18.8 C
Bistrița
joi, iunie 30, 2022

„Masacrul burselor”: S-a modificat media minimă pentru bursa de merit. Cum comentează ministrul Educației

Ministrul Educației a anunțat ieri noi criterii de acordare a burselor. Elevii s-au arătat revoltați de faptul că bursa de merit nu va mai fi acordată de la media 8.50, cum se întâmpla până acum, ci de la media 9,50. Peste 700.000 de elevi ar fi afectați de această schimbare, din semestrul II.

Ministerul Educației tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educație, printr-un masacru al burselor școlare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creșterii mediilor ca urmare a școlii online”, a transmis ieri Consiliul Național al Elevilor.

Comunicatul s-a dorit o reacție la publicarea noilor criterii de acordare a burselor școlare – marți seara, în Monitorul Oficial, potrivit EduPedu.ro

De altfel, reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Vâlcea, Bucureşti şi Ilfov au și protestat azi, în fața Ministerului Educaţiei.

Elevii susțin că 700 000 de elevi din țară vor fi afectați de modificarea mediei de la 8,50 la 9,50. Protestatarii au solicitat și mărirea costului standard per elev. 

Iniţiativa lor a fost susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău , Maramureș și Timiș. 

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud au explicat pentru Bistrițeanul.ro că situația școlară pe semestrul I nu s-a încheiat încă. Astfel încât nu se știe deocamdată câți elevi vor fi afectați de noile criterii de acordare a burselor de merit. Abia după data de 17 ianuarie se va ști câți elevi vor primi bursă de merit. Deocamdată, în primul semestru al anului școlar 2021-2022
8 elevi din județ au beneficiat de bursă de performanță. 

8458 de elevi primesc bursă de merit, iar 101 sunt beneficiari ai bursei de studiu. 

1645 de elevi din Bistrița-Năsăud primesc bursă socială. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, consideră că „sunt suficient de mulți elevi care primesc bursă de merit”. Ministrul a subliniat că poate „este cazul să ne concentrăm atenția spre ceilalți elevi”.

Potrivit noilor modificări, din semestrul II al acestui an școlar vor primi bursă de merit doar elevii cu medii peste 9,50. Până acum, primeau bursă de merit și elevii cu media 8,50. 

Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7,50 și 9,50, în loc de 7,00-8,50, cum era pragul ordinului precedent. Măsurile au fost anunțate de ministrul Educației încă din 6 octombrie 2021. Tot atunci au fost anunțate și noile cuantumuri minime ale burselor:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță,
  • 200 lei, pentru bursa de merit,
  • 150 lei, pentru bursa de studiu,
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Foto deschidere @ Edupedu.ro

ARTICOLE SIMILARE

6 COMENTARII

  1. De ce nu modifică criteriile după care își iau toți burtoșii din parlament pensiile speciale plus alte sporuri etc, majoritatea sunt analfabeți acolo, taie de la elevi să le rămână lor, RUȘINE

  2. Intr-adevar rusine!!! Daca acesta e motivul, că au crescut notele in online, atunci trebuie demisi toți!! Desi cred că se încearcă mai mult o economie la buget pe spinarea bieților copii!! Școala online a fost demult.. e deja istorie!!! Și nici nu va mai reveni degrabă cum se bat guvernanții cu cărămida în piept!! Atunci, trebuia luată măsura anul trecut, temporar, pe timpul școlii online!! Hai, încă pentru un semestru după, până la sfârșitul anului școlar trecut!! Și acum reluată procedura normal!! Nu, ai noștri abia acum s-au trezit!! Azi mâine e aproape un an de când nu se mai face școală online! Si apoi aici e o problemă a sistemului, a statului, daca profesorii și-au evaluat prea îngăduitor elevii!!! De ce sa sufere copiii?? Guvernanții nu știu probabil că pentru mulți dintre ei bănuții ăștia foarte putini chiar reprezentau o motivație serioasa si poate unica lor șansă de a avea un bănuț al lor, de buzunar, pentru micile lor nevoi sau poate pentru o pereche de ghete noi in toamna la început de nou an scolar! Desi la traumele, la stresul, la nebunia cu tâmpenia asta de școală online prin care au trecut cu toții, elevi, profesori și parinti deopotrivă, era ceva absolut normal sa se întâmple chestia asta cu evaluarea!! Și nu e vorba de 100 sau 200 de elevi ci sunt peste 700 mii!!!! Așa că încă o dată, și de la mine, rușine!!! Mai ales și pentru modul mișelesc fara consultare in care a fost promovată o astfel de măgărie la rang de lege!!

  3. Jos cenzura comunistoido-stalinisto-bolsevic-leninistă… Ați prin ideea??? Ok.. mă bucur…chiar daca nu îl publicați.. macar l-ați citit… Când îl ștergeți…

  4. Rușinea o dispărut de mult din toată Țara !! Poate o sa reușească și Romanul sa înțeleagă ca in democrație, Poporul trebuie sa strunească conducătorii cu parul, care este singurul instrument de îndreptare, România va funcționa doar cind se va muta Capitala din București și toți mizerabili care au căpușato ajung la Răcoare. Nu uitați ca ei sunt citeva mii, iar Noi citeva Milioane !!!

  5. stilul PNL , sa ia de la aia mici si batrani!!! sa nu dea la nimeni, sa se imbogateasca aia si mai bogati! Rares Bogdan zicea ca el s-a insurat cu o fata de milionar…deci aceasta este cheia succesului!!!! nu performanta, nu scoala, sa te insori cu cine trebe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...