FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

Cristiana Chirlejan e bistrițeanca de doar 20 de ani care s-a dus în celălalt capăt de glob pentru a preda engleză! Tânăra a fost profesoara unor copii foarte săraci din Brazilia, iar din experiența aceasta a rămas cu niște lecții de viață impresionante!

Cristiana are 20 de ani și este absolventă a Colegiului „Național Liviu Rebreanu”, profil științe sociale-bilingv, însă mulți o cunosc datorită faptului că tânăra este multiplă campioană la karate!  Momentan studiază specializarea germană-spaniolă în cadrul Facultății de Litere la UBB Cluj-Napoca și a obținut până acum certificate lingvistice precum Cambridge Advanced, Deutsches Sprachdiplom sau Goethe Zertifikat!

Deși „tentațiile” sunt mari la 20 de ani, Cristiana se axează pe școală și pasiunile ei: călătoritul, karate și voluntariatul! Tânăra este voluntară la OSUBB, Sfertul Academic și la Aiesec, organizația cu ajutorul căreia a reușit să ajungă în Salvador, Brazilia. Proaspăt întoarsă acasă, bistrițeanca ne-a povestit experiența ei!

Aiesec e o organizație de tineri la nivel global, un ONG care își propune să formeze noi lideri prin intershipuri cross-culturale sau voluntariat, schimb de experiență. Cristiana a ales programul care i s-a potrivit cel mai bine, astfel ajungând să predea engleză unor copii din medii defavorizate și condiții precare de viață.

„Eu am ales să merg cu programul lor numit «Global Volunteer» care permite tinerilor cu vârste înte 18 și 29 de ani să lucreze și să călătorească timp de șase sau șapte săptămâni, ei focalizându-se mai mult pe țările din lumea a II-a și a III-a. Ideea e că eu am ales dintre toate aceste țări Salvador, Brazilia și lucrez ca profesoară de engleză într-un ONG deschis special pentru copii care vin din back-grounduri dificile, cum ar fi favelele.”, spune Cristiana.

Pe durata proiectului, Aiesec-ul oferă voluntarilor o familie gazdă unde să stea, astfel încat ei să fie nevoiți să plătească doar drumul! În cadrul proiectului, Cristiana a cunoscut oameni de pe întreg globul, și-a făcut prieteni noi și a predat unor copii care chiar aveau nevoie de ajutorul ei!

„E minunat deoarece ajungi să cunoști persoane din toată lumea. De exemplu, eu sunt pe proiect cu încă două rusoaice, o canadiancă, o tipă din Ecuador și una din Italia. Poți beneficia de clase de portugheză, dansuri, leading session-uri și ești obligat să lucrezi cam cinci ore pe zi, ca un job part-time”, completează tânăra.

Aventura a început în 12 iulie și s-a încheiat chiar ieri, când Cristiana a ajuns acasă!

Potrivit tinerei, copiii pe care i-a întâlnit sunt foarte săraci, iar unii dintre ei sunt chiar orfani. Deși primul contact cu ei a fost unul mai tensionat, Cristiana a gestionat foarte bine situația, găsind modalitatea perfectă pentru a comunica: muzica!

Copiii sunt foarte săraci. O parte dintre ei sunt orfani. Ceea ce-mi place cel mai mult este faptul că ONG-ul este într-un sanctuar Candomble (religie african-braziliană), iar oamenii din comunitate au grijă de copii, de mâncarea ce o primesc etc. Deci cumva nu au ajutor din afară. Copiii sunt minunați și chiar o mare parte dintre ei doresc să învețe engleza. Sunt fascinați cumva de faptul că ești alb și vorbești altă limbă. Ce ne-a fost mai greu a fost să găsim modul prin care să comunicăm. La început, erau foarte răi. E un mecanism de auto-apărare. Având în vedere condițiile în care trăiesc, ori se atașează mult mult prea repede, în căutarea unui părinte, ori acționează agresiv imitând ceea ce văd acasă și inhibându-și orice fel de emoție.”

Pe parcusul celor două luni, Cristiana a învățat portugheza pentru a se putea înțelege cu cei mici. De asemenea, ea le-a vorbit și despre importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională:

„Am fost nevoită să învăț portugheza la un nivel basic, astfel încât să pot comunica cu ei. Noi ne-am apropiat cel mai tare de copii prin muzică. Deci chiar e adevărat, adoră să danseze pe orice și oricând. Astfel, ne-am adaptat orele în așa fel încât să le captăm atenția. Știu că două luni e un timp destul de scurt pentru a preda limba efectiv, dar scopul nostru a fost să le punem niște baze prin care să-i facem conștienți cât de important este să vorbești o limbă străină și că există și alte modalități de trăire în lume, nu doar de supraviețurie de pe o zi pe alta.”

După muncă și răsplată! Weekend-urile Cristianei au fost pline de excursii în locații desprinse parcă din filme! Bistrițeanca s-a bucurat din plin și ne-a povestit câteva din experiențele și lecțiile cu care a plecat de acolo:

„De luni până vineri lucram, iar în weekend călătoream adesea în diferite locuri. Cea mai interesantă experiență mi s-a părut într-o comunitate hippie, unde am fost bine-primiți, iar locuitorii ne-au arătat stilul lor de viață. Am stat acolo două weekend-uri, a fost pur și simplu genial! Acolo am învățat faptul că orice lucru material îți este dat cu scopul de a-l împărți cu alții, toată comunitatea ne-a primit în casa lor, am gătit cu ei!”

Totodată, tânăra a avut de-a face și cu experiențe mai ciudate, iar lucrurile nu au fost mereu roz pe parcursul expediției:

„Brazilia a foarte, foarte diversificată. Eu spun că secretul siguranței e să fii la momentul potrivit în locul potrivit, sau vice-versa dacă e să ți se întâmple ceva! De exemplu, am fost într-un weekend pe o insulă. Era un loc destul de virgin și minunat și am vrut să îl explorăm. La un moment dat, cum mergeam pe plajă, ne-au ieșit niște locuitori în cale și ne-au spus să ne întoarcem acum, neapărat. N-am înțeles de ce. A doua zi, ne-am jucat fotbal cu copiii ce vindeau pe stradă și am mâncat cu ei. I-am întrebat ce se întâmplă în acel loc, de ce nu am putut merge. Au spus că în pădure trăiesc ganguri care așteaptă turiștii cu arme și cuțite pentru a le fura lucrurile, și nu numai.

De asemenea, cartierul în care am trăit era un fel de favelă, lumea ne striga «gringa» pe stradă (n.r- gringa= persoane de rasă albă), bărbații se uitau într-un mod obsedant de sexual la tine, iar copiii din cartier sunt ca și în filme. Te văd, te înconjoară și nu te mai lasă să pleci, sunt pur și simplu fascinați de faptul că nu ești de acolo. La școală, de exemplu, aveam copii ai căror părinți erau dependenți de droguri, copii care se prefăceau că sunt din bande doar pentru că văd în favele violență, copii care trăiau sub pod, pe stradă. În orice caz, am observat faptul că într-adevăr Brazilia ascultă peste tot și tot timpul muzică. E cumva singura lor modalitate de a uita de tot ce se întâmplă în jurul lor. Dar aici, fiind diferență mult prea mare între clasele sociale, majoritatea oamenilor care la noi ar fi considerați clasa de mijloc, locuiesc în zone rezidențiale. Am fost la o astfel de petrecere într-un cartier. Copiii de acolo merg la școli private și nu au nicio legătură cu restul societății. Nu folosesc mijlocul de transport în comun, efectiv își creează propriul oraș în oraș.”

Cea mai mare satisfacție a Cristianei este că a lăsat în urma ei o imagine frumoasă. Totodată, oamenii pe care i-a întâlnit au învâțat-o pe Cristiana lecții de viață pe care cu siguranță nu le va uita vreodată:

„Chiar îmi doresc și sunt  sigură că am lăsat un impact în urma mea. Asta îmi confirmă comportamentul lor, de fiecare dată când intru sau ies din ONG. Și cred că și ei m-au învățat pe mine cum să iubești necondiționat. M-au învățat cum să privesc lucrurile într-un mod pozitiv, indiferent cât de grele ar părea și să iau totul așa cum e. M-au învățat că de fiecare dată când sunt cu ei, nu există frica ce o generează țara asta, nu există griji sau planuri. Acesta a fost un schimb de experiență între mine și cultura braziliană, între mine și oamenii ce i-am întâlnit în călătoria ce am parcurs-o, între mine și ei, și nu în ultimul rând, între mine și mine. Nu știu dacă pentru ei acest loc poate fi numit refugiu sau nu, dar cu siguranță e a doua lor casă și mă bucur că am putut face parte din familia lor!”

Deși această etapă s-a încheiat, Cristiana nu are prea mult timp de petrecut pe acasă! Următoarea destinație e Germania, unde tânăra va studia, în cadrul bursei Erasmus:

„Stau câteva săptămâni și plec cu bursa Erasmus în Würzburg, Germania. Când mă întorc, mi-ar plăcea să mai predau,tot pe timpul verii, în Africa sau Asia. Rămâne de văzut! Unde e să ajung voi ajunge, într-un fel sau altul.”, concluzionează bistrițeanca.

INTERZISĂ arderea de resturi vegetale! CUM scăpați de ele: aprilie 10, 2020 - Incendiile provocate de arderile resturilor vegetale sunt tot mai dese, în ciuda insistențelor pompierilor de a se stopa. APM a anunțat oficial INTERZICEREA ardetrii resturilor vegetale. Amenzile sunt de ordinul miilor de lei. Supercom va prelua resturile vegetale.
MOBILIZARE impresionantă: Donații de aproape 400.000 de lei pentru spitalul din Năsăud aprilie 10, 2020 - Spitalul Orășenesc Năsăud a fost desemnat spital suport pentru pacienții cu COVID 19. Încă de când era doar în discuții acest lucru, unii au început să doneze pentru echiparea corespunzătoare a acestuia. S-au strâns aproape 400.000 de lei în câteva zile.
Două noi cazuri pozitive de COVID-19, în 24 de ore! Național, 265! aprilie 10, 2020 - Bistrița Năsăud înregistrează 78 de cazuri pozitive de COVID 19, cu două noi confirmări în ultimele 24 de ore. La nivel național, numărul înregistrat e aproape la jumătate, comparativ cu raportarea de ieri. Au crescut în schimb numărul deceselor.
Cu 26 cazuri pozitive și 4 decese, Reteagul nu intră în carantină! „Situația e sub control!” aprilie 10, 2020 - În localitatea Reteag sunt 26 de teste pozitive. S-au înregistrat și patru decese, iar o persoană s-a vindecat. Cu toate acestea, zona nu va intra în carantină totală. ”Situația e sub control” a declarat prefectul Stelian Dolha.
Aquabis: Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore aprilie 10, 2020 - Șase străzi din Bistrița rămân fără apă, astăzi, pentru câteva ore, anunță Aquabis. Este vorba de avarii sau lucrări de cuplare de a unor noi rețele de distribuție apă.
VIDEO: Incredibil! Un pacient diagnosticat cu Covid19 a uns cu fecale baia spitalului. „Ca să vă infectați și voi!” aprilie 10, 2020 - Dezgustător și incredibil incident, la secția de boli infecțioase a Spitalului de pe Alba Iulia: Un pacient diagnosticat cu COVID-19 a uns cu fecale una dintre băi, „ca să se infecteze și ceilalți” . Întreaga poveste a fost dezvăluită ieri seară, de managerul instituției Gabriel Lazany, invitat la Bistrițeanul Live:
Cumpărăturile de Paște, pe vreme de urgență! CE spun polițiștii: aprilie 10, 2020 - Se apropie sărbătoarea pascală. În piețe nu vor fi miei vii, dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de așa ceva la masa de sărbătoare. Polițiștii oferă câteva informații privind cumpărăturile de Paște:
Dozatoarele de la scările blocului mai au de așteptat. De ce nu poate Primăria Bistrița să achiziționeze: aprilie 10, 2020 - Dacă dezinfectarea scărilor de bloc a început deja în Bistrița, montarea dozatoarelor pentru dezinfectant se lasă încă așteptată. Cum explică municipalitatea această „întârziere”.
Aquabis: Defecțiuni în Herina. Cât timp vor fi afectați locuitorii aprilie 10, 2020 - S-au înregistrat două defecțiuni pe rețeaua de distribuție a apei din Herina, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii
OM 8: Piețele agroalimentare rămân deschise. Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz și porumb. AFLĂ detalii aprilie 9, 2020 - În această seară s-a emis Ordonanța Militară VIII. Au fost luate noi măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în România. AFLĂ detalii:
Nu ai unde să fugi în vremea lui Covid: Poienile Reteagului, locul unde cauți viața de mai multe ori aprilie 9, 2020 - Declarate zonele roșii ale județului Bistrița-Năsăud, satul Poienile Reteagului sau Pintic, sat aparținător de comuna Teaca, par deja niște localități coborâte  din filme despre apocalipsă. Poate, nu e chiar așa, dar, cu siguranță, situația nu este dintre cele mai plăcute, iar oamenii se tem. Se tem de acest inamic invizibil și atotputernic.
Bistrița-Năsăud: 76 infectați, 8 decedați și… un înviat! aprilie 9, 2020 - Locuitorii dintr-o comună din județul Bistrița-Năsăud au fost băgați în sperieți. În timp ce la nivel național numărul persoanelor decedate care au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 crește alarmant, în județul nostru minunea se întâmplă! Un pacient decedat a înviat! VEZI cum a fost posibil:
Ioan Turc (PNL): Situația dificilă prin care trecem – oportunitatea Primăriei Bistrița pentru a sifona bani publici! aprilie 9, 2020 - Situația dificilă prin care trecem și pandemia reprezintă - pentru Primăria Bistrița - o simplă oportunitate pentru a sifona bani publici! Asta le reproșează Ioan Turc, președintele PNL Bistrița-Năsăud.
BISTRIȚA: Un strop de speranță și câteva tricouri speciale aprilie 9, 2020 - Specialiștii au confirmat-o deja: Un strop de speranță și o perspectivă optimistă asupra vieții ne ajută să trecem mai ușor peste problemele grave din preajmă. Este ceea ce au încercat și bistrițenii de la „Brodează cu Teo”. Oferindu-ne câteva tricouri absolut speciale:
Tocmai a fost înmormântat al patrulea bărbat din Reteag depistat cu COVID 19 aprilie 9, 2020 - Reteagul înregistrează al patrulea deces al unei persoane depistate cu COVID 19. La nivelul satului mai sunt peste 20 de persoane depistate pozitiv și aproape 200 în izolare. Din fericire, o persoană s-a vindecat.
VIDEO: Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole la Zagra aprilie 9, 2020 - „Avem încă un proiect depus. Este făcută și licitația, dar încă nu e finanțat. Sper ca după epidemia asta, să ne dea Dumnezeu și bine”, a mărturisit primarul Dumitru Bușcoiu din Zagra. Când ar putea fi rezolvată problema drumurilor agricole:
S-a votat! Plata facturilor utilităților, amânată cu trei luni! aprilie 9, 2020 - Camera Deputaților, for decizional, a votat legea privind amânarea plății facturilor utilităților cu trei luni. Mai trebuie ca legea să fie promulgată de președinte și publicată în Monitorul oficial. CUM s-ar face plata ulterior:
CE ordin a dat primarul Becleanului! „Fără protejări proprii, veți fi în pericol!” aprilie 9, 2020 - De mâine, toți cei din Beclean vor ieși din casă DOAR cu nasul și gura acoperite! Primarul orașului de pe Someș le-a explicat cetățenilor că ”fără protejări proprii, veți fi în pericol!”. Becleanul este prin oraș din județ ce impune această măsură.
Aquabis: Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară aprilie 9, 2020 - Datorită complexităţii lucrărilor de pe Valea Budacului, apa rămâne sistată până diseară, anunță Aquabis.
FOTO: Incendiu la un hotel lăsat în paragină, la Colibița! aprilie 9, 2020 - În jurul amiezii, pompierii bistrițeni au fost solicitați la un incendiu în Colibița. S-ar părea că a fost vorba de o anexă nefinalizată a unui hotel lăsat în paragină. Din fericire, nu au fost victime.
Avem, la nivelul județului, 76 de infectați, 7 decedați și 11 vindecați. Național- am ajuns la 5.202 cazuri aprilie 9, 2020 - România a ajuns la 5.202 cazuri de persoane infectate cu COVID 19, din care peste 400 noi cazuri în ultimele 24 de ore. La nivelul județului avem 76 teste pozitive. Șapte dintre cei infectați au decedat, iar 11 s-au vindecat.
Și angajații de la Stat ar putea fi trimiși curând în șomaj tehnic aprilie 9, 2020 - Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care și angajații instituțiilor de stat vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, prin rotație. Anunțul îi aparține premierului Ludovic Orban:
AȘA DA! Cadrele medicale din județ vor fi testate de COVID 19! aprilie 9, 2020 - Odată cu noul aparat de testare COVID 19 de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, atenția s-a îndreptat asupra eroilor din prima linie. Astfel, s-a decis testarea tuturor cadrelor medicale din județ. Asta, pe lângă persoanele simptomatice.
FOTO/VIDEO: Mii de combinezoane și zeci de mii de măști pentru cei din prima linie în lupta contra coronavirusului aprilie 9, 2020 - A ajuns încă un transport de echipamente de protecție pentru cei ce luptă în prima linie împotriva coronavirusului. Astfel, mii de combinezoane și zeci de mii de măști au ajuns în depozitele ISU BN și urmează a fi împărțite.
Trei zone din județ, păzite și cu armata! E vorba de sute de persoane aflate în izolare! aprilie 9, 2020 - Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât ca în trei zone din județ, pe lângă poliție și jandarmerie, să patruleze și armata. E vorba de zone cu risc ridicat, fiind vorba de sute de persoane aflate în izolare. În unele - zeci de infectați, și chiar și decese.
Viceprimarul Cristian Niculae: Un dezvoltator software pune la dispoziția elevilor bistrițeni o platformă educațională! Ce permite aceasta: aprilie 9, 2020 - Autoritățile locale din Bistrița se pregătesc să semneze un parteneriat cu dezvoltatorul român de software Adservio și Telekom, pentru o platformă educațională dedicată elevilor din municipiu. Platforma va fi gratuită până la final de an, a anunțat viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae.
SOLIDARITATE! 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud, în ajutorul colegilor din cel mai afectat județ de pandemia de Coronavirus aprilie 9, 2020 - 9 paramedici SMURD din Bistrița-Năsăud vor lupta împotriva Coronavirusului în cel mai afectat județ de această pandemie, Suceava. În continuare, județul vecin se confruntă cu un deficit de personal la Serviciul Județean de Ambulanță.
Aquabis: Fără apă, astăzi în Rodna și Bistrița Bârgăului aprilie 9, 2020 - Locuitorii din Rodna și Bistrița Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis. 
În sfârșit se fac teste pentru Covid-19 și la Bistrița! Primul test, realizat la Spitalul Județean de Urgență aprilie 9, 2020 - Ieri a fost făcut la Bistrița primul test pentru Covid-19, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu aparatul achiziționat de unitatea medicală special pentru acest scop. Un alt aparat care aparține Direcției Sanitar Veterinare este în teste.
Încă un bistrițean și-a pierdut viața, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19 aprilie 9, 2020 - Un bărbat de 51 de ani din Bistrița-Năsăud diagnosticat cu Covid-19 a murit. Acesta era în spital de o săptămână, iar în ultimele zile starea sa s-a agravat, fiind intubat.