21.5 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

SIMULARE: Cine sunt viitorii parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud? Ce șanse au candidații independenți?

Cine sunt viitorii parlamentari ai județului? Agenția de Rating Politic a realizat o simulare electorală privind alocarea numărului de mandate în viitorul Parlament. Calculele sunt realizate în baza rezultatelor oficiale de la alegerile locale. Astfel, dacă votul politic se menține și pe 6 decembrie similar celui de la alegerile locale, deși, acest lucru pare greu de crezut, atunci PNL ar vea cele mai multe mandate, 159, urmat de PSD cu 144 de mandate și USR-Plus cu 50 de mandate. 

Deoarece, interesul major este pentru Bistrița-Năsăud, vom face prima dată aici simularea, după care vom continua analiza și la nivel national. 

Județul Bistrița-Năsăud va trimite în Parlament un număr de 5 deputați și doar 2 senatori. Așa cum am scris în analiza despre listele partidelor politice, acestea sunt finalizate în marea lor parte, chiar și noul partid Pro România social-liberal fiind gata pentru acțiune.

Ce ne arată simularea?

Pentru Bistrița-Năsăud, simularea arată că cele mai multe mandate le obține PNL, urmat de PSD, PMP și USR-Plus sau Pro România SL, după cum urmează:

Partidul Național Liberal : Două madate la Camera Deputaților – Sighiartău și Morar și un mandat de Senator al lui Ovidiu Florean. În acest caz, procentele vor depinde de modul cum actualul Guvern va gestiona actuala criză sanitară dar și cea economică, pentru că lucrurile nu sunt deloc simple.

Partidul Social-Democrat: Un mandat de deputat, cel al lui Daniel Suciu și, în funcție de cum va reuși PSD să surclaseze PNL în județ ca vot politic, un mandat de senator al lui Ioan Deneș. Sigur, șansele ca Deneș să primească un al treilea mandat de senator sunt mari, însă vom vedea cum va manageria Dâncu, viitorul șef de campanie electorală, întreaga „poveste” politică din ultimele 6 luni dar și cum va ști să crească procentele obținute de PSD la alegerile locale.

USR-Plus: Simularea nu „acordă” celor de la USR-Plus Bistrița-Năsăud niciun mandat pentru exercițiul legislativ 2020-2024, ci celor de la Pro România SL. Doar că, în județul Bistrița-Năsăud, situația e puțin mai altfel decât la nivel regional sau național.

Contextual, aici Pro România SL se bazează doar și exclusiv pe voturile ce le pot aduce cei șapte primari proveniți din ALDE și, din care doi, Ioan Monița și Traian Simionca, vor fi pe listele de candidați. Tot aici va fi prezent și liderul Pro România, Grigore Timoce. Altfel, USR-Plus este cotat mult mai bine, dar și aici sunt mai multe probleme interne și de relaționare cu organizațiile din teritoriu

PMP: Ionuț Simionca este cel care ar putea obține un al doilea mandat de deputat, doar că, el e în situația de-a spera că PMP va trece la nivel national pragul, pentru că Simionca la nivel județean va scoate mult peste procentele necesare.

5+2=7

Să nu uităm că în această cursă va intra, din postura de independent, artistul Nicolae Cioancă, candidatură despre care vom mai vorbi. Ce este important de spus acum? Că în ultimii 25 de ani, județul Bistrița-Năsăud nu a reușit să trimită la București un candidat independent. Iar ca acest lucru să se întâmple e nevoie de un val de oameni care să îl susțină pe Cioancă, așa că, o campanie foarte bună, decepția electorilor față de clasa politică, ar putea crea o breșă, nu știu dacă un precedent.

Cum se vor împărți mandatele la nivel național?

PNL 34,2% / 159 de mandate (110 deputați și 49 de senatori)

PSD 31% / 144 de mandate (100 de deputați și 44 senatori)

USR-PLUS 10,8% / 50 de mandate (35 de deputați și 15 senatori)

Pro Romania + Alde 8,8% / 41 de mandate (29 de deputati, 12 senatori)

PMP 6,5% / 30 de mandate (21 de deputați și 9 senatori)

UDMR 5,2% / 24 de mandate (17 deputati și 7 senatori)

Minorități naționale 3,7% / 17 mandate de deputați

Pentru a se forma viitoarea majoritate parlamentară de 233 de voturi, necesară investirii unui nou Guvern, PNL are nevoie de sprijinul a cel puțin alte două grupuri parlamentare, potrivit datelor din simulare.

Din cifrele de mai sus reiese că PNL nu ar putea exclude USR-PLUS din viitoarea majoritatea de guvernare decât dacă în locul lor ar coopta formațiunile adversare de pe stânga (Pro Romania + ALDE / PSD)…

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...