Părintele Leontin Stejerean împlinește mâine 100 de ani! „Un model pentru generaţii întregi de preoţi”

Părintele Leontin Stejerean împlinește mâine 100 de ani! „Un model pentru generaţii întregi de preoţi”

L-am întâlnit acum patruzeci de ani, în anul 1980, la Protopopiatul Ortodox Român din Bistriţa, condus atunci de vrednicul protopop, Creţa Simion, care îi era nepot după doamna preoteasă, Mama Cenţa, aşa cum am început a-i zice după ce părintele Stejerean ne-a devenit tuturor ,,Tata Tinu”.

Eram în pregătirea licenţei în Istoria Bisericii şi mândru că am fost ales să fac parte dintr-o echipă de specialişti în istorie. Cu ei am inventariat în toate bisericile ortodoxe ale judeţului – tot fondul de carte veche şi icoane vechi, până la anul 1850, pe care le-am trecut în Patrimoniul Cultural Naţional.

Am găsit împreună o adevărată comoară a Neamului Românesc. 11 Cazanii ale lui Varlaam ediţie princeps, Bibila de la Bucureşti din 1688, Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia a lui Simion Ştefan) și multe altele. Era minuţios şi harnic, fără să se grăbească niciodată.

Părintele Leontin Stejerean era preot paroh în Parohia Ortodoxă Ghinda, cu filiala Jelna şi deţinea funcţia de contabil al Protopopiatului Ortodox. Ştia slavona şi lectura cu uşurinţă literele chirilice, mai ales cele lucrate artistic de străvechii tipografi şi, mai ales, experimentaţii copişti. Era foarte atent la ,,însemnările marginale”.

Eu, cu studii de specialitate, credeam că o să le dau lecţii la toţi. Însă, repede am constatat că am multe, foarte multe de învăţat de la bătrânii mei dascăli şi colegi de birou.

Aşa am intrat eu în ,,biroul protopopial”, care era condus de protopop, de protoiereul Gavril Preda şi de părintele protoiereu Vasile Naghiu, secretarul instituţiei, cu care mai apoi am devenit coleg de slujire la ,,Catedrala Coroanei Maicii Domnului” din Bistriţa.

Catedrala a fost în vechime biserică mănăstirească şi avea adăugat în titlu şi cognomenul ,,Panta Nossa” (,,Doamna Noastră”, adică, ,,Catedrala Coroanei Maicii Domnului, Panta Nossa”), atribut al Maicii Domnului care a dat numele Bistriţei din anul 1241 – an în care ,,a treia zi de Paşti, tătarii au ucis în Târgul Nossa, (azi Bistriţa), 6014 creştini”, conform unui Codex benedictin din Luxemburg, de unde vor veni aici saşii bistriţeni în satele şi târgurile prădate, începând cu anul 1246.

După un an am ajuns paroh în Gledin, tot datorită mentorului meu, academicianul Mircea Păcurariu – îndrumătorul meu în a face colecţia de carte veche, canonizările sfinţilor bistriţeni şi năsăudeni şi în tot ce scriu eu până astăzi în domeniul istoriei Bisericii, care dorea informaţii noi şi o eventuală canonizare a Sfântului Pahomie, episcopul Romanului, care se născuse acolo.

Pe cine credeţi că găsesc eu acolo? Părintele Leontin Stejerean era ,,în pastoral” cu stupii săi care hoinăreau cu folos după polen în pădurea de salcâmi care înconjura satul pe lângă calea ferată, înadins puşi ca să ţină terasamentul.

Aşa i-am cunoscut împreună cu soţia mea, apoi cu copiii mei pe cei din familia lui ,,Tata Tinu”.

Toţi erau implicaţi în apicultură. Nimeni nu rămânea acasă. Ginerele său era director al Teatrului Naţional din Sibiu şi, ori de câte ori era posibil, fugeau să vadă cum ,,pasc oile lor cu aripi”. El şi soţia lui, îl îngrijesc acum la Sibiu pe preotul nostru centenar.

Era întocmai cum se cere la jurământul de la hirotonire: ,,Blând, cuminte, ascultător, destoinic să înveţe pe alţii”, foarte răbdător şi liniştit, ,,bun chivernisitor al casei sale, având copii supuşi şi credincioşi”.

Feciorul său, care i-a purtat numele, Stejerean Leontin Voicu, a fost mulţi ani director de şcoală şi pasionat de apicultură, ca de altfel şi doamna învăţătoare, Maria, soţia sa şi copilul lor, Voicuţu.

A avut zile frumoase şi nenorociri. Am fost împreună la pierderea soţiei Vicenţia şi a fiului său, Leontin Voicu, care s-a dus prea devreme dintre noi. A rămas puternic în credinţă şi nădejde, în înviere şi viaţă veşnică.

Mi-a lăsat unele dintre cărţile sale dragi.

Când am încercat să-l mângâi pentru pierderea lui Voicu, mi-a zis un lucru memorabil, pe care îl ştia de la George Coşbuc, care şi el şi-a pierdut fiul:

,,Necesitatea, nevoia credinţei în înviere, în viaţă veşnică şi în rai, nu o simte mai profund nici un om, decât acela la care îi moare copilul. Eu am murit şi cu Cenţa, dar mai ales cu Voicu. Și, dacă mori, e musai să şi învii…

O sută de ani, Tată Tinu, asta a fost ţinta noastră de fiecare dată când ne întâlneam sau vorbeam la telefon.

Câţi vor mai fi, să fie cu sănătate şi linişte sufletească. Vă mulţumim mai ales pentru că aţi fost model pentru generaţii întregi de preoţi.

La mulţi ani!

Preot Nicolae Feier 

Foto @ Tribuna.ro

Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul:
FOTO/VIDEO: Accident cu victimă încarcerată în Jelna februarie 26, 2021 - Echipajele de intervenție ale ISU BN, SAJ BN și IPJ BN au fost solicitate în Jelna, la un accident rutier. Două autoturisme au colizionat, una părăsind partea carosabilă. O persoană a rămas încarcerată.
Accesare grant pentru capital de lucru februarie 26, 2021 - Societatea GUZU & KRAFT SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” proiect nr RUE M2-3363 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
FOTO/VIDEO: Accident cauzat de un șofer începător pe Petru Maior. O femeie a rămas blocată februarie 26, 2021 - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe strada Petru Maior din municipiu. Un șofer începător a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens, lovind din plin o altă mașină. O femeie- pasagerul din dreapta- a rămas blocată în autoturism.
FOTO/VIDEO: TRAGEDIE pe Bulevardul Decebal! Pompierii au intervenit cu scara, la etajul patru februarie 25, 2021 - O bistrițeancă a sunat la 112 cerând ajutor pompierilor, după ce soțul ei nu-i răspundea. Echipajul ISU BN de intervenție la înălțime a ajuns rapid în zonă, dar din păcate, a fost prea târziu.
FOTO: Jandarmii au ”devenit” pompieri, după ce o mașină s-a aprins în mers februarie 25, 2021 - Un șofer a tras rapid mașina pe dreapta, de sub capotă ieșind fum. Când a ridicat capota, flăcările au izbucnit cu putere. Un echipaj de jandarmi aflat în patrulare în zonă a oprit și intervenit prompt, reducând astfel pagubele.
Prundu Bârgăului: Tânără însărcinată, lovită de o mașină condusă de un începător februarie 25, 2021 - Un accident rutier a avut loc în această seară în Prundu Bârgăului. O tânără însărcinată a fost lovită de o mașină. Victima a ajuns la spital.
În an pandemic, doar 14% din locurile de cazare din hotelurile și pensiunile din județ au fost efectiv ocupate februarie 25, 2021 - Pandemia de Covid-19 a lovit puternic în turismul global. Deși românii s-au orientat spre destinații din țară, anul trecut au fost ocupate cu 15% mai puține locuri de cazare, comparativ cu 2019. În Bistrița-Năsăud, doar 14% dintre locurile de cazare disponibile în hoteluri și pensiuni au fost ocupate.
VIDEO – Emoționant omagiu, la „Cuibul Visurilor” din Maieru: O expoziție de pictură, în amintirea unei mari campioane olimpice februarie 25, 2021 - Muzeul „Cuibul visurilor” din Maieru a inaugurat zilele trecute un emoționant omagiu în amintirea unei mari campioane olimpice. Este vorba despre atleta Maria Cioncan, originară din Maieru, care s-a stins la vârsta de 29 de ani, în urma unui tragic accident de mașină, în ianuarie 2007. Sportiva este celebrată în satul natal în peste 150 de picturi și desene ale copiilor.
Autorii a două furturi de la finele lui 2020, identificați de polițiști! februarie 25, 2021 - Un card cu tot cu PIN pe el și o sumă frumușică de bani au fost furate, din Maieru și Rodna, la finele anului trecut. Ieri, polițiștii bistrițeni au reușit să identifice autorii celor două furturi. Paguba totală ajunge la 13.500 de lei.
VIDEO: Mureșan (ISJ) recidivează! Rade școala din Suplai și grădinița din Aluniș fără să lupte pentru ele: „Legea e lege” februarie 25, 2021 - Aproape 30 de copii din Suplai și Aluniș vor fi nevoiți să facă naveta din toamna acestui an la Poienile Zagrei și respectiv Zagra la școală, după ce școala și respectiv grădinița din localitate se desființează. Reacția șefului ISJ la situația copilașilor de 6-7 ani care trebuie să coboare de pe munte cu noaptea în cap și să mai facă încă 10 km până la școală: „Legea e lege și trebuie s-o respectăm”.
Judecătorii despre profesorul bătăuș de la Șanț: „Cele trei minore resimt o stare de temere profundă față de profesor” februarie 25, 2021 - Judecătorii de la Năsăud l-au iertat o dată pe profesorul bătăuș de sport de la Șanț. În ianuarie însă l-au condamnat la un an și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă la. Judecătorii au ajuns la concluzia că profesorul a semănat teroare în rândul elevilor, care se temeau teribil de excesele acestuia de furie.
Ministerul Educației se spală pe mâini privind tradiția de Mărțișor și 8 Martie! Decizia finală și posibila vină cade în cârca fiecărei unități școlare februarie 25, 2021 - Ministerul Educației a trimis un comunicat aseară prin care anunța că „nu intervine în tradiția de Mărțișor și 8 martie”. Deși legea spune că NU e voie schimbul de obiecte, în contextul pandemiei, Ministerul Educației spune că e decizia fiecărei unități de învățământ.
FOTO: Un transport agabaritic i-a spart televizorul! CUM a fost posibil: februarie 25, 2021 - Un incident bizar a avut loc aseară, în Herina. Un transport agabaritic a agățat cablurile de internet din localitate. Ghinionul unui bărbat a fost că i-a tras inclusiv televizorul, lovindu-l de perete și spărgându-l.