21.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

Detalii fascinante despre mamutul lânos care a trăit pe aceste meleaguri, acum aproximativ trei milioane de ani

Deși pare greu de imaginat, pe aceste meleaguri, acum aproximativ trei milioane de ani, adică în Paleolitic, pe aceste meleaguri a trăit o specie de mamut lânos…

Puțini cunosc faptul că pe meleagurile județului Bistrița-Năsăud a trăit – cu mult timp în urmă mamutul lânos, Elephas primigenius, alături de omul paleolitic care își ducea viața în peșteri sau adăposturi sub stâncă” – notează biologul Ciprian Samoilă pe pagina BioGeoDiversitate Bistrița-Năsăud.

Specialistul atrage atenția asupra faptului că resturi – molari, fragmente de mandibulă și tibie aparținând mamutului lânos – au fost descoperite în diferite sate din Bistrița-Năsăud. 

Este vorba despre câteva depozite cuaternare situate în apropierea unor masive de sare cum sunt cele de la Săsarm-Chiuza-Dumbrăvița sau Albeștii Bistriței. 

De aceste descoperiri s-a ocupat cercetătorul Ioan Chintăuan, care a reușit să studieze 8 molari (unii întregi şi bine conservaţi, alţii fragmentari), dar și un fragment de mandibulă și un fragment de tibie. Acestea proveneau din depozitele cuaternare de la Săsarm, Uriu, Dipșa, Sângeorzu Nou și Fântânele.

Aceste fosile se află în colecţiile Muzeului Judeţean din Bistriţa, dar și la Beclean, Școala generală din Uriu şi în Dej.

În Săsarm (comuna Chiuza), pe Valea Slatinii, în urma unor scurgeri de pantă cuaternare, formate în zona periglaciară, au fost identificaţi 3 molari.

În acest sector, versanţii ce încadrează valea sunt puternic afectaţi de alunecări de teren. Alunecările au scos la lumină și sedimentele mai vechi și resturi de Elephas primigenius Blum – notează Ioan Chintăuan, în lucrarea sa intitulată File de Istorie.

Lucrarea a fost publicată în 1976 și este disponibilă AICI.

Foto deschidere @ Biodiversitatea și Geodiversitatea jud. Bistrița-Năsăud (BioGeoDiv BN)

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Se nasc din seceră și din ciocan,
  – Arteziene, pârtii și struți –
  Zimbrul răpus – Ultimul Mohican,
  Sus, pe Bârgaie – lânoșii mamuți.

  Veniți, prieteni, la Bistrița-n târg,
  – Arteziene, pârtii și struți –
  Pe străzi cu mere ajunse în pârg
  Să golim vinuri de Jelna din buți.

  https://youtu.be/uWC6LzFKCXs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...