22.2 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

La fiecare ploaie mai puternică, străzile Bistriței sunt inundate. Chiar dacă una dintre cauze e și sistemul vechi de canalizare, există și alți factori. Spre exemplu: lână, lenjerie intimă sau chiar murături. Cum e posibil:

Bistrițenii sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din Bistrița să fie inundate.

S-ar părea că sunt DOUĂ cauze majore, determinate de mai mulți factori.

Cauzele inundațiilor le putem clasifica în două mari categorii. Prima, e vorba de sistemul centralizat de epurare al apelor menajere, realizat de Aquabis. A doua categorie se referă la sistemul de centralizare al apelor pluviale, gestionat de autoritățile publice locale”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Răzvan Grec de la ADI Apă-Canal.

Prima problemă – sistemul de colectare al apelor menajere

Sistemul de colectare al apelor menajere este vechi și a fost construit pentru a răspunde nevoilor de la momentul respectiv. Între timp s-au realizat mai multe construcții, unele haotice, iar conductele trebuie să facă față unui debit mult mai mare de apă menajeră. Iar aceasta nu e singura problemă.

„Din păcate, intră și apă pluvială. Aceasta se infiltrează în diferite zone, conductele fiind vechi. Mai grav e că în unele locuri, unii au conectat șanțurile de scurgere a apelor pluviale la canalizare și astfel canalizările refulează”, a mai spus Răzvan Grec.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, unii oameni aruncă în canalizare tot felul de obiecte, care duc la înfundarea conductelor, și de aici și inundațiile.

Am găsit conducte înfundate cu pamperși, haine, printre care și lenjerie intimă, păr de animale, saci cu lână de oaie. Oamenii ridică capacele de la căminele de canalizare și aruncă acolo tot ce prind. Pe o stradă din municipiu am surprins chiar eu când un bărbat arunca resturile de la murături, dintr-un butoi, în canalizare: varză, morcovi, toate resturile. Dacă i-am atras atenția și-a cerut scuze și a zis că nu o să mai facă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce ei aruncă în canalizare înfundă conductele și duc la inundații. Trebuie să se oprească din a mai transforma stația de epurare în ghenă”, a spus, revoltat, Grec.

Pe aceeași temă, Aquabis a transmis un comunicat prin care îi ruga pe bistrițeni să nu mai folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Mai multe puteți reciti AICI.

Răzvan Grec a subliniat faptul că deși sistemul de canalizare al apelor menajere e vechi, dacă nu s-ar infiltra și apa pluvială, acesta ar face față „solicitărilor”.

A doua cauză a inundațiilor- sistemul de centralizare al apelor pluviale

„Din nefericire, lipsa șanțurilor care să preia apele de pe versanți și să le ducă spre râul Bistrița, de exemplu, duce la inundații. Oamenii care și-au făcut case au acoperit șanțurile respective, au nivelat terenurile, iar acum apa nu mai are pe unde curge și inundă curțile, beciurile, casele. În plus de asta, autoritățile locale trebuie să se asigure că podețele și șanțurile sunt curățate. E vorba de gospodărire”, a explicat Răzvan Grec.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...