OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

OAMENI din Bistriţa-Năsăud:  Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat şi cum să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă…

O zi pe săptămână – pentru sufletul ei

Nu se poate doar să primeşti în viaţa asta. Trebuie să şi dăruieşti. Eu sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit, sunt recunoscătoare pentru copilul şi soţul pe care mi i-a dat Dumnezeu, pentru soacra de treabă pe care o simt alături… Aşa că o zi pe săptămână o dedic acestei recunoştinţe şi sufletului meu: dăruiesc şi eu, la rândul meu, ce ştiu să fac mai bine…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş – terapeutul care face minuni cu mâinile sale.

Şi o face, în fiecare miercuri – gratuit – la Centrul Micul Prinţ unde vine de aproape două luni de zile: „Eu obişnuiesc să fac voluntariat pe la azilele de bătrâni. Am lucrat şi înainte cu copii cu sindromul down sau probleme psiho-motorii şi alte dizabilităţi, aşa că pentru mine nu era un teren total necunoscut…

Sanda Boloş s-a declarat încântată de munca sa la Micul Prinţ. Copiii au fost reticenţi la început, dar după a doua  şedinţă, deja s-au relaxat total.

„Cei care sunt hiper-sensibili au parte de un anumit tip de masaj, pentru cei care sunt hipo, pregătesc un alt tip de masaj… Depinde de personalitatea fiecăruia. Sunt chiro-practician, deci aplic începând de la osteopatie, până la drenaj hemolimfatic – la fiecare în parte în funcţie de nevoile sale…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş.

Nimic nu se compară cu dragostea lor…

Îşi dă seama de nevoile fiecăruia privindu-i cu atenţie pe copii şi interacţionând cu ei: „Diagnosticul lui spune multe. Îţi dai seama după bioritmul lui, după cum îţi permite să-l atingi, după cum te priveşte… Mulţi dintre ei au tendinţa să meargă pe vârfuri, iar atunci le lucrezi mai mult tendoanele… Un terapeut îşi dă seama!

Nimic nu se compară cu recunoştinţa şi strălucirea din ochii lor. Nici o satisfacţie materială nu se poate compara cu felul în care îmi mulţumesc aceşti copii, aşa cum ştiu ei, atunci când intră în contact vizual cu mine. Sau când coboară de pe masă şi îmi spun că a fost superb. Sau când e vorba despre copii depresivi care la final recunosc că sunt fericiţi după masaj…”, ne mărturiseşte cu lacrimi în ochi Sanda Boloş.

Voluntariatul – o filosofie de viaţă

Sanda Boloş lucrează ca voluntar la Micul Prinţ de aproape două luni şi recunoaşte că face frecvent voluntariat, pentru că aşa a învăţat la şcoala pe care a absolvit-o, în Barcelona.

Am fost oarecum obligaţi, la început să facem şi voluntariat. Am studiat la Politehnica din Barcelona terapiile alternative. Iar acolo se practică intens acest mod de implicare în viaţa comunităţii. M-am obişnuit şi eu cu această idee. A început să-mi placă. Iar după ce ai intrat în contact cu copiii, chiar e greu să te desparţi de ei…”, admite Sanda Boloş.

O vreme a muncit şi în Barcelona, în diverse staţiuni, practicând masajul de recuperare sau paleativ.

Teoretic, ziua de muncă pentru Sanda Boloş începe la ora 9 şi ar trebui să se termine la 17. „Practic, însă, încep pe la 7:30, dar de multe ori trebuie să iau şi între două şedinţe de masaj pe câte cineva dacă apar probleme şi blocaje în sănătatea lor… Aşa că de multe ori termin ziua de muncă pe la 21:00…

Problemele emoţionale au efecte asupra sănătăţii…

Este un terapeut care a învăţat să trateze toate cele trei corpuri ale unei persoane: şi corpul emoţional, şi cel fizic, dar şi cel energetic: „O persoană care are multe frici, are probleme cu coloana. Vine cineva cu blocaj lombar, nefiind vorba despre hernie, totuşi. Şi atunci  începi să lucrezi vertebrele, pentru a le repoziţiona, apoi relaxezi şi fortifici musculatura, dar problema nu se rezolvă, iar blocajul revine iar şi iar. Atunci înseamnă că are o problemă emoţională. Trebuie trecut atunci la fricile constante pe care persoana respectivă le are“, explică Sanda Boloş.

În planul emoţional, se aplică terapia cu flori de bach – „nişte tincturi de plante care te ajută să te reechilibrezi emoţional… Echilibrându-te emoţional, dispare şi problema lombară…”, adaugă Sanda Boloş.

Când se confruntă cu probleme energetice, la diverşi pacienţi, Sanda Boloş aplică acupunctura: „Practic şi auriculopunctura, într-adevăr. Dar îmi place de regulă să le îmbin pe toate: la fiecare persoană mă ajut şi de florile de bach, dar şi de acupunctură sau reflexoterapie. Un masaj le cuprinde pe toate…

Dacă tot nu e funcțional, la ce să fie împrejmuit? Gardul e furat de muultă vreme, dar nimănui nu-i pasă! acum 16 minute - În mediul online au apărut câteva imagini cu rezervorul de apă de la Dorolea. Gardul de plasă a fost furat...de muuultă vreme! Oamenii sunt îngrijorați. Cei responsabili s-ar părea că nu fac nimic să schimbe situația. ” Cam la toate rezervoarele care sunt pe dealuri, mai departe de localități, s-au furat gardurile” au declarat aceștia.
Probe de aptitudini, în 25 septembrie, la Școala Populară de Arte! acum O oră - Tinerii şi copiii din Bistriţa care vor să-şi cultive talentele sau să facă performanţă în arte sunt invitaţi mâine, la Şcoala Populară de Arte. Aici au loc probele de aptitudini înainte de începerea unui nou an şcolar!
Cum s-a pregătit spitalul din Bistrița pentru pacienții cu arsuri? acum 2 ore - Spitalul Județean de Urgență Bistrița are o rezervă cu pat pentru pacienții cu arsuri, care nu pot fi transferați imediat la  o clinică de specialitate. Aceasta este deja funcțională 100%, fiind dotată inclusiv cu cadă specială pentru curățarea arșilor.
Aquabis: Lucrări de remediere la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru. Cum vor fi afectaţi locuitorii acum 3 ore - Lucrări de remediere - astăzi - la reţeaua de apă în Rodna, Anieș și Maieru - anunţă Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Se dă mită în spitalele din județ? Clasamentul oferit de Ministerul Sănătății acum 3 ore - Ministerul Sănătății a întocmit un clasament al mitei care se oferă în spitalele din România. Datele au fost obținute pe baza formularelor completate de pacienții internați în unitățile spitalicești, în prima jumătate a anului 2019. CARE este situația la noi în județ:
ANUNŢ: Finalizarea proiectului „ACHIZIŢIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL” acum 4 ore - SC MEGATITAN SRL, cu sediul în Oras Beclean, Str. Nicolae Balcescu, nr. 25A, Judetul Bistriţa-Năsăud, Romania, a derulat, începând cu data de 09.03.2018 si având ca termen de finalizare data de 30.09.2019, proiectul „ACHIZITIE DE UTILAJE LA SC MEGATITAN SRL”.
FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 19 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 20 de ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 20 de ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 21 de ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 22 de ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 23 de ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum O zi - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum O zi - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum O zi - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.