18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

Cum am regăsit Bistriţa, după atâţia ani…? Parcă creşte în mine… E curat, e verde, e frumos. Oamenii parcă au mai multă grijă de oraş, într-un fel… Parcă se şi investeşte mai mult. Clădirile arată mai bine...”, ne-a mărturisit Mircea Belei, originar din Bistriţa. Tânărul muzician locuieşte acum la Londra.

Violistul Mircea Belei a urmat primele 8 clase la Şcoala de Muzică din Bistriţa (actualmente Liceul Tudor Jarda). Şi-a continuat apoi studiile la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj. A absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Universitatea de Arte din Graz, Austria.

De şapte ani s-a stabilit la Londra. La Bistriţa a susţinut un concert alături de Modulus Quartet, în august 2019. Evenimentul a făcut parte din Festivalul Internațional IconArts, organizat cu sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cam asta ar fi misiunea noastră – să scoatem la lumină muzica modernă, contemporană. Să schimbăm puţin percepţia publicului. Să arătăm oamenilor că e inspirată şi că merită ascultată… Ne sunt foarte dragi compozitorii cu care lucrăm”, ne-a mărturisit Mircea Belei.

De altfel, participarea compozitorilor la concerte – în scurte secvenţe video – a fost unanim apreciată de publicul care a ascultat Modulus Quartet: „A fost un feedback pozitiv peste tot pe unde am cântat. Oamenii îi văd în carne şi oase, îi ascultă explicându-şi compoziţiile… Altfel primeşti totul, atunci când faci cunoștință și cu cel care a compus muzica…„, a confirmat Mircea Belei.

FOTO/VIDEO: O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

Şi Mircea Belei a compus în trecut. Nu muzică de cameră sau clasică, ci mai degrabă instrumentală. Tot în paralel, pe lângă cariera în muzică clasică, Mircea Belei a colaborat şi la coloana sonoră a unor filme de succes.

Ca şi muzician, dacă ai un pic de noroc, primeşti şi asemenea contracte. Noi le numim „Sessions”. Poţi să înregistrezi muzică de film sau muzică pentru jocurile video… În anumite filme am şi apărut. Cea mai frumoasă experiență a fost în 2014, când am avut un contract cu London Philharmonic Orchestra. Atunci am cântat live cu actorii, la prima repetiţie. Câteva fragmente din opera Turandot, alese de regizor pentru film. Am avut trei săptămâni de filmări. În primele zile am şi cântat pe bune. Dar, cam în 95% din filme, când eşti invitat, mimezi, nu cânţi de-adevăratelea…”, ne-a explicat Mircea Belei.

Aceasta a fost prima experienţă în domeniul muzicii de filme, pentru Mircea Belei. Şi tot cu acest prilej a avut ocazia să-l cunoască şi să-l întâlnească zilnic pe actorul Tom Cruise, care a jucat rolul principal în Mission Impossible.

Apoi au urmat alte filme precum Wonder Woman sau Dumbo: „Aici apar şi eu, dar cu spatele, în orchestra care acompaniază reprezentaţiile circului…  Apar și în Judy, un film dedicat interpretei şi actriţei Judy Garland, în care joacă Renée Zellweger. Acolo apar într-un band, alături de violoncelistul din Modulus Quartet. Fiind o trupă din anii 60, am aşa o freză…!

Întâlniri care îţi schimbă viaţa…

Mai mult decât de filme, însă, Mircea Belei s-a bucurat în cariera sa de câteva întâlniri fabuloase, cu personalităţi uriaşe ale muzicii clasice: „Am avut marele privilegiu să cunosc şi să cânt alături de nişte artişti fantastici. Simpla lor prezenţă îţi poate schimba viaţa, ca artist… Cum a fost și cu Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violonişti ai momentului şi câștigătorul unui premiu Grammy… Am înregistrat Sibelius cu Maxim Vengerov”, ne-a mărturist Mircea Belei.

„În Londra nivelul este foarte bun, e o nebunie întreagă, se întâmplă în fiecare zi foarte multe lucruri. Dar ai nevoie de contacte şi de o agenţie care să te reprezinte… Şi în Anglia şi orice altă parte, dacă îţi faci treaba cum trebuie, nu ai deloc de suferit. A existat acum câţiva ani o anumită retincenţă faţă de români… Dar din câte am sesizat, în ultimii ani s-a mai schimbat percepţia. Românii sunt foarte apreciaţi, în general. Sunt foarte muncitori şi foarte buni în management. Am întâlnit foarte mulţi manageri – şi în muzică, şi prin restaurante… Circulă şi prejudecăţi faţă de români. Unii nici nu ştiu pe unde este România…”, a mai povestit Mircea Belei.

Ar fi posibil să se reîntoarcă în România?

Da, mai ales că eu iubesc România. Am trăit mulţi ani şi în Austria. Vreo 4 ani am stat în Portugalia, în Madeira. În UK suntem de 7 ani. Soţia mea este englezoaică, este oboistă, predă și ea, a călătorit mult. Am venit cu ea în România. I-a plăcut şi ei aici, deci nu ar fi exclus să ne stabilim la un moment dat şi în România. Deocamdată fetiţa noastră, Dora, a început şcoala în UK…”, ne-a mai povestit Mircea Belei.

Mircea Belei a colaborat cu Royal Liverpool Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Oxford Philharmonic, Bournemouth Symphony Orchestra, Porto Symphony Orchestra.

A susţinut concerte alături de numeroase orchestre de prestigiu în Europa şi Asia, precum Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Philharmonia Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, London Metropolitan Orchestra sau London Concert Orchestra. A făcut parte şi din Porto Symphony Orchestra (Portugalia), Oxford Philharmonic Orchestra, Brandenburg Sinfonia, Bath Philharmonia sau Madeira Classical Orchestra. Între 1999 şi 2005 a fost membru al Graz Symphony Orchestra, Austria.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!