1.6 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

VIDEO: 14.000 de mărțișoare „Produs în Bistrița-Năsăud” – pentru românii și bulgarii din Germania și Spania!

Un adevărat record a fost stabilit recent de creatorii de la Produs în Bistrița-Năsăud! Cu sprijinul voluntarilor de la Forumul româno-german Nosa Nürnberg, coordonat de bistrițeanca Alina Schreglmann, ei au reușit să confecționeze 14.000 de mărțișoare!

A fost vorba despre o solicitare din partea Companiei RIA Money Transfer care a dorit să cumpere, în prag de primăvară, 14.000 de mărțișoare: 5.000 pentru românii din Germania, 3.000 pentru bulgarii din Germania și 6.000 pentru românii din Spania.  Aceste mărțișoare au fost confecționate manual de echipa Produs în Bistrița-Năsăud, mai precis de „artizanul“ Emilia Morariu, împreună cu echipa ei formată din Bianca și Elena Argăseală”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro Alina Schreglmann – coordonatorul Forumului româno-german Nosa Nürnberg.

Mărțișoarele reprezintă motive tradiționale românești, simboluri ale primăverii, fiind pictate manual cu flori, inimioare, potcoave, trifoiul cu patru foi, sau culorile drapelului României și Bulgariei, pentru că și aici se sărbătorește Martenița – un echivalent al mărțișorului românesc.

Le-am capsat pe fiecare în parte pe cărticele cu mesaje în limba română sau bulgară și am avut parte de o strașnică Șezătoare a Mărțișorului care s-a desfășurat la Nürnberg și la care au participat o parte din membrii Forumului româno-german Nosa Nürnberg, unde mărțișoarele au fost finalizate și pregătite de plecare spre românii și bulgarii clienți ai Companiei Ria Money Transfer”, a completat Alina Schreglmann.

Momentele au fost imortalizate într-un impresionant film care spune Legenda Mărțișorului din Țara Năsăudului – un film realizat de partenerul Forumului Nosa din Norvegia, Florin Dumitru Achiriloaiei, președintele Asociației „Den Rumenske Organisasjon i Norvege”, general manager la Kreativt Studio Norvegia.

Transportul celor 14.000 de mărțișoare Produs în Bistrița-Năsăud până la Nürnberg a fost posibil grație unor prieteni de suflet ai Forumului Nosa:  Mihai Ban (Năsăud), Paul Gâta (Bistrița) și Viorel Timaru (Bistrița).

Alături de noi toți, la Șezătoarea Mărțisorului am avut-o și pe Mina Buga – artist popular din Bistrița-Năsăud care a înveselit atmosfera cu cântece tradiționale specifice șezătorilor”, a mai povestit Alina Schreglmann.

Șezătoarea mărțișorului a fost susținută de ceilalți membri din Asociația Produs în Bistrița-Năsăud, cu produse culinare românesti: Grigore Creța, Saveta și Cornel Ban, Dinu Pleșa, Nina Rus, Sorin Tisa, Ioan Angelini, Ovidiu Moldovan, Grigore și Dana Rânziș.

„Forumul româno-german Nosa Nürnberg e.V. mulțumeste Asociației Produs în Bistrița-Năsăud pentru colaborare și încredere în acest minunat proiect „Mărțisorul”, realizat în colaborare cu Compania Ria Money Transfer, filiala Germania și Spania. De altfel, aceasta nu este prima colaborare a companiei cu artiștii din județul Bistrița-Năsăud: în 2018 au derulat un proiect împreună cu meșterul popular Virginia Linul,  doctor în istorie și etnografie, intitulat Ria poarta IA”, a mai explicat Alina Schreglmann pentru Bistrițeanul.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.