Tot ce trebuie să știi despre tăiatul porcului, ca să eviți infecțiile periculoase

1
1166

Printre tradițiile românești  care încă se păstrează la țară este tăierea porcului. Acesta riscă să devină un obicei periculos, dacă nu se respectă toate măsurile necesare ca produsul din carne să nu fie dăunător.

Specialiștii indică faptul că cea mai sigură carne de porc este cea cumpărată din magazinele autorizate pentru comercializarea sa. În schimb, dacă tai porcul în curte, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă o serie de pași de parcurs pentru a te asigura că produsul din carne nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.

Din carnea de porc, omul poate prelua trichineloza, un parazit care se îndepărtează greu și care îți pune viața în pericol.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţei omului, cum ar fi: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica), animale din zona silvatică precum şi porcii domestici, porcii mistreţi, sau alte specii infestate.

Trebuie evitat consumul de carne obţinută de la porcii sacrificaţi în gospodăria proprie până nu obţin, de la medicul veterinar, rezultatul negativ, în urma examinării pentru Trichinella spp. În cazul în care cupărați un porc, acesta trebuie să fie însoţit de certificatul de sănătate şi de formularul de mişcare emise de către medicul veterinar.

Pentru testarea cărnii, se recoltează o probă de carne cu greutatea de aproximativ 100 grame din pilierii diafragmatici sau, dacă aceştia lipsesc, din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului, din musculatura limbii, muşchii maseteri sau cei abdominali.

Pentru probele recoltate de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei, proprietarii se pot adresa medicilor veterinari de libera practică de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare de Asistenţă.

De asemenea, aceștia se pot adresa și medicilor veterinari oficiali de la Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (Bistriţa, Beclean, Năsăud, Sângiorz-Băi). Sau Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud (examen numai prin digestie artificială).

Programul de funcţionare: zilnic între orele 8.30 -16.30 (luni-sâmbătă) respectiv 10-14 (duminica).

Unde pot fi testate probe

  • Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) din Bistriţa: Piata Decebal, Beclean – str. Rusului, Năsăud – str. Vasile Nascu nr. 15, Sângeorz-Băi – str. Someșului nr. 8.
  • Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa,
    str Tărpiului nr. 26 pentru digestie artificială.

Examinarea trichineloscopică se face contra cost (22 lei + TVA, la analizele efectuate prin metoda examinării directe, 44 de lei pentru vânat, respectiv 81 lei + TVA prin metoda digestiei artificiale – în cadrul LSVSA).

Programul unitățile de verificare specializate:

Luni – vineri: 08 – 18:00;
Sâmbătă: 08 – 16:30;
Duminică: 08 – 14:30.

Proprietarii sunt obligaţi să predea, medicilor veterinari, odată cu proba adusă la examinare, crotaliile de la porcii sacrificaţi, în vederea operării şi scăderii acestora din Baza Naţională de Date.

În conformitate cu prevederile HG nr. 1214/2009 cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii ai căror porci au fost diagnosticaţi cu Trichinella Spiralis, vor fi despăgubiţi la valoarea de înlocuire a animalului, în cazul în care aceştia sunt deţinuţi cu respectarea normelor sanitar-veterinare în vigoare, cu referire la declararea şi înregistrarea obligatorie în Sistemul Naţional de Identificare și Înregistrare a Animalelor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.