26.4 C
Bistrița
duminică, iulie 27, 2025

Se deschid porțile, la șantierul arheologic Băile Figa – cea mai generoasă sursă de lemn preistoric din toată Europa de Est

Dacă tot ajungeți la Festivalul Celtic Transilvania, ar fi păcat să ratați șantierul arheologic de la Băile Figa! Arheologii implicați în cercetare aici vă așteaptă cu o mulțime de povești interesante. Este singurul sit de acest gen cercetat sistematic în tot Bazinul Carpatic și unul dintre cele mai importante din Europa.

Majoritatea vestigiilor descoperite în cadrul acestui sit – construcții, instalații, ustensile – au fost confecționate din lemn. S-au conservat uimitor de bine datorită nămolului sărat în care se află de câteva mii de ani. Prin abundența vestigiilor arheologice din lemn, situl de la Băile Figa este de departe cea mai generoasă sursă de lemn preistoric din toată Europa de Est, Sud-Est și Est-Centrală.

Astfel, situl de la Băile Figa oferă date foarte relevante pentru reconstituirea tehnicilor de exploatare a sării din secolul IV î. Hr., până în zilele noastre, în mod neîntrerupt.

Totodată, datorită bogăției în lemn prehistoric al acestui sit, se deschid perspective nebănuite pentru reconstituirea mediului din trecut și a elaborării schemei dendrocronologice specifice Transilvaniei.

Între 19 și 21 iulie 2024, între orele 9:00 – 16:00 pe şantierul arheologic Beclean – Băile Figa se desfășoară Zilele Porţilor Deschise.

Cei interesaţi sunt aşteptaţi la faţa locului pentru a vedea suprafeţele arheologice aflate în cercetare. Interesante sunt și metodologia de cercetare arheologică şi vestigiile arheologice formate din structuri, instalaţii şi unelte din lemn, utilizate în trecut la mineritul şi extragerea sării.

Cercetările arheologice sunt coordonate de dr. Valerii Kavruk (responsabilul ştiinţific al cercetării arheologice). Din colectivul de cercetare fac parte și alți arheologi și specialiști de la instituțiile organizatoare: Buzea Dan Lucian, Ștefan Călin Dan, Puskas Jozsef, Zăgreanu Radu și Bartok Iuliana-Elisabeta.

Cei interesați vor avea ocazia să urmărească aspecte din viața de teren a arheologilor. Vor afla, cu această ocazie, detalii despre cele mai interesante descoperiri din campania acestui an.

Program Zilele Porților Deschise la șantierul arheologic Băile Figa: 

  • Colocviul științific „Priorități de cercetare în sud-estul Transilvaniei” cu tema „Salvgardarea sitului arheologic de la Băile Figa” – 18 iulie, în sala de ședințe a Primăriei Beclean.
  • Lecție deschisă pe tema arheologiei sării19 iulie, în incinta Centrului Recreativ Legacy Beclean.

Evenimentele sunt organizate de specialiștii de la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Complexul Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud și Primăria Orașului Beclean

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

DE NERATAT: Descoperă secretele pizzei perfecte de la maestrul Chef Toderaș Mircea, într-un show culinar marca Colina Restaurant & Events din Unirea!

Vrei să înveți să pregătești cea mai bună pizza din viața ta, cu care să-i răsfeți...

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan

Materom Automotive Bistrița lansează o ofertă dedicată siguranței la volan: Super reducere la schimbul complet al plăcuțelor de frână, pentru modelele Škoda fabricate între anii 2018 și 2020.

BISTRIȚA, zona Subcetate: Apartamente la 82.000 Euro inclusiv TVA, în Ansamblul Rezidențial Valea Românească

Primul bloc din Ansamblul Rezidențial Valea Românească, din zona Subcetate, lângă magazinul Penny, este gata! Cele...