Rostul de dimineață: Cât de periculoasă poate fi vipera? Ce să NU facem, când o întâlnim

Rostul de dimineață:  Cât de periculoasă poate fi vipera? Ce să NU facem, când o întâlnim

Într-o tăcere aproape mormântală, vipera de munte – vipera berus, cum este cunoscută printre specialiști sau vipera cu cruce, vipera neagră, năpârca – așa cum eronat este alintată în popor (pentru că năpârcile sunt, de fapt, șopârle fără picioare) – a stat câteva secunde nemișcată, prăjindu-se la soare sau poate doar bucurându-se simplu de dragostea lui necondiționată.

După care, simțindu-se parcă filmată, a încercat câteva unduitoare mișcări – traversând agale poteca de pădure…

Cel care a surprins-o vineri dimineața a fost profesorul Ioan Bâca, de la UBB Bistrița, care i-a și anunțat pe amatorii de plimbări prin pădure că vipera berus poate fi întâlnită deja pe „Valea Șoimului de Sus, Defileul Bistriței Ardelene, comuna Bistrița Bârgăului, județul BN, România, UE, Solar System, Milky Way Galaxy etc. Aglomerate vulcanice, pădure mixtă (Picea, Abies, Fagus, Acer pseudoplatanus, Corrylus avelana etc.). Ora 11 a.m…

Filmul postat pe Facebook a stârnit câteva comentarii printre biologi, care s-au grăbit să anunțe că un splendid exemplar masculin a fost zărit chiar și la Nimigea de Jos, dar și reacții de respingere, firești, pe undeva, dacă ar fi să ne amintim de faptul că românii au dezvoltat în timp o adevărată obsesie din ideea că ar putea sfârși mușcați de o viperă…

Și dacă tot am aflat că ies la plimbare prin pădurile județului, poate nu ar strica să ne informăm așa cum se cuvine în legătură cu cele trei specii de viperă care au supraviețuit până acum la noi – care sunt acestea, unde le găsim, cât sunt de periculoase, ce trebuie să facem și mai ales să nu facem când întâlnim cu o viperă… Ne luminează cu totul Doru Panaitescu – chiar AICI.

Și tot domnia sa ne explică faptul că vipera berus (vipera de munte) poate fi întâlnită de la altitudinea de 800 de metri, dar și mai sus de 2.500 metri, că lipsește din Peninsula Iberică, fiind cea mai răspândită viperă europeană, și că „veninul ei, hemotoxic și citotoxic, este mai puternic, dar pe ansamblu mușcătura e mai puțin periculoasă pentru că veninul este administrat în doze mult mai mici sau deloc. Toate viperele manifestă acest comportament de «mușcătură seacă»: animalul se apără mimând o mușcătură, dar lovind doar cu capul.

De aceea auzim și povești de vitejie cu «șmecheri» care, mușcați de viperă, au pus garou dintr-o cravată,  au supt sângele ca Rahan și au scăpat. Stați liniștiți, așa nu scapați, ba vă agravați și mai mult starea critică în care sunteți, dacă ați fost mușcat de-a binelea...”, mai scrie Doru Panaitescu.

Iar pentru mai multe detalii și amănunte mai mult decât folositoare, nu aveți decât să accesați și voi linkul de mai jos, să luați aminte și să luați notițe… În speranța că – citind – vom evita și barbarismele unora care dau cu parul de îndată ce văd mișcările șarpelui în iarbă…

Vipere din România: Unde le putem vedea și ce trebuie să facem când vedem o viperă

FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea:
FOTO. O apariţie seducătoare, la Bistriţa: „Animalele nu ştiu că ai sărbători, ai grijă de ele ca de un copil mic…” octombrie 13, 2019 - Fără îndoială, una dintre apariţiile seducătoare, ieri, la târgul săptămânal Produs în Bistriţa-Năsăud, în centrul oraşului, a fost standul familiei Oprea din Feldru. Este prima familie din judeţ care a primit calificativul de „produs montan” pentru brânza frământată şi caşul de oaie.
Bachus vizitează Teaca! 30 de sortimente de vin ajung în curtea Mocăniței Transilvaniei, care ducea licoarea la Casa Imperială Austriacă octombrie 13, 2019 - Bachus pune stăpânire pe Teaca săptămâna viitoare. 7 crame din Podgoria Lechința vor prezenta mai bine de 30 de sortimente de vin în curtea Mocăniței Transilvaniei, trenul care, acum câteva sute de ani, ducea vinul vestit de Lechința, la Curtea Regală Austriacă.
Bistrițenii au prins gustul aventurii și umblă hai hui în vacanțe, cu camperul! octombrie 13, 2019 - Un nou tip de vacanțe e la modă printre bistrițeni. Cea cu camperul. Dacă unii aleg să descopere România alături de familie sau de prieteni la volanul unei autorulote, alții aleg să umble hai hui prin Europa. Cei care au fost în asfel de vacanțe spun că experiența e una inedită, iar faptul că îți poți reconfigura traseul și vacanța după pofta inimii este partea cea mai frumoasă și aventuroasă. Câteva ore de condus și unghiul din care privești vacanța se schimbă total. Poți fi acum la munte și peste câteva ore la mare. Sau astăzi în Italia și mâine în Franța. Vrei pe Coasta de Azur? Setezi GPS-ul să te ducă acolo și nu-ți rămâne decât grija locurilor de vizitat, casa și masa sunt cu tine, mereu. Plus familia sau prietenii!
Unul și…bun?? Un singur ofertant pentru lucrările la UPU, la cea de-a doua licitație octombrie 13, 2019 - Încă din primăvara anului trecut se vorbea despre extinderea UPU. După ce documentația a fost finalizată, nimeni nu s-a arătat interesat de execuția lucrărilor. ”O veste care mă bucură foarte mult e că avem un ofertant, la cea de-a doua licitație pentru extinderea UPU” a declarat managerul Spitalului.
VIDEO: Ursul, la doi paşi de Bistriţa! octombrie 13, 2019 - Dacă până zilele trecute eram informaţi despre urşi care terorizează locuitorii din Cuşma sau Ocniţa – de acum ne putem aştepta să-l vedem mult mai aproape! Un urs a fost surprins azi-noapte, la doi paşi de Bistriţa…!