14.5 C
Bistrița
miercuri, aprilie 24, 2024

VIDEO: Cum stăm cu defrișările, în Lunca Ilvei? Primarul Flaviu Lupșan avertizează că „se respectă întru totul litera legii”

Lunca Ilvei a fost lovită de o nenorocire, în weekendul care tocmai a trecut, când o ploaie torențială s-a abătut asupra localității. Viitura a măturat tot ce a întâlnit în cale, provocând oamenilor mari necazuri. 

Invitat în emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul Live, primarul Flaviu Lupșan a vorbit despre măsurile întreprinse de administrația locală.

Dumnezeu a fost mai blând cu noi de data asta, comparativ cu ce s-a întâmplat în alte părți. Au fost 27 de case și anexe inundate. Acestea au fost avariate în proporție de 15 până la 60%. Au fost distruse 9,35 de hectare de culturi, în special legume. 11 podețe și aproximativ 2,7 de kilometri amenajări de maluri au fost, de asemenea, afectate”, a mai precizat primarul.

Flaviu Lupșan s-a referit și la defrișarea pădurilor, pe care mulți comentatori din spațiul online au considerat-o principala cauză a pagubelor produse de ploile săptămânii trecute.

Nici primarul, nici preotul nu fac legea pădurii într-o localitate. Cu atât mai puțin Consiliul Local. Legea Pădurii este foarte bine stipulată prin legislație. Tot ce înseamnă exploatarea lemnului din păduri se face în baza unui amenajament – realizat de instituții de specialitate. Acesta este avizat de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Cinegetic local, ceea ce noi avem la Cluj. Este avizat, în ultima fază, de Ministerul de Resort”, a explicat Flaviu Lupșan.

Este nedrept și incorect să susții că se defrișează sau se taie mai mult decât este prevăzut în acel amenajament – a mai precizat Flaviu Lupșan. 

La suprafața de 6170 de hectare de pădure, cât are Lunca Ilvei, a existat posibilitatea de a se exploa anual 31.000 metri cubi. Această exploatare este structurată în mai multe categorii de tăieri, începând de la tăierile principale (pădurile care au trecut de 80, 100 de ani). Urmează tăierile secundare – răriturile. Aici se extrag doar copacii bolnavi. Sunt și tăierile de conservare, care se referă la perdelele de protecție sau zonele abrupte. Mai sunt și tăierile de igienă, impuse de lege, pentru a nu periclita pădurea cu anumite infestări.

În 2020, în Lunca Ilvei, dintr-un plan de 24.021 mc tăieri principale, s-au tăiat 13.973 mc. A rămas o diferență de 10108. La tăieri secundare, din cei 3911 mc, s-au tăiat 3226 mc, rămânând o diferență de 685. La tăieri de conservare, din cei 560 mc, s-au tăiat 178 – diferență 391. La tăierile de igienă, din cei 2504 mc, s-au tăiat 546 mc, cu o diferență de 1958 mc – a explicat primarul Flaviu Lupșan.

Per total, din cei 31.000 metri cubi, la Lunca Ilvei s-au tăiat 17.000 metri cubi, iar 13.142 au rămas în rezervă. Pentru că a apărut doborâtura de vânt, care nu face obiectul amenajamentului. Sunt copaci care cad neprevăzut, în pădurile cu vârstă înaintată. Am depășit cota de masă lemnoasă, dar am redus posibilitatea de tăiere. Dacă vă uitați la cifrele oficiale, publice pentru toată lumea, a rămas o rezervă de 40%, pentru anul viitor”, a mai explicat primarul Flaviu Lupșan.

Fiecare metru cub este verificat de oamenii de specialitate ITRSV-ului. Cu atât mai mult cu cât Lunca Ilvei a fost bombardată de o grămadă de controale. Suntem o comunitate care chiar ținem la pădure. Personalul de la Ocolul Silvic chiar își fac treaba foarte responsabil… Chiar le pasă de pădurile noastre și chiar respectă litera legii. Nu este binevenit să susții că toate calamitățile sunt urmare a defrișărilor masive…”, a mai comentat Flaviu Lupșan.

Alte detalii despre activitățile și proiectele din Lunca Ilvei aflați urmărind întreaga emisiune, mai jos:

https://www.facebook.com/bistriteanul.ro/videos/283410496350412/

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis.