Indemnizațiile încasate de membrii Autorităților Teritoriale de Ordine Publică au fost tăiate de Guvern. În Bistrița-Năsăud, indemnizația ajungea la 635 de lei pe lună și era încasată de 15 membri. În unele județe din țară, un singur membru primea și 3.000 de lei pentru o singură ședință lunară.
Măsura a fost propusă de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, care a estimat că se vor face economii de aproape 22 de milioane de lei anual doar prin eliminarea indemnizațiilor ATOP.
Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică sunt structuri consultative înființate la nivel județean, din care fac parte reprezentanți ai poliției și jandarmeriei, consilieri județeni, prefecți sau subprefecți și reprezentanți ai societății civile.
Scopul acestor autorități este să monitorizeze și îmbunătățeascpă siguranța publică la nivel local.
ATOP Bistrița-Năsăud are 15 membri, printre ei numărându-se șeful ISU, șeful Poliției Locale, șeful Jandarmeriei, șeful IPJ BN, subprefectul Decsei Attila Lehel, mai mulți consilieri județeni și reprezentanți ai societății civile.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Consiliului Județean pentru Bistrițeanul.ro, indemnizația lunară are un cuantum de 1.087 de lei brut, ceea ce înseamnă că fiecare membru încasa lunar 635 de lei.
Indemnizațiile primite la Bistrița erau cel puțin modeste, dacă luăm în calcul că unii membri ATOP mergeau acasă lună de lună cu peste 3.000 de lei.
Condiția pentru încasarea indemnizației era existența unei ședințe ATOP și prezența la aceasta.
Lunar, pentru plata membrilor mergea 9.525 de lei, iar anual se cheltuia peste 110.000 de lei cu indemnizațiile.