13.8 C
Bistrița
marți, mai 17, 2022

VIDEO: Impresionante lumi fantastice, încropite de elevii din Bistrița și Chișinău…

Impresionante lumi fantastice au prins contur, la Bistrița, în aceste zile. Zone industriale, desene animate, spații urbane sau naturale – acestea și multe altele au fost surse de inspirație pentru 20 de tineri din Bistrița și Chișinău.

Astăzi se încheie la Bistrița tabăra de creație „Sub semnul culorilor primare”, un proiect inițiat de profesorii Liceului de Arte „Corneliu Baba”, în parteneriat cu cei de la Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău.

Din cauza contextului actual, în acest an tabăra de creație s-a desfășurat on-line. 20 de tineri din Bistrița și Chișinău au acceptat provocarea lansată de Iulia Burlac, profesoara care predă Prelucrarea Computerizată a Imaginii, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.

Iulia Burlac este și coordonatoarea acestei ediții a taberei de creație care se desfășoară deja de 8 ani la Bistrița.

Proiectul „Sub semnul culorilor primare 2020” a fost cofinanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe 2020, beneficiarul proiectului fiind Asociația de Părinți Cornelius-Art Bistrița. Partener în proiect – alături de Camera de Comerț și Industrie Bistrița – a fost și Clubul Lions Bistrița, care i-a susținut financiar pe cei implicați în tabăra de creație.

Tema ediției 2020 – Lumi fantastice.

Am ales ideea de lumi fantastice. Ca să învățăm să privim lucrurile cu alți ochi. Să luăm obiecte din lumea noastră și le folosim astfel încât să creem alte lumi.

Să ne alegem obiectele și să le privim într-un nou context, o nouă formă, pentru a crea în final alte imagini – inedite, mai spectaculoase și mai proaspete…”, a explicat profesoara Iulia Burlac pentru Bistrițeanul.ro.

Elevii vor învăța să iasă puțin din cutie, să privească în jur dintr-o altă perspectivă.

Să-și folosească gândirea divergentă, care generează alte legături și conexiuni – consideră Iulia Burlac.

Profesoara Liceului „Corneliu Baba” a mai precizat că, pentru a construi asemenea lumi fantastice, elevii au primit în fiecare zi a taberei de creație materiale noi.

Le-am prezentat mici filme explicative referitoare la concept art. Și la felul în care se pot construi aceste lumi fantastice. Fiecare a avut apoi de rezolvat câte ceva. Până vineri, trebuie să încropească o nouă lume. În final, lucrările vor fi prezentate într-o expoziție digitală”, a mai spus Iulia Burlac.

La începutul săptămânii, cei 20 de elevi din Bistrița și Chișinău au participat și la o conferință online organizată de Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, un alt partener important al Liceului „Corneliu Baba”.

A fost o prezentare introductivă despre economia circulară, despre reciclarea și reutilizarea obiectelor. Astfel încât elevii să înțeleagă că e foarte important să nu arunci și să nu consumi atât de mult.

În Uniunea Europeană se introduce acum ideea de produse care se pot refolosi. Deocamdată foarte multe produse sunt de unică folosință. Le folosești și le arunci. Acum ei încearcă să introducă ideea aceasta de produs pe care îl refolosești. Nu se va mai merge pe electronice sau alte aparate care atunci când se strică efectiv nu mai pot fi reparate. Se vor introduce treptat aparate și obiecte care pot fi reparate, să le schimbi anumite piese iar durata de viață să fie mai lungă…

Într-o anumită măsură, are legătură și cu tabăra noastră de creație – Sub semnul culorilor primare. Cei de la Camera de Comerț i-au provocat pe elevi și la un concurs de creație. Să ia un obiect pe care nu-l mai folosesc și să-i dea o nouă viață. Să-l vopsească, să-l schimbe, să-l asambleze altfel, încât să capete o nouă viață. Să nu-l mai arunce ci să-l transforme într-un obiect refolosit…”, a mai explicat profesoara Iulia Burlac.

[arve url=”https://youtu.be/lu5ONP_IbcM” /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: