9.7 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

Ora Pământului 2023: Bistrițenii, îndemnați să stingă lumina timp de o oră, să recicleze sau să planteze un copac

Din solidaritate pentru planetă, sâmbătă, centrul orașului se va „scălda” în întuneric timp de o oră, alături de alte peste 8.000 de orașe. Bistrița celebrează Ora Pământului.

În acest weekend locuitorii Bistriței sunt invitați să stingă becul și să petreacă o oră pe întuneric, marcând astfel un moment de reflecție asupra efectelor schimbărilor climatice care afectează planeta.

An de an, ultima sâmbătă din luna martie mobilizează milioane de cetățeni, instituții și companii care sting luminile și opresc aparatele electrocasnice neesențiale timp de o oră. Sunt, astfel, părtașii celui mai mare eveniment de mediu din istorie numit Ora Pământului (Earth Hour), ajuns la a 17-a ediție.

Bistrița se alătură din nou acestei inițiative și răspunde afirmativ noii provocări lansate de WWF România.

„Gătiți cu ingrediente locale, reînnoiți o bluza veche, plantați un copac…”

Puneți pe pauză rutina zilnică și oferiți în dar o oră pentru Pământ, în fiecare lună. O oră pe care o petreceți alături de cei apropiați, în comuniune cu mediul înconjurător.

Alături de familie sau prieteni faceți ceva care să aibă legătură cu protecția naturii: gătiți cu ingrediente locale, reînnoiți o bluza veche, reciclați, plantați un copac.

Nu e mult, nu e greu, dar dacă ne adunăm cât mai mulți oameni cu conștiință ecologică trezită, avem o șansă să reparăm. Avem o șansă să oprim degradarea naturii și să o ajutăm să devină și mai rezilientă. Pentru bunăstarea noastră și pentru generațiile viitoare!”, au transmis reprezentanții primăriei Bistrița.

Bistrițenii sunt invitați sâmbătă de la ora 20.30, la spectacolul gulguţelor cercetășești realizate de „Cercetaşii bistriţeni”, pe pietonalul „Liviu Rebreanu”.

De asemenea, în același interval orar – iluminatul public în zonă și în clădirile primăriei va fi întrerupt.

Calendarul ecologic 2023

În intervalul martie – aprilie 2023, Primăria Bistrița organizează o serie de acțiuni menite să marcheze evenimentele din calendarul ecologic.

E vorba despre Ziua Mondială a Apei, Ora Pământului, Luna Pădurii și Campania anuală „Curățenia de primăvară 2023”.

Centrul de Informare și Educație Ecologică – SCOALA VERDE isi deschide porțile în această perioadă pentru preșcolarii și școlarii din Bistrita care participă la Programul „Săptămâna verde”. Aici vor fi predate lecții de educație ecologică având ca teme:

  • Colectarea selectivă a deșeurilor și importanța reciclării acestora,
  • Apă curată și valorizarea ei,
  • Economia de energie.

În cadrul Campaniei Luna Curățeniei de primăvară 2023, sunt organizate acțiuni de ecologizare a parcurilor, scuarurilor şi locurilor de joacă, zone “adoptate” de unităţile de învăţământ din municipiul Bistrița.

Tot în acest context, se va desfășura și o Campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Intitulată Locul deşeurilor nu este acasă! Trimite deşeurile la plimbare! campania este realizată de colectorul autorizat Întreprindere Individuală Mina Nedelea în colaborare cu Primăria municipiului Bistrița.

Vineri, 24 martie, reprezentanții Direcției Integrare Europeană vor participa la acțiunea de ecologizare a malului stâng al râului Bistrița și liziera Pădurii Codrișor, alături de voluntari de la Liceul cu Program Sportiv Bistrita.

Luna Pădurii 2023 va fi marcată de un concurs pe teme silvice organizat împreună cu elevii de la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Bistrița.

„Actiunile propuse, la care invităm un număr cât mai mare de voluntari, sunt mici gesturi care pot influența calitatea vieții noastre, natura și întreaga planetă, dar împreună accelerăm schimbarea pentru binele tuturor”, se arată într-o postare pe pagina de socializare Bistrița renunță la plastic.

Primul eveniment Ora Pământului din România a avut loc în 2009, în 9 orașe. Cu timpul, fenomenul fost marcat în întreaga țară, fiind implicate inclusiv mari instituții, precum Palatul Cotroceni sau Palatul Parlamentului, care au stins luminile clădirilor timp de o oră.

Foto @ Arhivă

Adela Cosma

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Cam târziu!!! Cred că este doar o frecție la un picior de lemn!!! La cât s-a distrus și se continuă a se distruge! Este doar un gest simbolic!!! Să plantezi un copac și vine altul și îl taie!!! Chiar nu știu cum va fi viitorul!!!

  2. Viitorul este descris cu lux de amanunte in Biblie la APOCALIPSA.
    Vedem deja odata cu PANDEMIA si razboiul din Ucraina ca ne indreptam cu pasi clari spre o distrugere generala.
    Sa nu mai vorbim despre droguri accidente la tot pasul si la violentele de peste tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.