De 4 decenii, Silvia Bumbu le predă elevilor matematica. Profesoara spune că a plecat la drum cu metoda „comunistă” de predare, pe care a adaptat-o, de la generație la generație, iar astăzi combină metoda clasică cu cea tehnologizată de predare, iar aceasta este cea care funcționează cel mai bine.
Silvia Bumbu, în vârstă de 64 de ani și-a dedicat o mare parte din viață, celei mai mari pasiuni ale sale, matematică. Născută într-o familie modestă dintr-un sat din județul Satu Mare a fost încurajată de părinți să-și depășească condiția.
La 14 ani, a plecat la Cluj pentru a urma un liceu cu profil de informatică. Deși specializarea principală era informatica, a descoperit o atracție profundă pentru matematică în acea perioadă, ceea ce a determinat-o să urmeze ulterior Facultatea de Matematică în același oraș.
După absolvire, în contextul în care repartizarea cadrelor didactice favoriza candidații din mediul urban, a ales să predea la Sângeorz-Băi. Inițial, Silvia nu intenționa să rămână la Sângeorz, planificând să se mute în județul natal după perioada obligatorie de trei ani. Însă destinul a avut alte planuri. Aici l-a întâlnit și pe viitorul ei soț alături de care s-a stabilit ulterior în Bistrița.
Din anul 1988 ea este profesoară la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, care, pe atunci avea alt nume. Colectivul, elevii, liceul aveau să o cucerească iremediabil. Deși i s-au oferit numeroase oportunități de a se transfera la alte instituții de învățământ din oraș, nu a luat niciodată în considerare această posibilitate, rămânând fidelă liceului care a cucerit-o definitiv.
Silvia Bumbu: Le-am demonstrat că prin muncă și perseverentă pot depăși multe obstacole la această materie „de temut”
Deși multe cadre didactice care s-au specializat în perioada comunistă au rămas fidele acelor metode, Silvia Bumbu a adaptat metodele, în funcție de generațiile pe care le avea pe mână, iar acum îmbină metodele clasice cu cele tehnologizate, iar această mod de lucru, însoțit de perseverență și muncă, este cel mai eficient.
“În 1988 am ajuns la Liceul Industrial nr. 4, așa cum se numea atunci. Am fost profesoară multor generații. Am predat multor elevi, elevi buni, unii dintre ei sunt chiar profesori în prezent. Am avut și elevi cărora nu le plăcea matematica, dar am demonstrat că prin muncă și perseverență poți depăși multe obstacole în ceea ce privește această materie “de temut”.
Bineînțeles, am trecut de la metoda “comunistă”, așa cum am fost eu învățată să predau și m-am adaptat de la generație la generație, la nevoile lor și la evoluția tehnologiei. Astăzi, combin metoda clasică cu metoda tehnologizată de predare și e cea care funcționează cel mai bine”, povestește profesoara.
Matematica ne activează și dezvoltă gândirea logică, esențială pentru a aborda și rezolva diverse situații în care ne putem afla
Pentru Silvia, cea mai mare satisfacție în cariera sa de patru decenii este să vadă cum foștii săi elevi își împlinesc visele și reușesc în viață. Fie la reuniunile de 10 sau 20 de ani după absolvire, fie în întâlnirile întâmplătoare pe stradă, când aceștia îi mulțumesc pentru influența pozitivă pe care a avut-o în formarea lor, inima ei se umple de bucurie și mândrie:
“Când elevii care nu manifestă o înclinație deosebită pentru matematică mă întreabă: “La ce-mi folosește mie matematica?”, le explic că aceasta ne este utilă tuturor, deoarece ne activează și ne dezvoltă gândirea logică, esențială pentru a aborda și rezolva diverse situații în care ne putem afla.”
Deși ar fi putut să se pensioneze deja, Silvia găsește dificil să se desprindă de o parte atât de importantă a vieții sale. A ales să rămână activă și în acest an școlar, pentru a se pregăti moral pentru tranziția ce urmează.