OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

Mihaela Vancea, absolventa Colegiului „Liviu Rebreanu” şi olimpică de aur la Română, şi-a petrecut toată vara în Uganda, Kampala. Nu doar că a predat copiilor de pe stradă. Dar a reuşit să contribuie decisiv la construirea unui sistem de filtrare a apei potabile, implicându-se într-o campanie de strângere de fonduri…

Venim zilnic la KYDA (Kawempe Youth Development Association), o organizație care funcționează atât ca școală, cât și ca orfelinat. Copiii de pe stradă sunt aduși aici pentru a primi un adăpost și educație. (…)

Condițiile în care trăiesc nu sunt tocmai ușoare, în special pentru că le lipsește ceva vital: apa potabilă. Copiilor le e sete mereu. Pe lângă mâncarea pe care o primesc, li se oferă cuburi de gheață pentru a-și potoli setea. În curte au un tanc de apă construit în 2013, un tanc care colectează apa de ploaie si reprezinta sursa lor principala de apă. Însă acest rezervor e murdar, ar trebui ca o dată la șase luni tancul să fie curățat, dar nu s-a atins nimeni de el în toți acești ani. Sigur, copiii nu se gândesc la detaliile acestea când îi lovește setea, asa ca beau mereu de acolo și se îmbolnăvesc…

Apa este un lux pentru copiii din Uganda…

Mihaela Vancea alături de ceilalţi voluntari au demarat o campanie de fundraising, încercând să strângă 2800 de euro pentru a le oferi copiilor din Uganda apă potabilă.

Au reușit să strângă o parte din bani, au intrat în legătură cu ingineri care le-au făcut un plan pentru a construi un sistem de filtrare și colectare a apei de ploaie. Au estimat costurile și au început să lucreze la proiect cu suma adunată până acum.

Am strâns cei 2800 de euro. După ce a apărut şi pe pagina de fb Bistriteanul, suma a trecut de limita pe care am pus-o noi. Ceea ce a fost minunat! Mai ales că platforma ne reţine câteva taxe de administrare. Am mai fi lăsat platforma deschisa, mi-au scris oameni care erau interesati să mai doneze. Însa urma să plecăm curând şi nu voiam sa riscam sa ramanem cu banii blocati pe platforma. Doar după şapte zile de la momentul unei donaţii putem accesa suma respectivă…”, ne-a explicat Mihaela Vancea.

Cum a ajuns Mihaela Vancea în Uganda/Kampala

Mediul virtual e o mare păcăleală uneori. Înainte să vin am citit multe articole despre Uganda, despre Kampala și toate vorbeau despre cât de grozavă e viața aici. Despre safari și animale, despre muzică, despre dans, despre minunatele piețe cu mâncare…“, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Dar nicăieri nu a găsit un articol care să fie onest până la capăt. Care să discute și despre igiena precară, posibilitatea de a contacta diverși viruși, dar mai ales, care să menționeze acea stare de alertă în care ești mereu când mergi pe stradă.

Nu ai cum să treci neobservat: oamenii încearcă mereu să se apropie de tine. Unii sunt prietenoși, alții mai puțin, pentru că ești un real fenomen, ești mzungu (om alb). Așa am fost strigați toată vara.”

Sigur, capitala are cartierele ei mai bogate cu clădiri impozante, mall-uri, parcuri, teatru cinema și toate cele, zone în care te întâlnești cu oameni din toate colțurile lumii… Zone safe, în care viața celor de aici pare perfectă.. Dar odată ce treci dincolo de aceste cartiere, peisajul se schimbă. Străzile se transformă într-o mare piață.

Vezi oameni cărând fructe sau bidoane cu apă deasupra capului, vezi capre peste tot, oameni desculți, oameni care se plimbă printre mașini și încearcă să-ți vândă orice, de la dulciuri și fructe la hărți și plase de țânțari.

Noi am locuit în Kawempe, un district care mi-a amintit foarte mult de verile la țară, cu animale care se plimbă în voie, cu străzi nepavate, cu tarabe la tot pasul și genul acela de magazine mici care înghesuie pâinea pe raftul cu detergent, dar magazine în care găsești câte puțin din toate. Cele mai multe gospodării nu au apă potabilă. De altfel nici noi nu am avut, ne-am cumpărat apă îmbuteliată toată vara…“, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

Voluntari în Uganda, în urma unui interviu

Mihaela Vancea a ajuns în Kampala împreună cu prietenul ei, după ce s-au înscris într-un program Erasmus+, prin Serviciul European de Voluntariat (European Volunteering Service). Stagiul durează trei luni de zile. Programul în sine e conceput pentru nouă luni, însă la fiecare trei luni se schimbă şi voluntarii.

Au aflat de acest program printr-un prieten din Bulgaria care fusese deja acceptat. A cerut mai multe detalii, iar după ce a citit proiectul, şi-a trimis CV-ul și scrisoarea de intenție către organizatori. Ulterior au fost contactați telefonic pentru un interviu pe Skype.

Un interviu care, îmi amintesc, m-a pus pe gânduri… Pentru că dincolo de proiect, am discutat și despre riscuri, despre boli, despre vaccinurile necesare. Despre toate acele chestiuni care nu apar în fotografiile de pe social media. O săptămână mai târziu, am aflat că am fost acceptați amândoi, iar de acolo lucrurile au decurs natural. Ne-am luat toate măsurile de siguranță și am fost gata de drum…“, a povestit Mihaela Vancea.

Uganda, respectiv Kawempe, a fost singura opțiune, întrucât proiectul a fost făcut în colaborare cu organizația gazdă, KYDA (Kawempe Youth Development Association), unde aveam să facem voluntariatul“, ne-a mai explicat Mihaela Vancea.

Tânăra din Bistriţa a ajuns în Uganda în 10 iunie, după ce în aprilie a participat la un training de o săptămână, desfăşurat tot în Kawempe. În acea săptămână, împreună cu alți membri ai organizațiilor implicate, tinerii şi-au creat un plan de acțiune pentru cele nouă luni de voluntariat…  

Clipe atât de intense și emoționante…

E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Să simt că gesturile mele au fost poate prea mici. Că nu am făcut suficient, cu toate că ei s-au arătat extrem de fericiți pentru simplul fapt că eram acolo și ne petreceam timp cu ei. A fost emoționat să văd că un copil care vine cu mâncare la școală o va împărți cu ceilalți care nu au.

Emoționat – pentru că în ziua în care ne-am decis să le gătim ceva, ne-au spus că e cea mai bună mâncare pe care au primit-o. Şi că n-o să ne uite niciodată. Ne-au dăruit un pix roșu ca să nu îi uităm nici noi… De parcă s-ar putea să-i uitam vreodată…!

Emoționat – când vezi că se bucură de cele mai simple lucruri, că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume.

Emoționant – când se agață de tine, când îți zâmbesc, când îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea…

Emoționant când vezi un copil care împarte un biscuite în așa fel încât să ajungă și la colegii lui.

Când vezi că unul din ei are o bomboană pe care o savurează câteva secunde și o dă apoi mai departe să guste și ceilalți.

Copleșitor, când vin și îți spun că nu au părinți și te întreabă dacă tu ai. În momentul acela te simți cel mai vinovat…

A fost intens pentru că am trăit un amalgam de emoții. Am locuit nouă oameni într-o casă, am făcut un buget comun, cumpărături comune, am gătit împreună, am lucrat împreună.

După ce stai cu 9 oameni în casă, ieși afară și te izbeşte o stare continuă de alertă. Oamenii se apropie de tine, te ating… La piață nu ți se zice niciodată prețul real. Trebuie să negociezi mult până să cumperi un produs cu aceeași sumă cu care o cumpără un localnic…”, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Igiena este precară. Siguranța este precară și ea.

Încă din primele zile, voluntarii au fost avertizaţi de cei din conducerea școlii: „Să nu umblăm cu telefonul în mână, să nu avem bunuri asupra noastră, să nu mergem seara pe străzi, să închidem bine ușile și geamurile casei, atunci când plecăm. Întrucât casa vecinilor noștri a fost spartă de trei ori…

Au fost oameni care au încercat să-i jefuiască, în timp ce mergeau pe străzi.

Iar traficul este teribil din oraș, în timp ce trecerile de pietoni sunt rare, iar culoarea semafoarelor nu se respectă.

Așa că soluția e bodaboda, cel mai rapid, dar cel mai periculos mijloc de transport: motocicleta pe post de taxi, care duce câte trei oameni plus șoferul.

Și nu doar atât, căci șoferii de bodaboda pot transporta absolut orice, de la saci de ciment, la găini, capre, televizoare, geamuri, saltele, cauciucuri – orice îți trece prin minte.

La un moment dat, am văzut o boda, ducând în spate un scuter. E o experiență unică să faci slalom printre mașini, să treci pe roșu și să speri că nu intri în altă boda care face același lucru. Abia la sfârșitul verii am aflat că multe din aceste bodaboda nici nu au frâne funcționale… “, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

(va urma)

Vrei specializare în Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? Ești binevenit la Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița iunie 3, 2020 - Vrei să te specializezi în Inginerie Managerială sau Științele Comunicării? La Universitatea Ecologică din București, Centrul Bistrița au început înscrierile! Care este data limită: 
Un bărbat și-a găsit sfârșitul, în timp ce se afla în carantină iunie 3, 2020 - Un bărbat întors din Germania nu a respectat măsura izolării la domiciliu și a fost plasat în carantină instituționalizată. În cursul zilei de astăzi acesta nu și-a ridicat micul dejun și prânzul. Jandarmii care asigurau paza au verificat dacă sunt nereguli, moment în care l-au găsit pe bărbat în stare de inconștiență. Din păcate bărbatul a decedat.
CRUNT! Și-a lovit cu pumnii și picioarele fetița de doar doi anișori iunie 3, 2020 - La aproape doi ani de la comiterea unor fapte de neimaginat asupra propriului copil, o bistrițeancă este trimisă în judecată. Aceasta va răspunde în fața judecătorilor, după ce și-a lovit fetița de doar doi anișori cu pumnii și picioarele.
Autoritățile locale, nevoite să „se spele pe cap” cu cei carantinați forțat și să recupereze singure banii pe cazare iunie 3, 2020 - Cei care nu respectă măsura izolării la domiciliu și sunt prinși brambura pe străzi sunt obligați să stea în carantină 14 zile și să suporte costurile cu cazarea și masa, adică în jur de 1.000 de euro. Autoritățile locale trebuie să se descurce și să recupereze aceste sume de la cei carantinați forțat, care, se pare, nu prea se grăbesc să achite facturile.
În Los Angeles, în schimbul pașilor de dans a ajuns instructor de fitness, inclusiv pentru persoane cu dizabilități iunie 3, 2020 - Cristian Pavel este un tânăr instructor de fitness din Bistrița. Când era copil visa să ajungă gimnast, apoi fotbalist, dar dansul l-a ajutat să-și descopere adevărata pasiune, în Los Angeles, unde a plecat să trăiască “visul american”. Acolo, dansul sportiv învățat acasă l-a ajutat să supraviețuiască, iar în schimbul pașilor de rumba și merengue a...
Ionuț Simionca (PMP): Datorită unor măsuri imposibil de respectat, proprietarii teraselor riscă amenzi enorme iunie 3, 2020 - Măsurile de relaxare adoptate de la începutul lunii au oferit o gură de aer proaspăt proprietarilor de terase, care au fost lăsați să deschidă pentru public, dar numai în anumite condiții foarte stricte care, în unele cazuri, riscă să se întoarcă împotriva întreprinzătorilor.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.669 persoane infectate iunie 3, 2020 - Avem 343 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 152 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Lupii fac prăpăd pe Valea Ilvelor! Au omorât zeci de animale iunie 3, 2020 - Gospodarii de pe Valea Ilvelor sunt terorizați de lupi. Atacurile se dau în zona de graniță dintre Leșu Ilvei și Ilva Mare. Deja au omorât zeci de viței și de oi. Cei de la Fondul de Vânătoare le-au transmis sătenilor că nu au voie să vâneze lupii.
FOTO/VIDEO: Investiții de peste 40 milioane euro, la Năsăud. Proiectul la care primarul Mircea Romocea ține foarte mult iunie 3, 2020 - Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul.ro, primarul Mircea Romocea, a vorbit despre proiectele aflate în derulare în Năsăud. Sunt investiții de peste 40 de milioane de euro care se vor pune în practică, a subliniat Mircea Romocea. Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a precizat că din bugetul local, s-a...
FOTO – Sebiș: „Înarmați” cu găleți, sătenii au ajutat la stingerea unui incendiu, folosind apă din râu iunie 3, 2020 - Un incendiu a izbucnit azi-noapte la o distilerie de țuică din Sebiș. Deși era în toiul nopții, sătenii s-au „înarmat” cu găleți și au ajutat la stingerea incendiului. Au folosit apă din râul care se afla în apropiere.
VIDEO: IMPACT puternic între un autoturism și un tractor în Ilișua iunie 3, 2020 - Un accident rutier a avut loc în Ilișua. Un bărbat care conducea un tractor a virat stânga, fără să se asigure. Autoturismul care era angajat în depășirea sa l-a lovit din plin. VEZI imagini cu momentul impactului:
Aquabis: O avarie accidentală afectează trei localități din județ. Stradă din Bistrița, fără apă iunie 3, 2020 - O avarie accidentală va afecta astăzi, până după-amiază, trei localități din Bistrița-Năsăud, anunță Aquabis.
Raul Gălan despre protestele din SUA: „Rasismul și inegalitatea socială extremă sunt cauzele majore ce provoacă aceste proteste” iunie 2, 2020 - În Statele Unite ale Americii protestele violente şi ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine continuă după ce un bărbat de culoare a fost călcat pe gât de un polițist. Bistrițeanul Raul Gălan care se află în SUA face o clarificare referitoare la aceste evenimente, văzute de la fața locului. „Rasismul e foarte real atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel structural”, spune tânărul.
Bistrița-Năsăud înregistrează încă un deces al unui bistrițean infectat cu COVID-19 iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a emis un nou raport privind numărul de decese al românilor depistați cu COVID-19. Printre ultimele decese anunțate în urmă cu puțin timp se numără și un bistrițean.
OAMENI din BN: Eric Stana, absolvent CNAM, despre Romania Skillers. „Cel mai avantajos job în viitor, pentru tineri!” iunie 2, 2020 - Eric Stana a absolvit recent Colegiul „Andrei Mureșanu” din Bistrița și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat. Din martie 2014, în timpul liber se ocupă de canalul Romania Skillers, pe Youtube. Se pot câștiga, uneori, sume exorbitante de milioane de euro. Cel mai bun lucru pe care l-a învățat în cei 5-6 ani de Youtube? „Merită să fii tu însuți. În orice situație și indiferent de circumstanțe...”
Vrei să te faci asistentă medicală? Au început înscrierile la Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” iunie 2, 2020 - Școala Sanitară postliceală „Carol Davila” Bistrița organizează sesiune de admitere pentru anul școlar 2020 / 2021.
Bătăușul de la KFC, reținut! Azi instanța va decide luarea unei măsuri preventive: iunie 2, 2020 - Prima zi de libertate ar putea fi ultima, cel puțin pentru o perioadă, pentru un tânăr din Bistrița. Acesta a lovit cu pumnul și accidentat cu mașina pe un alt tânăr. Întreaga scenă a avut loc ieri, la KFC.
S-a decis! CE se întâmplă cu mult așteptatele festivaluri UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle: iunie 2, 2020 - Tinerii, și nu numai, aștepau cu mare drag perioada verii. Festivalurile din sezonul cald adunau mii de persoane și distracția era la maxim. Pandemia de coronavirus a dat însă multe planuri peste cap. CE au decis organizatorii legat de festivalurile UNTOLD, NEVERSEA și Electric Castle:
VIDEO: Doi cai frumoși, noaptea, pe DJ 172 C iunie 2, 2020 - S-a întâmplat azi-noapte, pe drumul care leagă Ilva Mică de Strâmba. Doi cai se plimbau pe carosabil. La un moment dat, erau deja agitați din cauza mașinilor care treceau prin zonă. Frumoși, frumoși, dar periculoși... mai ales la ora respectivă... în trafic.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 19.517 persoane infectate iunie 2, 2020 - Avem 340 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 119 de cazuri noi de infecție.
Ultimul răcnet, la Liceul de arte „Corneliu Baba” din Bistrița! iunie 2, 2020 - Elevii Liceului de arte „Corneliu Baba” au toate motivele să fie încântați. Au primit, zilele trecute, câteva intrumente de ultimă generație, dotate cu programe de utilizare a tehnologiei în creație. Liceul de Arte Corneliu Baba devine astfel singurul din județ care poate să furnizeze servicii specializate pe acest segment de piață.
Șase luni – Atât va ”suporta” pământul mașinile abandonate! Iar autoritățile pot chiar să le vândă iunie 2, 2020 - Un proiect de lege reglementează problema mașinilor abandonate. Astfel, după șase luni de zile, dacă nu e mutată sau revendicată, va fi luată de pe domeniul public. AFLĂ detalii și cine mai trebuie să-și dea acordul:
VIDEO – Un bistrițean a încercat un „botez” ad-hoc într-o baltă, dis-de-dimineață. Un polițist și un pompier l-au „salvat” iunie 2, 2020 - Intervenție neobișnuită pentru pompierii bistrițeni în această dimineață pe strada Burgului din municipiu. După ce a fredonat câteva cântece religioase, un bărbat s-a aruncat într-un bazin cu apă adânc de 4 metri. Acesta s-a ales cu o hipotermie, apa având doar 9 grade.
BN: Încă un deces în contextul pandemiei! Al 29- lea iunie 2, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis o nouă informație privind decesele survenite în contextul pandemiei. Dacă la nivel național numărul deceselor ajunge la 1.279, la noi în județ s-a înregistrat al 29-lea.
Aquabis: Defecțiune pe rețeaua de apă, în patru localități ale județului. Stradă din Năsăud, fără apă potabilă până mâine iunie 2, 2020 - S-a înregistrat o defecțiune, pe rețeaua de apă, în două localități ale județului - anunță Aquabis. O stradă din Năsăud rămâne fără apă, până mâine:
FOTO/VIDEO: Prima zi de „liber” la terase! Bistrițenii nu s-au lăsat speriați de nori iunie 1, 2020 - Terasele din centrul istoric au fost luate cu asalt de bistrițenii care așteaptă de luni bune să se relaxeze la un suc în aer liber. Administratorii de localuri s-au adaptat și au făcut tot posibilul să respecte regulile impuse de Ministerul Sănătății, iar clienții nu s-au lăsat așteptați.
FOTO/VIDEO: Un bărbat a fost spulberat de tren în Livezile iunie 1, 2020 - Un grav accident a avut loc în localitatea Livezile. O persoană a fost lovită de tren. Victima prezenta leziuni incompatibile cu viața.
BN: S-a înregistrat al 28-lea deces al unei persoane diagnosticate cu COVID 19 iunie 1, 2020 - Grupul de Comunicare Strategică a transmis alte decese survenite în rândul celor depistați pozitiv cu COVID 19. Printre ele, și un bistrițean. Astfel, la nivelul județului, numărul celor decedați și depistați cu COVID 19 ajunge la 28.
FOTO/VIDEO – Agresiune la KFC: Ar fi primit un pumn și apoi ar fi fost târât după mașină iunie 1, 2020 - S-a întâmplat în urmă cu puțin timp, la KFC. Între doi bărbați s-a iscat o neînțelegere. Iar unul s-a ales cu un pumn, fiind târât după mașină. AFLĂ detalii:
TRIUMF: De la liceul din Bistrița, la prestigiosul Conservator din Amsterdam! Zeci de alte premii, în plină pandemie iunie 1, 2020 - Chitaristul Alexandru Grecu, absolvent al Liceului de muzică „Tudor Jarda”, a fost admis la prestigiosul Conservator din Amsterdam. Nu este singurul elev care a punctat o victorie. Deși au traversat o perioadă dificilă, în care mulți s-au străduit să-și mențină echilibrul – micii muzicieni de la „Tudor Jarda” se pot lăuda cu zeci de premii cucerite la concursurile online.