Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

La fiecare ploaie mai puternică, străzile Bistriței sunt inundate. Chiar dacă una dintre cauze e și sistemul vechi de canalizare, există și alți factori. Spre exemplu: lână, lenjerie intimă sau chiar murături. Cum e posibil:

Bistrițenii sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din Bistrița să fie inundate.

S-ar părea că sunt DOUĂ cauze majore, determinate de mai mulți factori.

Cauzele inundațiilor le putem clasifica în două mari categorii. Prima, e vorba de sistemul centralizat de epurare al apelor menajere, realizat de Aquabis. A doua categorie se referă la sistemul de centralizare al apelor pluviale, gestionat de autoritățile publice locale”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Răzvan Grec de la ADI Apă-Canal.

Prima problemă – sistemul de colectare al apelor menajere

Sistemul de colectare al apelor menajere este vechi și a fost construit pentru a răspunde nevoilor de la momentul respectiv. Între timp s-au realizat mai multe construcții, unele haotice, iar conductele trebuie să facă față unui debit mult mai mare de apă menajeră. Iar aceasta nu e singura problemă.

„Din păcate, intră și apă pluvială. Aceasta se infiltrează în diferite zone, conductele fiind vechi. Mai grav e că în unele locuri, unii au conectat șanțurile de scurgere a apelor pluviale la canalizare și astfel canalizările refulează”, a mai spus Răzvan Grec.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, unii oameni aruncă în canalizare tot felul de obiecte, care duc la înfundarea conductelor, și de aici și inundațiile.

Am găsit conducte înfundate cu pamperși, haine, printre care și lenjerie intimă, păr de animale, saci cu lână de oaie. Oamenii ridică capacele de la căminele de canalizare și aruncă acolo tot ce prind. Pe o stradă din municipiu am surprins chiar eu când un bărbat arunca resturile de la murături, dintr-un butoi, în canalizare: varză, morcovi, toate resturile. Dacă i-am atras atenția și-a cerut scuze și a zis că nu o să mai facă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce ei aruncă în canalizare înfundă conductele și duc la inundații. Trebuie să se oprească din a mai transforma stația de epurare în ghenă”, a spus, revoltat, Grec.

Pe aceeași temă, Aquabis a transmis un comunicat prin care îi ruga pe bistrițeni să nu mai folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Mai multe puteți reciti AICI.

Răzvan Grec a subliniat faptul că deși sistemul de canalizare al apelor menajere e vechi, dacă nu s-ar infiltra și apa pluvială, acesta ar face față „solicitărilor”.

A doua cauză a inundațiilor- sistemul de centralizare al apelor pluviale

„Din nefericire, lipsa șanțurilor care să preia apele de pe versanți și să le ducă spre râul Bistrița, de exemplu, duce la inundații. Oamenii care și-au făcut case au acoperit șanțurile respective, au nivelat terenurile, iar acum apa nu mai are pe unde curge și inundă curțile, beciurile, casele. În plus de asta, autoritățile locale trebuie să se asigure că podețele și șanțurile sunt curățate. E vorba de gospodărire”, a explicat Răzvan Grec.

 

 

FOTO: S-a încheiat cu bine prima ediţie a Cupei Cârlionț la Șah pentru Juniori decembrie 15, 2019 - Asociația Cârlionț a organizat sâmbătă, 14 decembrie, Cupa Cârlionț la șah pentru juniori. A fost prima ediție a acestei competiţii: „Sperăm ca acest concurs să devină o tradiție pentru șahul bistrițean..."
INEDIT: Un primar scoate bani din buzunar pentru a premia cea mai frumoasă casă veche împodobită decembrie 15, 2019 - Multe localități au case vechi ce ajung să fie demolate. Pentru a scoate în evidență frumusețea lor, un primar și-a provocat localnicii să le împodobească. Iar cea mai frumoasă casă împodobită va fi premiată. Cu bani din buzunarul propriu al primarului.
Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
PROVOCARE: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta, alături de echipa Cheers! decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după ce a băgat în mormânt un tânăr decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.