20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

FOTO: Turnul Slăninilor din Dumitra are nevoie de ajutor!

Turnul Slăninilor din Dumitra are nevoie de ajutor! Voluntarii Petrus Italus Trust i-au făcut o vizită în week-end, constatând că este nevoie de intervenție urgentă la acoperiș.

La inițiativa părintelui Marius Cristian Moldovan din Dumitra (Mettersdorf) se întrezărește o posibilă intervenție la Turnul Slăninilor.

Voluntarii Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean în frunte cu Ștefan Vaida, Lavinia Oniț, Ionica Pomuhaci și Cornel Ban au aruncat o privire mai în amănunt.

Turnul se prezintă intr-o forma destul de bună. Mai puțin acoperișul, care are nevoie de o intervenție cât mai rapidă.

Avem nevoie de niște țigle tip „coadă de rândunică”. Dacă stiti ceva, vă rugăm sa ne anunțați”, au transmis voluntarii Petrus Italus Trust. 

Turnul a fost construit de saşii din Dumitra, în 1488. Construcția ascude multe poveşti despre felul în care trăiau şi se gospodăreau vechii locuitori ai zonei.

Construcţia din piatră, cu ziduri groase de doi metri, era folosită de localnici la depozitarea hranei. De aici şi numele de Turnul slăninilor.

Din ce mi-au povestit bătrânii locului, turnul era folosit de saşi pentru a-şi păstra carnea şi, mai ales, slănina. Zidurile groase de circa doi metri menţineau răcoarea, iar hrana nu se strica”, povestea preotul Ioan Moldovan, pentru Adevărul.ro

Lăcaşul sfânt a fost ridicat la câţiva paşi de Turnul slăninilor, tot de saşi, la începutul anilor 1900. La acea vreme, era biserică evanghelică luterană. Ulterior, în 1977, biserica a fost cumpărată de români şi transformată într-una ortodoxă. Este considerată una dintre cele mai mari din Transilvania, şi printre puţinele din ţară care are două altare, unul ortodox şi unul evanghelic.

Clopotele îi anunţau pe localnici să-şi ia raţia de carne

Preotul Ioan Moldovan povestea că atât slănina, cât şi celelalte bunătăţi erau ţinute de saşi sub cheie, într-o încăpere specială de la primul etaj al turnului.

La fiecare sfârşit de săptămână se trăgeau clopotele, iar foştii locuitori veneau să-şi ia raţia de slănină, care trebuia să le ajungă întreaga săptămână. Aceasta regulă strictă de convieţuire a fost instituită chiar de către saşii care locuiau, în trecut, în Dumitra.

Turnul a fost transformat într-un frigider natural şi din alte motive. Incendiile se întâmplau des pe atunci, în Dumitra, iar hrana risca să fie pierdută, dacă era ţinută în gospodării.

Turnul era, în vremurile de demult, printre puţinele clădiri din piatră din Dumitra. Și era, astfel mai bine ferit de focurile dese, care mistuiau casele saşilor”, mai spune preotul din localitate.

Saşii ţineau în turn o slănină „albă ca spuma laptelui”…

Acest fapt s-ar fi datorat tocmai locului răcoros în care era ţinută hrana. Fiecare familie din Dumitra avea propriul cui unde îşi agăţa slănina, iar bucăţile de carne erau frumos înşirate pe sfoară. Deşi bunătăţile aparţineau fiecărei familii, hrana era pusă la comun. Saşii nu puteau să ia mai mult decât raţia stabilită, împărţită în mod egal la toată lumea.

Foto @ Petrus Italus Trust 

 

Turnul slăninilor a fost renovat doar de două ori: în 1967 și în 2001, când au fost înlocuite scările şubrede din interior, reparându-se şi acoperişul turnului.

În 2003, saşii şi locuitorii din Dumitra stabiliţi în alte ţări au sponsorizat consolidarea holului de intrare în turn, aflat în pericol de prăbuşire.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.