8.2 C
Bistrița
luni, februarie 26, 2024

Școlile din Bistrița-Năsăud au șansa să primească până la 200.000 de euro! În ce condiții

Școlile din Bistrița-Năsăud au șansa să primească până la 200.000 de euro! Ministerul Educației va finanța prin PNRR inclusiv excursii, vizite de studiu, consultații, activități de consiliere, dezvoltare personală sau socio-emoțională. 

Un element de noutate pe care îl includem începând cu acest semestru, în agenda Inspectoratului Școlar: Programul pentru reducerea abandonului școlar.

Este programul inițiat de Ministerul Educației și face parte din proiectul național de reformă România Educată, cu finanțare PNRR, în valoare de 543 de milioane de euro”, a anunțat ieri inspectorul școlar general, Aurelia Dan. 

Programul îi vizează pe elevii de gimnaziu, din clasele V-VIII. Se pleacă de la premisa că riscul de abandon este mai mare la ciclul gimnazial, ca urmare a dificultăților de tranziție de la clasa a IV-a la clasa a V-a.

În cadrul acestui program, unități de învățământ din toată țara – deci și din Bistrița-Năsăud – pot aplica pentru o schemă de granturi de până la 200.000 de euro.

Școlile din județ se pot înscrie completând formularul – AICI.

Condiția este să înregistreze în mediul lor școlar acei indicatori relevanți pentru program – a explicat inspectorul general Aurelia Dan. 

Primul indicator se referă la absolvenții de clasa a VIII-a.

Au fost 2246 de absolvenți în anul școlar 2020-2021, la nivel județean. În clasa a IX-a s-au înscris doar 95%, adică 2.134. Ceea ce înseamnă că 112 s-au „pierdut” și nu frecventează nicio formă de învățământ liceal.

2031 de absolvenți s-au înscris la Evaluarea Națională, ceea ce reprezintă un procent de 90%.

Numărul absolvenților care au obținut note sub 6 – fie la Română, fie la Matematică – este de 985 (reprezentând un procent 48,49%).

Aceste date referitoare la absolvenții constituie un indicator relevant. Al doilea indicator relevant pentru determinarea ratei de abandon în ciclul gimnazial se referă la elevii repetenți. Au fost 285 (2,35%) în anul trecut la gimnaziu, iar 45 (0,37%) au avut situația școlară neîncheiată. Numărul lor este mai ridicat în învățământul liceal”, a admis prof. Aurelia Dan.

Pe baza acestor indicatori, școlile pot aplica pentru granturi, a mai transmis prof. Aurelia Dan.

Momentan, 55 de unități de învățământ din Bistrița-Năsăud s-au înscris în program. Au completat declarația de interes care le permite apoi să participe la procesul de selecție. Perioada de depunere a declarației de interes s-a prelungit. Data inițială era 17 ianuarie, acum este 21 ianuarie.

Sperăm ca numărul de unități să crească. Noi le încurajăm să aplice pentru acest program. Va fi extrem de util pentru reducerea ratei de abandon și reducerea absenteismului. Planul de activități va cuprinde consultații, activități de consiliere, dezvoltare personală, socio-emoțională. Vor fi finanțate chiar și activități extrașcolare și excursii sau vizite de studiu”, a completat Aurelia Dan.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Stil german, prețuri românești: Mobila Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, de calitate, la prețuri excelente!

Mobila Outlet Gherla aduce o nouă dimensiune confortului în locuința ta, oferind mobilă NOUĂ, de înaltă calitate, importată direct din Germania, la prețuri accesibile. Cu un showroom de 700 de metri pătrați și o prezență online extinsă, Mobila Outlet Gherla își propune să devină destinația preferată a iubitorilor de confort.

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.