18.7 C
Bistrița
luni, mai 27, 2024

OAMENI din BN – Angi Cosman, campioană națională la karate, acum inginer în Michigan (USA): „În SUA nu mă simt ca acasă, când vin la Bistrița nu mai recunosc locurile”

Angi Cosman s-a născut la Bistrița și este în prezent inginer specializat în lucrări cu ape pluviale la Ingham County. Locuiește în Holt (Michigan, USA).

Din 1995 a făcut Karate kyokushin, ajungând campioană națională. A participat la diverse competiții de profil, inclusiv Campionatele Europene, cucerind numeroase premii și medalii. Tot la karate și-a cunoscut și viitorul soț.

Angi Cosman a practicat karate până în 2001, când a câștigat la loteria vizelor și s-a mutat cu soțul ei în SUA.

Locuiește de mai bine de 20 de ani, alături de soțul ei și cele două fetițe: Lilia și Amanda.

A fost greu la început, pentru că nu cunoșteam pe nimeni acolo. Am plecat de acasă cu două valize. Terminasem Ingineria, la Politehnică, iar în trei luni mi-am și găsit de lucru ca inginer la primăria din Holt. Misiunea mea ar fi să aprob cu avize lucrările care țin de apa pluvială din oraș. Avem, în paralel, și proiecte care țin de protecția mediului”, ne-a mai povestit Angi Cosman. 

După ce a ajuns în SUA, timpul dedicat sportului profesionist s-a redus simțitor. Dar Angi Cosman a continuat să practice din pasiune. A făcut sport cu vecinii și cu copiii acestora. A încercat să frecventeze câteva săli de karate, dar nu a încântat-o prea mult ce a văzut acolo.

În SUA sportul de performanță nu este susținut de stat, așa cum se întâmplă în România. Inclusiv copiii din medii defavorizate au de achitat taxe, chiar dacă au ceva reduceri. Sportul a devenit o afacere pe bani mulți în SUA, ne-a povestit Angi Cosman.

Ambele fete ale familiei Cosman au făcut când erau mici diferite sporturi până când s-au oprit la gimnastică.

Lilia Cosman a început gimnastica la 7 ani, când a fost admisă în așa-numita „echipa de diamant” – echipa care le include pe 50 cele mai bune gimnaste din SUA. Apoi au apărut probleme la sala de gimnastică pe care o frecventa Lilia. Medicul echipei a fost acuzat că abuza copii, iar antrenorii au fost demiși.

Lilia a încercat să-și convingă părinții s-o lase să se antreneze în România, la centrul olimpic de la Deva.

După aproape doi ani de rugăminți, părinții au cedat și au adus-o la Deva să dea o probă, convinși că nu va rezista la viața dificilă din România.

Avea 15 ani. Ne-am dus la clubul din Deva, a preluat-o antrenoarea Liliana Cosma, Adela Popa și Florin Cotuțiu. În anul acela s-a prezentat la Campionatele naționale de juniori, s-a clasat pe locul III… Într-un timp foarte scurt a făcut un progres uimitor. Acum face parte din lotul național de gimnastică.

Este foarte greu. Are antrenament de luni până sâmbătă, cu școala a continuat în SUA și face cursuri online. Vorbim zilnic și încă nu s-a plâns că vrea acasă. S-a acomodat la ritmul de aici mai bine decât ne așteptam…”, ne-a povestit mama gimnastei.

Lilia Cosman a fost botezată în Bistrița. Inclusiv cartea ei de identitate apare tot cu adresa bunicilor din Bistrița. Iar în vacanțele de vară când își vizita bunicii trecea și pe la sala de gimnastică din parc, împreună cu sora ei.

Când sunt în SUA nu mă simt chiar ca acasă, când vin la Bistrița nu mai recunosc locurile și parcă nici aici n-aș fi acasă… Bistrița mi se pare în cnotinuare frumoasă, dar foarte schimbată”, ne-a mărturisit Angi Cosman.

Emisiunea „Oameni din Bistrița-Năsăud” este susținută de Frasinul.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?

Materom: Ofertă de primăvară pentru călătorii confortabile și mult mai sigure

A venit în sfârșit primăvara și este momentul potrivit pentru începuturi proaspete și noi aventuri. Descoperă frumusețea naturii care ne trezește la viață, din spatele volanului modelului tău Mercedes-Benz preferat – un companion excelent pentru călătorii pline de experiențe incitante!