12.1 C
Bistrița
marți, aprilie 23, 2024

VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan Gruia: Nu poți dintr-un birou de la Bruxelles să-i spui la lelea Marie din Bârgău să nu-și facă foc cu lemne în casă

Invitat la emisiunea Bistrița în Alb cu Negru, deputatul Bogdan Ivan a comentat faptul că Uniunea Europeană a solicitat României ca până în 2024 să nu mai utilizeze lemnele pentru încălzire. Un argument ar fi extinderea rețelei de gaze naturale.

Cei de la Bruxelles au o viziune amplă și nobilă despre reducerea încălzirii globale. Dar nu poți dintr-un birou din Bruxelles să-i spui la lelea Marie din Bârgău că nu mai are voie să-și facă foc în casă cu lemne. Oricum plătește mult mai mult pe ele decât acum doi ani…”, a afirmat Bogdan Ivan Gruia. 

„Eu i-aș invita pe toți cei de la Bruxelles să vină să vadă cum trăim noi aici.

Cred că cei din Parlamentul României și Parlamentul European ar trebui să ridice un pic vocea. Și să le explice celor de acolo că România a rămas un pic în urmă. Că am avut cele mai mici subvenții din UE în domeniul agriculturii, când Dacian Cioloș era comisar european pe Agricultură. Că România e țara în care Bruxelles-ul nu a finanțat autostrăzi și nici drumuri express.

Până una alta, un alt proiect de lege inițiat de mine și Gabriel Zetea din Maramureș a redus TVA-ul pentru lemnul de foc de la 19%, la 5%. Nu e foarte mult, dat este un pic. Între 100 și 300 de lei în minus față de cât era înainte – în medie – pentru o gospodărie”, a mai spus deputatul.

Acesta a admis însă că reducerea TVA-ului nu rezolvă problema de fond.

Problema de fond ar trebui rezolvată așa: sunt 100% pentru protejarea mediului. Dar nu în detrimentul dezvoltării economice a unei țări, și nu în detrimentul frigului din oasele oamenilor. Avem un anumit volum necesar de lemn cu care să încălzim casele oamenilor.ar trebui bătut în cuie și stabilit un preț acceptabil. Nu poți să dai pe un ștraif de lemne 10 milioane. E inadmisibil.

Ar trebui stabilită o medie la nivel național. Sunt multe primării în Bistrița-Năsăud care au lemnul lor. Din cauza unor chichițe birocratice ale Ministerului Mediului nu mai pot tăia lemne pentru populație. Sub nicio formă nu sunt de acord să se taie pădurile haotic. Să fie tăiați legal, în special copacii bolnavi…”, a mai spus Bogdan Ivan Gruia.

Alte detalii despre activitatea sa parlamentară puteți descoperi urmărind întreaga emisiune, mai jos:

ARTICOLE SIMILARE

3 COMENTARII

 1. Pe Bârgaie nu e promoroacă,
  Ori văzduhul e-ncălzit global.
  Deputatul poate să ne-o facă
  Printr-un tun gripat, artificial.

  Pe Bârgaie să ni-l taie bradul,
  E prea mult la Tiha și mai sus.
  Cherestea ne cere Țarigradul,
  Plus tâmplarii Domnului Iisus.

  Pe Bârgaie doar să iasă banul
  Apoi, emblematic, un meleag
  Ne va confirma de ce Libanul
  Are cedrul verde sus pe steag.

 2. „Eu i-aș invita pe toți cei de la Bruxelles să vină să vadă cum trăim noi aici.”
  Poi asta tot incearca UE sa ne spuna, bai papagalule! : Sa facem bine sa ne modernizam, sa ne civilizam si sa nu mai traim ca-n evu’ mediu. Ne dau si bani pentru asta, tot ce trebuie sa facem e sa ne modernizam si sa nu-i furam. Dar nu va puteti abtine.
  Se puteau construi centrale termice ecologice in fiecare sat, cum tot vedem ca sunt prin Vest, care merg pe deseuri sau biomasa. Se putea extinde retelele de gaz ca sa acopere nevoile oamenilor si sa mai depinda an de an de lemnul din padure.
  Se puteau face multe, dar oamenii ca tine au hotarat ca e mai bine sa-si umple conturile, sa isi faca drumuri spre domeniile de vanatoare si sa sifoneze sute de milioane de euro prin proiecte inutile si facute prost, iar pe omul de rand sa-l tot amageasca cu miezurile care pica de pe masa lor, decat sa ne dezvoltam intr-un mod coerent si civilizat.
  Din cauza oamenilor ca tine traiesc asa saracii oameni de peste 30 de ani!
  E satula lumea de papagali pensati care vezi-doamne rezoneaza cu nevoile omului de rand. Voi care va uitati la oamenii saraci din masinile scumpe. Care va faceti concediile prin strainatate. Care aveti loc special in Biserica. Care sariti peste cozile din institutii. Care mergeti cu avionul, elicopterul sau cu escorta politiei ca sa nu stati in trafic. Si care tratati omul de rand cu niste aere de superioritate de zici ca sunteti alta specie.
  Te rugam nu ne mai insulta inteligenta.

 3. Învățăturile lui Lelea Mărie de pe Bârgău către Deputatul Ivan

  1. Ivane, tu să te aprovizionezi cu lemne primăvara, că ele se uscă și dau mai mult randament.
  2. Ivane, primăvara lemnul este mai ieftin.
  3. La început să aprinzi niște harțapele de molid ca să-ți faci puțin jar.
  4. Ivane, stejarul ține mai mult pe foc decât fagul, dar fagul se aprinde mai ușor.
  5. Tu, dacă n-ai nici fag nici stejar, folosește carpen.
  6. Eu pe Bârgău, fac focul cu lemn de față, că are mai multă putere decât lemnul de dos. Întreabă-l asta pe Ioan Deneș ca să-ți explice și ție din ce cauză.
  7. Ivane, nu cumva să tai fagul atunci când suie mustul în terș, că lemnul i se zăcrește și tu n-ai nicio hasnă.
  8. Hei, hei! Ivane, bine a zis moș Ion Creangă în Povestea Poveștilor că pe unde culegi tu surcele, eu am tăiat lemne… Nu mă mai întreba cum, și zi bogdanproste că ți-am deschis puțin ochii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud. 

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați.