12.7 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

FOTO: Zeci de copii și adulți, la atelierele de pictură tradițională săsească

Zeci de copii și părinți din Bistrița s-au bucurat în această dimineață de răcoarea Casei Argintarului. Aici s-au desfășurat atelierele de pictură tradițională săsească, susținute de Silvia Țogorean.

Casa Argintarului din Bistrița a găzduit în această dimineață atelierele de pictură tradițională săsească. Silvia Țogorean a fost cea care le-a dezvăluit celor mai mari și mai mici din tainele picturii pe obiecte de lemn.

„Organizatorii de la Festivalul Artelor Vechi mi-au propus să susțin aceste ateliere. Am acceptat cu mare bucurie, pentru că mie îmi place foarte mult să lucrez așa ceva. Mi-ar plăcea să am și un ajutor pe lângă mine. Să transmit cuiva această tradiție a picturii pe obiecte de lemn… Eu m-am apucat destul de târziu. Și nici n-am apucat însă să fac câte mi-aș fi dorit. Sunt surse de inspirație pretutindeni în jurul nostru. M-aș bucura să vină cineva din urmă și să continue această artă…”, ne-a mărturisit Silvia Țogorean.

La atelierele de pictură tradițională săsească s-a prezentat inclusiv o doamnă care a început – cam ca mine – mai târziu, cu niște casete mai mici. Probabil că va ajunge și ea departe, cu puțină răbdare și multă muncă…”, a mai povestit Silvia Țogorean.

Artista a explicat că locurile la ateliere s-au ocupat foarte repede. Ba au venit și copii în plus. „I-am primit pe toți. Ne bucurăm din inimă că le-a plăcut și li s-a părut interesant. Au fost și copii, însoțiți de părinți, dar și adulți…

Silvia Țogorean le-a pregătit tuturor mici plăcuțe de lemn pe care a schițat un model. Cine a vrut să respecte modelul, l-a respectat. Dar au fost și „cursanți” care au preferat să facă altceva. Iar organizatorii atelierelor de pictură tradițională le-au dat frâu liber imaginației, pentru a crea fiecare ce își dorește…

Artista a mai precizat că asemenea ateliere de meșteșuguri ar prinde foarte bine în oraș. Nu doar în cadrul unui Festival de Arte Vechi cum este cel care se desfășoară în acest weekend la Bistrița. „Cred că tinerii și copiii din Bistrița ar merita mai multe ateliere din acestea, de orice fel… Copiii au fost foarte receptivi și atenți la ce le-am explicat. Sunt foarte mulțumită, mi-ar plăcea să continue…”, a mai povestit Silvia Țogorean.

Este vorba, în fond, de o pictură decorativă, mai simplă. Se merge mult pe flori, frunze, un fond de culoare și alte câteva elemente simbolice.

Sunt necesare linii simple și precise. Nu este vorba să respecți un anumit model, însă există niște reguli. Este loc și de improvizație, dar și pentru exprimarea personalității… Sunt mulți pictori care fac așa ceva. Dar fiecare are stilul lui. Nu se pot confunda. Se poaate improviza fără probleme. Și eu mă inspir și mă documentez mult înainte de aîncepe – însă trec totul printr-o sită personală. Fac totul în stilul meu…”, a mai explicat Silvia Țogorean.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!