OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

Cum am regăsit Bistriţa, după atâţia ani…? Parcă creşte în mine… E curat, e verde, e frumos. Oamenii parcă au mai multă grijă de oraş, într-un fel… Parcă se şi investeşte mai mult. Clădirile arată mai bine...”, ne-a mărturisit Mircea Belei, originar din Bistriţa. Tânărul muzician locuieşte acum la Londra.

Violistul Mircea Belei a urmat primele 8 clase la Şcoala de Muzică din Bistriţa (actualmente Liceul Tudor Jarda). Şi-a continuat apoi studiile la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj. A absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Universitatea de Arte din Graz, Austria.

De şapte ani s-a stabilit la Londra. La Bistriţa a susţinut un concert alături de Modulus Quartet, în august 2019. Evenimentul a făcut parte din Festivalul Internațional IconArts, organizat cu sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cam asta ar fi misiunea noastră – să scoatem la lumină muzica modernă, contemporană. Să schimbăm puţin percepţia publicului. Să arătăm oamenilor că e inspirată şi că merită ascultată… Ne sunt foarte dragi compozitorii cu care lucrăm”, ne-a mărturisit Mircea Belei.

De altfel, participarea compozitorilor la concerte – în scurte secvenţe video – a fost unanim apreciată de publicul care a ascultat Modulus Quartet: „A fost un feedback pozitiv peste tot pe unde am cântat. Oamenii îi văd în carne şi oase, îi ascultă explicându-şi compoziţiile… Altfel primeşti totul, atunci când faci cunoștință și cu cel care a compus muzica…“, a confirmat Mircea Belei.

FOTO/VIDEO: O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

Şi Mircea Belei a compus în trecut. Nu muzică de cameră sau clasică, ci mai degrabă instrumentală. Tot în paralel, pe lângă cariera în muzică clasică, Mircea Belei a colaborat şi la coloana sonoră a unor filme de succes.

Ca şi muzician, dacă ai un pic de noroc, primeşti şi asemenea contracte. Noi le numim „Sessions”. Poţi să înregistrezi muzică de film sau muzică pentru jocurile video… În anumite filme am şi apărut. Cea mai frumoasă experiență a fost în 2014, când am avut un contract cu London Philharmonic Orchestra. Atunci am cântat live cu actorii, la prima repetiţie. Câteva fragmente din opera Turandot, alese de regizor pentru film. Am avut trei săptămâni de filmări. În primele zile am şi cântat pe bune. Dar, cam în 95% din filme, când eşti invitat, mimezi, nu cânţi de-adevăratelea…”, ne-a explicat Mircea Belei.

Aceasta a fost prima experienţă în domeniul muzicii de filme, pentru Mircea Belei. Şi tot cu acest prilej a avut ocazia să-l cunoască şi să-l întâlnească zilnic pe actorul Tom Cruise, care a jucat rolul principal în Mission Impossible.

Apoi au urmat alte filme precum Wonder Woman sau Dumbo: „Aici apar şi eu, dar cu spatele, în orchestra care acompaniază reprezentaţiile circului…  Apar și în Judy, un film dedicat interpretei şi actriţei Judy Garland, în care joacă Renée Zellweger. Acolo apar într-un band, alături de violoncelistul din Modulus Quartet. Fiind o trupă din anii 60, am aşa o freză…!

Întâlniri care îţi schimbă viaţa…

Mai mult decât de filme, însă, Mircea Belei s-a bucurat în cariera sa de câteva întâlniri fabuloase, cu personalităţi uriaşe ale muzicii clasice: „Am avut marele privilegiu să cunosc şi să cânt alături de nişte artişti fantastici. Simpla lor prezenţă îţi poate schimba viaţa, ca artist… Cum a fost și cu Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violonişti ai momentului şi câștigătorul unui premiu Grammy… Am înregistrat Sibelius cu Maxim Vengerov”, ne-a mărturist Mircea Belei.

„În Londra nivelul este foarte bun, e o nebunie întreagă, se întâmplă în fiecare zi foarte multe lucruri. Dar ai nevoie de contacte şi de o agenţie care să te reprezinte… Şi în Anglia şi orice altă parte, dacă îţi faci treaba cum trebuie, nu ai deloc de suferit. A existat acum câţiva ani o anumită retincenţă faţă de români… Dar din câte am sesizat, în ultimii ani s-a mai schimbat percepţia. Românii sunt foarte apreciaţi, în general. Sunt foarte muncitori şi foarte buni în management. Am întâlnit foarte mulţi manageri – şi în muzică, şi prin restaurante… Circulă şi prejudecăţi faţă de români. Unii nici nu ştiu pe unde este România…”, a mai povestit Mircea Belei.

Ar fi posibil să se reîntoarcă în România?

Da, mai ales că eu iubesc România. Am trăit mulţi ani şi în Austria. Vreo 4 ani am stat în Portugalia, în Madeira. În UK suntem de 7 ani. Soţia mea este englezoaică, este oboistă, predă și ea, a călătorit mult. Am venit cu ea în România. I-a plăcut şi ei aici, deci nu ar fi exclus să ne stabilim la un moment dat şi în România. Deocamdată fetiţa noastră, Dora, a început şcoala în UK…”, ne-a mai povestit Mircea Belei.

Mircea Belei a colaborat cu Royal Liverpool Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Oxford Philharmonic, Bournemouth Symphony Orchestra, Porto Symphony Orchestra.

A susţinut concerte alături de numeroase orchestre de prestigiu în Europa şi Asia, precum Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Philharmonia Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, London Metropolitan Orchestra sau London Concert Orchestra. A făcut parte şi din Porto Symphony Orchestra (Portugalia), Oxford Philharmonic Orchestra, Brandenburg Sinfonia, Bath Philharmonia sau Madeira Classical Orchestra. Între 1999 şi 2005 a fost membru al Graz Symphony Orchestra, Austria.

Horea Petruț, primar în Mărișelu: Este o problemă sensibilă. Dar toți copiii și profesorii vor primi tablete august 8, 2020 - „Voi fi foarte implicat în această problemă. Chiar dacă achiziția acestor tablete nu va fi probabil realizată chiar la începutul anului școlar. Prefer să iau ceva de calitate, decât să iau ceva care să nu fie benefic pentru copii...”, a spus primarul Horea Petruț.
Tinerii fără job pot primi 25.000 de euro pentru a-și pune pe picioare o afacere august 8, 2020 - Ministrul Fondurilor Europene va împărți 42 de milioane de euro pentru tinerii între 16 și 29 de ani, care nu au job. Aceștia vor primi 25.000 de euro să își pună pe picioare o afacere. Bistrița-Năsăud, printre județele eligibile.
S-au dus după apă și au furat aproape 35.000 de lei din casa unui bătrân de 90 de ani august 8, 2020 - Un bătrân de 90 de ani din Dumitrița a fost lăsat fără aproximativ 35.000 de lei. Patru tinere l-au vizitat pe bărbat sub pretextul că au nevoie de apă. După ce s-au văzut în ograda bătrânului, hoațele au început să cotrobăie după bani. Polițiștii le-au prins la scurt timp, iar banii au fost recuperați. UPDATE: Aceleași tinere au furat și din casa unei femei din Ragla.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 14 persoane vindecate. 5 bistrițeni, reconfirmați pozitiv august 8, 2020 - Avem 955 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 14 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.350 de cazuri noi de infecție.
FOTO/VIDEO – Un invitat de onoare, azi, la Bistrița. Cum puteți scrie și voi istorie, contribuind la însănătoșirea lui august 8, 2020 - A fost o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira – băiatul de doar 13 ani din Năsăud care suferă de tetrapareză spastică – a venit la Bistrița. Aveți și voi onoarea să scrieți istorie, contribuind la însănătoșirea lui:
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă rece astăzi august 8, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne astăzi, 8 august 2020, fără apă rece - anunță Aquabis. 
O întâlnire cu totul specială, azi, la Târgul Produs în Bistrița-Năsăud: Robert Gira poate fi salvat august 8, 2020 - Aveți parte de o întâlnire cu totul specială astăzi, în centrul orașului, la Târgul de bunătăți Produs în Bistrița-Năsăud. Robert Gira, băiatul de doar 13 ani din Năsăud, ar putea fi salvat cu ajutorul tău:
WONDERLAND: Să se pupe mirii! PNL și PSD adică… august 7, 2020 - Precampania electorală pentru Primăria Bistrița se desfășoară sub semnul taurului. Al lui Titi de la discotecă dacă vreți... Acel individ refuzat la dans de o doamnă și care își reîncarcă orgoliul rănit într-o prietenie de conjunctură cu un alt bărbat.
Camătă „în familie”: au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani la dobânzi colosale. Ce se întâmpla cu cei care refuzau plata? august 7, 2020 - Patru persoane, rude între ele, au fost trimise în judecată pentru camătă. Aceste au împrumutat zeci de bistrițeni cu bani, dobânda practicată fiind colosală. Cum erau convinși să plătească cei care refuzau:
L-AȚI VĂZUT?! Polițiștii caută un bărbat plecat de acasă de la finalul lunii iulie august 7, 2020 - Poliţiştii din Bistrița-Năsăud caută un bărbat care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care dețin informații care să ajute la găsirea acestuia sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la numărul de urgență 112.
Adolescentul care a ars de viu un bărbat într-o fabrică din Coșbuc, în fața judecătorilor august 7, 2020 - Adolescentul care în urmă cu doi ani a ars de viu un bărbat de 61 de ani chiar la locul său de muncă, o fabrică de prelucrare a lemnului din Coșbuc a fost trimis în judecată, pentru omor calificat. Ce riscă :
A făcut accident în timp ce conducea fără permis un moped neînmatriculat și s-a ales cu dosar penal august 7, 2020 - Un accident a avut loc în jurul amiezii în Bistrița. Un moped a intrat în coliziune cu o mașină parcată. De vină a fost șoferul mopedului neînmatriculat care nu are permis de conducere. Polițiștii i-au făcut dosar penal.
Pedofilul din Bistrița care și-a batjocorit copiii are antecedente penale. Bărbatul a înșelat mai mulți bistrițeni august 7, 2020 - Bărbatul de 37 de ani din Bistrița care a fost trimis în judecată după ce și-a batjocorit copiii nu este străin  de problemele cu legea. Acesta a fost acuzat de înșelăciune.
Iubitor de natură, bătut măr de braconieri, lângă râul Șieu august 7, 2020 - Un bistrițean de 37 de ani a fost bătut măr de doi braconieri în urmă cu două zile, pe malul râului Șieu, pe raza localității Șieu Odorhei. Se pare că bărbatul, care este un mare iubitor de natură, este internat la Clinica de Chirurgie Orală și Maxilo-facială din Cluj-Napoca.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive și 13 persoane vindecate august 7, 2020 - Avem 941 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.378 de cazuri noi de infecție.
Un bistrițean s-a îndrăgostit de o tinerică pe Facebook, iar când nu a vrut să transforme idila în realitate a amenințat-o august 7, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a hărțuit și amenințat o tânără pe Facebook. Aceasta nu ar fi vrut să se întâlnească cu bărbatul...
FOTO. Lucrări de importanță majoră pentru Mărișelu: „O investiție serioasă. Un proiect extraordinar pentru comunitate” august 7, 2020 - Administrația din Mărișelu a depus recent trei proiecte de importanță majoră pentru comunitate. Ele se derulează prin Compania Națională de Investiții. Este vorba despre înființarea unui dispensar uman în Mărișelu, despre reabilitarea Căminului Cultural, și - cel mai important - modernizarea rutieră:
Electroplast: Îngrijorări, stres, multe nopți nedormite iar după aproape 30 de ani – o companie de succes! „Nimic nu se face fără oameni” august 7, 2020 - Cum a început o afacere de succes așa cum este Electroplast? Cu multe îngrijorări și nopți nedormite, cu pasiune, curaj și grijă față de oamenii companiei. Gavril Mureșan, directorul general Electroplast Bistrița, susține că nimic nu se face fără oameni. „Avem unul dintre cele mai frumoase colective care există în județ, cu care mă mândresc foarte tare…!”
Evaluarea instituțiilor și a funcționarilor a ajuns la final! AFLĂ care sunt instituțiile performante și cele din categoria „AȘA NU”: august 7, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a subliniat în repetate rânduri că dorește o mai bună colaborare între cetățeni și instituțiile publice. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite, acesta a pus la dispoziția cetățenilor chestionare de evaluare a funcționarilor. Testul a ajuns la final. VEZI care sunt instituțiile fruntașe și cine a rămas „repetent”:
Cum încearcă să profite de UPU cei care merg în concediu și vor test Covid gratuit? Metoda NU funcționează la Bistrița august 7, 2020 - Mai mulți manageri de spitale din țară au început să se plângă că cei care vor să plece în concediu și au nevoie de teste Covid negative încearcă să fenteze sistemul și să nu mai plătească pentru efectuarea lor. Se folosesc de UPU, unde „mimează” simptome de Covid și au parte de testare gratuită. Metoda NU funcționează și la Bistrița!
O localitate din Bistrița-Năsăud, la un pas să fie băgată în carantină august 6, 2020 - O localitate din județul nostru a fost la un pas de a fi carantinată. Totul s-a datorat faptului că numărul cazurile pozitive de infecție cu COVID-19 din localitate s-a apropiat de cifra stabilită de autorități pentru care se instituie carantina.
RAAL, „curtată” de o firmă din Asia. Japonezii își doresc să investească în compania bistrițeană august 6, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a susținut astăzi o conferință de presă în care și-a anunțat demisia. Dolha a trecut în revistă cele mai importante măsuri care s-au luat în scurta perioadă în care a fost prefect. Acesta a amintit de disponibilizările care urmau să aibă loc la RAAL și a oferit o informație surprinzătoare. O mare companie japoneză își dorește să investească în RAAL, iar păstrarea celor 800 de angajați este o condiție esențială.
Încă o stațiune turistică de interes local, în județul nostru…?! august 6, 2020 - „Ne propunem, în noua strategie de dezvoltare, să declarăm localitatea noastră în stațiune turistică de interes local! Avem în zonă obiective turistice, iar unii dintre localnici și-au dezvoltat agro-pensiuni, pe fonduri europene...”
VIDEO. Dan Dumitru Ciobănică: Să redăm bistrițenilor acest loc util și frumos! august 6, 2020 - Candidatul Verzilor la Primăria Bistrița, Dan Dumitru Ciobănică, propune o soluție care să rezolve problema poluării în oraș:  Stația de asfalt construită în anii 80 pe strada Victor Babeș este amplasată și în anul de grație 2020 între blocurile si casele bistrițenilor!
ȘOCANT! Un bistrițean și-a drogat și violat băiețelul în vârstă de 6 ani. Celălalt copil de 7 ani a asistat la scene august 6, 2020 - Un bistrițean stabilit în localitatea clujeană Florești și-a drogat și violat fiul de 6 ani. Totul s-a petrecut în prezența celuilalt băiat de 7 ani al individului. Ulterior, imaginile cu faptele sale erau trimise altor pedofili.
Trei firme au ajutat persoane din tot județul să obțină indemnizații substanțiale pentru creșterea copilului. Cum funcționa sistemul: august 6, 2020 - Polițiștii au ajuns la 3 societăți comerciale, care au înregistrat fictiv salarii la mai multe persoane, pentru ca acestea să beneficieze ulterior de indemnizație de creștere a copilului. Unele persoane încasau lunar și 2.000 de euro.
Bistrița-Năsăud: 6 cazuri pozitive, printre care un medic, 18 persoane vindecate și 4 decese august 6, 2020 - Avem 927 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore șase bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 18 de persoane au fost declarate vindecate și externate. De asemenea, s-au înregistrat și patru decese. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.345 de cazuri noi de infecție.
Masca de protecție – curând obligatorie în Bistrița-Năsăud nu doar în spații închise, ci și în aer liber…! august 6, 2020 - „În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență am adoptat ieri o hotărîre prin care se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în aer liber. Vom fi obligați să purtăm mască din momentul în care decizia rămâne definitivă”, a anunțat astăzi prefectul Stelian Dolha.
Stelian Dolha a demisionat din funcția de prefect al județului august 6, 2020 - Stelian Dolha, prefectul județului Bistrița-Năsăud, a susținut astăzi o conferință de presă. Începând de mâine, Dolha se va retrage din funcția de prefect al județului. Acesta va fi înlocuit de Eugen Curteanu, actualul subprefect și fost secretar de stat în ministerul Dezvoltării.
În sfârșit, un nou sediu pentru Palatul Copiilor din Bistrița…! august 6, 2020 - Ani de zile, Palatul Copiilor din Bistrița a funcționat la ultimul etaj al Școlii Gimnaziale Nr 4, după ce sediul de pe strada Cerbului a fost revendicat de foștii proprietari. Când Școala Gimnaziala 4 a intrat în renovare, profesorii și elevii de la Palatul Copiilor au rămas din nou „pe drumuri”. Viceprimarul Cristian Niculae a transmis astăzi o veste bună: