul extraordinar de comemorare a victimelor Holocaustului a avut în program, câteva dintre tulburătoarele creații din literatura și creația muzicală a românilor și evreilor. Daniela Păcuraru – soprană Laureată a Concursului Internațional „Hariclea Darclée” și a Concursului „Puccini” (Lucca, Italia) și-a încântat auditoriul cu câteva lieduri, în timp ce actrița Teatrului Național Cluj-Napoca a emoționat până la lacrimi auditoriul recitând din tulburătoare poeme semnate de Blaga, Stănescu, Arghezi, dar și Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului care avertiza la un moment dat că – în loc să ne întrebăm unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, ar merita să reflectăm mai mult asupra întrebării „Unde au fost oamenii la Auschwitz…

La concert au participat și violonistul Claudiu Hontilă de la Filarmonica „Transilvania”, acompaniat la pian de Lucian Dușa de la Opera Națională Română Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură, în parteneriat cu Societatea de Concerte Bistrița și COMUNITATEA EVREILOR BISTRIŢA.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – Cu Ciao Bella, frumoasă și sub plapumă: Pijamale satinate, compleuri fine din bumbac, lenjerii ”fierbinți”…

Chiar dacă e rece afară și ai sta doar în casă, sub plapumă, și acolo poți...

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița: