6.7 C
Bistrița
miercuri, octombrie 5, 2022

VIDEO Gheorghe Ivan (Direcția Silvică): „Nu putem onora întreaga cantitate de lemn cerută de orașul Bistrița”

Într-un interviu acordat ziarului Bistrițeanul.ro, directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan a confirmat faptul că la nivelul județului există o foarte mare criză de lemn. Potrivit acestuia, Direcția Silvică Bistrița nu poate onora întreaga cantitate de lemn cerută de bistrițeni.

Întreaga țară se confruntă cu o criză foarte mare de lemn de foc. Județul Bistrița-Năsăud nu este o excepție, iar informația este confirmată și de directorul Direcției Silvice Bistrița, Gheorghe Ivan:

„În această toamnă, ne confruntăm cu o criză foarte mare de lemn de foc pe piață și din cauza crizei energetice, pentru că o parte importantă din populație se îndreaptă spre lemn. Pentru noi ca direcție silvică este foarte penibil să le spunem oamenilor că nu putem să le onorăm cererile și să le dăm cantitățile de lemn de foc pe care ei le solicită”, a explicat directorul Direcției Silvice.

Bistrița-Năsăud are 173.000 de hectare de pădure, dintre care, statul deține, prin Direcția Silvică 12.500 de hectare, adică doar 8,5% din suprafața totală. La această suprafață se mai adaugă alte 13.000 de hectare deținute de primării și persoane fizice, care însă sunt administrate de Direcția Silvică. În total, Direcția Silvică are pe mână în jur de 29.000 de hectare de pădure.

Din pădurile statului, Direcția Silvică poate recolta 30.000 de metri cubi de lemn, dintre care 11.000-11.500 reprezintă lemn de foc. În acest moment, lemnul nici nu apucă să ajungă în depozit, fiind ridicat de populație direct din rampă.

Bistrițenii simt cel mai tare criza lemnului

Gheorghe Ivan spune că cei mai afectați de criza lemnului sunt tocmai bistrițenii, deși Primăria Bistrița are propriul ocol silvic, care ar trebui să asigure măcar în parte lemn de foc pentru populație.

 „Noi până la sfârșitul anului mai putem pune la dispoziția populației în jur de 2.500 de metri cubi din pădurile statului. (…)  Numai la nivelul orașului (n.r. Bistrița) ar trebui cel puțin încă 30.000-40.000 de metri cubi. Mai avem 80 de cereri la Ocolul Silvic Bistrița. Până la sfârșitul anului mai putem asigura în jur de 2.500 de metri cubi pentru populație. Nu putem onora întreaga cantitate de lemn pe care o cere orașul Bistrița. Suntem chiar la sfert din ce solicitări sunt. În Bistrița sunt multe case, multe vile, multe șeminee, mulți își pun centrale pe lemn”, mai spune directorul Direcției Silvice.

De aproape 15 ani v-am obișnuit cu cele mai noi și fierbinți informații și nu plănuim să continuăm altfel. Bistrițeanul.ro își propune să dezbată subiectele momentului cu cei care au toate răspunsurile într-o serie de mini-interviuri video. Începem cu Gheorghe Ivan, directorul Direcției Silvice Bistrița, alături de care am dezbătut problema lemnelor de foc. Fiți cu ochii pe noi!

 

Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

ROMBAT angajează Key Account Manager și IT SAP Analyst. NOI locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT angajează Key Account Manager, operatori producție și IT SAP Analyst. Noi locuri de muncă sunt...

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...