Rostul de dimineață: Magică, imperială sărbătoare…

Rostul de dimineață: Magică, imperială sărbătoare…

Magică, imperială sărbătoare – pentru care te pregătești, liturgic, cu mult timp înainte, pe care o visezi mai întâi, o presimți, o rumegi pe toate părțile, închipuind-o, așteptând-o… Doar pentru ca ea să ți se desfășoare de fiecare dată altfel, neașteptat. Niciodată dezamăgitor…

Magică sărbătoare de care avem parte, din fericire, cel puțin o dată pe an, uneori și mai des: atunci când Eduard Kunz poposește și la Bistrița, în ciuda faptului că are de susținut zeci de concerte pe an, în toate colțurile lumii, într-un ritm pe care puțini ni-l închipuim… Și reușește, de fiecare dată, să lase în urmă emoții și tulburări la care te gândești mult după ce piesa a luat sfârșit…

Unul dintre spectatorii prezenți zilele trecute la „Dacia”, la concertul susținut de Eduard Kunz – custodele peșterii Tăușoare, preotul Crin Triandafil Theodorescu – a descris admirabil întreaga atmosferă a serii: „Kunz e rus. Și nimeni nu poate cânta un Rachmaninoff mai adânc, mai fin și mai apăsat ca un rus… 

strecurându-se printre instumentiști, palid, subțire ca un crochiu în cărbune pe un perete afumat de mănăstire veche. Puțin absent. Parcă din altă lume.

…ca un prinț într-un exil, cântându-și lingoarea după stepă și după măreția imperială a bicefalului Romanovilor. Alb la față, cu mâinile lui de înviat care se rostogolesc peste clape ca niște valuri spărgându-se de țărm, rupt de fondul orchestrei, pare o statuie marmoreică articulată de zei ghiduși.

…ireal de rectiliniu, impecabil de exact, metronomic și depresiv cu stil… părea că nici nu e aici. Abia în partea a doua, măreț, s-a coborât, teofanic, și la capătul unui segment zguduitor, cu minim 20 de note pe secundă, i-am văzut căzându-i marmura de pe față, într-un freamăt de nebunie și extaz, și corpul i s-a frânt pe fildeș, în timp ce stânga lui s-a ridicat brusc, a cer de stepă străpuns de soare.

…Kunz s-a tranformat într-un dresor de arenă, pocnind din biciul lui fermecat sunete vrăjitoare, și făcându-ne pe toți docili ca niște pisici bine hrănite. Din pianul lui țâșnesc capiteluri și arhivolte, chiparoși înalți, coloane de mătase porfirie, fulgere galbene și așchii de marmură de Rușchița cu muchii îmbrăcate în foiță de aur, mici izvoare de apă rece și peste toate, o emoție înaltă ca un țunami de voluptate.

De data asta, Kunz a fost pe creastă și, cumva, magic, ne-a tras și pe noi în văzduhuri, confirmându-mi încă o dată o mai veche suspiciune a mea:  că atunci când Dumnezeu bate din palme sus, jos se aude Rachmaninoff.

Când noaptea coboară peste Bistrița, suntem pe străzile pustii, tropăind prin pasajele medievale, cu urechile pline de ruși melancolici și de liturghii încă nescrise.

Mulțumesc, Doamne, ești atât de generos!”

Corona Brașov, exclusă din cupa EHF! „Soarta” Gloriei încă nu se cunoaște decembrie 5, 2019 - Tribunalul Federației Europene de Handbal a exclus, astăzi, din competițiile europene Corona Brașov, după ce mai multe jucătoare au fost suspendate pentru folosirea unei terapii interzisă de regulamentul antidoping. Deși sunt șanse mari ca Gloria Bistrița să intre în locul clubului din Brașov în cupa EHF, nimic nu e sigur.
FOTO/VIDEO – Orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare, în ajun de Moș Nicolae decembrie 5, 2019 - În ajun de Moș Nicolae, cum se întâmplă deja de ani buni, orașul a îmbrăcat haine de sărbătoare. Luminițele au fost aprinse de Dragoș, un pici de doar 4 ani. Odată cu aprinderea luminițelor festive s-a deschis oficial și târgul de Crăciun.
FOTO Viișoara: Un copilaș de 3 anișori și trei adulți implicați într-un accident decembrie 5, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Viișoara. Trei adulți și un copilaș de 3 anișori au ajuns la spital. 
Un Tezaur Uman Viu, mâine, la Bistriţa, alături de alţi invitaţi de onoare decembrie 5, 2019 - Mâine la Bistriţa avem ocazia să ascultăm vocea tulburătoare a singurului interpret din Bistriţa-Năsăud declarat Tezaur Uman Viu. Alţi invitaţi de onoare ne vor uimi cu interpretări la tulnic, caval, fluier, ocarină sau frunză!
Municipalitatea ar putea oricând să omoare cea mai veche ființă din municipiu! Le stă în drum! La propriu! decembrie 5, 2019 - Un stejar de aproximativ 250 de ani, cea mai veche ființă din municipiu, ar putea să fie tăiat. Și asta, pentru că stă în drum! Sau mai bine zis, într-un viitor drum pe care municipalitatea vrea să-l amenajeze. ”Uneori interesul public e mai important decât un copac” a declarat viceprimarul Niculae.
SURPRIZĂ! Ce pedepse au primit foștii șefi ai Poliției Bistrițene, judecați pentru fapte de corupție decembrie 5, 2019 - În Ajun de Moș Nicolae, foștii șefi ai Inspectoratului de Poliție Județean, judecați pentru fapte de corupție, și-au aflat pedepsele. Procesul, în care au fost trimiși în judecată Ioan Ovidiu Mureșan, Roberto Hasnăș și Leon Cloșcă se judecă încă din anul 2015, la Tribunalul Maramureș.
ANAF vine în vizită! AFLĂ de ce îți poate bate la ușă: decembrie 5, 2019 - Fiscul intenționează să verifice proprietarii de locuinţe, în cadrul măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, în special pentru a depista eventualele venituri nedeclarate.
SUPERCOM începe campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase! decembrie 5, 2019 - În perioada 09.12.2019 - 20.12.2019 se va desfăşura Campania de colectare gratuită a deşeurilor voluminoase (mobilier, covoare, saltele, obiecte mari de folosinţă îndelungată).
A tâlhărit un minor, de Ziua României, și riscă să stea o lună după gratii decembrie 5, 2019 - Un act nepatriotic, comis de Ziua României, îl poate costa libertatea. E vorba de un tânăr de a tâlhărit un minor, exact de 1 Decembrie. A fost reținut de polițiști și ar putea ajunge o lună după gratii.
Bărbatul care a batjocorit un tânăr provenit de la casa de copii din Năsăud, trimis în judecată decembrie 5, 2019 - În urmă cu trei luni, un tânăr de 19 ani proaspăt ieșit din sistemul de protecție a copilului a fost violat, în apropierea gării din Năsăud de un alt tânăr de 24 de ani. Deși au trecut doar trei luni, acesta a fost deja trimis în judecată pentru viol.
Aquabis: Se sistează apa potabilă azi, pe o stradă din Beclean decembrie 5, 2019 - Locuitorii de pe o stradă din Beclean rămân astăzi, 5 decembrie, fără apă potabilă, pentru câteva ore:
Ce grozăvii au găsit inspectorii sanitar-veterinari la producătorii de pâine și patiserii decembrie 5, 2019 - Bistrița-Năsăud este pe locul al doilea în țară când vine vorba despre amenzile date la ultimul control tematic de către inspectorii sanitar-veterinari. Au fost controlați producătorii de pâine și patiseriile. Ce „grozăvii” au găsit:
VIDEO. Vin colindătorii! În fiecare seară, pe pietonalul Liviu Rebreanu decembrie 5, 2019 - Aşa cum ne-au obişnuit an de an, în decembrie, Primăria Bistriţa şi Palatul Culturii încep maratonul colindelor. Începând de astăzi, 5 decembrie, şi până la sfârşitul lunii – grupuri de colindători din Bistriţa-Năsăud, dar şi din ţară, vor însufleţi atmosfera în centrul oraşului.
A venit… gerul! CARE a fost minima înregistrată în județ noaptea trecută: decembrie 5, 2019 - Se la începutul lunii decembrie, temperaturile au continuat să scadă. Azi - noapte, în zona montană, termometrele au indicat multe grade cu minus. 
Supercom împarte buline roșii bistrițenilor după ce le caută prin gunoaie decembrie 5, 2019 - Luna decembrie nu e doar luna cadourilor. Ci și luna din care Supercom împarte buline roșii. ”Cadourile” sunt doar pentru cei care nu colectează selectiv. Iar angajații firmei de salubritate vor lua la verificat pungile de gunoi...aleatoriu! Fiți pe fază, fiți cuminți! Colectați selectiv!