14.6 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

N-au vrut! Consilierii au votat PENTRU majorarea taxelor de parcare! CÂT și CUM se va plăti din 2022:

O parte a consilierilor locali au cerut ieri amânarea proiectului privind majorarea taxelor de parcare: publice sau rezidențiale. Nu s-a vrut, așa că din 2022 taxele vor fi mărite. CÂT și CUM se vor plăti parcările de anul viitor:

Pe masa consilierilor locali a fost ieri un proiect de majorare a taxelor de parcare rezidențiale și nerezidențiale.

Unii consilieri au cerut însă amânarea proiectului. Atât cei de la PMP, cât și USR și PSD au subliniat faptul că nu e momentul potrivit pentru majorarea taxelor. S-au enumerat două motive:

 • lipsa parcărilor, mai ales prin derularea proiectelor care mai înghit 3.400 de locuri de parcare
 • majorarea prețurilor la utilități și alimente

Cu toate acestea, ceilalți consilieri NU au fost de acord, așa că s-a decis majorarea taxelor începând cu anul 2022.

Banii care vin în plus, prin majorarea taxelor pentru parcări, vor fi folosiți pentru relizarea de noi parcări. Nu cred că 20 de lei pe lună, pentru parcarea de reședință, e o sumă atât de mare!”, a justificat primarul Ioan Turc proiectul.

CÂT și CUM plătim din 1 ianuarie 2022

Noile tarife începând de anul viitor vor fi:

Parcări publice
 • pentru 30 minute –  2 lei;
 • pentru 1 oră –  3 lei
 • pentru 1 zi – 20 lei.
 • Prin transmitere SMS, tariful este de:
  • 0,35 euro + TVA/30 minute
  • 0,55 euro + TVA/oră
 • Abonamentul de parcare:
  • lunar – 70 lei
  • trimestrial  – 180 lei
  • semestrial – 250 lei
  • anual  –  480 lei.

Persoanele juridice plătesc 1.500 lei / an / loc de parcare, dacă doresc să-l închirieze.

Persoanele care dețin în proprietate un autoturism electric beneficiază de acordarea unui abonament de parcare gratuit.

Parcări rezidențiale

Parcările rezidențiale vor avea un tarif de bază mărit. Bineînțeles, dacă este „bătaie pe locuri”, sumele plătite în final pot fi mult mai mari.

Din ianuarie 2022, tariful de bază va fi:

 • 20 lei/loc de parcare/lună, respectiv 240 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice
 • 35 lei/loc de parcare/lună, respectiv 420 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice
 • 25 lei/loc de parcare/lună, respectiv 300 lei/loc de parcare/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule
 • 40 lei/loc de parcare/lună, respectiv 480 lei/loc de parcare/an pentru persoane fizice şi 50 lei/loc de parcare/lună, respectiv 600 lei/loc de parcare/an pentru persoane juridice, pentru locurile de parcare acoperite

Partea și mai dureroasă a acestui proiect e faptul că persoanele juridice POT plăti pentru mai mult de DOUĂ locuri de parcare, astfel că pot lua locurile persoanelor fizice, fiind în posibilitatea de a acorda și o sumă mai mare.

Am mai făcut un amendament ulterior, prin care am propus eliminarea aliniatului 2.1 care prevede exact ceea ce am descris mai sus, adică facilitarea rezervării unui număr mai mare de două locuri de parcare, în situația în care terenul proprietate nu poate asigura numărul de locuri de parcare prevăzut în documentație. 

Din păcate și această propunere a fost susținută de numai 7 consilieri care au votat pentru, deci nu a trecut. În final proiectul de hotărâre pentru creșterea tarifelor la parcări, propus de domnul primar Ioan Turc, cu mici modificări aduse de viceprimarul Sorin Hangan, fost adoptat cu 14 voturi pentru, 5 împotrivă și 1 abtinere. Personal, am votat împotriva acestui proiect”, a scris consilierul USR PLUS pe pagina sa de Facebook.

 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Legat de prevederea ca pentru al doilea autoturism pe aceeasi persoana se plateste suplimentar 50 lei mi se pare putin confuz. De ce ar avea o persoana 2 masini pe acelasi nume ( vorbesc de oamenii obisnuiti ) ? De obicei sotul are o masina, sotia are alta masina, copii au alte masini ( vorbesc de aceeasi familie, cu acelasi domiciliu ). Prin urmare cred ca aceasta prevedere e fara obiect. In zona unde locuiesc, 2 familii detin 4 locuri de parcare, din 6 disponibile, fara a plati nimic suplimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: