OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Mircea Belei, muzicianul care a lucrat cu Tom Cruise și Maxim Vengerov

Cum am regăsit Bistriţa, după atâţia ani…? Parcă creşte în mine… E curat, e verde, e frumos. Oamenii parcă au mai multă grijă de oraş, într-un fel… Parcă se şi investeşte mai mult. Clădirile arată mai bine...”, ne-a mărturisit Mircea Belei, originar din Bistriţa. Tânărul muzician locuieşte acum la Londra.

Violistul Mircea Belei a urmat primele 8 clase la Şcoala de Muzică din Bistriţa (actualmente Liceul Tudor Jarda). Şi-a continuat apoi studiile la Liceul de muzică Sigismund Toduţă din Cluj. A absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj şi Universitatea de Arte din Graz, Austria.

De şapte ani s-a stabilit la Londra. La Bistriţa a susţinut un concert alături de Modulus Quartet, în august 2019. Evenimentul a făcut parte din Festivalul Internațional IconArts, organizat cu sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cam asta ar fi misiunea noastră – să scoatem la lumină muzica modernă, contemporană. Să schimbăm puţin percepţia publicului. Să arătăm oamenilor că e inspirată şi că merită ascultată… Ne sunt foarte dragi compozitorii cu care lucrăm”, ne-a mărturisit Mircea Belei.

De altfel, participarea compozitorilor la concerte – în scurte secvenţe video – a fost unanim apreciată de publicul care a ascultat Modulus Quartet: „A fost un feedback pozitiv peste tot pe unde am cântat. Oamenii îi văd în carne şi oase, îi ascultă explicându-şi compoziţiile… Altfel primeşti totul, atunci când faci cunoștință și cu cel care a compus muzica…“, a confirmat Mircea Belei.

FOTO/VIDEO: O călătorie fantastică…! Pe măsura sufletelor înalte…

Şi Mircea Belei a compus în trecut. Nu muzică de cameră sau clasică, ci mai degrabă instrumentală. Tot în paralel, pe lângă cariera în muzică clasică, Mircea Belei a colaborat şi la coloana sonoră a unor filme de succes.

Ca şi muzician, dacă ai un pic de noroc, primeşti şi asemenea contracte. Noi le numim „Sessions”. Poţi să înregistrezi muzică de film sau muzică pentru jocurile video… În anumite filme am şi apărut. Cea mai frumoasă experiență a fost în 2014, când am avut un contract cu London Philharmonic Orchestra. Atunci am cântat live cu actorii, la prima repetiţie. Câteva fragmente din opera Turandot, alese de regizor pentru film. Am avut trei săptămâni de filmări. În primele zile am şi cântat pe bune. Dar, cam în 95% din filme, când eşti invitat, mimezi, nu cânţi de-adevăratelea…”, ne-a explicat Mircea Belei.

Aceasta a fost prima experienţă în domeniul muzicii de filme, pentru Mircea Belei. Şi tot cu acest prilej a avut ocazia să-l cunoască şi să-l întâlnească zilnic pe actorul Tom Cruise, care a jucat rolul principal în Mission Impossible.

Apoi au urmat alte filme precum Wonder Woman sau Dumbo: „Aici apar şi eu, dar cu spatele, în orchestra care acompaniază reprezentaţiile circului…  Apar și în Judy, un film dedicat interpretei şi actriţei Judy Garland, în care joacă Renée Zellweger. Acolo apar într-un band, alături de violoncelistul din Modulus Quartet. Fiind o trupă din anii 60, am aşa o freză…!

Întâlniri care îţi schimbă viaţa…

Mai mult decât de filme, însă, Mircea Belei s-a bucurat în cariera sa de câteva întâlniri fabuloase, cu personalităţi uriaşe ale muzicii clasice: „Am avut marele privilegiu să cunosc şi să cânt alături de nişte artişti fantastici. Simpla lor prezenţă îţi poate schimba viaţa, ca artist… Cum a fost și cu Maxim Vengerov, unul dintre cei mai mari violonişti ai momentului şi câștigătorul unui premiu Grammy… Am înregistrat Sibelius cu Maxim Vengerov”, ne-a mărturist Mircea Belei.

„În Londra nivelul este foarte bun, e o nebunie întreagă, se întâmplă în fiecare zi foarte multe lucruri. Dar ai nevoie de contacte şi de o agenţie care să te reprezinte… Şi în Anglia şi orice altă parte, dacă îţi faci treaba cum trebuie, nu ai deloc de suferit. A existat acum câţiva ani o anumită retincenţă faţă de români… Dar din câte am sesizat, în ultimii ani s-a mai schimbat percepţia. Românii sunt foarte apreciaţi, în general. Sunt foarte muncitori şi foarte buni în management. Am întâlnit foarte mulţi manageri – şi în muzică, şi prin restaurante… Circulă şi prejudecăţi faţă de români. Unii nici nu ştiu pe unde este România…”, a mai povestit Mircea Belei.

Ar fi posibil să se reîntoarcă în România?

Da, mai ales că eu iubesc România. Am trăit mulţi ani şi în Austria. Vreo 4 ani am stat în Portugalia, în Madeira. În UK suntem de 7 ani. Soţia mea este englezoaică, este oboistă, predă și ea, a călătorit mult. Am venit cu ea în România. I-a plăcut şi ei aici, deci nu ar fi exclus să ne stabilim la un moment dat şi în România. Deocamdată fetiţa noastră, Dora, a început şcoala în UK…”, ne-a mai povestit Mircea Belei.

Mircea Belei a colaborat cu Royal Liverpool Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Oxford Philharmonic, Bournemouth Symphony Orchestra, Porto Symphony Orchestra.

A susţinut concerte alături de numeroase orchestre de prestigiu în Europa şi Asia, precum Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Philharmonia Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, London Metropolitan Orchestra sau London Concert Orchestra. A făcut parte şi din Porto Symphony Orchestra (Portugalia), Oxford Philharmonic Orchestra, Brandenburg Sinfonia, Bath Philharmonia sau Madeira Classical Orchestra. Între 1999 şi 2005 a fost membru al Graz Symphony Orchestra, Austria.

Spitalul județean și Primăria Beclean, date exemple de bune practici în cheltuirea banului public, în starea de urgență și alertă august 11, 2020 - Într-un raport detaliat care vizează modul cum s-au cheltuit banii publici de la începutul pandemiei de Coronavirus, Curtea de Conturi a României dă exemplu de bune practici Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și Primăria Beclean.
FOTO – Cristian Niculae strânge semnături pentru candidatura la Primărie: „Va fi plăcerea și bucuria mea” august 11, 2020 - „Pe toată durata acestei săptămâni, va fi plăcerea și bucuria mea de a fi în mijlocul bistrițenilor”, a anunțat Cristian Niculae. „Să nu uităm nici acum, nici în viitor, că administrația locală trebuie să fie despre Bistrița, și despre oamenii orașului nostru!”
Cum au dat de gard procurorii un dosar în care sunt cercetate o mamă și fiica sa pentru proxenetism și trafic de minori august 11, 2020 - Rechizitoriul care are în centru o mamă și o fiică acuzate de proxenetism și trafic de minori întocmit de procurorii DIICOT din Bistrița-Năsăud a fost făcut praf de judecătorii clujeni. Aceștia au găsit grave greșeli și le-au cerut procurorilor să-l refacă rechizitoriul.
Liberalii nu-l susțin pe Ogâgău, însă pe primarul orașului-stațiune nu îl deranjează august 11, 2020 - Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a declarat că PNL nu îl susține pe Traian Ogâgău la Primăria Sângeorz-Băi. Declarația lui Turc a fost făcută la semnarea alianței PNL – USR – PLUS la nivelul județului. Ogâgău nu se arată deranjat de afirmațiile lui Turc, dar spune că ar fi răspuns cu totul altfel.
Bistrița-Năsăud: 14 cazuri pozitive, printre care doi medici și un polițist. 35 de persoane vindecate și un deces august 11, 2020 - Avem 978 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 14 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 35 persoane au fost declarate vindecate și externate. S-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.215 de cazuri noi de infecție.
DOLIU: Petre Rus, patronul Metropolis, s-a stins din viață august 11, 2020 - Petre Rus, unul dintre patronii Metropolis, s-a stins din viață, în urma unor grave afecțiuni. Sincere condoleanțe familiei...
„Donezi și pedalezi” – o campanie inedită pentru promovarea donării de sânge august 11, 2020 - Numărul donatorilor de sânge din Bistrița-Năsăud este destul de scăzut, iar cererea pentru sânge e din ce în ce mai mare. Centrul de Transfuzii Sanguine Bistrița a găsit o metodă inedită prin care să îi determine pe bistrițeni să doneze sânge. VEZI despre ce e vorba:
Gavril Mureșan, directorul Electroplast: „Criza de acum nu este financiară. Este de o cu totul altă natură” august 11, 2020 - „Avem și acum în derulare proiecte mari, de anvergură care ne-au ajutat pe timp de criză”, a mărturisit Gavril Mureșan, directorul Electroplast. Acesta a recunoscut că în urmă cu 12 ani, compania a trecut prin momente extrem de dificile. Cum a reușit să supraviețuiască:
Rostul de dimineață. Imagini spectaculoase. Cum se vede Bistrița din avion august 11, 2020 - Ies la lumină câteva imagini spectaculoase cu Bistrița, privită de sus, din avion… cu clădiri micșorate și cochete, trafic invizibil, acoperișuri roșii, blocuri albe ca niște cutii de jucării – și nicio ființă omenească în stare să ruineze peisajul…!
Spania NU mai face parte din lista cu „zone galbene” august 11, 2020 - Autoritățile au publicat luni dimineața lista actualizată a țărilor din zona galbenă pentru care se impune măsura carantinei pentru 14 zile. Printre țările regăsite în această listă s-a numărat și Spania. Totuși, autoritățile s-au răzgândit și au exclus Regatul Spaniei din această listă, iar cei care se întorc în România din această țară nu trebuie să mai stea în carantină.
Aquabis: Locuitorii din Târlișua rămân azi fără apă potabilă. Probleme, în alte cinci localități august 11, 2020 - Locuitorii din Târlișua rămân astăzi, 11 august 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis. Probleme, în alte cinci localități:
Ionuț Simionca dezgroapă securea războiului și acuză înțelegeri secrete între PSD și PNL pentru alegerile locale august 10, 2020 - Pe modelul lui Traian Băsescu, deputatul Ionuț Simionca, candidatul PMP la Primăria Bistrița, declanșează un război total pe scena politică bistrițeană. El a adus acuze grave la adresa PSD și PNL. Nici mai mult, nici mai puțin, Simionca susține că la această oră ar exista înțelegeri secrete între cele două formațiuni politice.
Ne protejează sau nu măștile confecționate în casă? VEZI ce spun cercetătorii: august 10, 2020 - Pandemia de coronavirus i-a prins pe români dând buzna în magazine și farmacii pentru a-și cumpăra măști de protecție și soluții dezinfectante, însă stocurile s-au terminat rapid. În lipsă de alternative, oamenii au fost creativi și și-au confecționat singuri tot felul de măști de protecție. Chiar dacă ni s-a spus că măștile de bumbac nu ne protejează, un studiu recent demonstrează contrariul.
Un năsăudean și-a amenințat sora cu toporul. L-au „calmat” polițiștii august 10, 2020 - Duminică plină de „adrenalină” pentru o familie din orașul Năsăud. O femeie de 39 de ani a fost amenințată cu toporul chiar de către fratele său. Mai mult, acesta a început să devasteze casa în care locuiau amândoi.
FOTO – Foarte limpede: Această campanie este despre Bistrița, este despre Noi august 10, 2020 - „Încă o dată, mi-a fost foarte limpede că toată această campanie este despre Bistrița, este despre Noi!”, a mărturisit Cristian Niculae, viceprimarul orașului și candidatul la Primăria Bistrița din partea Alianței pentru Bistrița-Năsăud.
EVALUARE, în toate școlile din județ! Ce scenariu se aplică în Bistrița-Năsăud august 10, 2020 - Mai sunt doar cinci săptămâni până la începutul anului școlar, iar școlile din Bistrița-Năsăud sunt în plină evaluare. „În perioada aceasta suntem în pregătiri. Toate unitățile de învățământ din Bistrița-Năsăud își fac evaluările cu privire la spațiu, sau la eventuale necesități ale unor resurse umane suplimentare”, a explicat profesorul Mihai Mureșan, șeful Inspectoratului Școlar Bistrița-Năsăud. Ce s-a decis în legătură cu începutul anului școlar:
Băut bine la volan, a lovit mașina unui alt șofer pentru că l-ar fi șicanat în trafic. S-a „răcorit” după gratii august 10, 2020 - Un bârgăuan de 44 de ani s-a „răcorit” după gratii, după un weekend plin de peripeții. Acesta s-a urcat băut bine la volan și a luat la șuturi un alt autoturism, după ce proprietarul l-ar fi șicanat în trafic..
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv în ultimele 24 de ore și trei persoane vindecate august 10, 2020 - Avem 964 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean a fost confirmat pozitiv la infecția cu coronavirus, iar trei persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 779 de cazuri noi de infecție.
Se fac angajări la Michaela’s Brasserie, Îndemânarea Construct, Aquabis și Panebo Gaz! NOI locuri de muncă, în Bistrița august 10, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile la Îndemânarea Construct, Aquabis, Panebo Gaz, Restaurant Rapsodia, IPCE Bistrița. Betak sau Biasicom! Se oferă pachet salarial atractiv, bonusuri pentru prezență și performanță și transport gratuit. Oferta completă, mai jos:
Aquabis: Două localități fără apă potabilă, astăzi. Cât timp vor fi afectați locuitorii august 10, 2020 - Două localități rămân fără apă potabilă, astăzi, 10 august 2020 - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Traian Ogâgău: Daniel Suciu, băiatul din Micești, mai mult încurcă decât descurcă august 10, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. Ogâgu a punctat și despre lupta dintre el și deputatul PSD Daniel Suciu, candidat la Primăria Sângeorz Băi în acest an.
LAUDABIL! Vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie cu un coș cu alimente august 10, 2020 - Două asociații vin în sprijinul celor care și-au pierdut jobul în pandemie și au probleme financiare. Sprijinul constă într-un coș cu alimente de bază, necesar unei familii de 4 persoane, timp de o săptămână.
Mult-trâmbițata reabilitare a barajului de la Colibița realizată în proporție de… 0% august 10, 2020 - Ministerul Finanțelor a făcut publică lista proiectelor mari care urmează a fi implementate în următorii ani. Printre ele se numără și mărirea siguranței de la barajul de la Colibița, lucrările urmând să se desfășoare în următorii ani. Până acum, proiectul a fost realizat în proporție de...0%.
FOTO/VIDEO: Incendiu violent la un depozit de furaje din Rodna august 10, 2020 - Un incendiu devastator a avut loc ieri seară în localitatea Rodna. Un depozit de plante furajere a ars din temelii. Pompierii și voluntarii din mai multe localități s-au luptat cu flăcările timp de șapte ore.
Ora XII a sosit…: Domnului profesor, cu dragoste… august 9, 2020 - Mă simt profesor pentru că această calitate nu ți-o ia nimeni, mă simt chemat, îmi place să explic, spunea George Pruteanu, în contradicție cu calitatea de senator pe care o considera temporară. E greu de crezut că acea calitate politică l-a influențat în vreun fel pe domnul profesor, mai degrabă l-a ajutat să descopere că jocurile din sfera partidelor au acea promiscuitate a unui jurământ strâmb dus la extrem.
Proiecte din fonduri europene de peste 40 milioane de euro, la Sângeorz Băi! august 9, 2020 - Traian Ogâgău, edilul orașului Sângeorz Băi, a fost prezent într-o emisiune Bistrițeanul LIVE. Acesta a vorbit despre mandatul de primar, despre frânele politice care i-au fost puse în cale, dar și despre proiectele care se desfășoară în acest moment în orașul pe care îl conduce. În ultimii ani, în Sângeorz Băi au fost atrase peste 40 de milioane de euro!
Prețul de vânzare și chiriile pentru locuințele ANL au fost majorate cu peste 50% august 9, 2020 - Prețul de vânzare al apartamentelor ANL și chiriile acestora vor exploda în plină criză economică. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a semnat un ordin prin care valoarea acestor locuințe se majorează cu peste 50%. AFLĂ cât costă acum un apartament:
Cristian Niculae: Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței și a valorilor noastre tradiționale este o prioritate august 9, 2020 - Viceprimarul Cristian Niculae, candidat la fotoliul de primar al Bistriței, începe să își expună din nou proiectele pe care le are pentru orașul nostru. Printre proiecte se numără și turismul local, care să se bazeze pe valorile și produsele locale, dar și locurile frumoase din Bistrița. „Punerea în valoare a patrimoniului medieval al Bistriței, a valorilor noastre tradiționale este o prioritate pentru mine”, spune Niculae.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, printre care un polițist, și 13 persoane vindecate august 9, 2020 - Avem 963 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu coronavirus, iar 13 persoane au fost declarate vindecate și externate. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.145 de cazuri noi de infecție.
VIDEO: Gavril Mureșan, directorul Electroplast, despre calitatea care poate salva vieți. Sau care, ignorată, provoacă adevărate catastrofe august 9, 2020 - Încă nu înțelegem pe deplin, dar calitatea unui produs ne poate salva viața. La fel cum, ignorată, ea generează adevărate tragedii sau catastrofe. „Știu un supermarket foarte mare în Bistrița – complet în neregulă. Am o deformație profesională: mă uit peste tot după cabluri. Tot ce este în interior acolo este absolut în neregulă. Doamne ferește de un incendiu înăuntru!”