OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

Mihaela Vancea, absolventa Colegiului „Liviu Rebreanu” şi olimpică de aur la Română, şi-a petrecut toată vara în Uganda, Kampala. Nu doar că a predat copiilor de pe stradă. Dar a reuşit să contribuie decisiv la construirea unui sistem de filtrare a apei potabile, implicându-se într-o campanie de strângere de fonduri…

Venim zilnic la KYDA (Kawempe Youth Development Association), o organizație care funcționează atât ca școală, cât și ca orfelinat. Copiii de pe stradă sunt aduși aici pentru a primi un adăpost și educație. (…)

Condițiile în care trăiesc nu sunt tocmai ușoare, în special pentru că le lipsește ceva vital: apa potabilă. Copiilor le e sete mereu. Pe lângă mâncarea pe care o primesc, li se oferă cuburi de gheață pentru a-și potoli setea. În curte au un tanc de apă construit în 2013, un tanc care colectează apa de ploaie si reprezinta sursa lor principala de apă. Însă acest rezervor e murdar, ar trebui ca o dată la șase luni tancul să fie curățat, dar nu s-a atins nimeni de el în toți acești ani. Sigur, copiii nu se gândesc la detaliile acestea când îi lovește setea, asa ca beau mereu de acolo și se îmbolnăvesc…

Apa este un lux pentru copiii din Uganda…

Mihaela Vancea alături de ceilalţi voluntari au demarat o campanie de fundraising, încercând să strângă 2800 de euro pentru a le oferi copiilor din Uganda apă potabilă.

Au reușit să strângă o parte din bani, au intrat în legătură cu ingineri care le-au făcut un plan pentru a construi un sistem de filtrare și colectare a apei de ploaie. Au estimat costurile și au început să lucreze la proiect cu suma adunată până acum.

Am strâns cei 2800 de euro. După ce a apărut şi pe pagina de fb Bistriteanul, suma a trecut de limita pe care am pus-o noi. Ceea ce a fost minunat! Mai ales că platforma ne reţine câteva taxe de administrare. Am mai fi lăsat platforma deschisa, mi-au scris oameni care erau interesati să mai doneze. Însa urma să plecăm curând şi nu voiam sa riscam sa ramanem cu banii blocati pe platforma. Doar după şapte zile de la momentul unei donaţii putem accesa suma respectivă…”, ne-a explicat Mihaela Vancea.

Cum a ajuns Mihaela Vancea în Uganda/Kampala

Mediul virtual e o mare păcăleală uneori. Înainte să vin am citit multe articole despre Uganda, despre Kampala și toate vorbeau despre cât de grozavă e viața aici. Despre safari și animale, despre muzică, despre dans, despre minunatele piețe cu mâncare…“, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Dar nicăieri nu a găsit un articol care să fie onest până la capăt. Care să discute și despre igiena precară, posibilitatea de a contacta diverși viruși, dar mai ales, care să menționeze acea stare de alertă în care ești mereu când mergi pe stradă.

Nu ai cum să treci neobservat: oamenii încearcă mereu să se apropie de tine. Unii sunt prietenoși, alții mai puțin, pentru că ești un real fenomen, ești mzungu (om alb). Așa am fost strigați toată vara.”

Sigur, capitala are cartierele ei mai bogate cu clădiri impozante, mall-uri, parcuri, teatru cinema și toate cele, zone în care te întâlnești cu oameni din toate colțurile lumii… Zone safe, în care viața celor de aici pare perfectă.. Dar odată ce treci dincolo de aceste cartiere, peisajul se schimbă. Străzile se transformă într-o mare piață.

Vezi oameni cărând fructe sau bidoane cu apă deasupra capului, vezi capre peste tot, oameni desculți, oameni care se plimbă printre mașini și încearcă să-ți vândă orice, de la dulciuri și fructe la hărți și plase de țânțari.

Noi am locuit în Kawempe, un district care mi-a amintit foarte mult de verile la țară, cu animale care se plimbă în voie, cu străzi nepavate, cu tarabe la tot pasul și genul acela de magazine mici care înghesuie pâinea pe raftul cu detergent, dar magazine în care găsești câte puțin din toate. Cele mai multe gospodării nu au apă potabilă. De altfel nici noi nu am avut, ne-am cumpărat apă îmbuteliată toată vara…“, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

Voluntari în Uganda, în urma unui interviu

Mihaela Vancea a ajuns în Kampala împreună cu prietenul ei, după ce s-au înscris într-un program Erasmus+, prin Serviciul European de Voluntariat (European Volunteering Service). Stagiul durează trei luni de zile. Programul în sine e conceput pentru nouă luni, însă la fiecare trei luni se schimbă şi voluntarii.

Au aflat de acest program printr-un prieten din Bulgaria care fusese deja acceptat. A cerut mai multe detalii, iar după ce a citit proiectul, şi-a trimis CV-ul și scrisoarea de intenție către organizatori. Ulterior au fost contactați telefonic pentru un interviu pe Skype.

Un interviu care, îmi amintesc, m-a pus pe gânduri… Pentru că dincolo de proiect, am discutat și despre riscuri, despre boli, despre vaccinurile necesare. Despre toate acele chestiuni care nu apar în fotografiile de pe social media. O săptămână mai târziu, am aflat că am fost acceptați amândoi, iar de acolo lucrurile au decurs natural. Ne-am luat toate măsurile de siguranță și am fost gata de drum…“, a povestit Mihaela Vancea.

Uganda, respectiv Kawempe, a fost singura opțiune, întrucât proiectul a fost făcut în colaborare cu organizația gazdă, KYDA (Kawempe Youth Development Association), unde aveam să facem voluntariatul“, ne-a mai explicat Mihaela Vancea.

Tânăra din Bistriţa a ajuns în Uganda în 10 iunie, după ce în aprilie a participat la un training de o săptămână, desfăşurat tot în Kawempe. În acea săptămână, împreună cu alți membri ai organizațiilor implicate, tinerii şi-au creat un plan de acțiune pentru cele nouă luni de voluntariat…  

Clipe atât de intense și emoționante…

E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Să simt că gesturile mele au fost poate prea mici. Că nu am făcut suficient, cu toate că ei s-au arătat extrem de fericiți pentru simplul fapt că eram acolo și ne petreceam timp cu ei. A fost emoționat să văd că un copil care vine cu mâncare la școală o va împărți cu ceilalți care nu au.

Emoționat – pentru că în ziua în care ne-am decis să le gătim ceva, ne-au spus că e cea mai bună mâncare pe care au primit-o. Şi că n-o să ne uite niciodată. Ne-au dăruit un pix roșu ca să nu îi uităm nici noi… De parcă s-ar putea să-i uitam vreodată…!

Emoționat – când vezi că se bucură de cele mai simple lucruri, că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume.

Emoționant – când se agață de tine, când îți zâmbesc, când îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea…

Emoționant când vezi un copil care împarte un biscuite în așa fel încât să ajungă și la colegii lui.

Când vezi că unul din ei are o bomboană pe care o savurează câteva secunde și o dă apoi mai departe să guste și ceilalți.

Copleșitor, când vin și îți spun că nu au părinți și te întreabă dacă tu ai. În momentul acela te simți cel mai vinovat…

A fost intens pentru că am trăit un amalgam de emoții. Am locuit nouă oameni într-o casă, am făcut un buget comun, cumpărături comune, am gătit împreună, am lucrat împreună.

După ce stai cu 9 oameni în casă, ieși afară și te izbeşte o stare continuă de alertă. Oamenii se apropie de tine, te ating… La piață nu ți se zice niciodată prețul real. Trebuie să negociezi mult până să cumperi un produs cu aceeași sumă cu care o cumpără un localnic…”, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Igiena este precară. Siguranța este precară și ea.

Încă din primele zile, voluntarii au fost avertizaţi de cei din conducerea școlii: „Să nu umblăm cu telefonul în mână, să nu avem bunuri asupra noastră, să nu mergem seara pe străzi, să închidem bine ușile și geamurile casei, atunci când plecăm. Întrucât casa vecinilor noștri a fost spartă de trei ori…

Au fost oameni care au încercat să-i jefuiască, în timp ce mergeau pe străzi.

Iar traficul este teribil din oraș, în timp ce trecerile de pietoni sunt rare, iar culoarea semafoarelor nu se respectă.

Așa că soluția e bodaboda, cel mai rapid, dar cel mai periculos mijloc de transport: motocicleta pe post de taxi, care duce câte trei oameni plus șoferul.

Și nu doar atât, căci șoferii de bodaboda pot transporta absolut orice, de la saci de ciment, la găini, capre, televizoare, geamuri, saltele, cauciucuri – orice îți trece prin minte.

La un moment dat, am văzut o boda, ducând în spate un scuter. E o experiență unică să faci slalom printre mașini, să treci pe roșu și să speri că nu intri în altă boda care face același lucru. Abia la sfârșitul verii am aflat că multe din aceste bodaboda nici nu au frâne funcționale… “, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

(va urma)

VIDEO: Elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în sprijinul salvamontiștilor bistrițeni octombrie 22, 2019 - Salvamontiștii bistrițeni au solicitat încă de anul trecut sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Aceștia aveau nevoie de un elicopter care să-i ajute cu transportul de materiale. Operațiunea a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei.
Ionuț Simionca (PMP): Crețu și Moldovan vând gogoși electorale și minciuni octombrie 22, 2019 - Într-o declarație politică, deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat public nemulțumirea legată de faptul că președintele CJ Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au inaugurat cu fast proiectul de construire a unei săli polivalente în Wonderland.
Se întâmplă în Bistrița-Năsăud: Fetiță de 7 ani trimisă acasă de la dispensarul școlar cu mâna ruptă în două locuri octombrie 22, 2019 - O fetiță de 7 ani a fost trimisă astăzi acasă, cu profesorul de sport, după ce și-a rupt mâna în două locuri, în urma unei căzături. După incident, fetița a ajuns la dispensarul școlar, de unde a fost trimisă acasă și nu la spital, cum ar fi trebuit.
ALEGERI 2019: PSD se opune politicilor de austeritate anunțate de Orban și PNL octombrie 22, 2019 - PSD se opune politicilor de austeritate anunțate deja de Orban și PNL și nu participă la ședința de plen pentru învestirea guvernului Orban!
VIDEO: O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, în premieră, la Bistriţa! octombrie 22, 2019 - O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, cu personaje mitice şi seducătoare dansuri ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute la Bistriţa. Mai mult, am avut parte şi de câteva experienţe sonore cu adevărat spectaculoase!
Pedeapsă cu EXECUTARE pentru un fost examinator auto. Despre cine este vorba: octombrie 22, 2019 - Dacă până acum angajații de la Permise Auto care au fost prinși cu mită au scăpat de gratii cu pedepse fără executare, unul dintre ei nu a fost atât de norocos. Trimis în judecată în două dosare, acesta s-a ales cu doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Despre cine este vorba:
O cunoașteți?? A furat geanta unei cliente! Sunați la 112 dacă aveți informații! octombrie 22, 2019 - Un furt a avut loc vineri, în incinta unui magazin din Bistrița. În timp ce o clientă proba ceva, geanta cu actele, banii și telefonul i-au fost sustrase de o altă femeie. UPDATE: Hoaţa a fost identificată de polişişti.
VIDEO – Minora ce ar fi fost răpită de unchiul său a fost găsită! UNDE era: octombrie 22, 2019 - Sute de polițiști, jandarmi și voluntari au căutat ieri minora dispărută. Alerta a fost dată ca și răpire, deoarece fata a fost văzută ultima dată plecând cu unchiul ei. Azi-noapte, oamenii legii au găsit-o. Unchiul ei a fost audiat. UNDE se aflau cei doi:
S-a pus cu polițiștii și acum va da cu subsemnatul, periodic, la IPJ! octombrie 22, 2019 - Un tânăr din Sîngeorz a fost reținut de polițiști după ce a încălcat mai multe reguli. Acum, pentru 60 de zile, va trebui să dea cu subsemnatul la sediul IPJ BN. CUM s-a întâmplat totul:
Limitatoare de viteză într-o comună de pe Valea Bârgăului. AFLĂ unde octombrie 22, 2019 - Primăria unei comune de pe Valea Bârgăului pune piciorul în prag și e hotărâtă să lupte cu vitezomanii care circulă pe drumurile din comună. Astfel, autoritatea locală va monta limitatoare de viteză.
Aquabis Bistriţa: Avarie în Rebrişoara! Este afectată toată partea de jos a satului octombrie 22, 2019 - Începând de ieri seară, în Rebrişoara s-a sistat apa potabilă. Au fost afectate străzile Ulița Morii, Primăriei precum și toată partea de jos a satului. Când se reia difuzarea apei potabile:
Un adolescent de 16 ani de la centrul de plasament din Beclean și-a luat la bătaie educatorii. Totul s-a terminat la…Psihiatrie octombrie 22, 2019 - Un adolescent de 16 ani cazat la centrul de plasament din Beclean, în urmă cu două zile, și-a luat la bătaie educatorii. Victime i-au căzut o femeie și un bărbat, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale. Totul s-a terminat la secția de Psihiatrie Infantilă a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Și-a răpit nepoata minoră! Zeci de polițiști îi caută! Dacă-i vedeți, sunați urgent la 112! octombrie 21, 2019 - Zeci de polițiști s-au mobilizat în căutarea Dariei! O copilă de 13 ani a fost văzută ultima dată alături de unchiul ei, care i-a propus să îl însoțească. Apoi, zici că ar fi intrat în pământ. Dacă-i vedeți, sunați URGENT la 112.
Din instructor de dansuri l-ați făcut senator! Acu nici nu mai joacă pentru bani, stă pitit și ia indemnizația octombrie 21, 2019 - Poate nu știați, poate v-a scăpat sau poate ați uitat de când nu l-ați văzut... Dar Ioan Simionca este unul dintre cei șase parlamentari din Bistrița-Năsăud, mai exact unul din cei doi senatori ai județului în care ne ducem traiul. Aflați despre el că e bine sănătos, deși n-a prea fost văzut și auzit în ultima vreme.
VIDEO: Grigore Leşe a comparat un loc din Bistriţa-Năsăud cu Elveţia! octombrie 21, 2019 - Invitat zilele trecute la Bistriţa, pentru a participa la un spectacol de folclor tradiţional – artistul Grigore Leşe a recunoscut că un anumit loc din judeţul nostru l-a făcut să se simtă ca în Elveţia!