14.3 C
Bistrița
luni, septembrie 27, 2021

Șeful CNAS le recomandă românilor să reclame laboratoarele care le refuză analizele gratuite

Vremurile în care asigurații vânau fondurile din sănătate pentru a-și face un set de analize par a fi trecut. Până acum, mulți dintre beneficiarii sistemului de sănătate se înghesuiau ca să prindă gratuitate la analize. De multe ori, se sculau cu noaptea în cap la început de lună, în acest scop. De acum, însă, laboratoarele sunt obligate să presteze serviciile,  în baza trimiterii de la medic.

Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigaţiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiei de prevenţie pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile.

Îi încurajez pe toţi cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situaţii„, a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

De acum, nu vom mai vâna fondurile de la CNAS pentru a beneficia de analize medicale gratuite. Este important ca atât prestatorii de servicii medicale, cât și pacienții să înțeleagă noile reguli care au intrat în vigoare luna aceasta.  Șeful CJAS Bistrița-Năsăud, Vilhelm Szekely ne explică de ce.

„Pacienții se prezintă la medicul de familie sau la medicul curant pentru consultație.  Acesta completează trimiterea prin care solicită efectuarea  analizelor fie în scop preventiv, fie pentru a pune un diagnostic cu maximă acuratețe și a stabili tratamentul adecvat.  

Chiar astăzi am avut un beneficiar care a venit la noi și ne-a spus că un laborator a refuzat să îi acorde gratuitate. Motivul este unul foarte simplu – avea trimiterea completată pe o hârtie, alta decât formularul nostru tipizat.  

Pentru a beneficia de servicii gratuite, pacienții trebuie să prezinte un bilet de trimitere înscris pe formularul tipizat, acceptat de casă. Solicitarea înscrisă pe orice alt tip de bilet, nu este luată în considerare.

Medicii găsesc aceste tipizate la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Pacienții trebuie să fie atenți și să comunice medicului că doresc să beneficieze de gratuitate. Și atunci, acesta va completa formularul potrivit, pe care pacientul îl va prezenta la laborator. ”, a subliniat directorul Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate, Vilhelm Szekely.

Modificări există și în ce privește procedura de recuperare a sumelor pentru serviciile oferite de  laboratoare

În cazul prevenției la pacienții asigurați cu vârsta de peste 40 de ani, se prestează serviciile. Se ține o evidență separată a serviciilor prestate de către laboratoare și se raportează extra. Noi vom solicita sumele aferente fiecărui laborator în parte. Apoi în luna imediat următoare raportării, noi încheiem un act adițional cu prestatorii și plătim aceste servicii, exact ca la bolile grave. Așa este și la prevenție.”, adaugă șeful CJAS Bistrița-Năsăud Vilhelm Szekely.

CJAS Bistrița-Năsăud a decontat la 30 iunie 2021 peste 1,4 milioane de lei pentru analize de laborator. Pentru examinările histopatologice și citologice, casa a decontat servicii cu valoarea de 34.710 de lei, iar pentru investigații CT/RMN, suma decontată e 1,4 milioane lei. Radiologia a scos din buetul CNAS 234.418 de lei.

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

  1. Nu numai laboratoare care refuza pacientii… ci exista o groaza de medici de familie, care refuza sa dea pacientilor ” Retzeta ” necesara posibilitatilor de control medical periodic … desi fiecare pacient ASIGURAT , are acest drept o data pe an , la cererea sa , indiferent ca este sau nu este bolnav de o anume afectiune .

  2. Ce se spune nu se și face am încercat la mai multe laboratoare de analize dar aceeași problemă nu sunt fonduri.Nu reușim să făceam niște analize la câțiva ani,desi plătim CAS.

  3. Este s-au nu este posibil să ne facem analizele gratuit o dată pe an, sau sunt fantasme? deoarece plătim în fiecare lună CAS am încercat la mai multe laboratoare dar nu sunt fonduri.Am 56 de ani și nu tin minte când mi-am făcut ultima dată analize gratuite pt.ca nu am găsit locuri sau bonuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Sărbătorim un an de Marecom Bistrița, cu reduceri de 20 la sută la ORICE produs!

Calitatea produselor făcute de Marecom și solicitările tot mai multe ale clienților au determinat deschiderea unui...

Hotel Boutique Roser House Colibița angajează ospătari și bucătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Se fac angajări la Hotel Boutique Roser House Colibița, IMP România, Transmixt, Fan Curier, Italtextil Sărata sau Leoni. La Aquabis Beclean sunt disponibile un post de încasator și unul de cititor contoare. Rombat are nevoie de electricieni și mecanici.

FOTO/VIDEO: S-a deschis Carrefour Express la Bistrița – un magazin ”mai aproape de client”

Un nou magazin „mai aproape de client„ s-a deschis la Bistrița. Pe strada Împăratu Traian nr...