6 C
Bistrița
joi, februarie 22, 2024

ȘOC: Atacatorul polițistului și jandarmului, lăsat liber de procurori! AFLĂ firul evenimentelor din Noaptea de Înviere de la Ghinda:

Un polițișt și un jandarm au fost atacați de „Radu din Ghinda”, cunoscut ca un pericol public după ce consumă alcool. După o serie de evenimente demne de un film de acțiune, bărbatul a fost prins! Stupefacție însă: procurorul Burje a decis ca omul să fie liber, doar să treacă pe la sediul IPJ, periodic. Să semneze că e cuminte și e acasă…

O scenă parcă desprinsă din filmele de acțiune a avut loc, în Noaptea de Înviere, în Ghinda. Mai multe apeluri la 112 anunțau o disturbare a liniștii publice, în zona școlii din localitate. Un echipaj format dintr-un polițist și un jandarm au pornit în cercetare.

În noaptea de 7/8 aprilie, am fost solicitați, prin apel la 112, să intervenim în Ghinda, la o situație de disturbare a liniștii publice”, a început să povestească, pentru Bistrițeanul.ro, agent principal șef, Florian Râpaș.

S-au întâlnit cu făptașii, pe drum

În timp ce se îndreptau spre curtea școlii, unde se anunțase a avea loc petrecerea, echipajul a întâlnit o  „caravană a petrecerii”.

„Pe drum, în fața imobilului lui Radu, era o căruță cu un cal. În căruță erau boxe, cu un nivel sonor ridicat. În căruță era Radu și încă vreo patru sau cinci inși și consumau alcool. Mai mult, căruța nu era semnalizată. Ceea ce era un pericol”, a explicat Râpaș.

Polițistul le-a cerut acestora să oprească muzica și să bage atelajul hipo în curtea imobilului. Apoi au plecat spre școală. Văzând că în curtea școlii nu mai e nimeni, echipajul a constatat că de fapt, cei din căruță disturbaseră liniștea publică.

Ne-am întors la ei. Duseseră căruța în curte, dar încă tulburau liniștea și consumau alcool”, povestește polițistul.

Ce a urmat, demn de un film de acțiune

Polițistul și jandarmul s-au dat jos din mașină și s-au prezentat. Le-au cerut și scandalagiilor să se identifice.

Atunci a început scandalul. A strigat la noi că nu e treaba noastră ceea ce face el. Că el face legea în Ghinda. A refuzat să își declare identitatea și le-a interzis și celorlalți prieteni ai lui să o facă. Le-a spus că să stea liniștiți că nimeni nu se leagă de prietenii lui”, a povestit agentul.

Polițistul și jandarmul se aflau în fața curții casei lui Radu. Aceștia au solicitat în repetate rânduri să se identifice, însă Radu a devenit recalcitrant și a mers spre ei.

„A venit la mine și m-a împins cu cotul. Atunci și eu și colegul am scos spray-ul din dotare și am dat către el. S-a ferit și a fugit în curte, strigând că ia toporul și ne taie capul la amândoi. A mers la căruță, și negăsind un topor, a luat un par, pe care l-a aruncat înspre colegul meu, ca pe o suliță. Colegul s-a ferit și parul a lovit mașina noastră, iar apoi a căzut pe carosabil. Atunci l-am somat că trag, dar el nu a ascultat și s-a întors să caute altceva cu care să ne atace”, își amintește Râpaș.

S-a folosit arma din dotare

Văzând că deși îl somează, Radu nu se liniștește, polițistul a folosit arma din dotare.

„Când am văzut că el tot caută un obiect contondent cu care să ne atace, deși îl somasem, am scos arma din dotare și am tras trei focuri de avertizare, vertical, în stradă”, a spus acesta.

Radu tot nu s-a oprit, ci căuta ceva cu care să atace. Fiind vorba de ultraj, polișistul și jandarmul au intrat în curtea imobilului. Radu a luat pietre de lângă căruță și a început să arunce după echipaj.

Atunci l-am somat din nou, după care am mai tras trei focuri de avertizare, vertical. Radu a fugit în casă, moment în care un alt bărbat, unul Mare, care și el e cunoscut ca fiind violent, a fugit spre intrarea din spate a locuinței. L-am somat și exact când era lângă ușă, a ascultat și s-a pus la pământ”, a povestit agentul.

Anii de experiență l-au salvat

Polițistul a mers să îl încătușeze pe Mare, însă era cât pe ce să fie lovit grav de Radu.

Când am mers să îl încătușez, îl auzeam pe Radu prin casă, cum căuta ceva și urla că ne omoară. Apoi am auzit că descuie ușa, moment în care m-am retras rapid. Acesta a ieșit din casă cu un scaun, pe care l-a aruncat spre noi, lovindu-l pe jandarm în picior, destul de grav. Nemaiavând timp să îl somez, am tras două focuri spre tocul ușii. Puteam să îl nimeresc, dar am vrut doar să îl speriu și să îl fac să se predea”, a declarat Râpaș.

Conform legii, polițistul putea intra în casă după făptaș. Acesta a ales să nu o facă, deoarece familia lui Radu era în casă. Astfel, au luat decizia să se retragă în stradă și să sune după jandarmi.

„Când au sosit mascații și au intrat în casă, Radu și Mare deja fugiseră pe un geam, afară. I-au căutat vreo 30 sau 40 de minute, fără să îi găseaască. Apoi, după o oră, am primit informația că cei doi se îndreaptă spre casa lui Mare. Acolo, mascații i-au prins și l-au dus pe Radu în fața procurorilor”, a explicat polițistul.

Decizia procurorului Burje, ANORMALĂ și ILEGALĂ

Dat fiind firul evenimentelor, probele găsite de criminaliști (par, scaun etc) cât și declarațiile martorilor, decizia procurorului a fost una cât se poate de șocantă.

Nu mă las! Ceea ce a făcut procurorul Burje nu e normal și nici legal. Avea toate probele necesare ca să îl rețină pentru 24 de ore, fără să se îndoiască că ar fi ceva ilegal ceea ce face. Radu e cunoscut ca fiind un mare pericol social. Pentru cetățeni, în primul rând, și apoi pentru noi! Îmi asum toată răspunderea pentru ceea ce am spus. Nu e NORMAL așa ceva. De aceea nu merg bine lucrurile în țara asta”, a spus, revoltat și cu durere, agentul Râpaș.

Mai exact, Radu a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Asta înseamnă că el, periodic, trebuie să meargă la sediul IPJ BN și să declare că e cuminte și că nu a părăsit județul.

La Cluj, legea e alta

Un caz foarte puțin similar, a avut loc la Cluj. Acolo, făptașul a fost reținut pentru 24 de ore.

„În cazul de la Cluj, făptașul a fost acuzat doar de amenințări și de injurii la adresa organelor competente. Nu a și atacat. Acolo s-au tras trei focuri de avertizare. Noi am tras șase focuri de avertizare plus două către ușă. Acolo nu a fost pusă în pericol integritatea corporală. Și făptașul a fost reținut pentru 24 de ore. De aceea zic: ce a făcut Burje e absurd și tendențios. Procurorul e vinovat!”, a mai spus polițistul.

Care e exemplul? Cine mai are curajul să acționeze?

Agentul principal șef, Florian Râpaș, are o experiență în domeniu de peste 20 de ani. Acesta este și lider de sindicat. Iar durerea lui este că Radu este un pericol și netaxarea lui dă mână liberă și altora să nu respecte legea.

„Nu mă interesează să fie reținut pentru 30 de zile. Nu mă ajuta pe mine personal. Dar măcar dacă era reținut pentru 24 de ore. Se atrăgea atenția că nu poți face ce vrei cu oamenii legii. Radu e un pericol social ridicat. El a mai fost cercetat pentru astfel de fapte. E cunoscut că el, când consumă alcool, umblă cu toporul prin sat și amenință oamenii că îi omoară”, a spus Râpaș.

Agentul a spus clar că nu are nimic cu procurorii, ci doar cu procurorul Burje, cel care a făcut acest lucru ilegal, anormal, tendențios.

Faptul că agentul are experiență în domeniu, l-a ajutat în luarea corectă a deciziilor și rapiditate în acționare și reacționare. Dacă la locul incidentului ar fi fost trimis un agent proaspăt intrat în sistem, sau chiar o femeie, lucrurile ar fi putut lua o altă turnură.

Oricum, cu Radu liber, i s-a confirmat acestuia că el face legea în Ghinda.

„Nu mă las. Nu e normal. E un pericol pentru cetățeni și apoi și pentru noi”, a conchis agent principal șef, Florian Râpaș.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută specialist Resurse Umane și recepționist, ROMBAT are nevoie de metrolog, inginer și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, Eurocompozite, Rombat și Fan Courier. CML are nevoie de doi topometriști, iar Electroplast caută manager și operatori. Oferta completă – mai jos:

14 Februarie este aici! Reduceri speciale, la SPOT GSM, de Ziua Îndrăgostiților

Cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, vă invităm să ne vizitați în magazinele noastre din Bistrița: Calea Moldovei 40 (box Kaufland), respectiv Bd. Independenței 97-99 (incintă Kaufland) unde vă puteți răsfăța pe voi și pe cei dragi cu cele mai frumoase și utile accesorii GSM.

Se fac angajări la Electroplast Bistrița: Se caută Key Account manager și operatori

Noi locuri de muncă sunt disponibile la ELECTROPLAST Bistrița, care angajează Key Account Manager și operatori Cabluri Electrice. Patiseria Sweet Iris de pe Năsăudului are nevoie de vânzătoare. NOI locuri de muncă, la CML, Fan Courier, Leoni și Aquabis. Oferta completă – mai jos: