10.1 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

Ghinda are creșă și grădiniță exclusiv în limba maghiară. Guvernul Ungariei a finanțat un centru educațional condus de biserică

Ghinda are creșă și grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară. Investiția a fost finanțată de Guvernul Ungariei. Cele două fac parte dintr-un centru educațional, care a devenit și el funcțional în această toamnă.

Atât creșa, cât și grădinița, precum și întreg centrul educațional dedicat copiilor de etnie maghiară vor fi coordonate de Biserica Evanghelică-Lutherană. Acestea au fost inaugurate și sfințite la începutul acestui weekend.

Guvernul Ungar a dezvoltat un program de sprijin pentru ridicarea de creșe și grădinițe, pentru copiii de naționalitate maghiară din țările din jur, inclusiv România. Acesta a început anii trecuți și se va termina în 2022.

170 de milioane de euro a pus Guvernul Ungar la dispoziție pentru construirea de grădinițe și creșe, renovarea celor existente, precum și pentru amenajarea de spații de joacă și terenuri de sport. De asemenea, Guvernul țării vecine a donat și echipament didactic grădinițelor maghiare din afara granițelor Ungariei.

Astfel de grădinițe și creșe au mai fost construite în județele Arad, Sălaj, Timiș sau Cluj. La Covasna, Guvernul Ungariei a sprijinit dezvoltarea unui campus universitar.

Foto: Décsei Atilla

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

CE faci cu cel mic în vacanța de vară? Îl duci la Ianiki: distracție, ateliere, explorare, excursii!

Vine vacanța de vară și acest lucru îngrozește părinții care NU au soluții cu cine să-și...

Bărbații cu stil din Cluj, îmbrăcați de doi bistrițeni, care se impun pe piața clujeană cu brandul exlusivist TORRES Cerimonia

Simion și Ramona Creța, care deja s-au impus pe piața bistrițeană a vestimentației de ocazie aduc...

Frasinul a semnat astăzi cel mai mare contract pentru reabilitarea unui drum județean din Sălaj, de peste 100 milioane lei

Compania bistrițeană Frasinul a semnat astăzi un contract de peste 100 milioane lei (23 de milioane...