16.9 C
Bistrița
miercuri, iunie 29, 2022

Rostul de dimineață. Îi pasă cuiva de acest dezastru?! O frumusețe de pârâu, transformat într-un canal trist…

Semnal de alarmă: în doar câteva zile, Pârâul Căstăilor sau al Tărpiului s-a transformat într-un canal trist, ca o țeavă de canalizare înfundată, înțesată de mâl… Vor fi necesari ani buni pentru ca natura să revină la viață…

Un semnal de alarmă vine din partea comunității care se străduiește să ne avertizeze în legătură cu dezastrul și pericolele care se abat asupra naturii. Cei de la Biodiversitatea și Geodiversitatea din Județul Bistrița-Năsăud se arată îngrijorați de starea în care se află Pârâul Căstăilor.

Numit și pârâul Tărpiului, acesta se dorește a fi un coridor ecologic pentru ecosistemul acvatic de acolo. În schimb, el a devenit în doar câteva zile un canal desfundat…

Ca o țeavă de canalizare înfundată cu mâl și vegetație acvatică… 

Aici obișnuiau să trăiască o sumedenie de organisme vii… De la nevertebrate acvatice sau terestre din albie, la vertebrate mai cunoscute omului. Adică diferite specii de pești, rațe și alte păsări și chiar mamifere (arici) care depindeau de malurile înierbate și pline de viață.

Acum e doar un canal trist căruia îi vor trebui ani buni să revină la stabilitatea unui ecosistem acvatic ce a existat odinioară”, a remarcat cu tristețe biologul Ciprian Samoilă. 

Mă tem că cei care gospodăresc apele noastre confundă pârâul cu o canalizare. Sunt convins că nu a existat niciun un studiu de evaluare a impactului asupra mediului. Pentru că aici există specii protejate de lege, pe care nu le-a luat nimeni în calcul în afară de mine”, a mai transmis biologul Ciprian Samoilă.

Probabil că natura își va reveni. Într-o altă formă, cu o altă componență… Dar nu ar trebui totuși să ne intereseze și pe noi bistrițenii…? Nu ar merita să reacționăm cumva? Mai ales când în jurul nostru sunt distruse și ultimele oaze naturale…?!?

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Mai… sunteti normali ? Daca nu se curata si nu se decolmeateaza canalele, viaductele si santurile , cum vreti sa fie prevenite inundatiile ? Copacii sa nu-i taie si sa nu-i ajusteze nimeni, dar cand cad pe oameni , case si masini… toata lumea urla ca din gura de sarpe… canalele sa nu fie ” curatzate ” … da cand e inuntdatie-i de vina ” primarul … ” nu ?! Maaaa… sunteti de toata groaza . Daca administratia pleaca capul si urechea la toti comentacii si astia ” gica contra ” … niciodata nu va face nimic .

  2. O lucrare facuta de idioti, adevarati neprofesionisti care au lasat fundul paraului intinat la maxim. Lucrarea a fost comandata de SGA . Nu asa se lucreaza bai oamenilor ! Acuma trebuie sa imrastiati bolovanis, pietris care sa-l intindeti , daca nu va curge mizerie in raul Bistrita non-stop.

  3. Locuiesc langa acesta parau si am crescut langa el . Aveam pesti si rațe pe el si m-am intristat pentru atingerea ecosistemului , mai alea ca ma bucuram maxim căutând peștii cu privirea împreuna cu fiul meu .
    Totuși cred ca aceasta curățare este un lucru necesar fiindcă erau zone puternic încărcate cu aluviuni si aceasta vale , de obicei foarte slaba ca debit , devine extrem de mare după ploi , trece prin zone urbane si este periculos . Trebuie subliniat ca o parte buna din aceasta vale este defapt un canal betonat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sortimentele de salam pe care trebuie să le încerci

Este unul dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume! Dar ce este mai exact? Acest...

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...