24.6 C
Bistrița
luni, iunie 21, 2021

FOTO/VIDEO. Veronica Bălan – 10 ani de ansamblu „Dor Românesc”. Unirea – surpriza de netăgăduit a serii

„Promisiune făcută, promisiune ținută”! De aici aș fi început, în mod obișnuit, cronica mea de spectacol, pentru „întâmplarea” artistică de aseară, 28 martie, de la Centrul Cultural „Dacia”. Mă refer la angajamentul luat de directorul artistic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, celebra și îndrăgita noastră interpretă Matilda Pascal-Cojocărița: nicio lună, fără un spectacol „de suflet” și folclor adevărat, din tezaurul genetic al neamului nostru românesc!

(Apropo, am constatat cu bucurie, că numărul iubitorilor de folclor, la „Dacia” a crescut și crește spectaculos. Am remarcat, pe lângă „obișnuiții casei”, prieteni din Dej, Zalău și chiar din Reghin, nu mai zic din Beclean și Năsăud. E de bine, stimată doamnă Matilda! Mai aveți puțin și o să ajungeți la vorba mea: casa închisă! Veți juca cu „casa închisă”, adică toate locurile ocupate!, la fiecare seară de folclor oferită cu atâta dăruire de artiștii pe care-i conduceți, sau invitați!)

Aș fi vorbit de „gazda” serii – VERONICA BĂLAN, ce voce minunată și cât patos și implicare în tot ceea ce face pe scenă!

[arve url=”https://youtu.be/WCr732e5m0Q ” /]

I-aș fi pomenit pe artiștii, invitați ai sărbătoritei: Mărioara Precup Stoica, decan de vârstă al celor aflați în scenă aseară – 77 de ani de viață și 60 de carieră artistică! Felicitări distinsă doamnă!

[arve url=”https://youtu.be/vLYCl_r4Z7U” /]

pe interpretul iubit de atâtea generații de spectatori, Anton Todică:

[arve url=”https://youtu.be/QrqZmbvKyp0″ /]

Cristina Bugnar, Mărioara Dragotă, Georgiana Lobonț și mulți alții. La bisuri, surprizele plăcute le-au oferit, de această dată „Trișcașii din Leșu”, grup compact de fluerași, acum și cu interpretare vocală, conduși de profesorul Nicolae Lupșan:

[arve url=”https://youtu.be/-C2JrmQ3ybw ” /]

suitele excepționale de dansuri, din toate zonele folclorice ale județului nostru, prelucrate și puse în scenă de genialul coregraf Adi Pașcu:

[arve url=”https://youtu.be/ZdcBSlhR-Y4″ /]

și îndrăgita cântăreață de la Mureș, Leontina Pop! Prezentarea a fost asigurată de prietenul oricărei manifestări de gen, din județul nostru: poetul, etnograful, realizatorul radio-Tv și jurnalistul de marcă – Menuț Maximinian. Totul, firește, cu ilustrațiile foto-video de rigoare…

Dar nu a fost să fie numai atât! Evenimentul neprevăzut, dar dorit, așteptat, de toți cei ce simt cu adevărat românește, a fost Declarația de Unire rostită în data de 27 martie, în plenul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, de președintele său, domnul Emil Radu Moldovan, în numele bistrițenilor, năsăudenilor, a tuturor românilor de pe aceste meleaguri de legendă – „Unire în cuget și simțire”! cu toți cei ce simt la fel, dincolo de Prut, în Raionul Glodeni.

Domnul Ion Leucă, președintele Raionului Glodeni, însoțit de alți oficiali unioniști din, încă Republica Moldova, inventată artificial de tovarășii sovietici… Asta, în anul Centenarului Marii Uniri din 1918! Imaginați-vă că toți acești oameni de suflet, frații noștri de dincolo de Prut, au fost în sală aseară, la spectacolul Veronicăi Bălan!

[arve url=”https://youtu.be/MfA70ugqTms” /]

și

[arve url=”https://youtu.be/nmirIMYfBjg” /]

Plus o seamă de primari, de frunte, din județul nostru.Totul a căpătat o înaltă conotație patriotică. S-a declarat de pe scenă, s-a vorbit și s-a cântat despre Unire, despre România Mare, fără ifose politice, fără politicianism, fără ditirambi patriotarzi. Tocmai de aceea, publicul a vibrat la discursurile succinte, rostite din inimă de românii Ion Leucă, Emil Radu Moldovan, Nicolae Lupșan, Ioan Pop, Gavril Țărmure și Nicolae Gălățan.

Temperatura sălii a devenit caniculară când Leontina Pop a interpretat secularul cânt: „Românie colțișor de rai”, urmată de o priceasnă de rugă și mulțumire către Dumnezeu! Lumea a aplaudat în picioare minute în șir. S-a strigat pentru „Unire”, „bravo” și „bis”.

[arve url=”https://youtu.be/xCzHT0g3UzY” /]

A fost, o spun iarăși și iarăși cu încântare, un spectacol folcloric complet, profesionist, în plus, de această dată, cu o mare încărcătură patriotică – surpriza de netăgăduit a serii, ceea ce a făcut ca totul să fie și mai interesant, mai aproape de sufletul oamenilor!

Ce mult contează ca actul artistic să se petreacă pe aceeași lungime de undă cu sufletul tău, să trăiești acea senzație unică, de unitate, ca un curent electric de joasă tensiune, ce te reunește cu cel sau cea de lângă tine, de fapt cu întreaga sală.

No comment! Felicitări artiștilor și organizatorilor, invitaților de marcă ai momentului!

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

COLIBIȚA: Mâncăruri Tradiționale la ceaun vă așteaptă zilnic la terasa Delice Pan

Aerul de munte te face să-ți fie fooooame! Ei bine, de azi, la terasa Delice Pan...

„Ghidul consumatorului informat”: Electrica Furnizare explică prețurile energiei electrice de la 1 iulie și cum își protejează în continuare clienții

Electrica Furnizare anunță acordarea unui discount tuturor clienților săi care aleg până la data de 31.08.2021 un produs din piața concurențială.

Vineri, la Noblige, degustare de vinuri nobile Purcari, printre tablourile lui Miron Duca

După o perioadă lungă de restricții, cui nu i s-a făcut dor de evenimente rafinate, cu...