În Los Angeles, în schimbul pașilor de dans a ajuns instructor de fitness, inclusiv pentru persoane cu dizabilități

În Los Angeles, în schimbul pașilor de dans a ajuns instructor de fitness, inclusiv pentru persoane cu dizabilități

Cristian Pavel este un tânăr instructor de fitness din Bistrița. Când era copil visa să ajungă gimnast, apoi fotbalist, dar dansul l-a ajutat să-și descopere adevărata pasiune, în Los Angeles, unde a plecat să trăiască “visul american”. Acolo, dansul sportiv învățat acasă l-a ajutat să supraviețuiască, iar în schimbul pașilor de rumba și merengue a învățat tehnica de fitness a americanilor, ajungând să lucreze inclusiv cu persoane cu dizabilități. Astăzi predă bistrițenilor tot ce a învățat în state, antrenând întâi de toate…psihicul.

În septembrie 2015, Cristian Pavel, Cioco – cum îl strigă prietenii, lua drumul Statelor Unite ale Americii pentru a trăi pe propria piele “visul american”. N-a fost exact cum visa sau cum vezi în filme, dar experiența de câteva luni din America și lupta dusă pentru supraviețuire acolo avea să-i schimbe viața și să-l ajute să-și găsească o nouă și mare pasiune, legată tot de sport, dar, de această dată, de pregătirea fizică.

Când a ajuns în Los Angeles, singur și necunoscând pe nimeni, a căutat un club de dans unde putea să-și ofere serviciile, să facă ceea ce știa cel mai bine și învățase acasă, în anii în care fusese sportiv la Clubul Floris din Bistrița. Norocul i-a surâs și a fost angajat la un club de dans, unde americanii ajungeau pentru recreere, socializare sau…reeducare.

Dansul l-a salvat, i-a dat un loc de muncă, oportunitatea de a dansa în cele mai frumoase locuri din Los Angeles, dar și de a învăța despre fitness-ul practicat de americani, cu totul diferit față de ceea ce se face la noi.

“De mic am preferat sportul. De la o vârstă fragedă am început gimnastica, dar, din cauza unei accidentări, a trebuit să mă retrag. Apoi am ales fotbalul, care a fost o pasiune destul de mare pentru mine, ajungând la un moment la o echipa titrată din București. Din cauza anumitor circumstanțe neplăcute, a trebuit sa mă retrag din lumea fotbalului. Așa că, într-o bună zi, am zis să aleg altceva. Am ales să practic dansul sportiv, care de asemenea a devenit o pasiune uriașă, ajungând probabil unde nici nu m-am gândit vreodată, în Los Angeles, unde am dansat în unele dintre cele mai frumoase locuri. Tot acolo am avut prilejul să cunosc diferiți oameni și oportunitatea să învăț un nou sport, fitnessul. Mai exact de la o clientă, care era instructor/profesor de fitness la un colegiu renumit din L.A. Ea mi-a spus și mi-a arătat bazele acestui sport în schimbul pașilor de dans arătați de mine. De acolo a început totul cu acest sport practicat și dezvoltat zi de zi până în momentul de față”, ne-a povestit Cristian Pavel.

Astfel, în schimbul pașilor de rumba și merengue, americanii erau fascinați de dansurile latino, a învățat de la unul dintre cei mai buni profesori din LA tehnica de bază din fitness și că antrenarea psihicului este esențială în cazul oricui vrea să facă sport. 

În cele aproape 8 luni cât a stat în Los Angeles timpul se împărțea între cursurile de dans și cele de fitness. Deși clubul vindea o oră de curs cu 160 de dolari, el era plătit cu doar 5 dolari, iar pentru a-și putea plăti chiria și cheltuielile era mai mereu în sala de dans sau cea de fitness.

A ajuns să lucreze inclusiv cu persoane cu dizabilități, al căror curaj l-au inspirat mai departe și i-au dat putere. La plecare, s-a emoționat teribil când persoanele cu dizabilități cu care făcuse fitness în ultimele săptămâni i-au pregătit un tort și i-au spus, cu lacrimi în ochi: “Thanks to God i meet you…” 

Cristian spune că tehnica americanilor de a face fitness este cu mult diferită față de ceea ce se predă în Europa, de exemplu. În plus, a rămas uimit să constate că majoritatea celor care frecventau sălile de fitness în State aveau între 40 și 70 de ani. Iar sportul nu era privit ca o corvoadă, ci ca un stil de viață care le aduce fericirea și împlinirea, așa cum ar fi normal, natural, să simtă toți cei care fac sport.

Pregătirea psihicului și antrenarea lui este ceea ce lipsește fitnessului european.

“Înainte să faci o mișcare o gândești. Din cap pleacă totul. În SUA am învățat să lucrez cu psihicul celui care vine să facă sport, să îi arăt că ține doar de felul în care gândește să-și depășească limitele și să știe că atunci când nu mai poate de fapt mai poate puțin. Fizicul te ajută, dar imboldul îl dai din minte. Cel mai mult m-au impresionat cei cu dizabilități. Îi întrebam mereu dacă sunt ok, dacă mai pot și ei îmi răspundeau cu zâmbetul pe buze că da, cum să nu?! Erau setați mental că pot, pot face și le ieșea mereu, iar evoluțiile erau fantastice…”, își amintește Cristian.

Visul american a durat câteva luni, pentru că, odată cu ajungerea lui Trump la Casa Albă, s-a schimbat politica privind imigranții, iar șansele unui viitor legal în America erau extrem de mici.

S-a întors acasă, unde a continuat pasiunea pentru fitness, completată de cea pentru nutriție, un aspect absolut esențial pentru a ajunge la rezultatele dorite. A urmat cursurile Scandinavia, nivelul 1 și 2, iar mai departe și-a perfecționat programul propriu de fitness și nutriție, în care pregătirea psihică face diferența, așa cum a învățat în America. Regretă că nu a mai lucrat cu persoane cu dizabilități decât foarte puțin, două persoane din Cluj, iar asta pentru că în România astfel de persoane nu sunt încurajate să facă sport și mai ales fitness. Prețul unui abonament este la fel pentru toată lumea, nu se ține cont de abilități sau dizabilități, așa a învățat în experiența de peste ocean care i-a schimbat viața.

A învățat să se adapteze oricăror condiții, așa că în perioada pandemiei nu a întrerupt antrenamentele, și-a pregătit elevii care insistau să facă sport în aer liber, în pădurea Schullerwald ori în curtea sau grădina clienților.

Întrebat cam cât timp îi trebuie cuiva să ajungă într-o formă fit, Cristian spune că totul depinde de timpul alocat de fiecare, exact ca atunci când vrei să înveți ceva nou. Vrei să știi totul, să ajungi la ținta propusă ai repede, aloci mai mult timp. 

Până când se va putea întoarce în sala de antrenamente (Life Gym din Bistrița), Cristian continuă antrenamentele în aer liber și insistă pe antrenarea psihicului, cum l-a învățat profesoara din Los Angeles. Iar mai departe totul devine simplu…

UN voucher de 300 de lei – metoda Statului de a încuraja sportul de performanță iulie 12, 2020 - Autoritățile naționale doresc să încurajeze practicarea sportului de performanță. În acest sens, Ministerul Sportului a decis să ofere cadou UN voucher de 300 de lei de copil. Pentru achiziția de echipament sportiv. 
CÂTE accidente au avut loc din cauza mașinilor cu volan pe dreapta iulie 12, 2020 - Timpul mașinilor cu volan pe dreapta, pe străzile din România, se apropie de sfârșit. Polițiștii cer scoaterea TOTALĂ a acestora din circulație. Zeci de persoane și-au pierdut viața din cauza acestor tipuri de autovehicule. CÂTE accidente au avut loc cu astfel de autoturisme:
Fără permis, a ajuns cu mașina într-un gard! Și el, dar și domnișoara de lângă, la spital! iulie 11, 2020 - Seară de neuitat pentru doi tinerei. El a condus mașina, deși nu avea permis, direct într-un gard. A rămas blocat alături de domnișoara de lângă. Apoi au fost transportați la spital.
Ecologiștii își plâng un fost coleg de partid. Ar fi fost răpus de COVID 19 iulie 11, 2020 - Reprezentanții Partidului Ecologist Român, filiala Bistrița, își plâng un fost coleg de partid. Acesta ar fi fost răpus de COVID 19. Pe lâmgă faptul că a fost un expert topograf, a fost activ atât în partid cât și în comunitatea locală.
FOTO: Fetiță lovită din plin de un microbuz, pe trecerea de pietoni iulie 11, 2020 - O fetiță de nouă ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentată pe trecerea de pietoni. Aceasta era împreună cu mama ei când microbuzul a lovit-o din plin.
FOTO: Ce au descoperit lucrătorii Aquabis în sistemul de canalizare iulie 11, 2020 - Haine uzate, moloz, lemne, tampoane și ambalaje de tot felul... Sunt doar câteva dintre „capturile” pe care lucrătorii Aquabis le-au descoperit în sistemul de canalizare! Aruncate acolo de bistrițenii care nu știu să folosească civilizat vasele de wc...
EXTRA: În ajutorul viitorilor studenți din Bistrița…! iulie 11, 2020 - Până inclusiv luni, 13 iulie 2020, tinerii absolvenți care își doresc să urmeze o facultate chiar în Bistrița – au ocazia să se înscrie la admitere. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca Extensia Bistrița oferă și azi și mâine suport telefonic. Alte locuri disponibile pentru absolvenți:
FOTO/VIDEO: BUCURIE !!! Nina Kids mai deschide un spațiu unde copiii să fie iubiți și fericiți! iulie 11, 2020 - Dacă aveți impresia că micuții voștri se simt iubiți, fericiți și ocrotiți numai acasă, înseamnă că nu ați auzit de Nina Kids. Acolo se acționează pe principiul că fiecare Nevoie Individuală Necesită Atenție. Așa că fiecare copil se simte...ca acasă. Iar acum, se mai deschide o locație, pentru ca și mai mulți copii să se poată bucura de atenție, educație și joacă...în siguranță!
Generală 4: Peste 80 de muncitori lucrează de zor să finalizeze lucrările până în septembrie iulie 11, 2020 - Noul an școlar se apropie cu pași repezi. Din fericire, elevii de la Generală 4 se vor putea bucura de ”casă nouă”. Peste 80 de muncitori lucrează de cu zor să termine lucrările. 
COVID 19: Aproape 700 de cazuri noi în 24 de ore. În Bistrița Năsăud – 12 cazuri! iulie 11, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a raportat 698 de noi cazuri de COVid 19 depistate în ultimele 24 de ore, la nivel național. În județul nostru, numărul total al infectărilor a ajuns la 625, cu 12 cazuri noi.
Rostul de dimineață: Cu noaptea-n cap, la spectacol…! iulie 11, 2020 - S-au trezit cu noaptea-n cap, pentru câteva momente de magie. Pentru a surprinde, în toată splendoarea, spectacolul. Incredibil și irepetabil, ca de fiecare dată!
VIDEO: Doris Rai, candidat independent la Primăria Bistrița iulie 11, 2020 - Alegerile locale bat la ușă, iar partidele formează deja alianțe politice pentru un mai mare succes. Totuși, unii se aventurează singuri în cursa pentru fotoliul de primar al Bistriței. Doris Rai a fost prezentă într-o emisiune Bistrițeanul LIVE și a anunțat oficial că va candida independent la Primăria Bistrița.
A început a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp TERRAQUA OPEN! iulie 10, 2020 - 170 de jucători s-au înscris la cea de-a VII-a ediție a turneului de tenis de câmp Terraqua Open. Turneul a început ieri, 9 iulie și se va desfășura la Bistrița până duminică, 12 iulie. „Mulțimea de spectatori care ne oferea în anii trecuți din energie va lipsi, în acest an din turneul Terraqua Open...”
CUM se raportează cazurile de COVID 19? Șefa DSP BN lămurește siuația: iulie 10, 2020 - Numărul cazurilor de COVID 19, raportate de la o zi la alta, îngrijorează autoritățile. S-a vehiculat ideea că unele cifre raportate ar cuprinde și retestările celor deja depistați pozitiv. Directorul DSP BN explică modalitatea în care se fac raportările din teritoriu către INSP:
Admitere 2020: Cele mai mici medii cu care s-a „intrat” la liceele de prestigiu din Bistrița iulie 10, 2020 - Nu doar elevii din Bistrița-Năsăud – ci și cei din Suceava s-au „bătut” în acest an pentru cele mai bune specializări ale liceelor de prestigiu din oraș. Este cazul Colegiului „Liviu Rebreanu”, unde s-au înscris și au fost admiși 5 elevi din Vatra Dornei. Cea mai mică medie, la Mate-Info – 9.37!
S-au luat de mânuță și au plecat din centru! Cele două fete, căutate la nivel național! iulie 10, 2020 - Alina și Rosalinda sunt două fete beneficiare ale Centrului de Copii de la Teaca. Acestea au plecat în nenumărate rânduri din Centru, dar au fost găsite și aduse înapoi. Acum au plecat împreună, fiind căutate de două săptămâni.
Drogat la volan, în miez de noapte, pe străzile din Bistrița iulie 10, 2020 - Un tânăr bistrițean a fost oprit azi-noapte, în trafic, pentru control. În urma testării acestuia cu aparatul DRUG TEST, rezultatul a fost pozitiv. Acesta s-a ales cu dosar penal.
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, 10 persoane vindecate și un deces. La nivel național, 31.381 persoane infectate iulie 10, 2020 - Avem 613 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 592 de cazuri noi de infecție.
14 bistrițeni depistați cu Covid au refuzat internarea în spital. 5 s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital iulie 10, 2020 - Până acum, 14 bistrițeni depistați pozitiv cu Covid-19 au refuzat internarea în spital. Culmea, 5 dintre ei, la apariția simptomelor, s-au speriat și au chemat ulterior salvarea să îi ducă la spital.
Telciu 2020: Ocazie extraordinară, pentru copiii și tinerii din zonă! iulie 10, 2020 - Telciu 2020: O ocazie extraordinară pentru copiii și tinerii din localitate de a intra în contact cu artiști contemporani. De a participa la activități și ateliere care sunt privilegiul celor din mediul urban. O familiarizare a publicului rural cu o serie de tehnici artistice de intervenție socială.
VIDEO: Măiestrie și sensibilitate. Minute în șir de aplauze…! iulie 10, 2020 - Au fost minute în șir de aplauze, după o infuzie de măiestrie și sensibilitate: solistul Gabriel Croitoru și-a cucerit din nou publicul, la Bistrița, jonglând uimitor cu arcuşul pe coarde, interpretând creații faimoase ale muzicii clasice.
Una din copilele obligate să se prostitueze într-un hotel din Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, vândută de mamă proxeneților iulie 10, 2020 - Zilele trecute, polițiștii au destructurat o rețea de proxeneți care avea ramificații până în Bistrița. Mai exact, fetele erau aduse într-un hotel din Bistrița pentru a practica prostituția. Una dintre fetele obligate să se prostitueze în Bistrița avea doar 16 ani. Sora ei de 7 ani, fusese „vândută” chiar de mamă proxeneților.
Aquabis: 15 localități din BN rămân fără apă astăzi, pentru câteva ore iulie 10, 2020 - 15 localități din Bistrița-Năsăud rămân fără apă astăzi, 10 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Judecătoria Năsăud: Un an închisoare cu suspendare pentru Traian Ogăgâu iulie 9, 2020 - Traian Ogâgău a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, de judecătorii năsăudeni. Pedeapsa vine în urma unui incident din trafic, în 2016. Decizia nu este finală, ea putând fi atacată.
FOTO: Ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România iulie 9, 2020 - Pregătirile se află pe ultima sută de metri! La Băile Figa se amplasează cel mai mare tobogan din România:
Vom putea verifica, cu o aplicație, ce aer respirăm! iulie 9, 2020 - Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului va fi extinsă cu 60 de stații noi. Una dintre ele, care va evalua calitatea aerului 24 din 24 de ore va fi situată în Bistrița, iar valorile înregistrate vor putea fi aflate printr-o aplicație instalată pe telefonul mobil.
Le-a ars casa al doilea an consecutiv! De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală” iulie 9, 2020 - La finele anului trecut, o casă din Nimigea de Jos ardea ca o torță. Lumea s-a mobilizat și au ajutat familia cu reconstruirea casei. La începutul acestei săptămâni, casa a ars din nou. De această dată, s-ar vorbi de ”o mână criminală”.
Zona în care s-a rănit bistrițeanca la ștrand, semnalizată cu un colac! iulie 9, 2020 - O bistrițeancă a ajuns pe masa de operație, după ce și-a făcut o tăietură adâncă în picior, la ștrand. Zona respectivă a fost semnalizată printr-un colac, până se va repara. 
Bistrița-Năsăud: 10 cazuri pozitive, nici o persoană vindecată și două decese. La nivel național, 30.789 persoane infectate iulie 9, 2020 - Avem 603 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 10 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, iar nici o persoană nu a fost declarată vindecată și externată. S-au înregistrat și două decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 614 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Primul turneu virtual, în orașul nostru… „E vremea poveștilor” iulie 9, 2020 - Primul turneu virtual, în orașul nostru, debutează mâine, cu o serie de cărți, povești citite la umbră și personaje fantastice. Dar și o imaginație liberă să zburde pretutindeni...