-0.5 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 9, 2023

Medicii de familie din Bistrița-Năsăud refuză să distribuie pastilele de iodură de potasiu

Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății. Ei avertizează că nu au fost chestionați cu privire la activitatea de distribuție a pastilelor de iod. Această activitate le-ar bloca cabinetele, iar aceștia refuză să o facă. Printre medicii care s-au revoltat s-au numărat și cei din Bistrița-Năsăud.

Patronatele medicilor de familie din Timiș, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor, Sibiu și Bistrița-Năsăud au transmis un apel către Ministerul Sănătății. Acesta se referă  la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, activitate care le-ar reveni lor.

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis MS, citat de Mediafax.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila anunțase că cei responsabili de distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu sunt medicii de familie.

„Acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. (…) În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea”, mai spun medicii.

12 ore pe zi ar trebui să distribuie pastile

Ce înseamnă asta pentru medicii de familie? Ei bine, fiecare ar avea de distribuit un număr mediu de 2.200 de pastile, adică zilnic câte 150, preț de 3 săptămâni.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un „minim efort” din partea medicilor de familie”, avertizează patronatele de medicină de familie semnatare.

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. normal!!! Astia nu fac nimic si nici nu vor, indiferent de situatie!!!
    Poate daca li s-ar fi propus cate 50 lei/pastila distribuita…. poate ca se indurau!!
    Cine sa distribuie???? Copiii de la scoala sa umble din usa in usa???
    Sa puna o masuta la colt de strada cu pastile pe ea si cine trece pe acolo sa isi ia singur… tot sunt gratuite si sunt un fel de apa sfintita in caz de atac nuclear.
    Orice masuri de protectie ti-ai lua, in caz de atac nuclear si expunere, acestea iti prelungesc durata de viata cu un timp intre 3 si 7 minute!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.