OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

OAMENI din Bistriţa-Năsăud:  Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat şi cum să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă…

O zi pe săptămână – pentru sufletul ei

Nu se poate doar să primeşti în viaţa asta. Trebuie să şi dăruieşti. Eu sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit, sunt recunoscătoare pentru copilul şi soţul pe care mi i-a dat Dumnezeu, pentru soacra de treabă pe care o simt alături… Aşa că o zi pe săptămână o dedic acestei recunoştinţe şi sufletului meu: dăruiesc şi eu, la rândul meu, ce ştiu să fac mai bine…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş – terapeutul care face minuni cu mâinile sale.

Şi o face, în fiecare miercuri – gratuit – la Centrul Micul Prinţ unde vine de aproape două luni de zile: „Eu obişnuiesc să fac voluntariat pe la azilele de bătrâni. Am lucrat şi înainte cu copii cu sindromul down sau probleme psiho-motorii şi alte dizabilităţi, aşa că pentru mine nu era un teren total necunoscut…

Sanda Boloş s-a declarat încântată de munca sa la Micul Prinţ. Copiii au fost reticenţi la început, dar după a doua  şedinţă, deja s-au relaxat total.

„Cei care sunt hiper-sensibili au parte de un anumit tip de masaj, pentru cei care sunt hipo, pregătesc un alt tip de masaj… Depinde de personalitatea fiecăruia. Sunt chiro-practician, deci aplic începând de la osteopatie, până la drenaj hemolimfatic – la fiecare în parte în funcţie de nevoile sale…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş.

Nimic nu se compară cu dragostea lor…

Îşi dă seama de nevoile fiecăruia privindu-i cu atenţie pe copii şi interacţionând cu ei: „Diagnosticul lui spune multe. Îţi dai seama după bioritmul lui, după cum îţi permite să-l atingi, după cum te priveşte… Mulţi dintre ei au tendinţa să meargă pe vârfuri, iar atunci le lucrezi mai mult tendoanele… Un terapeut îşi dă seama!

Nimic nu se compară cu recunoştinţa şi strălucirea din ochii lor. Nici o satisfacţie materială nu se poate compara cu felul în care îmi mulţumesc aceşti copii, aşa cum ştiu ei, atunci când intră în contact vizual cu mine. Sau când coboară de pe masă şi îmi spun că a fost superb. Sau când e vorba despre copii depresivi care la final recunosc că sunt fericiţi după masaj…”, ne mărturiseşte cu lacrimi în ochi Sanda Boloş.

Voluntariatul – o filosofie de viaţă

Sanda Boloş lucrează ca voluntar la Micul Prinţ de aproape două luni şi recunoaşte că face frecvent voluntariat, pentru că aşa a învăţat la şcoala pe care a absolvit-o, în Barcelona.

Am fost oarecum obligaţi, la început să facem şi voluntariat. Am studiat la Politehnica din Barcelona terapiile alternative. Iar acolo se practică intens acest mod de implicare în viaţa comunităţii. M-am obişnuit şi eu cu această idee. A început să-mi placă. Iar după ce ai intrat în contact cu copiii, chiar e greu să te desparţi de ei…”, admite Sanda Boloş.

O vreme a muncit şi în Barcelona, în diverse staţiuni, practicând masajul de recuperare sau paleativ.

Teoretic, ziua de muncă pentru Sanda Boloş începe la ora 9 şi ar trebui să se termine la 17. „Practic, însă, încep pe la 7:30, dar de multe ori trebuie să iau şi între două şedinţe de masaj pe câte cineva dacă apar probleme şi blocaje în sănătatea lor… Aşa că de multe ori termin ziua de muncă pe la 21:00…

Problemele emoţionale au efecte asupra sănătăţii…

Este un terapeut care a învăţat să trateze toate cele trei corpuri ale unei persoane: şi corpul emoţional, şi cel fizic, dar şi cel energetic: „O persoană care are multe frici, are probleme cu coloana. Vine cineva cu blocaj lombar, nefiind vorba despre hernie, totuşi. Şi atunci  începi să lucrezi vertebrele, pentru a le repoziţiona, apoi relaxezi şi fortifici musculatura, dar problema nu se rezolvă, iar blocajul revine iar şi iar. Atunci înseamnă că are o problemă emoţională. Trebuie trecut atunci la fricile constante pe care persoana respectivă le are“, explică Sanda Boloş.

În planul emoţional, se aplică terapia cu flori de bach – „nişte tincturi de plante care te ajută să te reechilibrezi emoţional… Echilibrându-te emoţional, dispare şi problema lombară…”, adaugă Sanda Boloş.

Când se confruntă cu probleme energetice, la diverşi pacienţi, Sanda Boloş aplică acupunctura: „Practic şi auriculopunctura, într-adevăr. Dar îmi place de regulă să le îmbin pe toate: la fiecare persoană mă ajut şi de florile de bach, dar şi de acupunctură sau reflexoterapie. Un masaj le cuprinde pe toate…

Amendat de polițiști că…a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după un aparent banal accident de circulație decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
FOTO: O ieșire din vacarmul cotidian. O dezintegrare a ființei umane, aşa cum doar Ştefania Borodi o poate concepe decembrie 13, 2019 - Aveţi acum ocazia să admiraţi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, o inedită colecţie de tablouri semnate de creatoarea de modă Ştefania Borodi. „Ele redau viziunea și trăirile mele, dezintegrarea ființei umane și reasamblarea ei prin firele de lână..."
Consilierii locali au votat: Fără burse mărite pentru elevi! decembrie 13, 2019 - Un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local prevedea aprobarea valorii burselor oferite elevilor. Liberalii au propus majorarea sumelor alocate, însă proiectul nu a avut susținere. Doar cei din PER și un ”rătăcit” din ALDE au susținut propunerea acestora.
Ioan Turc către Radu Moldovan: „Lăsați Biserica în pace” decembrie 13, 2019 - La putere e ca la putere, iar astăzi președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc dar și Ovidiu Florean au venit și au demonstrat acest lucru în prima conferință de presă de după ”ungerea” lui Stelian Dolha pe funcția de prefect a județului Bistrița-Năsăud.
VIDEO: Scandal la Primărie pe modul în care s-a administrat banul public decembrie 13, 2019 - Replici dure, ironii și jigniri, ieri, la Consiliul Local. Mărul discordiei dintre consilierul Peteleu și primarul Crețu a fost execuția bugetară. Liberalul a acuzat administrația că pierde vremea și nu face investiții. Edilul ”s-a scuzat”, explicând că ”legea bugetului poate lăsa orice localitate pe blat”.
VIDEO: Pietonul accidentat ieri la Livezile, în stare GRAVĂ decembrie 13, 2019 - Un accident rutier a avut loc ieri în Livezile. Un pieton a vrut să traverseze strada prin loc nepermis. A fost lovit de o autoutilitară. În prezent, bărbatul se află în stare gravă la spital.
Un accident stupid a curmat viaţa unui îngrijitor de la Colegiul ”George Coșbuc” din Năsăud decembrie 13, 2019 - Inspectorii ITM au finalizat de investigat un accident mortal de muncă. Totul s-a întâmplat destul de ...stupid. Unui îngrijitor de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Năsăud i s-ar fi făcut rău și a căzut. A decedat câteva zile mai târziu.  
Camelia Tabără, şeful ISJ: „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa” decembrie 13, 2019 - Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a comentat pentru Bistriţeanul.ro situaţia elevului care a atacat cu un cuţit o vânzătoare din oraş. „Nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situaţie. Avem o problemă majoră. Şcoala decide pedeapsa”
Adolescentul care a atacat cu cuțitul o vânzătoare a fost reținut decembrie 13, 2019 - Adolescentul de 16 ani care, în urmă cu două zile, a atacat cu cuțitul o vânzătoare în plină zi a fost reținut pentru 24 de ore. Acesta va fi propus pentru arest preventiv pentru 30 de zile.
Ne-au dat prefect defect! Umblă cu limba scoasă… decembrie 12, 2019 - Stimați cetățeni, știm că aveați așteptări mari de la PNL. Nu știm cum să vă zicem, dar... țeapă! Acu', nici să nu-i judecăm aspru. Fac și ei numiri din ce au prin partid. Când a fost să se numească prefectul, altul mai bun ca Dolha n-au găsit. Asta au avut mai bun, asta ne-au dat de prefect! Nu a știut nimeni cum reacționează la bucurii, că Dolha mai mult necaz pe funcții a avut prin partid. Și, uite-l pe Dolha, în momentul solemn al învestirii cu limba pe afară... Ce-o fi pățit? "Egzistă" o explicație!
FOTO/VIDEO. Premii pentru elitele României din Bistriţa-Năsăud: „E mult prea puţin faţă de cât meritaţi!” decembrie 12, 2019 - Sute de elevi, profesori şi părinţi au umplut astă-seară Sala Polivalentă din Bistriţa. Pe acordurile heavy-metal ale celor de la AC/DC, elitele învăţământului din judeţ au fost răsplătite cu premii în bani, diplome şi aplauze. „Este mult prea puţin faţă de cât meritaţi voi cu adevărat…!”
GRAV accident în Livezile! Un pieton a fost lovit de mașină! decembrie 12, 2019 - Accident rutier GRAV în localitatea Livezile. Un pieton a fost lovit de mașină. Echipajele medicale au găsit victima inconștientă.
CRĂCIUN în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeu! decembrie 12, 2019 - Crăciun în Bistriţa-Năsăud, din 20 decembrie, la Muzeul Judeţean! Cu tradiții strămoșești, de-o frumusețe aparte, unice, irepetabile. În centrul acestora trebuie să stea bucuria împărțită, care să unească întreaga comunitate în jurul acelorași valori ancestrale:
Vești bune pentru milioane de români! Crește valoarea tichetelor de masă decembrie 12, 2019 - Conform unui proiect legislativ propus recent, valoarea unui tichet de masă va crește și va ajunge la 20 de lei. Șansele ca noua valoare să devină realitate sunt foarte mari.