15.8 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

Guvernul și joaca de-a amenda: La nici o săptămână de când au fost mărite, amenzile rutiere vor scădea din nou

Începutul anului 2020 a venit cu vești proaste pentru șoferi odată cu creșterea punctului de amendă. La nici o săptămână de când noile amenzi au intrat în vigoare, Guvernul anunță micșorarea acestora. Totuși, plafonarea punctului de amendă nu poate intra încă în vigoare.

Guvernul Orban a decis ca începând cu 1 ianuarie 2020 punctul de amendă să fie majorat la 223 lei, după ce salariul minim pe economie a crescut la 2.230 lei.

Codul Rutier prevede că valoarea unui punct de amendă reprezintă echivalentul a 10% din salariul minim brut stabilit la nivel național, acesta fiind motivul pentru care s-a ajuns la valoarea de 223 lei pentru un punct de amendă.

Totuși, la nici o săptămână de la intrarea în vigoare a acestei prevederi, Guvernul Orban a venit cu o ordonanță de urgență prin care valoarea punctului de amendă se plafonează la 145 de lei.

Pentru a intra în vigoare, legea care prevede plafonarea punctului de amendă trebuie să fie promulgată de președinte, însă acest lucru nu poate deveni realitate, întrucât ordonanța a fost contestată la Curtea Constituțională a României de PSD.

Curtea Constituțională urmează să dezbată această contestație abia în 29 ianuarie. Prin urmare, cel puțin în luna ianuarie, amenzile rutiere vor fi semnificativ mai mari decât până în prezent, astfel că șoferii care au fost amendați de la 1 ianuarie și până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de plafonare a valorii punctului de amendă vor achita amenzile la valoarea de 223 lei/punct amendă, atât cât prevedea legea în momentul săvârșirii contravenției.

Temporar, până plafonarea pentru 2020 va fi promulgată de președintele României și va fi publicată în Monitorul Oficial, amenzile rutiere au următoarele valori:

  • clasa I de amenzi446 sau 669 lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a892 sau 1.115 lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a – de la 1.338 la 1.784 lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a – de la 2.007 la 4.460 lei (de la nouă la 20 puncte-amendă);
  • clasa a V-a (numai pentru firme) – de la 4.683 la 22.300 lei (de la 21 la 100 puncte-amendă).

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

E acel moment al anului când autovehiculul tău Mercedes-Benz are nevoie de o verificare tehnică de primăvară. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto!

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.