-9.3 C
Bistrița
miercuri, februarie 8, 2023

Raul Gălan despre protestele din SUA: „Rasismul și inegalitatea socială extremă sunt cauzele majore ce provoacă aceste proteste”

În Statele Unite ale Americii protestele violente şi ciocnirile între manifestanţi şi forţele de ordine continuă după ce un bărbat de culoare a fost călcat pe gât de un polițist. Bistrițeanul Raul Gălan care se află în SUA face o clarificare referitoare la aceste evenimente, văzute de la fața locului. „Rasismul e foarte real atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel structural”, spune tânărul.

Protestele continuă în Statele Unite ale Americii după moartea lui George Floyd, bărbatul de culoare care şi-a pierdut viaţa în timp ce era imobilizat de poliţie.

Pe Raul Gălan, tânărul cetățean de onoare al județului, protestele și ciocnirile violente dintre manifestanți și forțele de ordine l-au prins în SUA.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, tânărul face o clarificare referitoare la aceste evenimente.

„O clarificare referitoare la evenimentele din SUA, văzute de la fața locului. Nu, rasismul nu e doar un <pretext> al unor dezaxați ce vor să incendieze orașe. Nu, în SUA nu sunt doar câteva grupuri rasiste minoritare. Rasismul e foarte real atât în viața de zi cu zi, cât și la nivel structural. Din păcate nu e vorba doar de o minoritate ce e rasistă, ci de un întreg sistem socio-economic construit pe segregare și inegalitate”, scrie Raul Gălan.

Tânărul spune că toți indicatorii socio-economici din SUA, de la accesul la educație (școlile sunt finanțate de bugetele cartierelor nu de guvern), segregare, mortalitate infantilă, mortalitate maternă, există discrepanțe uriașe între albi și persoanele de culoare.

„Să nu vorbim de sistemul judiciar și carceral, în mare parte privat. SUA au în acest moment două milioane de deținuți, mai mulți decât avea URSS în timpul lui Stalin. Dintre aceștia, marea majoritate sunt persoane de culoare. La fel cum persoanele de culoare reprezintă marea majoritate a victimelor abuzurilor și crimelor poliției. Revolta oamenilor e reală, iar problemele acestora sunt structurale, adânc înrădăcinate în societatea americană”, mai spune Raul Gălan.

Tânărul cetățean de onoare concluzionează că protestele sunt cauzate de rasismul și inegalitatea socială extremă, care se află în continuă creștere.

„Concluzia e opusul a ceea ce mulți intelectuali de dreapta continuă să spună – exact rasismul și inegalitatea socială extremă și în continuă creștere sunt cauzele majore ce provoacă aceste proteste. Dacă doar 5% dintre americani ar fi rasiști (iar restul de 95% ar fi niște oameni decenți), țara asta ar fi o utopie. Din păcate e o utopie doar pentru o elită foarte bogată – pentru restul (și în special pentru minorități) e mult mai aproape de o distopie”, mai spune Raul Gălan.

Vă reamintim că la începutul pandemiei provocate de COVID-19, tânărul cetățean de onoare s-a căsătorit în SUA cu o tânără de culoare, motiv pentru care, probabil, a dorit să își expună punctul de vedere cu privire la evenimentele care au loc peste ocean.

Unul dintre cei mai tineri cetățeni de onoare ai județului s-a căsătorit în SUA: „În ciuda pandemiei, suntem căsătoriți!”

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...