FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

Cristiana Chirlejan e bistrițeanca de doar 20 de ani care s-a dus în celălalt capăt de glob pentru a preda engleză! Tânăra a fost profesoara unor copii foarte săraci din Brazilia, iar din experiența aceasta a rămas cu niște lecții de viață impresionante!

Cristiana are 20 de ani și este absolventă a Colegiului „Național Liviu Rebreanu”, profil științe sociale-bilingv, însă mulți o cunosc datorită faptului că tânăra este multiplă campioană la karate!  Momentan studiază specializarea germană-spaniolă în cadrul Facultății de Litere la UBB Cluj-Napoca și a obținut până acum certificate lingvistice precum Cambridge Advanced, Deutsches Sprachdiplom sau Goethe Zertifikat!

Deși „tentațiile” sunt mari la 20 de ani, Cristiana se axează pe școală și pasiunile ei: călătoritul, karate și voluntariatul! Tânăra este voluntară la OSUBB, Sfertul Academic și la Aiesec, organizația cu ajutorul căreia a reușit să ajungă în Salvador, Brazilia. Proaspăt întoarsă acasă, bistrițeanca ne-a povestit experiența ei!

Aiesec e o organizație de tineri la nivel global, un ONG care își propune să formeze noi lideri prin intershipuri cross-culturale sau voluntariat, schimb de experiență. Cristiana a ales programul care i s-a potrivit cel mai bine, astfel ajungând să predea engleză unor copii din medii defavorizate și condiții precare de viață.

„Eu am ales să merg cu programul lor numit «Global Volunteer» care permite tinerilor cu vârste înte 18 și 29 de ani să lucreze și să călătorească timp de șase sau șapte săptămâni, ei focalizându-se mai mult pe țările din lumea a II-a și a III-a. Ideea e că eu am ales dintre toate aceste țări Salvador, Brazilia și lucrez ca profesoară de engleză într-un ONG deschis special pentru copii care vin din back-grounduri dificile, cum ar fi favelele.”, spune Cristiana.

Pe durata proiectului, Aiesec-ul oferă voluntarilor o familie gazdă unde să stea, astfel încat ei să fie nevoiți să plătească doar drumul! În cadrul proiectului, Cristiana a cunoscut oameni de pe întreg globul, și-a făcut prieteni noi și a predat unor copii care chiar aveau nevoie de ajutorul ei!

„E minunat deoarece ajungi să cunoști persoane din toată lumea. De exemplu, eu sunt pe proiect cu încă două rusoaice, o canadiancă, o tipă din Ecuador și una din Italia. Poți beneficia de clase de portugheză, dansuri, leading session-uri și ești obligat să lucrezi cam cinci ore pe zi, ca un job part-time”, completează tânăra.

Aventura a început în 12 iulie și s-a încheiat chiar ieri, când Cristiana a ajuns acasă!

Potrivit tinerei, copiii pe care i-a întâlnit sunt foarte săraci, iar unii dintre ei sunt chiar orfani. Deși primul contact cu ei a fost unul mai tensionat, Cristiana a gestionat foarte bine situația, găsind modalitatea perfectă pentru a comunica: muzica!

Copiii sunt foarte săraci. O parte dintre ei sunt orfani. Ceea ce-mi place cel mai mult este faptul că ONG-ul este într-un sanctuar Candomble (religie african-braziliană), iar oamenii din comunitate au grijă de copii, de mâncarea ce o primesc etc. Deci cumva nu au ajutor din afară. Copiii sunt minunați și chiar o mare parte dintre ei doresc să învețe engleza. Sunt fascinați cumva de faptul că ești alb și vorbești altă limbă. Ce ne-a fost mai greu a fost să găsim modul prin care să comunicăm. La început, erau foarte răi. E un mecanism de auto-apărare. Având în vedere condițiile în care trăiesc, ori se atașează mult mult prea repede, în căutarea unui părinte, ori acționează agresiv imitând ceea ce văd acasă și inhibându-și orice fel de emoție.”

Pe parcusul celor două luni, Cristiana a învățat portugheza pentru a se putea înțelege cu cei mici. De asemenea, ea le-a vorbit și despre importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională:

„Am fost nevoită să învăț portugheza la un nivel basic, astfel încât să pot comunica cu ei. Noi ne-am apropiat cel mai tare de copii prin muzică. Deci chiar e adevărat, adoră să danseze pe orice și oricând. Astfel, ne-am adaptat orele în așa fel încât să le captăm atenția. Știu că două luni e un timp destul de scurt pentru a preda limba efectiv, dar scopul nostru a fost să le punem niște baze prin care să-i facem conștienți cât de important este să vorbești o limbă străină și că există și alte modalități de trăire în lume, nu doar de supraviețurie de pe o zi pe alta.”

După muncă și răsplată! Weekend-urile Cristianei au fost pline de excursii în locații desprinse parcă din filme! Bistrițeanca s-a bucurat din plin și ne-a povestit câteva din experiențele și lecțiile cu care a plecat de acolo:

„De luni până vineri lucram, iar în weekend călătoream adesea în diferite locuri. Cea mai interesantă experiență mi s-a părut într-o comunitate hippie, unde am fost bine-primiți, iar locuitorii ne-au arătat stilul lor de viață. Am stat acolo două weekend-uri, a fost pur și simplu genial! Acolo am învățat faptul că orice lucru material îți este dat cu scopul de a-l împărți cu alții, toată comunitatea ne-a primit în casa lor, am gătit cu ei!”

Totodată, tânăra a avut de-a face și cu experiențe mai ciudate, iar lucrurile nu au fost mereu roz pe parcursul expediției:

„Brazilia a foarte, foarte diversificată. Eu spun că secretul siguranței e să fii la momentul potrivit în locul potrivit, sau vice-versa dacă e să ți se întâmple ceva! De exemplu, am fost într-un weekend pe o insulă. Era un loc destul de virgin și minunat și am vrut să îl explorăm. La un moment dat, cum mergeam pe plajă, ne-au ieșit niște locuitori în cale și ne-au spus să ne întoarcem acum, neapărat. N-am înțeles de ce. A doua zi, ne-am jucat fotbal cu copiii ce vindeau pe stradă și am mâncat cu ei. I-am întrebat ce se întâmplă în acel loc, de ce nu am putut merge. Au spus că în pădure trăiesc ganguri care așteaptă turiștii cu arme și cuțite pentru a le fura lucrurile, și nu numai.

De asemenea, cartierul în care am trăit era un fel de favelă, lumea ne striga «gringa» pe stradă (n.r- gringa= persoane de rasă albă), bărbații se uitau într-un mod obsedant de sexual la tine, iar copiii din cartier sunt ca și în filme. Te văd, te înconjoară și nu te mai lasă să pleci, sunt pur și simplu fascinați de faptul că nu ești de acolo. La școală, de exemplu, aveam copii ai căror părinți erau dependenți de droguri, copii care se prefăceau că sunt din bande doar pentru că văd în favele violență, copii care trăiau sub pod, pe stradă. În orice caz, am observat faptul că într-adevăr Brazilia ascultă peste tot și tot timpul muzică. E cumva singura lor modalitate de a uita de tot ce se întâmplă în jurul lor. Dar aici, fiind diferență mult prea mare între clasele sociale, majoritatea oamenilor care la noi ar fi considerați clasa de mijloc, locuiesc în zone rezidențiale. Am fost la o astfel de petrecere într-un cartier. Copiii de acolo merg la școli private și nu au nicio legătură cu restul societății. Nu folosesc mijlocul de transport în comun, efectiv își creează propriul oraș în oraș.”

Cea mai mare satisfacție a Cristianei este că a lăsat în urma ei o imagine frumoasă. Totodată, oamenii pe care i-a întâlnit au învâțat-o pe Cristiana lecții de viață pe care cu siguranță nu le va uita vreodată:

„Chiar îmi doresc și sunt  sigură că am lăsat un impact în urma mea. Asta îmi confirmă comportamentul lor, de fiecare dată când intru sau ies din ONG. Și cred că și ei m-au învățat pe mine cum să iubești necondiționat. M-au învățat cum să privesc lucrurile într-un mod pozitiv, indiferent cât de grele ar părea și să iau totul așa cum e. M-au învățat că de fiecare dată când sunt cu ei, nu există frica ce o generează țara asta, nu există griji sau planuri. Acesta a fost un schimb de experiență între mine și cultura braziliană, între mine și oamenii ce i-am întâlnit în călătoria ce am parcurs-o, între mine și ei, și nu în ultimul rând, între mine și mine. Nu știu dacă pentru ei acest loc poate fi numit refugiu sau nu, dar cu siguranță e a doua lor casă și mă bucur că am putut face parte din familia lor!”

Deși această etapă s-a încheiat, Cristiana nu are prea mult timp de petrecut pe acasă! Următoarea destinație e Germania, unde tânăra va studia, în cadrul bursei Erasmus:

„Stau câteva săptămâni și plec cu bursa Erasmus în Würzburg, Germania. Când mă întorc, mi-ar plăcea să mai predau,tot pe timpul verii, în Africa sau Asia. Rămâne de văzut! Unde e să ajung voi ajunge, într-un fel sau altul.”, concluzionează bistrițeanca.

Stânga se unește, stânga se transformă! PSD, ALDE și Pro România sunt acum Alianța pentru Bistrița-Năsăud iulie 7, 2020 - Alianța pentru Bistrița-Năsăud și-a lansat candidaturile pentru alegerile locale din 27 septembrie. PSD are 45 de candidați la tot atâtea primării, ALDE  7 și Pro România  4. Candidatul unic la Consiliul Județean: Radu Moldovan.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a înregistrat dosar penal în cazul focarului Covid de la Maieru iulie 7, 2020 - Cazul focarului de Covid de la Maieru este în atenția procurorilor de la Năsăud, care au deschis astăzi un dosar penal, în cadrul căruia vor încerca să clarifice ce s-a întâmplat acolo și cine se face vinovat.
BISTRIȚA, un oraș norocos. Un pariu riscant… iulie 7, 2020 - Un pariu riscant? „Încă o dată, Bistrița se dovedește a fi un loc special. Un oraș norocos, dintr-un motiv cât se poate de simplu: are instituții în care omul potrivit este la locul potrivit...” 
VIDEO. Fără condamnați penal în școli: „O curățenie absolut necesară în educație!” iulie 7, 2020 - „Vorbim despre o igienizare și o curățenie absolut necesară în sistemul de educație”, a avertizat profesoara Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud, referindu-se la scandalul iscat de profesorul Vasile Maternik, din Șanț. Cei care agresează elevi nu mai au ce căuta în învățământ.
Supercom se revoltă: Vitalia ne împiedică să golim gunoiul! La propriu! iulie 7, 2020 - Supărare mare la Supercom, după începerea lucrărilor la celula II de la Tărpiu. Mașinile firmei derapează pe mâzgă și se împotmolesc în noroiul format de mașinile folosite la lucrări. Cum groapa de la Tărpiu e administrată de Vitalia, s-ar părea că războiul dintre cele două nu se mai termină.
Cristian Niculae: Ștergem „cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”