Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu a sancționat firma responsabilă de stația de epurare de la Valea Vinului cu o amendă de 50.000 de lei. Comisarii au găsit 837 de tone de nămol periculos la Valea Vinului.
Cartel Bau SA, firma care administrează stația de epurare de la Valea Vinului, care curăță apele de mină, a fost amendată de Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud.
Comisarii au sancționat compania cu o amendă de 50.000 de lei.
“În urma unui control efectuat de comisarii GNM BN s-a constatat o cantitate de 837 to de nămol rezultat de la o stație de epurare ape de mina, neluandu-se măsurile de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care devin deșeuri.
Menționăm faptul că acest tip de deșeu (nămolul) corespunde codului 19.02.05 * fiind încadrat ca deșeu periculos.
S-a aplicat sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei”, a precizat, într-un comunicat de presă, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu.
Potrivit șefului Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, Grațian Morariu, firma respectivă nu a mai transportat nămolul rezultat din mină la singurul depozit din țară, din Maramureș, care nu mai poate primi astfel de deșeuri periculoase.
Ca sa se înțeleagă mai exact ce ați scris în articol:
Operatorului economic i se interzice de către o autoritate de mediu (APM Maramures) să elimine nămolul rezultat din tratarea apelor de mină pe singurul depozit autorizat din țară pentru eliminarea acestui tip de deșeu, iar apoi altă autoritate de mediu (Garda de Mediu Bistrița-Năsăud) vine să amendeze operatorul economic pentru că nu a eliminat nămolul.
Asta în condițiile în care nu este responsabilitatea operatorului economic să asigure depozitul autorizat de eliminare a nămolului și îi este interzis să depoziteze acest tip de deșeu în alt loc în afară de cel autorizat. Deci e numai bun de amendat pentru că se află în imposibilitatea transportării nămolului din stație. Cam așa merg treburile în țara asta.