-0.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 10, 2023

VIDEO – Gheorghe Tuță (PNL BN): Politizarea funcției de prefect, o mare greșeală. „Nu credeam că ar fi posibil într-o administrație liberală”

Gheorghe Tuță a fost una dintre cele mai sonore voci din Consiliul Local, a fost și subprefect al județului, însă în ultima vreme s-a retras din prima linie a politicii, pentru a lăsa loc celor mai tineri. „A fost o mare greșeală să se revină la politizarea funcției de prefect”, a subliniat Gheorghe Tuță.

Gheorghe Tuță a intrat în politică în 1995, a fost președinte al organizației municipale PDL, apoi copreședinte al organizației municipale PNL – acum este simplu membru în PNL.

Gheorghe Tuță a povestit și despre acei zbuciumați opt ani în Consiliul Local – pentru cei care am trăit în mod direct și la intensitate maximă, când ședințele se prelungeau și până la 23 noaptea.

Am un sentiment de împăcare, gândindu-mă la câte proiecte am putut opri, cum a fost și acel proiect cu centura prin pădurea Codrișor, am simțit că nu au fost inutile orele și energiile risipite în Consiliul Local”, a spus Gheorghe Tuță.

Gheorghe Tută a povestit la Bistrițeanul Live că este expert contabil și auditor financiar.

Conduce o firmă de consultanță cu șase colaboratori, care se ocupă de proiecte pe fonduri nerambursabile. „Scriem proiecte pentru diverse sesiuni de finanțare, pe fonduri nerambursabile. Implementăm proiectele contractate în 2016-2017. Suntem atenți la noi provocări. Este o muncă intensă, dar plăcută. De când mă știu, fie că am interferat cu viața publică sau nu, la această zonă nu am renunțat”, a explicat Gheroghe Tuță.

O mare greșeală: politizarea funcției de prefect și subprefect

Când faci o greșeală e bine s-o recunoști, s-o îndrepți, să ți-o asumi… Nu am avut sentimentul că politicienii români au acest lucru în sânge sau în cultura lor. Să recunoască atunci când poate s-au pripit. E foarte important să și îndrepți greșelile sau anumite decizii, nu să insiști în ele… A fost o mare greșeală să se revină la politizarea funcției de prefect”, a subliniat Gheorghe Tuță.

Liberalul a amintit de faptul că în 2006, în preajma intrării în Uniunea Europeană, după negocierile cu Comisia Europeană s-a decis ca prefecții și subprefecții să fie transformați în înalți funcționari publici.

Pentru ca astfel să se asigure profesionalizarea acestei funcții, dar și o mai bună administrare a lucrurilor. În majoritatea țărilor, subprefecții și prefecții sunt numiți de un guvern politic. Dar șansa profesionalizării era cel mai mare câștig pentru prefecți – crede Gheorghe Tuță.

La noi parcă s-au terminat funcțiile care trebuiau împărțite. În loc să întărim și să profesionalizăm aceste funcții, să le scoatem la concurs, să vină oameni care au cu adevărat școală și experiență – cel mai simplu la noi a fost să dăm o lege și să modificăm totul. Cred că a fost un pas înapoi. Nu credeam că ar fi posibil așa ceva într-o administrație liberală. Și mai ales nu credeam că se poate întâmpla așa ceva în 2021. Credeam că mergem înainte și învățăm ceva din experiențele europene...”, a mai spus Gheorghe Tuță.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/cCszc8FVzwY” aspect_ratio=”853:480″ loop=”no” muted=”no” /]

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: S-a deschis Pizzeria Restaurant Allegria, la Pagu! Pe lângă pizza care i-a făcut cunoscuți, au acum în meniu și delicii din bucătăria libaneză

Povestea Pizzeria Allegria începe în urmă cu câțiva ani, la Năsăud. După ce i-a cucerit pe...

Doar TREI apartamente disponibile la prețul promoțional de 999 Euro/mp plus TVA în complexul Best Luxury Residence, de pe Libertății

Best Luxury Residence propune celor care se află în căutarea unui apartament un proiect imobiliar modern, care se ridică deja pe str. Libertății din Bistrița. Primul bloc va fi dat în folosință anul viitor. În această perioadă, dezvoltatorul imobiliar are o ofertă: 5 apartamente la un preț promoțional de doar 999 Euro/mp plus TVA. Două dintre apartamente s-au dat, mai sunt trei disponibile la acest preț.

Anunț începere proiect de investiții pentru retehnologizarea societății

SC FLORĂRIILE PĂPĂDIE S.R.L anunță începerea activităților proiectului „PROIECT DE INVESTITII PENTRU RETEHNOLOGIZAREA SOCIETATII”, Cod SMIS 161978, finanțat în cadru POC - Programul Operațional Competitivitate 2014-2020...