9.9 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 2, 2023

OFICIAL: Victima violenței în familie te poate ierta, dar dacă nu ea a făcut plângerea, nu scapi de cercetarea penală

O modificare legislativă mai face un pas în protejarea victimelor violenței în familie. Mai exact, chiar dacă victima nu face plângere, se poate deschide dosar penal în urma sesizării din oficiu a oamenilor legii. Dar în acest caz, împăcarea NU mai poate avea loc.

Se fac tot mai mulți pași în protejarea victimelor violenței domestice și pedepsirea infractorilor.

Legea 233/2020, prevede că:

În cazul infracțiunilor prevăzute în art. 193 și art. 196 săvârșite asupra unui membru de familie, acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu

Modificarea acestei legi constă în faptul că, dacă dosarul penal e deschis din oficiu, împăcarea cu victima nu te mai poate absolvi de cercetarea penală.

Pentru infracţiuni de lovire comise cu intenţie sau din greşeală în familie (între soţi, concubini, părinţi-copii, bunici – nepoţi, fraţi), dacă ancheta demarează din oficiu (fie prin autosesizare de către organul de poliţie parchet, fie ca urmare a unui articol de presă, fie urmarea unui denunţ de la vreun martor), împăcarea dintre părţi nu mai stopează cercetările” a explicat Cristi Danileț.

Totuși, legislația actuală prevede că dacă VICTIMA a depus plângerea, și apoi își iartă agresorul, acesta de pe urmă scapă de cercetările penale.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.