Părintele Leontin Stejerean împlinește mâine 100 de ani! „Un model pentru generaţii întregi de preoţi”

Părintele Leontin Stejerean împlinește mâine 100 de ani! „Un model pentru generaţii întregi de preoţi”

L-am întâlnit acum patruzeci de ani, în anul 1980, la Protopopiatul Ortodox Român din Bistriţa, condus atunci de vrednicul protopop, Creţa Simion, care îi era nepot după doamna preoteasă, Mama Cenţa, aşa cum am început a-i zice după ce părintele Stejerean ne-a devenit tuturor ,,Tata Tinu”.

Eram în pregătirea licenţei în Istoria Bisericii şi mândru că am fost ales să fac parte dintr-o echipă de specialişti în istorie. Cu ei am inventariat în toate bisericile ortodoxe ale judeţului – tot fondul de carte veche şi icoane vechi, până la anul 1850, pe care le-am trecut în Patrimoniul Cultural Naţional.

Am găsit împreună o adevărată comoară a Neamului Românesc. 11 Cazanii ale lui Varlaam ediţie princeps, Bibila de la Bucureşti din 1688, Noul Testament de la Bălgrad (Alba Iulia a lui Simion Ştefan) și multe altele. Era minuţios şi harnic, fără să se grăbească niciodată.

Părintele Leontin Stejerean era preot paroh în Parohia Ortodoxă Ghinda, cu filiala Jelna şi deţinea funcţia de contabil al Protopopiatului Ortodox. Ştia slavona şi lectura cu uşurinţă literele chirilice, mai ales cele lucrate artistic de străvechii tipografi şi, mai ales, experimentaţii copişti. Era foarte atent la ,,însemnările marginale”.

Eu, cu studii de specialitate, credeam că o să le dau lecţii la toţi. Însă, repede am constatat că am multe, foarte multe de învăţat de la bătrânii mei dascăli şi colegi de birou.

Aşa am intrat eu în ,,biroul protopopial”, care era condus de protopop, de protoiereul Gavril Preda şi de părintele protoiereu Vasile Naghiu, secretarul instituţiei, cu care mai apoi am devenit coleg de slujire la ,,Catedrala Coroanei Maicii Domnului” din Bistriţa.

Catedrala a fost în vechime biserică mănăstirească şi avea adăugat în titlu şi cognomenul ,,Panta Nossa” (,,Doamna Noastră”, adică, ,,Catedrala Coroanei Maicii Domnului, Panta Nossa”), atribut al Maicii Domnului care a dat numele Bistriţei din anul 1241 – an în care ,,a treia zi de Paşti, tătarii au ucis în Târgul Nossa, (azi Bistriţa), 6014 creştini”, conform unui Codex benedictin din Luxemburg, de unde vor veni aici saşii bistriţeni în satele şi târgurile prădate, începând cu anul 1246.

După un an am ajuns paroh în Gledin, tot datorită mentorului meu, academicianul Mircea Păcurariu – îndrumătorul meu în a face colecţia de carte veche, canonizările sfinţilor bistriţeni şi năsăudeni şi în tot ce scriu eu până astăzi în domeniul istoriei Bisericii, care dorea informaţii noi şi o eventuală canonizare a Sfântului Pahomie, episcopul Romanului, care se născuse acolo.

Pe cine credeţi că găsesc eu acolo? Părintele Leontin Stejerean era ,,în pastoral” cu stupii săi care hoinăreau cu folos după polen în pădurea de salcâmi care înconjura satul pe lângă calea ferată, înadins puşi ca să ţină terasamentul.

Aşa i-am cunoscut împreună cu soţia mea, apoi cu copiii mei pe cei din familia lui ,,Tata Tinu”.

Toţi erau implicaţi în apicultură. Nimeni nu rămânea acasă. Ginerele său era director al Teatrului Naţional din Sibiu şi, ori de câte ori era posibil, fugeau să vadă cum ,,pasc oile lor cu aripi”. El şi soţia lui, îl îngrijesc acum la Sibiu pe preotul nostru centenar.

Era întocmai cum se cere la jurământul de la hirotonire: ,,Blând, cuminte, ascultător, destoinic să înveţe pe alţii”, foarte răbdător şi liniştit, ,,bun chivernisitor al casei sale, având copii supuşi şi credincioşi”.

Feciorul său, care i-a purtat numele, Stejerean Leontin Voicu, a fost mulţi ani director de şcoală şi pasionat de apicultură, ca de altfel şi doamna învăţătoare, Maria, soţia sa şi copilul lor, Voicuţu.

A avut zile frumoase şi nenorociri. Am fost împreună la pierderea soţiei Vicenţia şi a fiului său, Leontin Voicu, care s-a dus prea devreme dintre noi. A rămas puternic în credinţă şi nădejde, în înviere şi viaţă veşnică.

Mi-a lăsat unele dintre cărţile sale dragi.

Când am încercat să-l mângâi pentru pierderea lui Voicu, mi-a zis un lucru memorabil, pe care îl ştia de la George Coşbuc, care şi el şi-a pierdut fiul:

,,Necesitatea, nevoia credinţei în înviere, în viaţă veşnică şi în rai, nu o simte mai profund nici un om, decât acela la care îi moare copilul. Eu am murit şi cu Cenţa, dar mai ales cu Voicu. Și, dacă mori, e musai să şi învii…

O sută de ani, Tată Tinu, asta a fost ţinta noastră de fiecare dată când ne întâlneam sau vorbeam la telefon.

Câţi vor mai fi, să fie cu sănătate şi linişte sufletească. Vă mulţumim mai ales pentru că aţi fost model pentru generaţii întregi de preoţi.

La mulţi ani!

Preot Nicolae Feier 

Foto @ Tribuna.ro

Bistrița-Năsăud, printre cele mai „tinere” județe din țară iunie 6, 2020 - Bistrița-Năsăud este printre cele mai „tinere” din țară, ponderea copiilor sub 18 ani în populația totală fiind de peste 20%. Asta în condițiile în care la nivel național ponderea copiilor în populația generală nu depășește 18,7%.
Încă un angajat al Leoni infectat cu COVID-19 iunie 6, 2020 - Cinci angajați ai Leoni au fost infectați cu COVID-19 luna trecută. Reprezentanții Prefecturii au transmis că încă o persoană din cadrul companiei a fost confirmată pozitiv în urma testării. Mai mulți angajați ar fi fost demiși fiindcă nu au respectat politica firmei cu privire la răspândirea virusului, susțin surse Bistrițeanul.ro.
VIDEO: Final de an școlar, pentru aproape 3000 de elevi din BN. „Mai mult decât o școală… Un destin…” iunie 6, 2020 - Aproape 3000 de elevi au încheiat ieri anul școlar, absolvind clasa a VIII-a, în Bistrița-Năsăud. „Evenimentele recente succedate pe plan mondial au atras aceste măsuri de distanțare fizică. Nu ne permitem, din păcate, să sărbătorim aceste momente ca în anii trecuți. Să încercăm să căutăm deocamdată în noi înșine bucuria acestei realizări...”
Bistrița-Năsăud: Două cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.290 persoane infectate iunie 6, 2020 - Avem 362 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate două cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 187 de cazuri noi de infecție.
EXTRA: Înghețata bună de la Gelateria Aniela, de astăzi, pe Pietonal…! iunie 6, 2020 - Vești excelente pentru toți cei care iubesc înghețata Aniela! Astăzi, la ora 13.00, se redeschide Gelateria Aniela de pe pietonal!
Transport GRATUIT pentru TOȚI elevii! iunie 6, 2020 - Toți elevii, indiferent de condiția socială sau financiară, vor beneficia de transport gratuit! Acest lucru se va întâmpla începând cu anul școlar 2020 - 2021! Ce acte sunt necesare și cine va deconta cheltuielile aferente:
Amendă record dată de Poliția Locală Sîngeorz-Băi. Cât are de plătit un cetățean care a abandonat resturi de construcții iunie 6, 2020 - Poliția Locală Sîngeorz-Băi a dat zilele trecute o amendă record unui cetățean care a abandonat resturi de construcții pe domeniul public. Acesta a fost surprins cu ajutorul camerelor video care au împânzit orașul-stațiune.
Un bărbat a murit după ce a căzut cu motocultorul în șanț iunie 6, 2020 - Mobilizare de echipe salvatoare în comuna Chiochiș. Un bărbat a căzut cu motocultorul în șanț. În spijin s-a solicitat și elicopterul SMURD.
FOTO/VIDEO: Motociclist izbit de un taximetrist ce a ieșit din stație fără să se asigure iunie 5, 2020 - Un minor a fost accidentat în urmă cu puțin timp în zona Big din Bistrița. Acesta se deplasa cu motocicleta pe prima bandă, pe direcția de mers spre Unirea, când a fost lovit din plin de un taxi. Șoferul a ieșit din stație fără să se asigure.
FOTO SURSE: Un cuplu din Reteag și-a pierdut doi copii și părinții într-un tragic accident în Italia. Un bebeluș, printre decedați iunie 5, 2020 - Un cuplu, copiii lor și bunicii au fost implicați într-un grav accident petrecut în Italia . Autoturismul în care se aflau s-a ciocnit cu o altă mașină și cu un TIR. Printre decedați se numără un copil de 10 ani și un bebeluș de nici un an.
IMP ROMANIA, fosta fabrică NETEX, închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit! iunie 5, 2020 - Avem un pont pentru toți cei care visează la o afacere sau vor să demareze un proiect, însă nu au spațiu să se desfășoare! IMP Romania Industrial CO SA închiriază avantajos spații pentru birouri sau depozit!
Cu Poliția Locală la dispoziție, Primăria Bistrița dă unor privați 200.000 de lei pentru paza a două clădiri și a pârtiei de schi iunie 5, 2020 - De ani de zile, Primăria Bistrița plătește scump paza clădirilor, care ar putea fi asigurată de polițiștii locali. Excepție nu face nici anul 2020, când contractul se apropie de 200.000 de lei. Mai mult, pe lista obiectivelor care sunt păzite non-stop, inclusiv în weekend regăsim pârtia de schi...
Una dintre cele mai importante firme din județ a intrat în insolvență! iunie 5, 2020 - Instanța s-a pronunțat în dreptul unei firme importante din județ. Aceasta a dispus deschiderea procedurii de insolvență. Firma ar avea la dispoziție aproximativ trei luni de zile ca să-și pună lucrurile în ordine.
Via Maria Theresia nu se anulează! Tibi Ușeriu: „O să o fac cu trei persoane dacă trebuie” iunie 5, 2020 - Tășuleasa Social nu renunță anul acesta la maratonul Via Maria Theresia. Acesta va avea loc în data de 22 august, indiferent de condiții. Tibi Ușeriu a anunțat că se vor lua toate măsurile necesare pentru siguranța participanților.
Gabriel Lazany: Toți cei care se internează în spital vor fi testați pentru COVID 19, gratuit! iunie 5, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița va primi, încet, încet, și alți pacienți. Pentru a preveni răspândirea infecției cu coronavirus, noii pacienți vor fi testați, la internare. Lazany a explicat că unitatea medicală va suporta costurile aferente.
Bărbatul decedat în timp ce se afla în carantină nu era infectat cu COVID-19 iunie 5, 2020 - Un bărbat care a revenit din străinătate nu a respectat izolarea la domiciliu și a fost carantinat forțat. Întrucât nu și-a ridicat mesele, jandarmii au intrat la bănuieli și au forțat ușa camerei în care acesta se afla. Bărbatul a fost găsit decedat. În urma testării pentru COVID-19, rezultatul a ieșit negativ.
Lazany avertizează: Avem 73 de pacienți internați în spital, aproape de maximul înregistrat! Relaxarea este prea relaxată! iunie 5, 2020 - Ne-am prea relaxat! Acesta este și mesajul transmis de managerul spitalului. Lazany a explicat că într-o săptămână, aproape 20 de persoane au fost internate cu COVID 19. Iar numărul pacienților ajunge aproape de maximul înregistrat în plină stare de urgență.
Bistrița-Năsăud: Patru cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 20.103 persoane infectate iunie 5, 2020 - Avem 360 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate patru cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 196 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Ruptă de beată la volan, în toiul nopții, a lovit o mașină parcată iunie 5, 2020 - S-a întâmplat azi- noapte, cu puțin timp înainte de ora 01.00. O tânără bistrițeancă, ruptă de beată, a pierdut controlul volanului și a lovit o mașină parcată. Apoi a ricoșat în câteva ornamente. CÂT a indicat aparatul etilotest:
Prima etapă de asfaltare, finalizată! Contractul pentru Decebal- Andrei Mureșanu- Năsăudului, semnat! iunie 5, 2020 - Zeci de străzi au fost programate pentru a fi asfaltate, în acest an. Prima etapă a fost finalizată. Au mai rămas doar 16 străzi care se vor ”înfrumuseța”. Iar ruta spinoasă ”Decebal - Andrei Mureșanu - Năsăudului” se va realiza pe fonduri europene, contractul fiind deja semnat. CE lucrări sunt prinse:
VIDEO: Record. Un proiect al Primăriei din Năsăud, scos la licitație de 8 ori. „Legea achizițiilor publice trebuie schimbată!” iunie 5, 2020 - Până nu se va schimba Legea achizițiilor publice, lucrurile vor merge foarte prost în România. Legea pare să fie împotriva dezvoltării comunităților – consideră primarul Mircea Romocea.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș iunie 5, 2020 - Fără apă potabilă, astăzi, în Crainimăt și Șieu Măgheruș - anunță Aquabis, În zonă s-a produs o defecțiune:
AFLĂ care este strategia de dezvoltare a comunei Bistrița-Bârgăului în perioada 2020-2024! iunie 5, 2020 - Potrivit adminstrației locale de la Bistrița-Bârgăului condusă de primarul Vasile Laba, în perioada 2020-2024 se vor finaliza proiectele aflate pe rol la această dată, proiecte majore privind îmbunătățirea standardului de viață a locuitorilor comunei şi creşterea atractivităţii de investire în mediul rural prin implemenatarea proiectelor de infrastrutură: apă și apă uzată menajeră, transport, drumuri locale, educație.
După reclamații, transportatorii de persoane din județ, verificați sub acoperire! iunie 5, 2020 - Odată cu reluarea transportului de persoane au apărut și primele reclamații. Autoritățile au început verificarea transportatorilor. Sub acoperire! CARE e situația ”din teren”:
Se redeschide Rapsodia! Altă conducere, altă echipă, alt meniu, aceleași standarde iunie 4, 2020 - Restaurant Rapsodia are de o săptămână o altă conducere, iar mâine, începând cu ora 18.00, terasa se redeschide și nu oricum, cu o degustare mai altfel de vinuri alese de la Crama Jelna, prezentate de Darius Pripon, tânărul care semnează toate vinurile de soi cu care se mândrește acum crama, în țară și în lume. În limita locurilor disponibile pentru rezervare sunteți așteptați cu toții mâine, pe terasa Rapsodia, cea mai încăpătoare din oraș, cu peste 120 de locuri - în condițiile actuale.
VIDEO: O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! iunie 4, 2020 - O variantă ocolitoare modernă în Năsăud?!? Primarul Mircea Romocea face pariu că se poate! Investiția s-ar ridica la 10 - 12 milioane de euro:
ADIO. Copiii din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean și-au luat adio de la Erno Nagy: „Îți mulțumim că ai făcut parte din viața noastră” iunie 4, 2020 - Emoționant și tulburător gest al copiilor din Centrul pentru Protecția Copilului Beclean: prietenul și colegul lor Erno Nagy s-a stins ieri din viață, răpus de boală. În amintirea lui, colegii săi au colorat curtea instituției în care a copilărit. „Azi plângem după tine, dar mâine ne vom bucura că ai ajuns într-un loc sfânt”.
Regele alcoolului din Năsăud a ajuns după gratii! iunie 4, 2020 - Ridicat de mascați în 2015, Petrică Bolfă, numit și ”regele alcoolului”, a primit sentința definitivă. Acesta a fost încarcerat în penitenciarul Bistrița pentru înșelăciune, delapidare și evaziune fiscală.
Trei angajați si Spitalului Județean de Urgență Bistrița, depistați pozitiv cu COVID 19 iunie 4, 2020 - DSP BN a raportat azi 13 noi teste pozitive de COVID 19, la nivelul județului nostru. Dintre acestea, trei sunt angajați ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița. 
FOTO/VIDEO – Ajungem la normalitate: Se toarnă primul strat de asfalt în zona socialelor din Subcetate iunie 4, 2020 - Blocurile sociale din Subcetate erau, an de an, înconjurate de noroi, ca-n evul mediu. Acest lucru e pe punctul de a se sfârși. Azi se toarnă primul strat de asfalt. CÂND ar putea fi gata: