11.5 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

VEZI ce spune deputatul Iurișniți despre legea violenței domestice:

Senatul a adoptat o propunere legislativă care prevede că, în violența domestică, prima bătaie nu se pune. Asta, dacă părțile se împacă. Deputatul Cristina Iurișniți explică faptul că această propunere are și numeroase părți bune.

Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede că, în ceea ce privește violența domestică – prima bătaie nu se pune – dacă părțile se împacă.
Propunerea a fost inițiată în principal de UDMR și PSD, dar și de unii deputați PNL și USR. Printre aceștia se află și deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.

„Această prevedere în vigoare este aplicabilă numai în cazul primei abateri. În cazul în care apare starea de recidivă, în sensul că agresorul săvârșește în mod repetat infracțiuni asupra unui membru de familie, împăcarea părților nu mai poate înlătura răspunderea penală, prin derogare de la prevederile Codului Penal”, a declarat Iurișniți pentru Bistrițeanul.ro.

Aceasta a mai explicat faptul că România trebuie să își țină promisiunile făcute pe plan internațional, să aplice ce și-a asumat. Astfel, a subliniat că violența domestică nu este o problemă personală, ci a tuturor.

Propunerea legislativă cuprinde și câteva beneficii de care înainte, victima nu beneficia.

Un lucru bun reprezintă protejarea imediată a victimei printr-un ordin de protecție de urgență. În conformitate cu prevederile legii în vigoare, dacă o femeie este agresată trebuie să se adreseze autorităților (poliție, 112) pentru a cere un ordin de protecție. Prin acesta se dispune evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate. Totodată, îl obligă pe agresor să păstreze o distanță minimă față de victimă, faţă de copiii acesteia, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate. Interzice orice contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei pentru locuinţa temporară unde victima și copiii locuiesc din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială”, explică Iurișniți.

Mai exact, autoritățile au 72 de ore la dispoziție pentru a emite ordinul de protecție. În acest timp, victima poate fii supusă unor noi agresiuni. Ea locuiește în continuare cu agresorul, dacă nu caută un azil de protecție. Acest lucru prezintă pericole mari. Mai ales dacă agresorul află că victima l-a denunțat la poliție. Primele 72 de ore sunt astfel critice! Prin introducerea ordinului de protecție de urgență, toate acestea sunt evitate. Doar astfel se poate preveni un nou act de violență în familie, sau chiar moartea victimei.

Un al doilea lucru este foarte important. Poliția trebuie însușită cu atribuții pentru a putea acționa imediat! În ziua de azi, poliția poate ancheta agresorul, doar dacă victima depune o plângere. De multe ori însă victimele violenței nu depun plângere de frica unei noi agresiuni. Sau au convingerea că nu pot să ceară ajutor. Poliția, chiar dacă este sesizată, dacă vecinii apelează la ei din cauza zgomotului și constată ce se întâmplă, nu pot iniția anchetă. Nici nu se pot sesiza din oficiu fără o plângere. În inițiativa legislativă aflată în circuit parlamentar se propune incriminarea ex-officio a faptei de violență în familie. Mai exact, poliția, dacă sesizează o astfel de faptă poate face demersuri IMEDIATE. Poate acționa din oficiu, fără plângere, pentru emiterea unui ordin de protecție și pentru sancționarea făptașului”, mai spune deputatul bistrițean.

Iurișniți susține că făptașul trebuie sancționat! Momentan, împăcarea înlătură răspunderea penală. Împăcarea părților în cazul anumitor infracțiuni prevăzute în Codul Penal înlătură răspunderea penală a făptuitorului. Adică dacă cele două părți se împacă și sunt reconciliate în fața instanței, răspunderea penală este înlăturată. Făptașul nu răspunde în fața legii, nu este sancționat.

Cu noua propunere legislativă, făptașul este scutit de urmărirea penală doar la prima abatere. După a doua plângere depusă de victimă, chiar dacă aceasta își iartă agresorul, urmărirea penală continuă.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?